S čím se Button trápil v Kanadě a co stojí za poklesem jeho formy?

Petr Hlawiczka, 13. června 2012, 07:00 Google+

Minulý rok předvedl v Kanadě výborný výkon a vyhrál, letos se jeho rychlost pohybovala na úrovni Caterhamu a dojel za vozy Toro Rosso s jednokolovou ztrátou. Zpočátku vedl šampionát, ale od Velké ceny Číny získal pouhé dva body. Co se s Jensonem Buttonem děje?

Počet komentářů:  19 komentářů (Poslední 15.06. 23:20) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Trápící se pilot McLarenu pro Metro před závodem v Kanadě řekl: "Rozhodně se však pro mě jedná o nejvíce frustrující období s McLarenem, který je fantastickým týmem. Nevím, kam se náhle poděla ta rychlost a cit pro auto, které jsem měl. Je to těžké, ale není to nic, co bychom nedokázali vyřešit. My ty problémy vyřešíme, otázkou je, jestli to bude dostatečně rychle."

Pro Montreal se proto snažil zvolit nový přístup a odstranit z vozu "elektronickou fintu," klíčový prvek, který je dle Sky Sport na voze po celou sezónu. Nevíme přesně, o co jde, McLaren si tyto informace pečlivě střeží.

Jenson cítil, že tento systém může narušovat jeho vnímání vozu, což by mohlo vést ke špatným rozhodnutím při jeho nastavování. Inženýři z F1 poukazovali na to, že Brit v poslední době nezvykle hodně mění nastavení.

Předem bych chtěl také upozornit, že nevíme, co skutečně vedlo k náhlému znatelnému výpadku jeho formy (a možná to stále přesně neví ani ve Wokingu), pokusíme se však naznačit, co by za tím mohlo stát.

button
Jenson na super-měkké směsi v Montrealu, trápení pokračuje (foto: McLaren Mercedes)

Kanadské trable
McLaren měl na okruh Gillese Villeneuva zvlášť upravené zadní zavěšení, které díky své geometrii umožňuje monopostu více se naklánět: při akceleraci více dozadu, při brzdění příď více klesá - to vše kvůli lepší trakci, která je v Montrealu klíčová kvůli jeho povaze brzda-plyn a pomalým zatáčkám. Nevýhodou je kompromis v oblasti světlé výšky - vůz musí být nastaven výše, s čímž souvisí horší aerodynamický výkon.

Hamilton se rozhodl pro toto nové zavěšení, Button zůstal u předchozí verze a bez "elektronické finty" ve voze. Žel kvůli problémům s ložisky převodovky, které poškodily těsnění, a do spojky začal pronikat olej, ujel v prvním tréninku pouze 12 kol bez jediného delšího výletu.

Po výměně těsnění a nastartování před druhým tréninkem olej začal téct znovu - teprve tehdy tým zjistil skutečnou příčinu závady (poškozená ložiska) a převodovku vyměnil - její skříň byla podle reportéra Marka Hughese ovšem novější specifikace pro upravené zavěšení, s nímž měl jezdit pouze Hamilton.

V boxech začala frenetická akce, všichni mechanici ve svém na centimetry vymezeném prostoru rameno vedle ramena usilovně pracovali na co nejrychlejší opravě. Když Lewis vyjel na trať, pomáhali jeho mechanici na druhé straně garáže. Button přišel o 69 min druhého tréninku a ve zbývajícím čase ujel pouze 14 okruhů.

Za celý den tedy nejméně ze všech - 26 kol, ovšem žádné smysluplné ježdění, navíc odpoledne s převodovkou a zavěšením novější specifikace. Tu původní přes noc mechanici opravili, v sobotu a v neděli jezdil s ní.

button
Vyráží do tréninku v Montrealu (foto: McLaren Mercedes)

Pokud by neměl ty problémy, během delších jízd by zjistil, že má špatné nastavení - extrémně zatěžovalo levou zadní pneumatiku - což žel zjistil až v závodě. Auto mělo problémy se zahřátím předních pneumatik, proto se v nájezdu do zatáček potýkal s nedotáčivostí. V zatáčce však přilnavost měly, což vedlo zase k přetáčivosti na výjezdu - právě to ničilo zadní pneumatiky.

Jenson navíc nemá rád přetáčivý vůz, který naproti tomu bez problémů zvládá Lewis. Kvůli odlišným jezdeckým stylům nemohl jednoduše převzít data od svého kolegy, aby dohnal ztracený čas. Problém s převodovkou se tedy v pátek objevil v nejméně vhodnou dobu - Jenson neměl možnost zjistit, jak se jeho nové nastavení bude chovat během závodního stintu. To pouze zvýraznilo jeho problémy, ale nevysvětlilo, proč ztrácí a proč se tedy snažil v Kanadě udělat něco jinak.

Barcelona - začátek trápení
Buttonovy kvalifikační problémy začaly až v Barceloně, kde nepostoupil z Q2 poté, co si stěžoval na vyvážení svého monopostu. Totéž se opakovalo v Monaku. Od té doby bylo patrné, že se při práci s pneumatikami trápí mnohem více než Hamilton.

Na chvíli odbočíme k pneumatikám: klíčem přípravy před zahájením kvalifikačního kola je dosáhnutí stejné teploty předních i zadních pneumatik. Zadní se zahřívají snadněji, předním to trvá o něco déle, což občas vede v prvních částech ostrého kola k nedotáčivosti. Ta může vést ke ztrátě trakce zadních pneumatik a jejich přehřívání, takže na konci se pilot může potýkat s přetáčivostí.

Celý trik spočívá v dostatečném zahřátí předních pneumatik před začátkem kola - a to je přesně věc, s níž má Button problémy. Má zvláštní styl řízení, jemnější než Hamilton, proto současné pneumatiky Pirelli s letošním vozem nedokáže včas zahřát.

mclaren
McLaren po Číně musel upravit přední část podlahy, souvisí to s Buttonovými problémy?
(foto: McLaren Mercedes)

Změna v pravidlech týkajících se podlahy po závodu v Číně
Dost o pneumatikách, jak to ale, že na začátku sezóny s tímto problém neměl? Těžko říct. Může s tím souviset jedno z vyjasnění pravidel, s nímž přišla FIA po Velké ceně Číny. Týkalo se to zahnutí přední části podlahy (splitteru), jak přiznal jeden z klíčových rivalů.

Dodatečné výklady jsou běžné, hodně se toho například napsalo o dírách do podlahy Red Bullu či zneužívaní proudění uvnitř kola, kde díky otvorům v náboji získával nepovolenou aerodynamickou výhodu, jak jsme se dozvěděli v Kanadě.

O co šlo u McLarenu? Podlaha pod monopostem F1 (tzv. zvýšená (step plane) a referenční rovina (reference plane)) musí být navržené jako ploché. Protože ale věci nemohou být vyrobeny dokonale rovné, byla do konce roku 2011 povolena výrobní tolerance +/- 5 mm. Stávalo se však, že tato 5 mm tolerance byla zneužívána pro (nelegální) návrh jemných kontur v podlaze. Aby těmto možnostem byla učiněna přítrž, byla tato tolerance letos snížena na +/- 3 mm.

splitter
Přední část podlahy (splitter) McLarenu v Monaku (foto: McLaren Mercedes)

McLaren tuto toleranci údajně využíval i pro splitter s tím, že se stále jedná o součást podlahy. FIA tomu po Číně učinila přítrž. Dle týmu z Wokingu to nemělo na aerodynamickou výkonnost vozu MP4-27 žádný vážnější vliv, někteří soupeři si tím ale tak jistí nejsou. V Mugellu si otestovali také novou nižší verzi nosu, kterou nasadili v Barceloně, ta by ale se ztrátou formy Buttona také neměla souviset.

Tým proto musí volit o něco menší sklon, což teoreticky může mít vliv na přítlak v přední části vozu a souviset s Buttonovým trápením při zahřívání předních kol. McLaren to odmítá potvrdit a zdá se, že při řešení tápe. Na voze se v posledních dvou závodech objevily pouze drobné úpravy, žádné větší novinky jako u ostatních soupeřů. Tým však potvrdil, že pracuje na větším balíku úprav. Dostane Buttona znovu do formy?

Vytisknout

Diskuze: S čím se Button trápil v Kanadě a co stojí za poklesem jeho formy?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 19, poslední 15.06.2012 23:20 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 19 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pirelli

Připraví Pirelli pro rok 2013 pět směsí?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud