Co stálo za definitivním koncem Manoru?

Robert RoBertino Pavelka, 29. ledna 2017, 01:25 Google+

S Manorem to bylo nahnuté už delší dobu, ale paradoxně ve zřejmě té poslední předvedl na své možnosti solidní výkony. Můžeme se dohadovat, jak by se situace vyvíjela, kdyby nakonec tým skončil desátý. Ale to už jsou dohady ex post.

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 30.01. 22:58) Napište svůj názor
Boj o přežití skončil, co k tomu nejvíc přispělo?

Boj o přežití skončil, co k tomu nejvíc přispělo? | foto: Manor Racing

Sdílejte článek

Z hlediska vyvíjející se situace by se mohlo zdát, že problém je vlastně jenom jeden - nedostatek financí. Jenže při bližším pohledu zjistíme, že to zdaleka nebyla jediná záležitost, která poslala tým do záhuby. Počínaje přístupem současných majitelů až k možným otázkám závazků ve formě finanční náhrady po právních krocích ze strany rodiny Julese Bianchiho. Ale abychom se nepokoušeli hýbat s pravdou, byl tu i značný problém s rozpočtem, dávno předtím, než byl Manor poslán Sauberem na jedenácté místo v Poháru konstruktérů.

Je naprosto zřejmé, že od chvíle, kdy Stephen Fitzpatrick v roce 2015 převzal tým Manor, hledal spojení s dalšími investory, aby mohl nadále zajistit závodní provoz. Z toho důvodu se často vůbec neúčastnil závodů. Pokoušel se zajistit podporu, snad se cítil být v lepším postavení, možná doufal, že se dostane do role lorda Hesketha nebo Waltera Wolfa. Jenže to měl těžké, s týmem, který dosahoval hodně špatné výsledky lze jen těžko někoho přesvědčit, aby se stal buď minoritním nebo majoritním vlastníkem. Když pak dostal Manor k dispozici pohonné jednotky Mercedes, pokrok byl znát a to se odrazilo také na slibných rozhovorech, z nichž minimálně tři se jevily jako potenciální partneři. Leč ani americký magnát Tavo Hellmund, ani indonéské konsorcium Jagonya Ayam (pobočka řetězce KFC) nakonec svůj zájem nedovedly ke smlouvě, což platilo i pro skupinu mexických mecenášů, stojících za Estebanem Gutiérrezem.

img-responsive

Jules Bianchi - jméno, které se na osudu Manoru rovněž podepsalo | foto: Manor Racing

Nevyšla ani jedna alternativa, protože nikdo nenabídl takové podmínky, se kterými by Fitzpatrick souhlasil. V tuto chvíli není docela jasné, zda to bylo kvůli finančnímu vyrovnání nebo požadavkům Fitzpatricka ohledně vlastnického podílu. Mexičané prý ztratili zájem po Grand Prix Brazílie, kdy se finanční podmínky dramaticky změnily. V té době už měl tým rozpočtový schodek ve výši 40 milionů dolarů. Po brazilském závodě mu navýc bylo jasné, že utrpěl další velkou ztrátu kvůli unikajícím prize money. Rozběhla se komplikovaná finanční hra zaměřená na menšinové akcionáře, ale ta k ničemu nevedla. Tým tak neměl pokrytý program pro rok 2017 a další snahy vedly nevyhnutelně ke zjištění, že se nepodaří pro rok 2017 připravit nový vůz. Právě ony nedostatky v systému financování byly další příčinou, která mohla potenciálního kupce odradit. 

Naznačené právní řízení týkající se havárie Julese Bianchiho v Grand Prix Japonska 2014 také nebylo možné podceňovat. Nabízely se otázky, zda by noví vlastníci byli ochotni nést případné náklady na odškodnění, ačkoliv v době, kdy k nehodě Bianchiho došlo, neměli s týmem nic společného. Proto mohla být otázka převzetí rizik tohoto druhu jedním z důležitých aspektů při posuzování zájmu o tým. 

img-responsive

Technický ředitel John McQuilliam | foto: Manor Racing

Pořád ale byla ve hře indonéská varianta, konkrétně podnikatel Ricardo Gelael, majitel řetězce Jagonya Ayam. Před vánocemi začala jevit jako velmi nadějná a došlo to tak daleko, že Asiaté měli privilegium exkluzivního jednání. Dokonce ředitel John McQuilliam tým opustil v předtuše nového vedení, protože se proslýchalo, že by se s Gelaelem vrátil do Manoru někdejší sportovní ředitel Graeme Lowdon. Jenže Indonésané chtěli přesný stav financí a kvůli němu z obchodu sešlo. Stejně tak se nepotvrdil možný zájem ze strany Rona Dennise. A krátce po novém roku přišla nucená správa.

Majitelé jsou nyní "odříznuti" od jakýchkoli obchodních podílů a pokud se nespojí s případným zájemcem (což se opravdu nedá předpokládat), jsou zcela mimo hru. A je nutné pořád připomínat i hrozbu možné žaloby ze strany rodiny Julese Bianchiho, i když to nejspíš nebude hlavní téma. Můžeme tedy najít hned několik příčin, třeba že prize money dostatečně nepokrývají náklady na existenci malých týmů. Ale dost možná bychom se také museli pustit do velice složité hry, kterou postupují majitelé a dospěli bychom do sfér, kterým mnozí nerozumíme a možná ani rozumět nechceme. 

Manoru však těžko něco z toho pomůže. Jak se pomalu scházejí reakce na jeho situaci, mnoha lidem bude chybět, možná právě proto, že máme rádi příběhy outsiderů, kteří se s nadšením perou o existenci a místy dokáží nečekaně překvapit.

Vytisknout

Diskuze: Co stálo za definitivním koncem Manoru?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 30.01.2017 22:58 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Bernie Ecclestone se vyjádřil ke spekulacím ohledně údajného nového šampionátu

Ecclestone uvádí na pravou míru dohady o vlastním šampionátu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud