Tomáš Kostka potvrdil start na letošní barumce

Roman Ordelt, 19. července 2019, 19:32 Google+

Zlínský soutěžní jezdec Tomáš Kostka zatím zapsal jedenáct startů na Barum Czech Rally Zlín a třikrát vystoupil na stupně vítězů. V polovině srpna přidá svůj dvanáctý start na oblíbené domácí rally. Čtyřiatřicetiletý jezdec o tom informoval na tiskové konferenci pořadatelů zlínské rally. Společně se spolujezdcem Ladislavem Kučerou se posadí do vozu Škoda Fabia R5 ze stáje Kresta Racing. A opět bude patřit ke žhavým adeptům na medailové příčky na nejprestižnější tuzemské soutěži.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Auto Show Slovakia Ring (SVK)

Auto Show Slovakia Ring (SVK) | foto: Jozef Pisch

Sdílejte článek

Kostka si vysloužil stupně vítězů v historii barumky již třikrát. Nejlépe zajel před třemi lety, když vybojoval druhou příčku, bronz přidal v letech 2012 a 2014. Naposledy závodil předloni, kdy svedl tuhý souboj o třetí místo se svým švagrem a trojnásobným vítězem Romanem Krestou. Vyrovnanou bitvu nakonec rozsekla v neprospěch Kostky až v poslední rychlostní zkouška. Kostka nejraději vzpomíná na rok 2012, před sedmi lety panovaly na trati těžké podmínky a společně se spolujezdcem Miroslavem Houštěm patřili k posádkám, které se s nimi dokázaly vypořádat. „Na tento rok vzpomínám nejraději. Při těžkých podmínkách jsme s Mirkem ještě s ‚dvoutisícovkou‘ fabií vybojovali skvělé třetí místo. Této medailové pozice si cením nejvíce,“ pověděl Kostka v prostorách Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde proběhlo setkání s novináři.

Fanoušci rally uvidí Tomáše Kostku po roce opět na startu Barum Rally. „Jsem rád, že budu startovat. Samozřejmě to bylo složité z hlediska financí, ale s tímto problémem se musí každý vypořádat. Čekají nás dva testy a všechno by mělo být připravené na to, abychom zase bojovali o přední příčky,“ řekl Kostka odhodlaně poté, co na loňský ročník nesehnal potřebné finance. Kostka jel barumku s různými značkami a typy soutěžních vozů. Premiérový start si odbyl za volantem Mitsubishi Lancer EVO VI, dále vsadil na osmou a devátou evoluci japonské značky, poté jel na voze Fiat Grande Punto Abarth, Škoda Fabia S2000, Ford Fiesta R5 a Škoda Fabia R5. „Nejlépe se mi jede s fabií R5, protože jsem v ní strávil na závodech a testech nejvíce kilometrů. Zkrátka je mou srdeční záležitostí,“ uvedl Kostka, který v rámci přípravy startoval na republikovém šampionátu v silniční cyklistice v Trnavě po boku Petra Sagana nebo Zdeňka Štybara.

Původem okruhový jezdec pokořil letos v dubnu hranici padesáti startů v rally. Při Rallysprintu Kopná osedlal špičkový vůz Ford Fiesta RS WRC, jenže kvůli defektu vinou poškozeného ráfku odstoupil již po úvodních kilometrech. „Krátce po startu byl na panelovém úseku betonový překlad, kde panely nebyly u sebe. Praskl nám levý zadní ráfek, což bohužel napáchalo velké škody. Pokračovali jsme přibližně další dva kilometry, ale ty nás stály devět tisíc eur. Je neskutečné, jaké škody prasklý ráfek napáchal,“ uzavřel Tomáš Kostka.

Vytisknout

Diskuze: Tomáš Kostka potvrdil start na letošní barumce

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Mareš na Bohemii havaroval, v Římě ale chybět nebude

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud