Nejšílenější supersport světa? Dieselový Devel 6x6 pokořil i Mercedes-AMG GT S

Devel Sixty se na závodní dráze prezentoval v nejlepším světle

Devel Sixty se na závodní dráze prezentoval v nejlepším světle | foto: youtube.com

O společnosti Devel se nejčastěji mluví ve spojení s jejím extrémním modelem Sixteen, který by se měl stát nejrychlejším silničním autě na planetě. Kromě extrémně rychlého modelu má však Devel v zásobě ještě jedno monstrum, které navzdory své krabicovitosti, typu paliva a počtu náprav dokáže zaskočit i podstatně zajímavější soupeře.

Řeč je o modelu Devel Sixty, který je skutečnou příšerou. Vedle tohohle drobka totiž vypadají i stroje jako Hennessey VelociRaptor 6x6 či Mercedes-AMG G63 6x6 jako pouhé hračky. Sixty přitom není určen jen k okázalému prezentování bohatství, nebo úniku před radioaktivním spadem v post-apokalyptickém světě. Tahle krabice na třech nápravách totiž umí i pořádně zabrat.

Pod karoserií, za kterou by se nemusel stydět ani obrněný transportér, se totiž ukrývá 6.75 litrový turbodiesel V8, který generuje 720 koní a 1000 Nm točivého momentu. Přijde vám to málo? Nemusíte zoufat. Tohle je totiž jen základní varianta, ta nejvyšší má totiž nabídnout až 1500 koní a točivý moment, který roztočí zeměkouli na druhou stranu.

Proti tomuhle monstru se pak na rovné závodní dráze postavil vcelku dobře známý Mercedes-AMG GT S, který už by snad ani nepotřeboval dlouhé představování. Ve zkratce ale připomeňme, že jeho 4.0 litrová bi-turbo V8 dokáže nabídnout 515 koní a 670 Nm točivého momentu.

Čísla sice nahrávají Develu, ale každý normální by si vsadil na Mercedes, který musí být podstatně lehčí. Se svou hmotností 1 645 kilogramů to sice není žádná muší váha, přesto to ve světě podobných strojů není tak zlé. Hmotnost Develu bohužel neznáme, ovšem i k přihlédnutím na jeho 40-palcové pneumatiky si myslíme, že bude podstatně vyšší. Za připomenutí však stojí, že i standardní model za 450 000 dolarů (cca 9.6 mil. Kč) může být doplněna karbonovými panely.

Vítězem by tak měl být ve všech směrech Mercedes-AMG GT S, který je i se svou cenou 132 400 dolarů (cca 2,8 mil Kč.) podstatně levnější. Navíc i akceleraci z 0 na 96 km/h by měl Mercedes zvládnout za 3.7 sekundy, zatím co Develu by to mělo trvat 5.8 sekundy.

Devel Sixty 6x6 se postavil proti Mercedes-AMG GT S | zdroj: youtube.com

Výsledek samotného závodu tedy hodnotit nechceme, protože nám stále přijde poněkud těžko uvěřitelný. Pohled na prudce akcelerující supersport o velikosti menší dodávky, který navíc stojí na pneumatikách vojenských standardů, nám ale pořád přijde úchvatný.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu