TEST: Toyota Aygo 1.0 VVT-i x-cite: jak se jezdí s minivozem pro ženy?

-mdo / AutoRoad.cz, 20. října 2018, 14:25 Google+

Přes léto jsme měli k testování Peugeot 108, který stejně jako dnešní růžová Toyota Aygo patří do druhé generace trojice sourozenců vyráběných v továrně u Kolína. Jak si stojí nejlevnější zástupce japonské značky na našem trhu jsme zjišťovali v týdenním testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Aygo x-cite Connect

Toyota Aygo x-cite Connect | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Stejně jako jeho dva sourozenci Peugeot 108 a Citroën C1, i druhá generace Ayga prošla letos faceliftem a to o poznání výraznějším. Zatímco francouzská dvojice se musela spokojit s lehkou retuší, Aygo dostalo zcela nový přední nárazník, který podstatně změnil výraz vozu. Zatímco původní verze měla nezávisle na barvě karoserie černé X tvořící masku auta, na faceliftovaném provedení je ono X vyvedeno v barvě karoserie s maskou rozdělenou na tři díly a přibližuje se tak vzhledem faceliftovanému Yarisu. Pod novými a ostřeji řezanými světlomety však černé imitace chladících otvorů tvoří iluzi pytlů pod očima ospalého člověka.

Oproti usedlému Peugeotu a extravagantnímu Citroënu s rozdělenými světlomety působí Aygo nejsportovnějším dojmem. Velké zadní okno protažené až do nárazníku, stylový prvek totožný na všech třech minivozech, tvoří celou plochu pátých dveří, . Podstatněji se od francouzů liší i zadní část s protaženými světly po celé délce zadního okna a druhý pár dveří se stoupající okenní linkou.

img-responsive

Toyota Aygo x-cite Connect | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

V Ovčárech u Kolína vyráběný japonský prcek je v nabídce pouze s jedním motorem, řadovým tříválcovým 1.0 VVT-i vyvinutým u Toyoty, který také prošel úpravami kvůli novým emisním normám. Zatímco ostatní motory kvůli těmto změnám přišly o část výkonu, japonská jednotka posílila o 2 kW na výsledných 53 kW. K tomu dostala nové vstřikování, vyšší kompresní poměr a upravenou vyvažovací hřídel, která by měla lépe potlačit vibrace motoru.

Námi testovaný kus dostal výbavu x-cite Connect, která zahrnuje mimo jiné multimediální systém x-touch, kožený volant nebo litá kola. Na první pohled nejvýraznější prvek je však karosérie v tmavě růžové barvě Magenta s černou střechou a zatmavenými okny. Jediná barva dostupná pro tuto výbavu by však mohla omezovat potenciální klientelu na jedno pohlaví. Já jakožto muž jsem se ve voze necítil nepatřičně, ale věřím, že časté a poněkud nevěřícné pohledy pánů v ulicích by mohly některé jedince rozhodit.

img-responsive

Toyota Aygo x-cite Connect | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Interiér se změn nedočkal a až na logo na volantu je totožný s oběma francouzskými modely, od námi nedávno testovaného Peugeotu 108 se liší jen ovládáním manuální klimatizace. Usednutí do maličké Toyoty v mém případě působí poněkud zvláštním dojmem a to hlavně kvůli růžovým prvkům, jako výdechy klimatizace, hlavici řadící páky a koberečkům. Růžové jsou samozřejmě i obnažené panely karosérie na dveřích a dokonce i prošívání na sedačkách, iluze auta pro ženy je tak o to silnější.

Vše uvnitř samozřejmě působí dojmem nejlevnějšího vozu v nabídce Toyoty. Lacině působící plasty, zejména lesklý kus středového panelu. Jsou ale vykoupeny na charakter vozu dostatečně pohodlnými sedačkami a u našeho kusu i koženým volantem. Přístrojová deska sází na jednoduchost, kaplička přístrojů s dominantním tachometrem zahrnuje i jednoduchý černobílý displej palubního počítače. Oproti levnějším výbavám je v našem Aygu i digitální otáčkoměr, omezovač rychlosti, multifunkční volant s ovládáním audia a telefonu nebo zadní parkovací kamera.

img-responsive

Toyota Aygo x-cite Connect | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Ovládání manuální klimatizace pomocí otočných ovladačů, jako ve starších Peugeotech, je intuitivní a mnohdy jednodušší na použití než nově populární integrované do infotainmentu. Některé prvky až příliš ukazují na nízkou cenu vozu, například chybějící rukojeti nad okny (které budou pasažérům hodně chybět), pouze výklopná okna na zadních dveřích nebo chybějící automatické stažení okna u řidiče. Do ideálu má daleko i umístění zapalování, pokud měříte nad 185 cm jako já, budete neustále nohou zavázet o klíč trčící do prostoru.

Nedostatkem je také málo ukládacích prostor, kromě kapes ve dveřích má řidič k dispozici jen držák nápojů před řadící pákou, loketní opěrka ve voze chybí úplně. Zavazadlový prostor nabízí skromných 168 litrů, o celých 83 litrů méně než konkurenční Škoda Citigo. Sklopení sedaček objem zvýší až na 806 litrů, sklopením však vznikne výrazný schod, omezující využití prostoru.

img-responsive

Toyota Aygo x-cite Connect | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Dostatek prostoru na předních sedačkách si vybírá oběť na cestujících vzadu, kde lidé vyšší 185 cm poznají důvěrně střechu - obzvláště pokud jsou přední sedačky v jiné poloze, než té nejvíce nasunuté na palubní desku.

Sedmipalcová obrazovka infotainmentu reaguje svižně, i když čitelnost na slunci by mohla být lepší a grafika systému má daleko do moderních standardů. Systém podporuje Android Auto i Apple CarPlay, což je v podstatě nutnost, neboť vlastní GPS systém bohužel postrádá.

Od malého tříválce o výkonu 72 koní samozřejmě nelze očekávat velké nadšení z jízdy, Aygo je zkrátka za všech okolností nevýrazné. To ostatně potvrzuje i udávané zrychlení z nuly na sto za 13.8 sekundy. Pro živější jízdu je potřeba držet otáčky nad 4000 ot./min a hrát si s řazením, i tak ale každá jízda mimo město připomene, že Aygo je doma ve městě. Na dálnici a obecně při vyšších rychlostech si však musíte předjíždění plánovat dlouho dopředu a i jízda do kopce dá 840 kg těžkému vozu dost zabrat. Zvuk motoru je překvapivě ostrý, určitě ne nepříjemný jak se u tříválců dá čekat a při ostřejší jízdě s vyššími otáčkami zvuk působí skoro sportovně. Při vyšší rychlosti už ale i přes vylepšené odhlučnění dává aerodynamický hluk docela jasně najevo, že musíte rádio zesílit ještě o pár stupínků nahoru.

U vozů této kategorie se samozřejmě spíše než sportovní charakter oceňuje ekonomika provozu. Toyota udává u Ayga s manuální převodovkou kombinovanou spotřebu 4.1 l/100 km, což mi týdenní provoz s poměrem město/mimo město asi 50% potvrdil. I bez velkého sebezapření a snahy o ekonomickou jízdu jsem se dostal na 4.2 l/100 km.

img-responsive

Toyota Aygo x-cite Connect | foto: Michal Dokoupil / AutoRoad.cz

Kromě nedostatku výkonu však není vozu moc co vytknout. Nově upravené řízení a podvozek dělá Aygo jistější na cestách mimo město, ale zároveň dostatečně komfortní, aby se vypořádal s nerovnostmi nebo kočičími hlavami v centr. Ve městě řidič ocení lehce nastavený posilovač řízení, dodávající Aygu hbitost v omezeném prostoru ulic nebo podzemních parkovišť.

Jak je na tom základní Toyota cenově? V základu vás pětidveřové Aygo přijde na 235 tisíc, což je o 15 tisíc více než Peugeot 108 a o 6 tisíc více, než Citroen C1. Námi testovaná verze x-cite Connect pak v základu vyjde na 275 tisíc kč.

Technická data
Pohonné ústrojí:
Typ motoru tříválec
Palivo benzín
Zdvihový objem 998
Max. výkon v kW (koní) @ ot./min. 51 (69) / 6 000
Max. točivý moment v Nm @ ot./min. 95 / 4 300
Typ pohonu přední kola
Převodovka manuální
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h 13,0 s
Maximální rychlost 160 km/h
Spotřeba paliva l/100 km
Město 5,0
Mimo město 3,6
Kombinovaná 4,1
Rozměry:
Délka 3 475 mm
Výška 1 460 mm
Šířka 1 615 - 1 884 mm
Hmotnost 840 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem po kryt 196 l
Objem při sklopených sedadlech 780 l

Toyota ČR

Vytisknout

Diskuze: TEST: Toyota Aygo 1.0 VVT-i x-cite: jak se jezdí s minivozem pro ženy?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

BMW Z1

Nejpodivnější dveře v historii automobilového průmyslu? Některé nápady byly…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud