Toro Rosso deklaruje nejlepší předsezónní testy, Sainz pochybuje

Robert RoBertino Pavelka, 7. března 2016, 14:50 Google+

Toro Rosso vstoupilo do Formule 1 v roce 2006 jako nástupnický subjekt velice populárního týmu Minardi. Stáj, působící jako "béčko" Red Bullu, má na svém kontě jedno vítězství, jinak na další velký výsledek zatím čeká.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Bravo, chlapci, mohl po barcelonských testech chválit své svěřence Tost

Bravo, chlapci, mohl po barcelonských testech chválit své svěřence Tost | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Podle smělých představ by mohl průlom na stupně vítězů přijít už v této sezóně, předpokládá šéf týmu Franz Tost. Podle jeho názoru totiž stáj se sídlem ve Faenze od svého působení pod názvem Toro Rosso neměla během testů tak dobré výsledky. Max Verstappen a Carlos Sainz jr. absolvovali během testů v Barceloně dohromady 1049 kol, což je řadí na druhé místo za bezkonkurenční Mercedes. A to u Toro Rosso ztratili nemálo času, když se dlouho řešilo, s jakým motorem vůbec budou letos jezdit.

img-responsive

Max Verstappen při posledních předsezónních testech v Barceloně s novým vozem Toro Rosso STR11 - Ferrari | foto: Red Bull Content Pool

"Je to velice příjemné překvapení. Abych byl upřímný, s ohledem na naší pozici v posledních dvou třech měsících jsem něco podobného rozhodně nečekal. Museli jsme vynaložit hodně úsilí, aby STR11 byl včas připraven pro testy," vysvětluje obtížnou situaci Tost.

"Když jsem poprvé viděl naší převodovku a jak je zabudovávána do auta, pomyslel jsem si: »Jak, k čertu, vůbec posoudíme její spolehlivost?« Nejsou vidět všechny ty kabely a vedení, protože je to schované. Zatím to funguje dobře, ale také to musíme potvrdit v závodech. V tuto chvíli ale mohu říci, že jsem docela spokojený. Až dosud jsme absolvovali nejlepší přípravu a testování od doby, kdy Toro Rosso existuje, vždyť se nám podařilo najet tolik kol a shromáždit velké množství dat," pochvaluje si Tost.

Už dříve pronášel smělá rozhodnutí a dojem z testů je pochopitelně umocnil. "Z hlediska jezdeckého i technického a týmového si myslím, že jsme na hodně dobré úrovni. Už jsem řekl, že naším cílem je dosáhnout pátého místa v Poháru konstruktérů, a pokud chceme tento cíl naplnit, musíme odvést ve všech závodech dobré výkony a bodovat. A je třeba i někdy dosáhnout vrcholného umístění, tedy skončit mezi prvními pěti," nastiňuje strategii pro rok 2016 Tost.

img-responsive

Key krotí optimismus, důležité je, co předvede jeho tým na závodní trati | foto: Scuderia Toro Rosso

Key: Nejlepší možný scénář

Také technický ředitel James Key byl překvapen spolehlivostí, kterou Toro Rosso STR11 v Barceloně vykazovalo. "Upřímně řečeno jsme vůbec netušili, jak se tu bude vůz prezentovat. Naší prioritou bylo, abychom se ujstili, že je co nejlépe na testy připraven. Největší překážkou je, když nemáte před samotnými testy dostatek času, to vám pak neumožní vyzkoušet různé varianty. Udělali jsme, co bylo v našich silách, nasbírali dostatek dat, ale člověk nikdy neví, dokud nebude na samotné závodní trati."

Key si především pochvaluje najeté kilometry, protože předpokládal daleko menší sumu. "Absolvovat při testech takovou vzdálenost je opravdu milým překvapením. Ne, že bychom očekávali nějakou katastrofu, ale také jsme netušili, že budeme v průměru schopní odjet kolem 130 kol denně," dodává Key.

Sainz jr. o Tostově vizi pochybuje

Jestliže Tost nedávno prohlásil, že jeho piloti budou schopni v roce 2016 několikrát stanout na stupních vítězů, ke kterým měli v loňském roce dvakrát blízko, ne všichni s tímto odhadem souhlasí. Toro Rosso přešlo od pohonné jednotky Renault na Ferrari, i když ta nebude v celém tomto roce inovována.

img-responsive

Carlos Sainz jr. je v hodnocení šancí Toro Rosso velmi opatrný | foto: Red Bull Content Pool

Max Verstappen proto tvrdí, že by Toro Rosso mělo naplno vlétnout do tohoto ročníku, aby získal určitou výhodu, než se ostatní týmy rozkoukají. Jeho stájový kolega Carlos Sainz jr. zastává poněkud střízlivější stanovisko a nevidí šéfovy vize jako reálné.

"Domnívám se, že šance dosáhnout na stupně vítězů je poměrně nízká. A za normální situace si myslím, že to bude prakticky nemožné. Mercedes a Ferrari jsou týmy z jiné planety, Williams a Red Bull by měl být s odstupem za nimi. Snažíme se dosáhnout pátého místa ve startovním poli, což je někde kolem devátého desátého místa, a odtud je na stupně vítězů daleko. Musely by nastat abnormální okolnosti," hodnotí šance svého týmu Sainz jr.

Vytisknout

Diskuze: Toro Rosso deklaruje nejlepší předsezónní testy, Sainz pochybuje

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kaltenbornová, Moniša

Sauber svým zaměstnancům v únoru neuhradil platy

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud