Alexander Wurz o svých časech u McLarenu a strachu z MP4-18

Jana Šrámková, 8. dubna 2016, 13:45 Google+

Alexander Wurz (42) strávil v F1 deset let. Závodil za Beneton, Williams či McLaren, 3x stál na stupních vítězů, avšak nikdy nezvítězil. To se mu podařilo až při závodě 24 hodin Le Mans a to rovnou 2x. Dnes je prezidentem Asociace jezdců i ambasadorem FIA pro bezpečnost silničního provozu. Ve svém komentáři s názvem McLaren a já zveřejněném na oficiálních stránkách týmu nyní zavzpomínal na léta ve Wokingu.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 08.04. 16:01) Napište svůj názor
Wurz, Alex

Wurz, Alex | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

"Když jsem v roce 2000 po třech sezónách závodění opustil Benetton, měl jsem pár nabídek. Všechny týmy však měly něco společného s Flaviem Briatorem a tou dobou jsem chtěl tým, ve kterém by on neměl vliv. A McLaren to splňoval," vypráví.

Briatore tehdy hovořil o zklamání z Wurzových výkonů a na jeho místo nakonec nastoupil vedle Giancarla Fisichelly Jenson Button. A Rakušan neměl příliš mnoho možností na výběr. Nakonec zamířil do Wokingu, kde mu nabídli roli testovacího pilota místo Oliviera Panise. 

"V té době byla situace taková, že týmy chtěly pro vývoj více využívat testovací piloty. Nezapomeňte, že tehdy se často testovalo a závodníci byli frustrováni z toho, že jsou tak často mimo domov. Místo toho kroužili v Jerezu, Valencii či Barceloně. A McLaren se rozhodl využít služby Oliviera jako zkušeného špičkového jezdce právě pro účely testování. A já jsem měl být dalším. Byl to celkem chytrý nápad," domnívá se Wurz.

Začátky byly prý zvláštní, protože nezávodil a to bylo to, co chtěl dělat. Postupně se to však zlepšilo a McLaren se stal jeho domovem. "Inženýři věděli, že mohou mé zpětné vazbě důvěřovat a být součástí vývojového procestu bylo obohacující," vzpomíná.

img-responsive

Wurz, Alex | foto: Honda Racing F1

A potom přišel rok 2001. Tehdy se rozhodl odejít Mika Häikkinen a Wurz doufal, že jej nahradí právě on. Pro McLaren byl jednou z možností, avšak Ron Dennis začal se Sauberem vyjednávat angažmá Kimiho Räikkönena. "To jsem tehdy ještě nevěděl a až později mi řekli, že nakonec najali Kimiho. Pokud by Sauber řekl ne, byl jsem na řadě a mohl pro ně v roce 2002 závodit. Ron se ale domníval, že Kimi je lepší volbou než já. A nejspíš to tak bylo, abych byl spravedlivý," přiznává.

Uvědomil si prý, že to neudělali proto, aby mu ublížili a nové angažmá by už sháněl jen těžko. "Mohl jsem si zahrát na rozmazlené dítě a odejít a nebo se zachovat jako chlap a nadále je přesvědčovat, že pro ně odvádím dobrou práci," a tak se nakonec rozhodl zůstat u McLarenu. 

V roce 2003 mě prý možnost závodit pro tým Jaguar. Dostal nabídku na tříletou smlouvu a chtěl ji přijmout. McLaren mu to však nedovolil. "Měl jsem s nimi smlouvu a rozhodli se mě nenechat jít. To bylo hodně tvrdé, zvlášť potom, co se stalo s Kimim," uvedl.

img-responsive

David Coulthard, Kimi Raikkonen a Alex Wurz | foto: McLaren

A tak pokračoval v testování, tentokrát s vozem MP4-17. "Vůz byl dobrý, ale bohužel jsme měli problém se spolehlivostí motorů. Kimi s ním ale ve druhé polovině roku získal nejvíc bodů, když se motory přestaly vyhazovat do povětří. Bojoval o titul i v poslední velké ceně a byl to skvělý závod a bezva auto," okomentoval tehdejší sezónu.

A pak přišel McLaren MP4-18. Tento vůz podle jeho slov předběhl svou dobu, ale nikdy nebyl spolehlivý. Bylo rychlé, jak ukázaly testy na okruhu Paul Ricard, ale nakonec to bylo je jedinkrát, kdy tento vůz porazil v rychlosti předchozí model.

Na twitteru Wurz přiznal, že kdykoliv na tento vůz přijde řeč, dostane husí kůži. "Já také," reagoval na to tehdejší týmový mechanik Marc Priestley. "V Jerezu se zhroutila podlaha a byla z toho celkem velká nehoda, motor skončil vedle mě. Nikdo nevěděl jistě, co se stalo, ale na asfaltu byly stopy po podlaze a potom jsem se roztočil. Následovaly tři brzdové poruchy, ale naštěstí jsem do ničeho nenarazil, protože se to stalo v první zatáčce. Když odešel motor, poškodilo to brzdové dráty a pedál nefungoval," popisuje.

img-responsive

Wurz - de la Rosa | foto: Hoch Zwei

V Silverstone přišly další nehody - upadnutá kola a další nefungování brzd... A tak prý zvedl telefon a zavolal šéfovi, že to auto už nikdy nechce řídit... Neviní však Mercedes jako tehdejšího dodavatele motorů, podle něj za to mohla špatná komunikace, protože se tehdy už nevyráběly náhradní díly na předchozí motor.

"Když přišel závod na Nürburgringu, který mohl Kimimu vyhrát šampionát, motor opět vybouchl. K dispozici jsme totiž měli jen devět pístů. O tom desátém věděli, že není ze správné specifikace. A tak ten píst odešel zatímco byl Kimi ve vedení. Jak tragické to bylo," ptá se.

Tehdy už začal být také unavený z neustálých reklamních aktivit, testování a závodních víkendů. "Každých 32 hodin jsem nastupoval do letadla. Pamatuji si statistiky," vzpomíná. Tou dobou tým přijal jako dalšího testovacího pilota Pedra de la Rosu, se kterým se i přes jisté soupeření skamarádili.

A přišla další nabídka od Jaguaru. Tým se domníval, že Wurz je na odchodu a tak auto nepřizpůsobil jeho potřebám. Jenže nakonec se znovu rozhodli, že jej nenechají odejít a že se budou držet smlouvy. "Tehdy byly věci k hašení tam, kde jsem měl mít já lokty a nemohl jsem tak v autě pořádně sedět. A když se Juan Pablo Montoya zranil, Pedro vzal první závod a tým vynaložil nemalé úsilí a náklady na to, aby vůz změnili a já mohl nastoupit v Imole." Tehdy se mu při velké ceně San Marina 2005 podařilo v kvalifikaci zajet sedmý nejrychlejší čas, což je podle něj slušný výkon.

img-responsive

Alex Wurz s McLarenem MP4-17D | foto: McLaren

Nicméně se také rozhodl trošku ukázat svoji rebelskou tvář. Nechal si narůst dlouhé vlasy, což se Ronovi Dennisovi moc nelíbilo. Nejprve mu nabídl své holicí přípravky, protom mu přišel sdělit, že podle jeho manželky Lisy vypadají muži lépe s krátkými vlasy a že mu může obstarat kadeřníka... Nakonec už to nevydržel a naplno mu oznámil, že si musí nechat vlasy ostříhat. "Ne, líbí se mi to takto," odvětil Wurz a ještě přitvrdil v používání gelu. "V neděli za mnou přišel a řekl mi, ať si helmu nechám na hlavě, že nechce moje vlasy vidět," směje se ještě dneš této vzpomínce Rakušan. I když uznává, že při ohlédnutí zpět měl asi přání šéfa vyhovět.

Ale zpět k závodnění. McLaren tehdy zkusil konzervativní strategii jedné zastávky v boxech a dojeli na čtvrtém místě, ačkoliv se stále v autě necítil úplně pohodlně a místy prý řídil jen s jednou rukou na volantu. Na třetím místě dojel Jenson Button s BAR, avšak kvůli nedostatečné váze auta byli nakonec diskvalifikováni.

To znamenalo, že třetí místo získal právě Wurz. Na své druhé pódiové umístění čekal osm let a to je mezi závodníky F1 rekord. A na pohár si také musel počkat. "Trvalo dlouho, než McLaren od Hondy a Jensona získal pohár. Tři roky jsem čekal, než jsem dostal repliku stříbrného poháru," vzpomíná. Byl to nakonec jediný závod, který kdy za McLaren odjel. Na konci roku 2005 mu končila smlouva a rozhodl se pro změnu.

"Díval jsem se na DTM a další věci, ale zavolal mi Williams. Patrick Head tehdy řekl, že chtějí někoho, kdo ví co dělá při vývoji vozu a pozvali mě na prohlídku. Učinili mi nabídku, ale nepřijal jsem ji. Řekli mi, abych jim dal chvíli." Bylo před Vánoci, byl v Monaku a jeho žena Julie chtěla pastiňák, tak šel do supermarketu na nákup.

Tehdy mu zavolal Frank Williams. "Můžeš se vrátit?" zeptal se ho. "Ne, jsem v supermarketu a kupuji pastiňák," zněla odpověď. A Frank se prý asi pět minut nemohl přestat smát. Nakonec se však dohodli a tak začalo jeho angažmá u Williamsu. V roce 2006 byl jejich testovacím pilotem, následující rok se konečně opět dočkal závodní sedačky. Ale to neplatilo ani celou sezónu. 8. října 2007 Wurz oznámil, že s okamžitou platností ukončuje svoji kariéru v F1. 

Svůj čas u McLarenu vnímá jako neuvěřitelných pět let a ačkoliv to prý mohlo dopadnout možná ještě lépe a je škoda nezískaných titulů, nelituje, protože se tam toho spoustu naučil a využil to při své další kariéře v jiných sériích motorsportu.

Vytisknout

Diskuze: Alexander Wurz o svých časech u McLarenu a strachu z MP4-18

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 08.04.2016 16:01 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Potíže švýcarského týmu přetrvávají

Navzdory finančním potížím se Sauber v Číně objeví

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud