Zahraniční média: "Gaslyho čeká zlomová sezóna"

F1NEWS.CZ, 30. prosince 2020, 20:04 Google+

Francouzský závodník Formule 1, čtyřiadvacetiletý rodák z města Rouen Pierre Gasly, zažil letos v rámci možností dobrou sezónu. Na to, že jezdil za Alpha Tauri, tak skončil v celkovém pořadí na desátém místě s celkovými 75 body. Z tohoto pohledu by bylo vše v pořádku, ale kdo zná historii Francouze v F1 tuší, že pro jeho budoucnost je dost možná právě nadcházející sezóna rozhodující.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 09.01. 17:59) Napište svůj názor
Pierre Gasly v závodě v Silverstone

Pierre Gasly v závodě v Silverstone | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Pierre Gasly si prošel juniorským programem Red Bullu pro mladé talentované jezdce (ze kterého vzešla jména jako Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Max Verstappen) a v loňské sezóně konečně usedl za volant Red Bullu. V dvanácti závodech se mu nepovedlo vybojovat jediné pódium, zatímco jeho týmový kolega Max Verstappen jich vybojoval pět, dokonce dvě vítězství. Ve třináctém závodě proto řídil „druhý“ Red Bull Alex Albon, jenž si taktéž prošel zmíněným programem a došlo tak jen k prohození s dceřinou stájí, kterou bylo Toro Rosso (nyní Alpha Tauri). Red Bull sesterskou stáj využívá také k tomu, aby jeho junioři ukázali, co umí.

img-responsive

Pierre Gasly a Max Verstappen v Monaku | foto: Red Bull Content Pool

 
 
Pierre Gasly se ale áčkovému týmu hned dvakrát "pomstil“. Poprvé již v roce 2019, kdy i s pomalejším vozem vybojoval druhé místo ve Velké ceně Brazílie (Albon se na pódium nedostal) a podruhé v letošní sezóně, kdy vyhrál Velkou cenu Belgie. Nejednalo se tedy o předčasné rozhodnutí, když Gasly jen lehce zaostává za Albonem, a to ačkoli jezdi ve výrazně pomalejším monopostu? Red Bull k Verstappenovi totiž nutně potřebuje stejně dobrého pilota, aby se mohl pokusit konkurovat Mercedesu v Poháru konstruktérů.

img-responsive

Pierre Gasly se svou trofejí za druhé místo v závodě v Brazílii | foto: Red Bull Content Pool

Pierre Gasly se nyní nachází v nezáviděníhodné situaci. Na jednu stranu je nesporné, že je dobrým jezdcem, a tak by mohl přestoupit do lepšího týmu typu Renault či McLaren, zkrátka střed pole. Na druhou stranu je teoreticky možné, že se Gasly dostane na místo Péreze, že dostane opět příležitost postoupit do Red Bullu, který má v současnosti druhý nejlepší vůz ve startovním poli hned za Mercedesy.

Nikdo ale Gaslymu nemůže zaručit, že se opět vrátí do Red Bullu. Je mu teprve 24 let, takže před sebou má potenciálně ještě hodně let, kdy může jezdit skvěle, avšak je jasné, že by nikdo nechtěl být zaseknut dlouhou dobu v týmu, který má slabý vůz. Gasly se tak musí rozhodnout, zda Red Bull opustí nebo zda zůstane. Určitým „vodítkem“ by pro něj mohl být životní příběh Carlose Sainze juniora, jenž odešel od Red Bullu a začal jezdit za McLaren, odkud zamířil do Ferrari. Gasly by dle názoru motoristických expertů z BBC neměl čekat na další příležitost, protože je pravděpodobné, že Pérez bude s Red Bullem zajíždět dobré výsledky. Gasly by se mohl zkusit prosadit v nějakém týmu ze středu pole, jako to udělal Sainz, čímž by si mohl vysloužit pozornost nejlepších týmů.

img-responsive

Carlos Sainz v závodě v Singapuru | foto: Red Bull Content Pool

Avšak i kdyby se Gasly rozhodl, že chce změnit tým, tak nyní nemá vlastně variantu, ve které by si polepšil. „Nenapadá nás žádný lepší tým, který by měl volnou sedačku nebo který by sedačku pro Gaslyho mohl uvolnit,“ uvedl francouzský list Le Mond. Ve Formuli 1 je pouze dvacet sedaček, o které je samozřejmě obrovský zájem. Ačkoli by tedy pro Gaslyho bylo nejlepší posunout se ve svém kariérním životě, tak mu pravděpodobně nezbyde nic jiného, než setrvat v Alpha Tauri a jezdit tak dobře, jak jen to půjde. Ovšem podle motoristického zpravodajství německé sportovní agentury DPA je nutné, jakmile se v nějakém lepším týmu uvolní místo, pak po něm skočit a přesvědčit. Ale nebude to jednoduché, protože ve Formuli 2 jsou nové a nadějné talenty.

Pokud by Pierre Gasly chtěl zůstat v Alpha Tauri co nejdéle proto, aby jednou opět jezdil v Red Bullu, pak si musí uvědomit, že vedle Maxe Verstappena bude hrát druhé housle. Tým se bude soustředit primárně na holandského jezdce, což díky týmové režii může Gaslyho připravit o cenná pódiová umístění. Gasly sice podle BBC není typ pilota, který by byl někdy mistrem světa, avšak na pódiové dojezdy rozhodně  má. O tom nás přesvědčuje i v kokpitu Alpha Tauri.

Příští sezóna bude pro Francouze opravdu náročná a možná i rozhodující, co se rozhodovacího procesu týče. Gaslymu bude pětadvacet let, a tak před sebou může mít nějakých deset let závodění na nejvyšší úrovni. Zároveň však není tak mladý a perspektivní, jako kluci z Formule 2. Gaslymu, který patří ke kvalitnějším jezdcům ve startovním poli, tak regulérně hrozí, že se nikdy neprosadí tak, jak by se na jezdce jeho kvalit slušelo. Výsledky a rozhodnutí učiněné v příští sezóně tak hodně napoví, zda se ještě v budoucnu ve Formuli 1 více prosadí nebo se bude ubírat cestou jiného pilota programu Daniila Kvjata. Pokud by měl ale skvělou sezónu 2021 a naopak Pérez by nejezdil optimálně, je možná slušná šance, že by Red Bull po Pierru Gaslym opět sáhnul...

Vytisknout

Diskuze: Zahraniční média: "Gaslyho čeká zlomová sezóna"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 09.01.2021 17:59 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Alex Albon si musel vypůjčit vůz od týmového kolegy (ilustrační foto)

Třetí trénink rozhodly poslední vteřiny, slavit může Ferrari

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Daniil Kvjat a Pierre Gasly v závodě v Abú Zabí

Chystá se změna formátu závodního víkendu. Bude ale zřejmě jen dočasná

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud