Dovolená s karavanem? Desatero, aby cestování bylo hračkou!

Pavel Stavebník / AutoRoad.cz, 1. června 2023, 23:51 Google+

Miliony Čechů se každoročně vydávají v letních měsících na vysněnou dovolenou. V posledních letech ale neustále přibývá těch, kteří místo pohodlného zájezdu s cestovní kanceláří zvolí dobrodružnější zážitek a vyrazí po České republice nebo Evropě v obytném voze či s karavanem. Co je dobré vědět předem a na co si dát na silnicích obzvlášť pozor? Podívejte se na karavanové desatero, díky kterému vás na cestách už nic nepřekvapí!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
HoppyGo Fiat Ducato

HoppyGo Fiat Ducato | foto: HoppyGo

Sdílejte článek

Pokud letos zvažujete dovolenou v obytném voze nebo karavanu, neotálejte s rezervací. „Poptávka po karavanech letos opět roste a dostupnost vozů v atraktivních termínech se snižuje. Proto doporučujeme neotálet a obytku nebo karavan rezervovat co nejdříve. Nerozhodnutí s časovou flexibilitou budou mohou využít přes léto atraktivní last minute nabídky, vyplatí se proto průběžně sledovat nabídku. A pro ty, co mají obavy nejen z řízení, jsme nově připravili službu Půjčování bez obav, jejíž součástí je například škola karavaningu, pojištění storna nebo garance vrácení peněz v případě zrušení do 48 hodin od rezervace,” popisuje nové benefity Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri, digitální platformy na sdílení obytných aut z půjčoven i od soukromých majitelů.

1. Ve většině případů si vystačíte s řidičákem na osobní auto
Jako první vás možná napadne řidičák. Pokud máte řidičský průkaz skupiny B, které vás opravňuje k tomu řídit motorová vozidla do 3,5 tuny, postačí to na většinu obytných vozů. U cestování s karavanem je to složitější. Vyrazit na cestu s karavanem s řidičákem na osobní automobil sice můžete, má to ale své limity. Na výběr jsou dvě varianty. V té první můžete řídit auto s maximální hmotností 3,5 tuny a přívěsem s hmotností, která nepřesáhne 750 kg. Hmotnost celé soupravy pak nesmí přesáhnout 4 250 kg. Pokud má přívěs hmotnost vyšší než 750 kg, musíte se s celkovou hmotností vejít do 3,5 tuny. V ostatních případech budete potřebovat řidičák BE.

2. Nezapomeňte na větší rozměry
Ať už si zvolíte karavan anebo obytný vůz, jako další vás pravděpodobně napadne, že oproti klasickému osobnímu autu je tento typ vozidla mnohem delší, širší i těžší. Tato informace vám pak významně ovlivní především trasu vaší dovolené, protože budete muset věnovat větší pozornost výšce mostů, podjezdů i tunelů. Pozor si musíte dát také na úzké silnice a malé uličky, u kterých by vás to s osobním autem ani nenapadlo. Proto plánujte svoji trasu pečlivě a nedůvěřujte pouze dnešním chytrým navigacím.

3. Myslete na jiné jízdní vlastnosti
Před tím, než vůbec usednete za volant obytňáku, se ujistěte, že jste se seznámili se všemi potřebnými informacemi o zacházení s takovým vozidlem. S odlišnými rozměry, než na které jste zvyklí, se pojí i jiné jízdní vlastnosti. Například delší brzdná dráha, pomalejší rozjíždění, ovladatelnost nebo širší najíždění do zatáček. Při půjčování karavanu nebo obytného vozu byste si proto měli vozidlo nejprve vyzkoušet a zjistit si, jak se chová na silnicích. Obytné vozy mají například šest rychlostních stupňů, a tak není na škodu si vyzkoušet, kdy zabírá spojka, kdy přeřadit na vyšší či nižší stupeň a jak citlivá je brzda. Zkrátka myslet na to, co vás učili v autoškole. Každé vozidlo se na silnici chová naprosto jinak.

4. Pozor, kam odkládáte věci
Obytné vozy mají vyšší těžiště než běžná auta, což může ovlivnit celkovou stabilitu vozidla. Zajistěte, aby byly všechny zásoby a vybavení dobře upevněny a zafixovány. Přeci jen nechcete, aby vám kufry a talíře při brzdění létaly vzduchem. Zároveň se také doporučuje rovnoměrné umístění věcí. Opak by totiž mohl mít fatální následky v zatáčkách, kde by se posunuté těžiště promítlo prakticky ihned.

5. Na přespání jsou ideální kempy nebo stellplatzy
Při parkování obytného vozu vyhledejte místa určená pro tato vozidla, jako jsou kempy, popřípadě stellplatzy, které mají k dispozici nejen přístup k pitné vodě, ale často také elektřinu a někdy i sociální zázemí. Při táboření zase dodržujte předpisy a zásady stanování na veřejných místech. Respektujte soukromý majetek a přírodu. Před opuštěním místa se vždy ujistěte, že jste nikde nezanechali žádné stopy po vašem nocování.

6. Co s chemickým záchodem?
Při používání chemického záchodu v obytném voze nebo karavanu dbejte na správnou hygienu a čištění. Jednou za zhruba 4 dny vyprázdněte odpadní nádrž, třeba na benzinových pumpách nebo kempech, kde najdete speciální výlevky k tomu určené.

7. Kam s odpadní vodou?
Odpadní vodu ze sprchování nebo mytí rukou a nádobí pochopitelně nemůžete vylít jen tak do přírody či kanálu. To jedině za předpokladu, že využíváte ekologické mycí prostředky. Pokud tedy budete chtít tzv. šedou vody někam vylít, doporučujeme využít zázemí kempů, kde na to mají speciální místa.

8. Obezřetní buďte i na dálnici
Při jízdě na dálnici byste si měli dát pozor na řadu věcí. Podobně jako u osobního auta byste vždy měli přizpůsobit rychlost svým řidičským zkušenostem a povětrnostním podmínkám. Než vyjedete, nezapomeňte zavřít také všechna okna, jinak by mohlo dojít ke změně jízdních vlastností. Na dálnicích při vysokých rychlostech také počítejte s tím, že při předjíždění budete cítit daleko větší tlak, který vás bude táhnout k vozidlu, jež míjíte. V otevřené krajině je třeba zase myslet na boční vítr, jelikož oproti osobnímu automobilu máte daleko větší nárazovou plochu.

9. Opatrně manévrujte
Jak už bylo řečeno několikrát, karavan nebo obytňák je delší a hmotnější než běžné osobní auto. Vždy proto dávejte pozor na to, abyste měli dostatečný prostor pro otočení a zatáčení. Nekopírujte na křižovatkách krajnici, ale najíždějte více ke středu. V opačném případě by hrozilo, že vozidlo odřete. Buďte ostražití také při couvání a používejte zrcátka nebo asistenci parkovací kamery, abyste se vyhnuli případným kolizím.

10. Zamykat, zamykat a zase zamykat
Stejně jako zamykáte pokaždé, když odcházíte ze svého bytu či domu, je nutné toto pravidlo dodržovat i u obytky či karavanu. Nezáleží přitom, jestli jste na benzinové pumpě, anebo v kempu, kde se cítíte v bezpečí a máte pocit, že máte vůz stále na očích. S přibývajícím počtem karavanistů se totiž zvyšuje také počet krádeží, a to je snad to poslední, co byste na dovolené chtěli řešit.

Vytisknout

Diskuze: Dovolená s karavanem? Desatero, aby cestování bylo hračkou!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Škoda Kodiaq RS

Škoda připravuje revoluční změnu při tankování

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud