Zdeněk a Sandra Pokorní pokořili Rally Příbram

Miroslav Vebr, 20. října 2018, 19:46 Google+

Další úspěšný společný start v letošní sezóně mají za sebou Sandra a Zdeněk Pokorní. Při SVK Rally Příbram dojel táta Zdeněk se Škodou Fabia R5 na 14. místě absolutní klasifikace a dcera Sandra bodovala šestým místem ve třídě 3 a v absolutní klasifikaci dokončila rally na 28. příčce a 1. místě Dámského poháru.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Příbram (CZE)

Rally Příbram (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Závěrečný podnik českého mistrovství v rally se jel v polovině října v Příbrami a jeho blízkém okolí. Pro osmdesát přihlášených posádek byla připravená trať se čtrnácti rychlostními zkouškami rozdělenými do dvou etap. Ve třídě 2 se sešlo na startu 13 dvojic a mezi nimi se startovním číslem 16 posádka Zdeněk Pokorný - Richard Lasevič na Škodě Fabia R5. Pro pražského jezdce to byl poslední závod v letošní sezóně a tak si ho chtěl náležitě užít. Po absolvování sedmi rychlostních zkoušek z první etapy (RZ 6 byla zrušena pro vysoký rychlostní průměr v prvním průjezdu) byli Zdeněk s Richardem klasifikováni na průběžném 12. místě ve třídě a 19. místě v absolutní klasifikaci. Zkušená posádka starších pánů si užívala i kilometry z nedělní etapy, navíc přidala i agresivnější jízdu. Hned na první zkoušce druhé etapy (RZ 9 Bohutín - Sádek 10,25 km) si Pokorný připsal 12. nejrychlejší čas absolutně, a to ho nakoplo do dalších zkoušek. Dvanáctý nejrychlejší čas dokázali Zdeněk s Richardem zajet ještě během neděle dvakrát a i díky těmto časům se posádka posouvala vzhůru výsledky. V cíli byla dvojice Pokorný - Lasevič klasifikována na 14. místě absolutně a ve třídě 2 obsadila 10. pozici. „Na poslední závod v letošní sezóně jsem se velmi těšil. Bylo avizované krásné podzimní počasí, které ještě více dokreslovalo nádheru rally. K příbramské soutěži patřil i přípravný start v Rakousku (Niederösterreich Rallye 2018 - 13. místo absolutně). Českou soutěž znám již velmi dobře, stejně jako zdejší rychlostní zkoušky, a proto jsem jel s větším klidem. V průběhu sobotní etapy jsem nebyl spokojený s dosahovanými časy. Plán na nedělní část závodu zněl jet agresivněji a tento styl jízdy mi víc vyhovoval. Hned na první nedělní zkoušce jsme zajeli slušný čas, což nás hodně nakoplo do dalších erzet. Konečné 14. místo je pro nás samozřejmě velký úspěch. Navíc dobrý pocit ze závodu byl umocněný pěkným výsledkem Sandry. V cíli Příbrami jsme oba podtrhli letošní sezónu se 100% bilancí dokončených závodů, což nás všechny pochopitelně velmi těší," uvedl v cíli posledního závodu letošní sezóny Zdeněk Pokorný. 

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Pro Sandru Pokornou a Jiřího Skořepu nebyla Rally Příbram na rozdíl od všech jejich letošních startů soutěž neznámá. V loňském roce zde smíšená posádka sbírala zkušenosti, a tak byla příležitost porovnávat. „Konečně první velká soutěž, kterou jsem již jela. Vloni to pro mne byla první rally ve velkém mistráku, kterou jsme vůbec jeli. Jenže díky posunu a kilometrům najetým za celou sezónu, mi vůbec nebyla povědomá :). Už trochu jedeme, a já jsem zjistila, že si ji pamatuju jako úplně jinou rally, než když jsem ji začátečnickým tempem jela vloni. Loni také pršelo, letos vyšlo počasí dle objednávky a bylo krásně,“ našla velký rozdíl v porovnání dvou startů Sandra. Do sobotní etapy se Sandra s Jirkou startující se Subaru Impreza STi dobře vyspali. Vítr z plachet jim ovšem lehce vzal pomalý defekt hned na první zkoušce.

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

„Bohužel hned v první erzetě jsme jeli na pomalém defektu a střihli jsme si nádherně zbytečné hodiny. Stalo se to v místě, kde se jelo mezi stromy a keři, ale naštěstí bylo dost místa na to, abychom se bez újmy dotočili, ve zvednutém prachu si ujasnili, kam vede erzeta, otočili se a pokračovali. Nechali jsme tam ale tak 20 vteřin, a to „nakoupit“ na začátku závodu není fajn… Po první erzetě jsme byli bez rezervy a s tím se nám první sekce také moc dobře nejela. Navíc jsme možná měli jet jedenadvacítky, na kterých by nám asi už i před servisem auto lépe fungovalo. Polookruhovou erzetu jsme si ale užili i tak a od ní dál jsme postupně sobotou šplhali nahoru pořadím. Po servise nás mrzelo, že byla polokruhová zkouška zrušena, dojeli jsme do konce první etapy a můj osobní pocit z celého dne byl, že umím jet lépe a doufala jsem, že v neděli mi to půjde líp,“ zhodnotila první poločas rally pražská jezdkyně. Dosaženými časy se Sandra s Jirkou z 50. místa po první zkoušce prokousali do konce první etapy až na 34. pozici absolutně a ve třídě jim patřila průběžná osmá příčka. Nedělní část závodu byla již z jejich strany mnohem lepší. „Neděle mi opravdu nakonec sedla lépe, už od rána jsme jeli v tempu a zajížděli jsme časy, které nás těšily. V autě byla dobrá pohoda a sranda jako vždycky, tátovi se navíc taky dařilo, bylo krásně a já osobně jsem měla ze své jízdy lepší pocit. Prostřední RZ Hodětice - Sestrouň byla, zdálo se mi, nejobtížnější, navíc byla nejdelší, ale byla to erzeta, která mě opravdu bavila a kde jsem se svezla. Těšila jsem se na erzetu Nalžovice - Líchovy se skokem v Dublovicích, a i když z mého pohledu bylo otočení na ručku před skokem moc dlouhé, měli jsme na to pozitivní ohlasy od fanoušků. V poslední erzetě po skoku jsme se už viděli skoro v cíli, zbývaly nám k němu asi 2 km, ale bohužel v jednom katu v rychlé zatáčce byl kámen, který nebyl v trávě vidět, a tím jsem přišla ke svému prvnímu defektu v kariéře. Jelikož jsme si nechtěli pokazit výsledek, o který jsme se po dva dny snažili, rozhodli jsme se zkusit zbytek erzety dojet na disku, abychom neztratili čas přezouváním. Auto bylo opravdu těžce řiditelné, ale nakonec jsme překonali poslední kilometr i na rozbité silnici a už opravdu jen na disku protnuli cíl. Tímto bych chtěla poděkovat fanouškovi, který mi po závodě vrátil lištu, která z auta díky rozervané pneumatice odletěla :)“ rozebrala druhou etapu Rally Příbram Sandra Pokorná. Na konci posledního dvoudenního závodu letošní sezóny byli Sandra s Jirkou klasifikováni na 28. místě absolutní klasifikace, 6. místě ve třídě 3 a vítězství si odvezli z kategorie Ladies. 

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

„Celkově byla Příbram pro mě hlavně poučná. Byla totiž poměrně rychlá, zjistila jsem, že jsem se nejspíše jízdou posunula do momentu, kdy bude potřeba zase trochu změnit a posunout rozpis například vzhledem k metrům mezi zatáčkami, které po celé odjeté sezóně začaly nějak rychleji utíkat, než utíkaly :) Rozpis se stále musí vyvíjet. Shodli jsme se na tom s Jirkou a budeme na tom mimo sezónu pracovat. Také už se v příští sezóně odhodlám a pojedu velké ALS, dávala jsem si stále ještě tuhle sezónu na to čas a rezervu :)“ uvedla k soutěži Sandra a doplnila: "Atmosféra byla na Příbrami výborná, fanoušci byli skvělí, dokonce mi během dne posílali videa a fotky, což bylo super, a velké díky patří všem klukům, kteří fandili podél tratí znovu do půli těl a speciální díky patří jmenovitě Karlosovi, Kubovi a Michalovi, kteří si kvůli nám provokativně sami sehnali růžová trika a stali se tak našimi historicky prvními  hostesáky, kteří s námi přešli cílovou rampu!“ Díky přídělům bodů to znamená, že tato posádka absolutně v MČR zvítězila v dámské kategorii a ve třídě 3 obsadila pěkné 5. místo. „Rally Příbram jsme uzavřeli mou první sezónu v mistrovství republiky, kdy se nám podařilo dokončit všechny soutěže, do kterých jsme odstartovali a ve všech jsme zvítězili v dámské kategorii. Nyní nás čeká jako poslední letošní závod domácí Pražský Rally Sprint a chtěli bychom na něj všechny fanoušky pozvat. Je to skvělý závod u nás ojedinělého typu, moc se na něj těšíme a připravujeme pro fanoušky naše týmová trika a kalendáře. Doufáme, že se tam s fanoušky potkáme a že se za námi zastaví v servise. Pro odhodlané otužilce – hostesáky: pokud to někdo hecne do půli těla, u nás v servisní zóně bude grog a deky na zahřátí :) nechceme mít ale nemocné fanoušky, takže stejnou radost nám udělá cokoliv růžového, čím budete mávat nad hlavou!“ nastínila další plán do konce roku sympatická jezdkyně. 

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

A jedna perlička na závěr z Příbrami. „Nikdy by mne nenapadlo, že se stane… Člověk ví, že se může objevit srnka na trati, to už se i několikrát bez střetu i s kolizí stalo, ale to, že po výjezdu z pravé sedm a z ní po sto metrech, kdy má už auto docela rozjeto, budou na okraji silnice nakročené krávy, s tím člověk jaksi nepočítá :). Naštěstí se ale rozhodly u silnice jen přihlížet a nehnout se. Svědčí to hned o dvou věcech. Za prvé jsme si v rally našli další nové fanoušky a taky že už i krávy ví a pochopily předpisy o bezpečnosti při soutěžích, a proto se nepohybovaly po trati zkoušky,“ zakončili humornou nótou příbramskou rally Sandra s Jirkou.

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Archiv jezdce

 

Vytisknout

Diskuze: Zdeněk a Sandra Pokorní pokořili Rally Příbram

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Příbram (CZE)

Pešl si v Příbrami spravil chuť, teď se těší na vsetínský sprint

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud