Gené prohání Ferrari Mugellem (1:42) | video: Scuderia Ferrari

Autodromo Internazionale del Mugello je první novou tratí letošní sezóny narušené pandemií koronaviru a zakončí pro týmy náročnou třítýdenní šňůru po třech různých okruzích bez jediného volného víkendu.

Rychlé zatáčky s významným převýšení budou klást vysoké nároky na pneumatiky i množství přítlaku a přilnavost, podobně jako například Silverstone či Red Bull Ring.

Za zmínku stojí například pravotočivé zatáčky Arrabbiata, které se budou se současnou generací vozů projíždět zřejmě naplno v rychlosti kolem 270 km/h, či technická pasáž Luco - Poggio Secco - Materassi hned na začátku kola, kde je třeba volit perfektní závodní stopu.

FIA zde zvolila jedinou DRS zónu, která však bude na startovní / cílové rovince měřit 800 metrů. Nejlepší a zřejmě jedinou rozumnou příležitostí k předjíždění na 5245 metrů dlouhé trati představuje první zatáčka na okruhu.

Mapa okruhu v Mugellu

Mapa okruhu v Mugellu | zdroj: Pirelli

Pirelli bude hlavním sponzorem závodu na tomto old-school okruhu vlastněném Ferrari. Nechce nechávat nic náhodě a riskovat, proto přiveze to nejtvrdší ze svého portfolia (C1 - C3 směs).

Scuderia na domácí půdě odjede svůj jubilejní 1000. závod, což hodlá oslavit speciálním zbarvením. Poprvé letos budou na tribuny vpuštěni také fanoušci, jejichž množství ale FIA omezila pouze na 2800.

Noficiální rekord F1 zde stanovil Rubens Barrichello s Ferrari v roce 2004 - 1:18,704 min. Už nyní si ale můžete vsadit na to, že jej o víkendu týmy v pohodě překonají.

– Petr Hlawiczka

reklama