ANALÝZA SEKTORŮ: Leclerc se vyrovnává zápisu Schumachera, Mercedes se strategickou výhodou + VIDEO

Petr Hlawiczka, 28. září 2019, 20:45 Google+

SOČI - NEJRYCHLEJŠÍ SEKTORY A MAXIMÁLNÍ RYCHLOSTI KVALIFIKACE; Jakých časů a maximálních rychlostí dosahovali piloti v jednotlivých sektorech okruhu v Soči a co z toho můžeme odvodit o jejich konkurenceschopnosti? Jak se chovaly pneumatiky a jaká strategie vypadá pro GP Ruska nejlépe?

Počet komentářů:  24 komentářů (Poslední 29.09. 14:56) Napište svůj názor
Charles Leclerc s Ferrari SF90 v Soči

Charles Leclerc s Ferrari SF90 v Soči | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

První sektor obsahuje dlouhou rovinku se zatáčkou č. 1, kterou piloti projíždějí naplno. Na jejím konci se nachází místo nejprudšího brzdění a dlouhá třetí levotočivá zatáčka, kde na piloty po 5 sekund působí přetížení kolem 4 G. První DRS zóna zde byla letos kvůli usnadnění předjíždění o 95 metrů prodloužena. Na jejím konci se nachází místo měření maximálních rychlostí (tzv. speed trap).

Po dalším zpomalení do čtvrté zatáčky začíná těsně před pátou zatáčkou druhý sektor. Ten končí zajímavou pasáží, kde havaroval Sainz: piloti musí do pomalé třinácté zatáčky brzdit v levotočivé dvanácté s natočenými koly.

Mapa okruhu v Soči s vyznačenými DRS zónami a místem pro měření maximálních rychlostí (tzv. Speed Trap)

Mapa okruhu v Soči s vyznačenými DRS zónami a místem pro měření maximálních rychlostí (tzv. Speed Trap) | zdroj: Formula1.com

Nejkratší a nejpomalejší třetí sektor obsahuje pravoúhlé pomalé zatáčky bez možnosti předjíždění. Důležitý je správný nájezd na cílovou rovinku, v zatáčce č. 18 proto piloti často bojují s přetáčivostí, když se snaží začít co nejdříve přidávat.

Leclerc prodloužil sovu neuvěřitelnou šňůru vyhraných kvalifikací v řadě za sebou na čtyři, když dnes porazil Hamiltona i Vettela a zajel nejrychlejší čas. Loňský rekord (1:31,387 min) nepřekonal, což je ale dáno i tím, že Pirelli letos do Ruska přivezlo tvrdší směsi.

Mladý Monačan se stal prvním pilotem Ferrari od dob Michaela Schumachera, který předvedl takovou šňůru kvalifikačních výsledků. Na svém kontě již má letos 6krát pole-position (Bahrajn, Rakousko, Spa, Monza, Singapur a Rusko), více než kterýkoliv jeho soupeř včetně úřadujícího mistra světa Mercedesu.

Ferrari ale podruhé za sebou nedokázalo dostat oba vozy do první řady poté, co Hamilton předvedl další ze svých skvělých výkonů a Vettela odsunul na třetí příčku - ten se svým týmovým kolegou prohrál již podeváté za sebou.

Nejrychlejší sektory kvalifikace v Rusku

Nejrychlejší sektory kvalifikace v Rusku | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Ze součtu sektorů jde vidět, že Němec na druhé místo měl, ale na rozdíl od Hamiltona, Verstappena, Ricciarda či obou McLarenů nedokázal dát dohromady ideální kolo.

V prvních dvou sektorech byl nejrychlejší Leclerc, v tom posledním Hamilton. Mercedes nejvíce ztrácel v tom prvním a také na rovinkách, kde Ferrari těží ze svého nejvýkonnějšího motoru (+20 koní).

Relativní výkonnost týmů dle nejrychlejších sektorů

Relativní výkonnost týmů dle nejrychlejších sektorů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Pozici čtvrtého nejrychlejšího týmu dnes těsně před Renaultem obhájil McLaren, jehož piloti budou po penalizaci Verstappena za nasazení nového motoru startovat z pátého (Sainz) a sedmého (Norris) místa.

Do první desítky se vešel na úkor Albona, jenž boural hned v úvodu kvalifikace, také Grosjean s Haasem. Americký tým udělal proti předchozímu víkendu největší pokrok v relativní konkurenceschopnosti, očekávám ale, že se v závodě bude postupně zase propadat.

Porovnání rychlostí vozů z pátečních tréninků v pomalých, středně-rychlých a rychlých zatáčkách a na rovinkách s nejrychlejším Red Bullem

Porovnání rychlostí vozů z pátečních tréninků v pomalých, středně-rychlých a rychlých zatáčkách a na rovinkách s nejrychlejším Red Bullem | zdroj: Formula1.com

Red Bull včera všechny zaskočil svou výkonností, když byl odpoledne nejrychlejší - jak jde vidět z grafu výše, nejvíce získával ve středně-rychlých zatáčkách. Dnes s novým motorem 4. specifikace ale Verstappen zajel až 4. nejrychlejší kolo se ztrátou téměř 7 desetin a ke spokojenosti měl daleko.

"Věděl jsem, že kvalifikace bude náročná na okruhu tak citlivém na výkon motoru, ale kolo bylo dobré, moc jsem toho na trati nenechal. Vítr zesílil a zdá se, že nám uškodil zejména v posledním sektoru, který je obvykle naším nejsilnějším, proto jsem opravdu nemohl využít plný potenciál auta. Včera to vypadalo pozitivně, ale Ferrari ještě nejezdil s motory na plný výkon. V kvalifikaci to vždy rozbalí, jak jsme dnes mohli vidět," hodnotil Holanďan.

Maximální rychlosti kvalifikace v Rusku (v km/h)

Maximální rychlosti kvalifikace v Rusku (v km/h) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Albon by měl po své havárii zapříčiněné zadním větrem startovat z 18. místa. Je nicméně možné, že mu bude Red Bull měnit ještě převodovku a další komponenty pohonné jednotky, což by jej mohlo odsunout více dozadu.

Na rovinkách byly dle speed-trapu nejrychlejší vozy Mercedesu, Stroll jel 328,3 km/h. Ricciardo s Renaultem byl o 3,9 km/h pomalejší, Grosjean poháněný Ferrari zaostával o 4,6 km/h a Gasly s Hondou 5,9 km/h.


Pneumatiky a strategie

Mercedes zítra začínat na středně-tvrdých pneumatikách, které sice jsou o 0,6 s/kolo pomalejší (podobný rozdíl je mezi středně-tvrdou a tvrdou směsí) a také horší pro start závodu, jsou však trvanlivější a dávají mistrovskému týmu větší prostor ve volbě strategií či při výjezdu safety-caru. Vzhledem k obtížnému předjíždění na dráze a odlišným pneumatikám na vozech soupeřů nás čeká zajímavá strategická bitva.

Nejrychlejší závodní strategie pro GP Ruska 2019

Nejrychlejší závodní strategie pro GP Ruska 2019 | zdroj: Pirelli

Velká cena Ruska je vypsána na 53 kol a jako nejrychlejší je dle simulací jednozastávková strategie měkká - tvrdá s přezutím po 15. - 19 kolech. V případě startu na středně-tvrdé je ideální přecházet na tvrdou o něco později: v 14. - 22. kole.

Jednozastávková strategie měkká - středně-tvrdá s přezutím v 22. - 26. kole už je o něco pomalejší a vyžaduje trochu toho pneumatikového managementu. Dvouzastávkové strategie vycházejí za normálních okolností už pomaleji.

Pneumatiky jsou letos o stupeň tvrdší, což podle Pirelli pilotům umožní na to tlačit naplno ve všech stintech. "Proto zítra čekejte rychlý závodu," uvádí. Podseknutí (undercut) zde nebude tak efektivní, jako v Singapuru, protože opotřebení a degradace pneumatik jsou velmi nízké - totéž platí pro tzv. 'overcut,' tj. či získaní výhody delším setrváním na dráze oproti soupeři.

Počet zbývajících sad pneumatik pro závod

Počet zbývajících sad pneumatik pro závod | zdroj: Pirelli

Vytisknout

Diskuze: ANALÝZA SEKTORŮ: Leclerc se vyrovnává zápisu Schumachera, Mercedes se strategickou výhodou + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 24, poslední 29.09.2019 14:56 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 24 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Startovní rovinka v Rusku

GRAFIKA: Startovní rošt v Rusku po penalizacích - Leclerc před Hamiltonem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud