Stíny nad Spielbergem pro jedny, nadějná záře pro druhé

Robert RoBertino Pavelka, 11. července 2017, 16:30 Aktualizováno 11.7.2017, 19:10 Google+

Pomalu se nám blíží polovina sezóny a "velká přestávka", ale než se tak stane, musíme ještě zvládnout dva evropské závody. Z hlediska šampionátu Rakousko mnoho nevyřešilo, o to víc dohadů a otázek přineslo. Byť to tak na první pohled nevypadá.

Počet komentářů:  17 komentářů (Poslední 14.07. 08:41) Napište svůj názor
Úsměvy jen proto, že tu není Hamilton? Tisková konference po závodě v Rakousku

Úsměvy jen proto, že tu není Hamilton? Tisková konference po závodě v Rakousku | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Ať mluvíme o Österreichringu, Spielbergu, A1 Ringu či Red Bull Ringu, je to jako když měníte zaměstnanecký poměr u několika firem, ale pořád sedíte v jedné kanceláři. Pochopitelně letití fanoušci si možná budou stěžovat, že po zániku ikonické zatáčky Hella-Licht už to není ono, jejich odpůrci zase budou argumentovat, že drama se přeneslo do prvního "rohu" po startu a především do ostře sledované Remus. Je to věc názoru. Každá podoba trati měla své pro a proti, proto je sympatické si připomínat obě. A třeba i rok 1987, kdy se piloti nedokázali hned dvakrát po sobě úspěšně vypořádat se startem. Byl do nich namotán i otec současného pilota Renaultu Jolyona Palmera.

Proto nyní opusťme už neexistující úseky Hella-Licht, Flatschach, Sebring Auspuffkurve a Texaco-Schikane a pojďme se podívat do roku 2017. Rakousko mělo hodně dramatickou předehru v podobě stále připomínaného duelu mezi Hamiltonem a Vettelem v Baku. Chtělo by se říci: "Bylo toho dosti!", jenže pokud Sebastian musel prošlápnout kobereček před Mezinárodním tribunálem FIA a ve hře byl dost možná i celý osud šampionátu. Na tomto místě byla poznámka o nepodání ruky, která byla učiněna na základě televizního přenosu. A jenom se ukazuje, jak je důležité mít svého člověka "in action". Petr Hlawiczka uvedl vše na pravou míru, takže část viny padá na Davida Valsecchiho, který situaci poněkud zamotal, část si přičítám na své konto i já, že jsem vše řádně neprověřil. Nic to ovšem nemění na věci, že by se Hamilton z titulu příliš netěšil, kdyby jeho doposud největší soupeř byl administrativně odstraněn. 

Samozřejmě se široce debatovalo o Vettelově vině - stačí se projít dřívějšími články a možná budete sami překvapení - a sotva jedna výměna názorů skončila, už tu byla druhá. Bottasův start je dalším tématem, které nedává spoustě odborníků a fanoušků spát. Vysvětlení byla ze strany FIA poskytnuta, dosvědčující videa také - vybrat si tedy můžete. Po detailním rozfázování je zřejmé, že Bottas se ve chvíli, kdy ještě světla svítila, prokazatelně pohyboval, ovšem i na to se v článku 36.13 sportovních pravidel pamatuje. Otázkou je, zda oněch 163 tisícin vteřiny, o které měl podle oficiálních údajů Bottas lepší startovní reakci než Vettel, závod nějak rozhodlo. Odpověď se nabízí téměř sama - když se podíváme na cílový odstup mezi oběma piloty, je sice o "fous" větší, ale rozhodně variantu obráceného pořadí nevylučuje.

img-responsive

Navzdory posledním neúspěchům má Kvjat stále důvěru vedení Red Bullu | foto: Red Bull Content Pool

O startu se bude debatovat ještě dlouho, stejně tak jako o postartovní kolizi. Ta se pochopitelně snesla na hlavu Daniila Kvjata, jehož vina byla v tomto směru nezpochybnitelná. Ale na rozdíl od některých horlivců a zdravě pobouřených odborníků, kteří by ruského pilota nejraději dali pod doživotní klatbu, je třeba brát v úvahu i další aspekty. Druhé Toro Rosso mělo na startu problémy, je docela vyloučeno, že i Kvjat měl nějaké potíže? Nemíním ho hájit, ale v takových situacích stačí opravdu maličkost. Ovšem dost dobře za vším může být opravdu jeho snaha se maximálně posunout kupředu a když si uvědomíme, že brzdil na vnitřní, tudíž i méně čisté polovině trati (a relativně hodně dlouho), může nám vyplout jeden z důvodů následujícího bouchnutí. Kvjat navíc mohl být i mírně přemotivovaný, nebo naopak jet pod jistým tlakem, protože většina určitě má v dobré paměti, co se mu v Rakousku stalo v minulém roce. I když to bylo na jiném místě, ten červíček může hlodat úpěnlivě a déle, než si přejeme.

To ale neznamená, že Kvjatovo chování na trati zničilo závod Alonsovi. Je to škoda, protože Fernando hýřil optimismem a při pohledu na skladbu bodované desítky by se v ní dost možná vyjímal ještě před Williamsy, které přišly ke svým pozicím ještě snadněji, než legendární nevidomý jedinec ke smyčcovému nástroji. Hůře už se bude hodnotit, jak to bylo s Verstappenem, který po závodě přiznal, že už při startu tušil, že cíl je pro něj dále než Fata morgana. Holanďan se s Alonsem, postiženým též kolizí, dostal do nezáviděníhodné pozice "Krále odpadlíků" a může si klást otázky, proč už potřetí za sebou skončil za okrajem tratě, zatímco Ricciardo sbírá místa na stupních vítězů. Tři problémy za sebou (pokud byly jeho domněnky správné, tak po startovních potížích by nejspíš skončil předčasně i v Rakousku) už nejsou jen náhodou nebo smůlou, to ostatně tvrdil i velký Nelson Piquet.

Nejrychlejší a přesto naštvaný - to je vizitka Lewise Hamiltona. Otázkou samozřejmě zůstává, jak se na Red Bull Ringu předjíždí - že to jde nám předvedl právě Hamilton. Zajímavé ale bylo, že s vozy hodně podobného výkonu si neporadil - ať s Räikkönenem, jehož zdolal skrze zastávku v boxech, tak s Ricciardem, tady už neuspěl v přímém souboji o stupně vítězů. Když si vzpomeneme na loňský duel s Rosbergem a hlad po pozici až do posledního metru, přišel mi Hamilton jakoby otrávený skutečností, že v zatáčce Schlossgold Ricciarda nevyškolil - a poněkud odpadl. Jednou věcí je dojet, druhou předjet, ale v obou případech Hamilton daný úkol zvládl, jen při tom předjetí neudělal ten pověstný poslední krůček. A opakování už se nekonalo. 

img-responsive

Haas mohl v Rakousku hovořit o dodatečné oslavě Dne nezávislosti | foto: Haas F1 Team

Asi největším překvapením nejen pro mě byly vozy Haas, jejichž výkon předčil i poctivé sběrače bodů u Force Indie. Až při hlubším zamyšlení dojdeme k možná překvapivému zjištění, že nejčastěji oběma vozy bodoval Mercedes (8x), ovšem na druhém místě není Ferrari, nýbrž právě Force India (7x). Maranello je až na třetím místě (6x), zatímco Red Bull se může v tomto směru držet za ruce s "béčkem" Toro Rosso, protože v obou případech projely vozy této značky pod šachovnicovou vlajkou na bodovaných příčkách jen dvakrát. Haasy byly v Rakousku opravdu rychlé a už leccos napověděl trénink. Magnussenova smůla, táhnoucí se od první části kvalifikace nejspíš zabránila americké stáji dosáhnout historicky nejlepší týmový výsledek. Neboť oba vozy na bodované pozici dovezl Haas jen jednou - v Monaku na osmém a desátém místě...

Druhé pole-position Valtteriho Bottase bylo zároveň jubilejní 80. nejlepší pozicí ze strany Mercedesu - na kulatý počet vítězství si budou muset Stříbrné šípy počkat minimálně do Velké Británie. Pokud tam vyhrají, bude to už 70. zlatý věnec. Pořád to představuje páté místo v tabulce značek, ale čtvrtý Lotus (81 vítězství) už je na dosah. Bottas se pomalu připlížil do stínu Hamiltona, ale střízlivě si nechává otevřená nikoli vrátka, ale přímo vjezd do hangáru při otázkách, zda pomýšlí na titul. Dá se předpokládat, že Hamilton se v Británii bude chtít nejen rehabilitovat, ale opět vrátit po dvou bodových ztrátách zpět do boje o šampionát. A právě v tom může sehrát domácí publikum dvojsečnou zbraň - Lewis bude mít určitě podporu ještě větší, než jakou představovaly oranžové stráně na Red Bull Ringu, ale pocit odpovědnosti a rostoucí snaha může také sehrát své...

Vytisknout

Diskuze: Stíny nad Spielbergem pro jedny, nadějná záře pro druhé

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 17, poslední 14.07.2017 08:41 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 17 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Záběr Red Bullu z amerického Houstonu - nyní se podobně velkolepá show chystá v Londýně

Londýn se chystá na velkolepou show Formule 1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud