PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Hamilton je i přes pole position obezřetný

Jana Šrámková / Pavel Mandát, 15. srpna 2020, 16:04 Google+

Hamilton v těsném souboji porazil svého týmového kolegu. Třetí je Verstappen s Red Bullem. Ferrari propadlo. Jak hodnotí dnešní kvalifikaci na závod ve španělské Barceloně jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 15.08. 16:53) Napište svůj názor
Lewis Hamilton v Silverstone

Lewis Hamilton v Silverstone | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Fyzicky je to náročné. Je to nejrychlejší čas, který jsme tu kdy jeli, takže síla, která na vaše tělo působí, je pěkně intenzivní. A potom už je to jen o zvládání a práci s pneumatikami. Moje první kolo bylo hodně slušné, a odvedlo tu práci, takže díky za to. Včera jsem byl s kluky v garáži do deseti hodin v noci a procházeli jsme detaily a hledali, kde se pro závod zlepšit.

Valtteri Bottas, 2. místo
Věděl jsem, že to bude opět těsné. Lewisovo nejrychlejší kolo bylo výborné, hlavně ve třetím sektoru. Zajel ho čistě. Hlavní je i to, že máme první řadu pro tým. Zítra bude nejlepší příležitostí start. V pátek jsem si ověřil, že v v závodním tempu jsem konkurenceschopný. 

Toto Wolff, šéf týmu
Jsme spokojeni. Udělali jsme dobrý pokrok z pátku na sobotu. Zítra budeme chtít naše pozice obhájit. Nebude to ale vůbec jednoduché, čekáme velkou degradaci pneumatik, přičemž Red Bull je v tomhle mistrný. Na Maxe si musíme dávat velký pozor. Pro mě je favoritem právě on. Naši piloti každopádně odvedli skvělou práci.

RED BULL

Max Verstappen, 3.  místo
Tohle je maximum, kterého v tuto chvíli můžeme dosáhnout. Jen doufám, že v závodě to bude těsnější. Na dlouhé vzdálenosti naše rychlost nevypadala špatně. Vím, že se tu těžko předjíždí, ale uděláme vše, co můžeme, abychom je dotáhli a znepříjemnili jim závod. 

Alex Albon, 6. místo
Myslím, že zítra nás čeká po startu kroužení. Všichni se budou snažit natáhnout stint. Asi dojde k rozdělení strategií na jednu, popřípadě dvě zastávky. V závislosti na stavu pneumatik. My se na ty naše musíme podívat. Ve vláčku jezdců bude těžké předjíždět i s DRS. 

Christian Horner, šéf týmu
Můžeme být spokojeni, Max i Alex jeli dobře a kvalifikace je tu důležitá. Max konstantně dostává z auta v sobotu maximum a je nyní třetí. Jeho nejlepší startovní pozice na tomto okruhu. Alex se dál zlepšuje a sžívá se s autem v kvalifikačním módu a je šestý, to znamená spousta možností pro zítřejší závod. Pokusíme se navázat na minulý týden a využít tu náladu a zatlačit na Mercedes, chceme zabojovat. Vysoké teploty budou pokračovat a Pirelli uvedlo, že to bude jeden z nejnáročnějších letošních závodů na pneumatiky, tak snad zabojujeme.

RACING POINT

Sergio Pérez, 4. místo
Bylo to náročné a jsem za čtvrté místo rád. Bylo hodně teplo a měnil se směr větru. Museli jsme být opatrní s pneumatikami a netlačit na to příliš, protože trať byla dost teplá. Bylo to i fyzicky náročné, protože jsem zmeškal poslední dva závody. Klíčové bude dobře odstartovat, abychom si udrželi pozici a naše strategie tak fungovala. Předjíždění bude náročné stejně jako pneumatiky. Jsem rád, že jsme ukázali sílu našeho auta a to v jiných podmínkách a na jiném okruhu. 

Lance Stroll, 5. místo
To bylo ale horko! Kanaďané nejsou stvořeni pro teplo, preferuji sníh! Jsem moc rád za tým, čtvrté a páté místo, to je skvělý výsledek. Bylo to náročné, horko a větrno. Moje poslední kolo bylo dobré, i když jsem v desáté zatáčce ztratil asi desetinu, nicméně jsem do toho dal vše a auto bylo dobré. Je jasné, že bude důležitá práce s pneumatikami, ale těžko se tu předjíždí. Jsme v dobré pozici na zisk bodů. 

Otmar Szafnauer, šéf týmu:
P4 a P5 je skvělý výsledek a může z toho být silný závod. Strávili jsme kvalifikaci ujišťováním a snahou pochopit horké podmínky a jak pracovat s pneumatikami a obzvlášť nastavení pro neděli. Doufejme, že se tvrdá práce vyplatí a budeme bojovat o pódium. Oba jezdci odvedli skvělou práci a nezapomeňte, že Checo se právě zotavil z té nemoci. Je skvělé, že jeli oba velmi podobě a vyrovnaně.

FERRARI

Charles Leclerc, 9. místo
Nebyl jsem spokojený s vozem. Nefungoval už ráno a v kvalifikaci se to každou další částí jen zhoršovalo. Trápíme se s přilnavostí a správným fungováním pneumatik u tohoto vozu permanentně. Zítra se budeme snažit. 

Sebastian Vettel, 11. místo
První sektor byl dobrý, ale ve druhém bylo auto stále nervóznější. Zhoršovalo se to, bylo těžké vůz správně vyvážit. Třetí sektor se zase vše lepšilo. Jsou věci, kterým v tuto chvíli fakt nerozumím. Ale snažím se prostě dělat maximum. 

Laurent Mekies, sportovní ředitel
Bylo to náročné, Charles je devátý, Sebastian jedenáctý, podobné výkonu z minulého týdne. Nedokázali jsme optimalizovat výkon při změnách podmínek na trati a doplatili jsme na to. Sebastianovi chybělo jen velmi málo k postupu a na Charlesův výkon v poslední části, je jasné, že i velmi malé zlepšení by znamenalo velký rozdíl, nicméně musíme zjistit, proč bylo vyvážení daleko od ideálního. Bude to těžký závod a to především na pneumatiky i pro jezdce kvůli teplotám. Pneumatiky budou klíčovým faktorem a je tu několik strategických možností. Je na nás z toho získat maximum. V posledních závodech se to podařilo a rádi bychom to zopakovali i zítra. Cílem je dojet co nejvýše s oběma vozy a na bodech, abychom se pokusili bránit svoji třetí pozici v tabulce konstruktérů. To je cílem pro letošní sezónu.

McLAREN

Carlos Sainz, 7. místo
Pro tým to byla pozitivní sobota. Byl jsem s autem a vyvážením spokojen, mohl jsem jet na hraně, obzvlášť v prvním a druhém sektoru. Včera jsme se rozhodli změnit můj motor a vypadá to, že to problémy vyřešilo, takže za to jsem také rád. Poslední kolo ale nebylo skvělé, trošku jsem ztratil ve třetím sektoru oproti nejlepšímu kolo a možná bych mohl být šestý, před Albonem, ale celkově to byla dobrá kvalifikace. V první části kola jsem se cítil dobře, musíme se podívat, co se stalo v posledním sektoru, protože tam jsem nebyl spokojen s chováním zadní části auta. Uvidíme, co zvládneme a jak se zítra zlepšíme. Ale celkově pozitivní den a těším se na náročný závod, protože bude horko.

Lando Norris, 8. místo
Nebyla to špatná kvalifikace, ale stále máme co zlepšovat. Byl jsem celkem spokojen s tím, jak to šlo, ale v posledním kole mi to nevyšlo, přepískl jsem to a ztratil jsem tam v desáté zatáčce asi desetinu, což mohlo být pár pozic dopředu. Kvůli tomu jsem celkem frustrovaný., ale jinak jsem rád, že jsme v první desítce. Myslím, že to bylo těsné a odvedli jsme dobrou práci. Můžeme být rádi, že jsme před oběma Ferrari, kteří jsou jinak rozhodně rychlejší. Měl by to být vzrušující závod.

Andreas Seidl, šéf týmu
Je dobré, že jsou oba vozy v první desítce. Udělali jsme změny v nastavení a hned jsme viděli rozdíl. Dobrá práce týmu, jezdců i Renaltu za noční analýzy a dnešní výkon. Jsou to dobré startovní pozice a těšíme se na závod, kde budeme moci bojovat o body. Bude to náročné, střed pole je velmi těsný a bude hodně teplo. Pneumatiky se budou dost opotřebovávat a mělo by to být dost zajímavé.

ALPHA TAURI

Pierre Gasly, 10. místo
Můžeme být spokojeni. Opět jsme se dostali do Q3. Mám radost hlavně proto, že to včera nebylo lehké, ale udělali jsme dobrý pokrok a v Q2 jsem získal dobrý výsledek. Závod nebude snadný, ale pokusíme se získat nějaké body, abychom napravili minulý závodní víkend. 

Daniil Kvjat, 12. místo
Dopoledne to bylo těžké. Nebyl jsem spokojený, takže jsme na autě udělali nějaké změny. Nakonec je to docela fajn. Moje kolo bylo ok. Dvanáctá pozice je fajn výchozí bod. Budeme startovat na čerstvých pneumatikách. Snad zítra dokončíme v top 10.

Guillaume Dezoteux, šéf výkonnosti vozu
Ráno jsme ověřovali změny na voze a nastavení. Podmínky ba trati byly oproti včerejšku složitější kvůli vysokým teplotám. Pierre získal z našeho balíku maximum. Daniilovi chybělo k postupu do Q3 velmi málo, což je frustrující.. Každopádně pro závod jsme v dobré pozici, Chceme bojovat o body. Přes noc koukneme na různé strategie, abychom byli dovře připraveni. 

RENAULT

Daniel Ricciardo, 13. místo
Je to škoda! Chybělo tak málo, abychom se dostali do Q3. První kolo v Q2 bylo čisté, ale ostatní pak dokázali najít trochu víc rychlosti. Ten rozdíl byl opravdu malý a mohlo znamenat tak čtyři místa na roštu. Zítra to bude zajímaví. Velkou roli sehrají pneumatiky, má být horko, takže čekáme velkou degradaci, což je možnost pro různé strategie. Pořád jsem ohledně zisku bodů optimista. 

Esteban Ocon, 15. místo
Nejprve bych chtěl poděkovat mechanikům. Po incidentu ve třetím tréninku odvedli neuvěřitelnou práci, když dali vážně poškozené auto za necelé dvě hodiny zase dohromady. Díky! Negativem je naše dnešní tempo. Neměli jsme na to dostat se do Q3 .Musíme se na to zaměřit, protože kvalifikace jsou hodně důležité. Zítra přesto věřím v zisk bodů.

Alan Permane, sportovní ředitel
Nebyl to dobrý den a rozhodně nejsme tam, kde bychom čekali a to po slibných a silných minulých závodech. Máme před sebou přes noc kus práce a přemýšlení, abychom pochopili, kde ztrácíme. Nicméně to bude náročný závod a bude dost horko. Obecně zvládáme práci s pneumatikami dobře, takže nic nevzdáváme. Jako vždy bude cílem udělat maximum, aby oba vozy dojely na bodech.

HAAS

Kevin Magnussen, 16. místo
S proklouznutím do Q2 to bylo těsné, nepovedlo se to, ale asi to nějaký extra vliv nemělo. I když to dnes cítím jako zmeškanou příležitost. Doplatili jsme na provoz. Přišel jsem v něm o teplotu pneumatik. Ochladly, takže to bylo složité. Opravdu jsem věřil, že se kvalifikuji lépe. Pro závod si celkem věřím, naše závodní tempo vypadá dobře. 

Romain Grosjean, 17. místo. 
Auto nebylo dnes ráno stejné jako včera. Bohužel. Chtěli jsme udržet včerejší rychlost, ale nevyšlo to. Museli jsme vyměnit spoustu dílů, hlavně motor. Kluci pracovali do poslední možné chvíle. Na trati jsem ve vůz necítil důvěru. Je to frustrující, musíme to analyzovat.

Guenther Steiner, šéf týmu
Dnešek je zklamáním. Po včerejším tempu jsme věřili ve víc. Musíme to analyzovat. Naše závodní tempo vypadá o dost lépe. Budeme se to zítra snažit napravit. Budeme tlačit na maximum. Snad budeme mít dobrý start a dobrý závod. 

ALFA ROMEO

Kimi Raikkonen, 14. místo
Byl to rozhodně pozitivní den: auto se cítilo mnohem lépe a dalo mi to důvěru řídit, jak jsem chtěl." Dostali jsme se do Q2 a mohli jsme dosáhnout ještě více, ale neměli jsme žádné další sady měkkých pneumatik, takže jsme museli používat média. Možná jsme mohli být v boji o Q3, ale prozatím musíme být šťastní. Měli jsme rychlost.  Pohybujeme se správným směrem a víme, co musíme udělat, abychom byli zítra v bodech - být rychlejší než kluci před námi. 

Antonio Giovinazzi, 20. místo
Nebylo to snadné.  Na konci prvního kola jsem šel na obrubník a myslím, že se podlaha mohla poškodit. Budeme muset zkontrolovat, co se stalo, ale poté bylo obtížné odjet druhé kolo.  To bylo dnes, teď musíme myslet na závod. Bude obtížné získat dobrý výsledek z 20 pozice a to i při dobré strategii, ale uděláme maximum.

Frédéric Vasseur šéf týmu
Pro tým to byla povzbuzující kvalifikace , na které se dá stavět. Kimi odvedl vynikající práci, aby vyšplhal z Q1 a dal nám dobrou šanci být zítra v boji o body. Škoda, že Antonio skončil tak brzy, bohužel možná utrpěl během svého prvního běhu nějaké poškození a nemohl se zlepšit ve druhém. Celkově se však zdá, že jdeme ve směru, který chceme, takže se musíme neustále zlepšovat. 

WILLIAMS

George Russell, 18. místo
Byl jsem spokojen, protože v tréninku jsme vůbec nebyli konkurenceschopní a tak jsem rád za náš výkon a pokrok, nicméně musíme pochopit, kam se poděla naše sobotní rychlost. V tomto horku jsme se trápili s pneumatikami a je to divné, protože na papíru by nám tento okruh měl sedět než ten předchozí v Silverstone. Musíme se na to podívat a zjistit, co se děje a kam se poděla rychlost a jednat podle toho.

Nicholas Latifi, 19. místo
Zmenšili jsme ztrátu ze včerejška po výrazných změnách, které jsme provedli, ale ani tak to nestačilo. V mém posledním kole jsem mohl najít asi dvě a půl desetiny, ale ani to by nic moc nezměnilo. Neměli jsme potenciál na postup do Q2, který jsme ukázali v minulých závodech, protože to teplo nám moc nevyhovuje. Musíme se soustředit na závod a uvidíme, co zvládneme.

Dave Robson, šéf výkonnosti vozu:
Měli jsme náročný den a musíme pochopit, co udělat pro to, abychom z pneumatik dostali víc. Udělali jsme pár dobrých změn, ale i tak jsme se trápili víc, než jsme čekali (v tréninku) a museli udělat další úpravy. Za těch podmínek to šlo vlastně celkem dobře a oba jezdci zajeli dobrá kola. Bohužel Nicolasovo poslední kolo bylo ovlivněno provozem a i George tím byl poškozen. Přesto to se prostě může stát a nejlepší obranou je rychlost auta, kterou jsme dnes neměli dostatečnou. Musíme na tom zapracovat a zlepšit naši pozici v dalších závodech a mezitím se připravíme na zítřejší závod, kde snad budeme soupeřit s Haasy a Alfami Romeo. Závodní rychlost v pátek byla pro většinu náročná a bude zajímavé, jaké strategie a pneumatiky budou ostatní zítra volit.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Hamilton je i přes pole position obezřetný

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 15.08.2020 16:53 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton v tréninku v Silverstone

Kvalifikace v režii Hamiltona

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud