Kalle Rovanperä vyhrál Rally Bohemia

RallyZone.cz, 15. července 2019, 17:00 Google+

Jan Kopecký je v čele Mistrovství České republiky. Při své první účasti na Rally Bohemia si finská tovární posádka Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen dojela s vozem ŠKODA FABIA R5 evo pro vítězství. Na druhém místě dojeli jejich týmoví kolegové Jan Kopecký/Pavel Dresler, kteří získali maximum bodů do národního mistrovství a po předposlední soutěži jsou ve vedení. Třetí dvojité vítězství pro nový vůz ŠKODA FABIA R5 evo po dvou předchozích v mistrovství světa v Portugalsku a na Sardinii v Itálii. S privátně nasazeným vozem ŠKODA doplnil dvojici továrních posádek na stupních vítězů Jan Černý.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: www.rallyzone.cz | Procházka, Milan

Sdílejte článek

Tovární posádka ŠKODA ve složení Kalle Rovanperä (FIN) a Jonne Halttunen (FIN) se Rally Bohemia letos zúčastnila poprvé. Nicméně ani malá znalost tratí pátého kola Mistrovství České republiky je nezastavila před vítězstvím za volantem vozu ŠKODA FABIA R5 evo. Úřadující mistři České republiky, Jan Kopecký (CZ) a jeho spolujezdec Pavel Dresler (CZ), bojovali se svými finskými týmovými kolegy srdnatě, avšak nakonec se museli spokojit s druhým místem. I tak ale byla posádka Kopecký/Dresler nejlépe umístěna mezi těmi, jež sbíraly body do mistrovství republiky. Vzhledem k tomu, že si připsala maximální počet bodů, posunula se do čela celkové klasifikace. Jan Černý s privátně nasazeným vozem ŠKODA, který byl po první etapě na prvním místě, nakonec dojel na třetí pozici.

Již od startu byla Rally Bohemia z pohledu volby pneumatik loterií. Předpověď, ale také samotné počasí se po celou dobu neustále měnily a volba správné směsi tak byla jako pohled do křišťálové koule. Během pátečního shakedownu byl k vidění mix všech možných druhů počasí od intenzivního deště až po jasnou oblohu, obvyklý spíše v dubnu. Úvodní dvě rychlostní zkoušky na Autodromu Sosnová se jely na suchu, nicméně v okolí pršelo a přišly dokonce i lokální bouřky. Před tisícovkami nadšených diváků rallye vyhráli Jan Kopecký a Pavel Dresler s vozem ŠKODA FABIA R5 evo úvodní dvě zkoušky, a dostali se tak před své soupeře Jana Černého s Petrem Černohorským, jedoucími s privátně nasazeným vozem ŠKODA.

V sobotu ráno bylo slunečno a v ulicích Mladé Boleslavi zajel před davy fanoušků nejrychlejší čas Kalle Rovanperä, který se tím posunul na druhé místo. Zásadní ale byla volba pneumatik během nadcházejícího servisu. Následovalo totiž pět rychlostních zkoušek bez možnosti výměny pneumatik. Úřadující mistr České republiky Jan Kopecký zvolil měkké pneumatiky do deště, a jak později poznamenal, nebyl to ideální výběr: „Povrch byl mnohem sušší, než předpovídala předpověď, takže jsme ztratili mnoho cenného času.“ Jeho týmový kolega Kalle Rovanperä zvolil na svém voze kombinaci slicků na pravém předním a levém zadním kole a dvojici „mokrých“ pneumatik ve zbývajících rozích vozu. Na následujících pěti rychlostních zkouškách zaznamenal tři nejrychlejší časy. Dostal se tak do průběžného vedení.

Také odpoledne se střídaly lokální přeháňky a slunce. Na jedenácté rychlostní zkoušce téměř každá posádka na vedoucích místech zaznamenala defekt pravého předního kola. Zatímco Rovanperä tím ztratil téměř minutu, Jan Černý měl štěstí a dostal se do vedení. Také Jana Kopeckého postihl defekt, nicméně ztratil při něm méně času než jeho týmový kolega. „Možná jsem mohl jet na prázdné pneumatice rychleji, nechtěl jsem ale poškodit vůz,“ řekl Rovanperä. Na konci první etapy byl ve vedení Černý před Rovanperou a Kopeckým.

Během slunečné neděle podaly obě tovární posádky ŠKODA mimořádný výkon. Již na první rychlostní zkoušce se Rovanperä vrátil do vedení. Na další se na druhé místo posunul Jan Kopecký. Od tohoto okamžiku dojely obě posádky velmi rychlou a bezchybnou jízdou do cíle a zajistily tak před tisícovkami zaměstnanců ŠKODA v Mladé Boleslavi pro českou značku dvojité vítězství. Protože Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen nebyli zapsáni do Mistrovství České republiky, i přes svoji výhru nebrali žádné body, maximum bodů do národního šampionátu si tak připsala posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler. Před posledním kolem mistrovství České republiky – Barum Czech Rally Zlín – je tak česká tovární posádka ŠKODA na prvním místě celkového pořadí. Předchozí vedoucí muž Mistrovství České republiky, Filip Mareš jedoucí s privátně nasazeným vozem ŠKODA, v neděli ráno minul jeden z brzdných bodů, dostal se mimo trať a s poškozeným chladičem nemohl pokračovat v soutěži. Tovární posádky ŠKODA na stupních vítězů tak doplnil Jan Černý s privátně nasazeným vozem domácí značky.

Manažer týmu ŠKODA Motorsport Pavel Hortek byl na stupních vítězů v Mladé Boleslavi z výsledku nadšený: „Jsme rádi, že naše nová ŠKODA FABIA R5 evo opět fungovala bez potíží a Kalle, Jonne, Jan a Pavel si dojeli pro třetí dvojité vítězství pro ŠKODA Motorsport po dvou předchozích úspěších v mistrovství světa v Portugalsku a na Sardinii v Itálii. Musím také vzdát poctu Janovi, který takticky chytře následoval týmové pokyny, a tím si dojel pro průběžné vedení v celkové klasifikaci Mistrovství České republiky.“

Celkové výsledky Rally Bohemia (MČR)

1. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5 evo, 1.37:27,2 h
2. Kopecký/Dresler (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5 evo, +19,7 s
3. Černý/Černohorský (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, +1:09,1 min
4. Wagner/Stein (A/D), ŠKODA FABIA R5, +2:42,3 min
5. Štajf/Havelková (CZ/CZ), VW Polo GTI R5, +3:07,7 min

Číslo dne: 17

Na Rally Bohemia vyhrál Kalle Rovanperä 11 rychlostních zkoušek, Jan Kopecký byl nejrychlejší šestkrát. Celkově tak tovární posádky ŠKODA zajely nejrychlejší časy na 17 z 20 rychlostních zkoušek Rally Bohemia.

Zdroj: Škoda Motorsport

Vytisknout

Diskuze: Kalle Rovanperä vyhrál Rally Bohemia

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Pro Černého s Černohorským má bronz z Bohemky obrovskou cenu!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud