Oslavenec Derek Bell se dožívá významného jubilea

Robert RoBertino Pavelka, 31. října 2016, 23:20 Google+

Kdo nemá úspěchy, jako by nebyl. Bylo by zajímavé zjistit, kolik fanoušků F1 zná jméno dnešního oslavence a ve kterých letech v F1 jezdil. Protože i když se jedná o veleúspěšného a všestranného pilota, právě v královně motoristického sportu mu pšenka nekvetla.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 01.11. 20:25) Napište svůj názor
Derek Bell s McLarenem M9A v GP Velké Británie 1969

Derek Bell s McLarenem M9A v GP Velké Británie 1969 | foto: McLaren

Sdílejte článek

Nejenom Jim Clark byl farmář a místo vozů F1 mohl skončit za volantem traktoru. Derek Reginald "Dingdong" Bell se narodil 31. října 1941 do podobného prostředí v Pinneru (hrabství Middlesex) a měl se stát zemědělským odborníkem. Jenže v sousedství školy byl závodní okruh Snetterton a ten rozhodl o Derekově osudu. Pomohl mu i otčím Bernard Hender a společně připravili Lotus Seven, na kterém Derek ve třiadvaceti letech debutoval na závodní dráze. Poté stoupal kategoriemi vzhůru až do F3, kde v roce 1967 vytvořil tým s expilotem F1 Pete Westburym. První klíčový okamžik nastal v roce 1968. Dereka zdrtila smrt jeho přítele Chrise Lamberta, který se zabil v Zandvoortu a hodlal ukončit kariéru, ale dostal nabídku z Maranella na F2, což rozhodlo, že u rychlých kol setrval. Později se jeho záběr rozšířil i na Tasmánskou sérii a v závěru roku se mu plní životní sen - v Grand Prix Itálie poprvé usedá do vozu F1. Ani jeden pokus s Ferrariho vozem však nezavrší projetím cílové pásky - v Itálii stráví na trati čtyři, v USA dvě kola.

Po odchodu Ickxe z Maranella doufal Bell ve smlouvu, ale tu dostal Pedro Rodríguez. Derek ale při sledování jeho strastiplných pokusů nakonec nemusel litovat. V F2 si oproti předchozímu roku (4. místo) o jednu příčku pohoršil a když pochopil, že mu šance na F1 u Italů nekyne, uvolil se ve Velké Británii osedlat experimentální McLaren M9A. Tuto čtyřpohonovku (tehdy vládla doba zkoušek vozů s pohonem na všechna kola) kvůli prasklému závěsu do cíle nedovedl, navíc se po sezóně rozloučil s Ferrarim. 

V roce 1970 spojil Bell síly s mecenášem a motoristickým nadšencem Tomem Wheatcroftem a v jeho barvách absolvoval šampionát F2. Na jeho konci má titul vicemistra Evropy za Clayem Regazzonim. Díky Wheatcroftovi opět nahlédl i do F1 na zapůjčeném Brabhamu BT26A, ale v Belgii odpadl kvůli poruše převodovky. V závěru sezóny si ho "půjčí" John Surtees a Bell se mu v GP USA (Watkins Glen) odvděčí tím nejlepším způsobem - na voze Surtees TS7 projede cílem na šestém místě a získává bod. Pokud však čekal u Surteese smlouvu na další rok, předběhl ho Rolf Stommelen. Proto se Derek rozhodl intenzivně věnovat MS značek, kde se spojil s další významnou postavou motorsportu Johnem Wyerem. Surtees mu po půl roce půjčil třetí vůz pro GP Velké Británie, ale to byla pouhá epizoda. Nadějněji vzhlížel Bell k roku 1972, kdy dostal konečně skutečnou smlouvu na celý šampionát u italské značky Tecno. Jenže zázrak se nekonal, vůz byl mizerný, dvanáctiválec vlastní konstrukce Tecno ještě horší a Bell vymetal jen závěr startovního pole, pokud se vůbec kvalifikoval. Do sezóny vstoupil až v její polovině a na konci se s úlevou loučil: "Nejhorší vůz, jaký jsem kdy pilotoval. Příšerné!" Z pěti závodů se třikrát kvalifikoval a ani jednou neviděl cíl.

img-responsive

Bell, Derek | foto: Bentley Motors

Naposledy se do F1 vrátil v roce 1974 - kam jinam než k Surteesovi. Tomu se pomalu klížil tým, utekl od něj Carlos Pace a posléze i Jochen Mass, Surtees se tak uchýlil ke střídání pilotů, které k ničemu nevedlo. Nejdéle v tomto napjatém ovzduší vydržel právě Bell, ale žádnou díru do světa neudělal. Z pěti pokusů se kvalifikoval pouze na obtížném Nürburgringu a 12. místem zaznamenal druhý a poslední výsledek v F1. Pro poslední závod ve Watkins Glen už na jeho místě seděl José Dolhem.

Bell si své neúspěchy v F1 vynahradil v jiných kategoriích, pětkrát se mu podařilo vyhrát 24 hodin Le Mans (1975, 1981, 1982, 1986, 1987), přičemž první triumf zaznamenal po boku Jacky Ickxe na voze Gulf Mirage, další už pak probíhaly ve prospěch značky Porsche. Ještě v rcoceč 2008 stál na startu slavné čtyřiadvacetihodinovky se svým synem Justinem, ale potomek mu stačil rozbít auto dříve, než se mohl Derek za volant posadit. 

"Nejraději jsem jezdil s F1, ta byla vrcholem mého snažení. Ale netuším, proč se ke mě zachovala tak macešsky," zavzpomínal britský veterán, který byl v roce 1986 oceněn řádem Britského impéria za služby v oblasti motorsportu. V roce 2012 byl slavnostně uveden do síně slávy motorsportu v USA, o rok později se mu téže pocty dostalo v Jezdecké síni slávy v místě konání 24 hodin Le Mans. A jenom na okraj - Derek je jedním z pilotů, které jsme viděli i na starém brněnském okruhu: startoval tu v roce 1977 na Jaguaru XJ-12C v ME cestovních vozů.

Derek Bell se dožil 75 let. K jeho životnímu jubileu se přidává s přáním pevného zdraví i  F1NEWS.cz

Vytisknout

Diskuze: Oslavenec Derek Bell se dožívá významného jubilea

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 01.11.2016 20:25 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Alex Albon si musel vypůjčit vůz od týmového kolegy (ilustrační foto)

Třetí trénink rozhodly poslední vteřiny, slavit může Ferrari

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Raritní snímek - na pódiu v Mexiku je i Vettel, který o třetí místo záhy přijde.

Planou vášně, létají ostrá slova a Red Bull se směje

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud