Kultovní zbarvení vozů F1: Když sponzor není pouze jméno

Jana Šrámková, 3. března 2014, 15:07 Google+

V historii Formule 1 najdeme řadu spojení týmů se sponzory a auta s barevnými kombinacemi či zbarvením, které zaujalo a které si fanoušci pamatují dodnes. Zde se můžete podívat na pár z nich.

Počet komentářů:  48 komentářů (Poslední 04.03. 14:22) Napište svůj názor
Villeneuve, Jacques

Villeneuve, Jacques | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

McLaren:
Během své dlouhé historie v F1 McLaren třikrát výrazně měnil svou image. Jeho tradiční barvou byla zpočátku oranžová. Ta se poprvé objevila v roce 1967 na voze M6A v sérii Can-Am. Ačkoliv v té době týmy většinou volily vzhled podle národních barev, případně sponzorů, McLaren si prý oranžovou vybral jednoduše proto, že byla lépe viditelná na tehdy nově barevných televiních obrazovkách.


Tradiční barvou McLarenu byla oranžová (foto: McLaren Mercedes)

V roce 1974 se však hlavním sponzorem McLarenu stala společnost Marlboro a to znamenalo pro tým změnu vizáže. Oranžovou vystřídala červeno-bílá kombinace. V té závodili až do roku 1996, kdy se tabákový koncern Phillip Morris rozhodl zaměřit pouze na Ferrari.

Bílo-červená se na jejich vozech objevovala více než 20 let a McLaren v nich získal sedm z osmi svých titulů v poháru konstruktérů (výjimkou je rok 1998). Není proto divu, že vítězství Jamese Hunta, Nikiho Laudy, Alaina Prosta či Ayrtona Senny si fanoušci spojují právě s těmito barvami. 


Spojení McLaren, Honda a Malrboro sklízelo úspěchy (foto: Williams F1 Team)

Chtělo by se říci, že na oranžovou se zapomnělo, ale to by nebyla úplně pravda. Po odchodu Marlbora McLaren ukázal, že na své kořeny si pamatuje. Při předsezónních testech v roce 1997 vyjel na trať se zcela oranžovým MP4-12 a zopakovali to také v roce 1998 či 2006.

Se změnou sponzorů přišla i další změna zbarvení. Od roku 1997 McLaren závodí v šedých barvách a na autě se objevovala jména jako West, Mobile, Siemens, Johnnie Walker, Mercedes-Benz či Hugo Boss. Červená barva se vrátila i díky Vodafonu, se kterým spolupracovali od roku 2007 do loňské sezóny. Letos zatím McLaren hlavního sponzora nepředstavil.


Mladší fanoušci znají McLaren jako stříbrný (foto: West McLaren Mercedes)

Ferrari:
Italové zůstali věrni rudé, i když je pravda, že kvůli spolupráci s Marlborem poněkud zesvětlala. Ferrari již od začátků používá červenou - rosso corsa - která byla národní barvou italských závodníků. Výjimkou jsou dva závody v roce 1964 (USA a Mexiko), kdy Ferrari startovalo pod hlavičkou North America Racing Team.

Enzo Ferrari tehdy protestoval proti vedení italského motorsportu ohledně homologace nových sportovních vozů (Ferrari 158 a 1512). A fanouškům se tak tehdy naskytl nezvyklý pohled na vozy se znakem vzpínajícího se koníka v modro-bílých barvách. Ferrari se svými šestnáci tituly v poháru konstruktérů patří k nejúspěšnějším týmům historie F1 a když se řekne Ferrari, představí si každý rudou.


Nadvláda rudých byla na začátku nového tisíciletí obrovská (foto: Scuderia Ferrari)

V Maranellu již dlouhé léta spolupracují s FIATem (od roku 1976) či společností Shell (v letech 1968-1972 a poté od roku 1996 dodnes). Jejich hlavním sponzorem bylo od roku 1995 Marlboro a navzdory zákazu tabákových výrobků jejich spolupráce pokračuje dodnes. V roce 2010 navíc díky Fernandu Alonsovi získali podporu banky Santander a od roku 2011 se na jejich vozech také objevuje jméno Kaspersky.

Williams:
Když v roce 1978 Williams vstoupil do F1, použil bílo-černé barvy. Během let v F1 vystřídali řadu sponzorů, jako například Canon, Rothmans, Camel, Winfield, ATaM, Philips. Za tradiční barvy Williamsu se dá považovat modro-žluto-bílá kombinace, kterou používali v osmdesátých a devadesátých letech, během kterých mohli slavit celkem devět titulů v poháru konstruktérů.


Williams v dobách své největší slávy (foto: Williams F1 Team)

Letos Williams oznámil obnovení spolupráce se společností Petrobras a navíc se díky nim do F1 vrátí jedno z tradičních zbarvení - červeno-modré pruhy na bílém pozadí - barvy značky Martini. Tato firma se v F1 poprvé objevila v roce 1972 s týmem Tecno, ale spolupráce nebyla příliš úspěšná.

V roce 1975 Martini spojilo síly s Brabhamem a právě s tímto týmem je jejich značka spjata především (pokud nepočítáme Lanciu v rally). V roce 1979 přešli k Lotusu, ale spolupráce trvala jen rok. Poté Martini z F1 odešlo a od té doby se objevilo pouze v roce 2006 na voze Ferrari. Letos se vrací znovu právě s Williamsem.


Brabham a jeho Martini image (f1news.cz/Jaroslav Vehrle)

Lotus:
Jméno Lotus má v F1 bohatou historii. Jejich vozy byly mezi prvními, které vyměnily zelenou, národní barvu britských závodníků, za sponzorské barvy. Ve spolupráci s Gold Leaf v roce 1968 tým představil červeno-bílo-zlatý vůz. Když se však řekne Lotus a Colin Chapman, vybaví se většině černo-zlatá kombinace, se kterou závodili v sedmdesátých letech se sponzorem John Player Special.

Poprvé se tato kombinace objevila v roce 1972 a Lotus tehdy oslavil svůj pátý titul v poháru konstruktérů. John Player Special však v roce 1978 ukončil spolupráci to byl také poslední rok, kdy se Lotus radoval ze zisku mistrovského titulu. Znovuspojení sil z let 1981-1986 totiž už úspěchy nepřineslo. Zlato-černé zbarvení se do královny motorsportu vrátilo v roce 2011 díky týmu Lotus Renault.


Colin Chapman a jeho černo-zlatý Lotus (Team Caterham F1)

Ti další:
A mohli bychom pokračovat dál. Například letos Force India vyměnila národní indické barvy - zelenou, bílou a oranžovou. Díky příchodu Sergia Pérze tým získal sponzora v mobilním operátorovi Claro a na vůz tak přidal černou barvu. Legendární je také první vůz stáje Jordan v modro zelené barvě díky spolupráci se 7UP.

A vývojem si také prošel Sauber. Ten začínal na černo-bílé kombinaci, ale když se díky nim v roce 1995 v F1 vůbec poprvé objevilo jméno Red Bull, změnil tým barvy na světle modro-žluté. Poté, co se Red Bull odpojil a založil vlastní stáj, Peter Sauber prodal podíl BMW a tým závodil v modro-bílé. Po odchodu automobilky BMW z F1 se Sauber vrátil k černo-bílé, kterou v posledních letech vystřídala šedá.

Vytisknout

Diskuze: Kultovní zbarvení vozů F1: Když sponzor není pouze jméno

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 48, poslední 04.03.2014 14:22 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 48 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Horner, Christian

McLaren a Red Bull mají proti rozpočtovým stropům námitky

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud