PROHLÁŠENÍ: "Co se stalo," ptají se u Ferrari, Verstappen věří, že mohli porazit Hamiltona

Jana Šrámková / PH / Jiří Izer / Pavel Mandát, 27. července 2019, 16:05 Google+

Po technických problémech u Ferrari se z pole position nakonec raduje Hamilton. Jak hodnotí dnešní kvalifikaci v Německu jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 27.07. 20:09) Napište svůj názor
Lewis Hamilton s Mercedesem W10 během 1. trénink v Německu

Lewis Hamilton s Mercedesem W10 během 1. trénink v Německu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Nejsem si jistý, jak jsme to dnes dokázali a nevím, co se přesně stalo Ferrari, ale je to pro nás tak důležitý závod, druhá domácí velká cena a slavíme 125, takže je to neuvěřitelné to zvládnout tímto stylem. Přivezli jsme pár novinek a auto bylo hodně dobré. Ferrari byla hodně rychlá a myslím, že byli v jiné lize. Nakonec časy byly dostatečné na to bojovat s Leclercem, pokud by zajel nějaký čas. Bylo by to těsné.

Valtteri Bottas, 3. místo
Bude to dlouhý závod a velkou roli bude hrát počasí. Jsem z kvalifikace trošku zklamaný, protože jsem se necítil tak dobře jako v ranním tréninku, zvlášť na brzdách, takže se musíme podívat, zda je vše v pořádku. Ferrari byla hodně rychlá, ale nevím, co byl nakonec jejich problém.

Toto Wolff, šéf týmu
Pro Ferrari je to opravdu smůla, Seb je tu doma, potřebujeme ho kvůli fanouškům. Potřebujeme Ferrari silné. Já jsem spokojen, protože to pro nás nezačalo dobře a chyběla rychlost, ale potom se to zlepšilo. Lewis zajel skvělé kolo a zaslouží si pole-position. Valtteri se necítil v autě úplně dobře, trošku se trápil, ale je třetí a má tak zítra velkou šanci.


RED BULL

Max Verstappen, 2. místo
V Q1 jsem začal celkem konzervativně a v Q3 jsem postrádal trochu přilnavosti, ale je to skvělé vidět tady tolik holandských fanoušků. Je fajn stát v první řadě a uvidíme, jak to zítra dopadne. Mohli jsme mít pole-position, jenže jsem byl v 8. zatáčce moc široký. Nicméně jak jsem řekl, jde o dobrý výsledek.

Pierre Gasly, 4. místo
Byla to dobrá kvalifikace a zajel jsem dobrá kola, jsem spokojen. Mechanici měli dlouhou noc, to není nikdy příjemné takhle makat, ale auto bylo připraveno a jsem rád, že jsem jim mohl takto poděkovat. Včera jsem jel přes limit, to se stává, ale dnes se to podařilo a zítra by to mělo být dobré, může pršet. Stále je kde se zlepšovat a mohl jsem to udělat lépe, ale zlepšuje se to. Jsem za to rád. Musíme se soustředit na závod a mým cílem je se posunout vpřed. Předpověď je nejasná, ale jsem ze severu Francie, tam prší hodně, jsem na to zvyklý. Podle rychlosti Maxe by to mělo být zítra dobré, ale může se stát cokoliv, jak jsme viděli vloni. Tým se moc snaží a je povzbuzen výhrou v Rakousku, jde to dobré, sice stále ztrácíme, ale doháníme ty před námi.

Christian Horner, šéf týmu
Byla to pro naše jezdce dobrá kvalifikace. Maxovo druhé místo a Pierrovo čtvrté místo je pro Hondu nejlepší startovní pozicí od GP San Marina 2006.V Q2 jsme měli s Maxem malý problém, který však byl rychle opraven. Bohužel to však znamenalo nutnost změnit strategii, oba jezdci tak budou startovat na nejměkčí sadě pneumatik Pierre se po včerejším incidentu rychle zotavil a čtvrté místo je jeho nejlepším kvalifikačním výsledkem ve Formuli 1. S nepředvídatelným počasím se nám zítra formuje vzrušující závod.


ALFA ROMEO

Kimi Räikkönen, 5. místo
Z kvalifikace na pátém místě mám radost, nicméně je to jen kvalifikace, závod je zítra. Trochu jsme vydělali na neštěstí jiných, ale nakonec jsme stejně museli ta kola zajet, když to hrálo roli a to jsme zvládli. Vůz byl dnes celkem solidní a myslím, že v Q3 jsme mohli být o chlup rychlejší, čtvrté místo bylo možná na dosah, ale to je závodění. Vyčíst naše závodní tempo ze včerejška je velmi obtížné, jelikož podmínky se hodně změnily a zítra mohou být ještě odlišné. Musíme sledovat, zda dorazí déšť a počasí předvídat nejlépe, jak můžeme. Závodit proti velkým týmům bude těžké, dnešní výsledek prostě bereme takový, jaký je, zítra do toho dáme vše a uvidíme, kde skončíme.

Antonio Giovinazzi, 11. místo
Přijít o postup do Q3 o pouhou setinu sekundy bylo trochu frustrující. Startujeme těsně za první desítkou, ale důležitý den je zítra a jsem si jist, že se můžeme dostat na body. Chtěli jsme víc, ale jestliže budeme mít slušný start a dobrou strategii, můžeme zabojovat. Nikdo nedokáže předvídat, jaké budeme mít zítra počasí a pokud začne pršet, může se přihodit cokoli. Cílem je mít oba vozy v první desítce, ale klíčem je pokračovat v postupu vpřed.

Frédéric Vasseur, šéf týmu
Umístit vůz do třetí řady je kladným výsledkem, ale body se v sobotu nerozdávají, takže se stále musíme soustředit na svou práci. Zatím jsme po celý víkend vypadali konkurenceschopně a z dnešního výsledku máme radost. Kimi vypadal od první části kvalifikace rychlý a ve svém jediném pokusu v Q3 zajel solidní kolo. Škoda, že Antonio s tak malým rozdílem nepostoupil do první desítky, ale pořád je na slušné pozici, aby měl solidní závod. Počasí bude zítra velkou neznámou - najít tu správnou strategii bude zásadní, zejména pokud by měl přijít déšť.


HAAS

Romain Grosjean, 6. místo
Myslím, že od včerejška do dnešního rána byl Kevin s novým balíčkem opravdu spokojený. Je to dobré pochopení vylepšení. Je evidentní, že s teplotami, které se během kvalifikace trochu zvyšovaly, jsem byl spokojenější se svým autem Vždycky chcete být co nejvýš to jde, ale dnes na nás byla zkrátka Alfa až moc rychlá. Závodění ve středu pole je vzrušující.  Je to zde těsné. Kdo ví, co se stane zítra, my uděláme maximum. Už se nám v této sezoně stalo, že jsme měli dobré kvalifikace, ale pak těžké závody. Snad to není tento případ a zítra budeme mít dobrý závod. Včera jsme byli také spokojení a nižší teploty by nám v závodě měly pomoct.   

Kevin Magnussen 12. místo
Ráno bylo auto velmi dobré. Včera to naopak bylo docela ošidné, neměli jsme správné vyvážení. Dnes ráno to však vypadalo, že to s chladnějšími podmínkami funguje. V kvalifikaci se, ale teploty opět zvyšovaly, čímž jsme zřejmě trochu ztratili. Nepovedlo se nám dostat do třetí části kvalifikace i tak je to každopádně dobrý návrat oproti včerejšku.  Je možné, že zítra bude pršet, takže stát se může cokoliv. Pokud bude sucho budeme mít alespoň možnost zvolit si pneumatiky, takže tu jsou jistá pozitiva.

Günther Steiner, šéf týmu
Dokončit na šestém a dvanáctém místě je rozhodně po náročném období z posledních měsíců dobré. Bohužel Kevin se těsně nedostal z Q2. Byly tam velmi malé rozestupy, ale z 12. místa si alespoň může volit strategii.  Romain odvedl skvělou práci a bude startovat šestý. Nyní musíme vidět, jaké bude zítra počasí. Je třeba, abychom se připravili na déšť, jelikož ten se očekává.  Je to dobrá práce celého týmu, dostat nás zpět tam, kde chceme být.


RACING POINT

Sergio Pérez, 8. místo
Jsem s dnešním výsledkem spokojený. Tento víkend jsme udělali krok vpřed, nové díly se postaraly o rozdíl. Zítra máme šanci dobře si zazávodit a bodovat. Dosažení třetí části kvalifikace je po několika těžkých závodech dobré pro celý tým. Dal jsem do toho všechno, rozdíly ve středu pole byly dnes opravdu minimální. Máme tady silné auto, jsem si jist, že můžeme bojovat s těmi kolem nás. Ze zítřejšího závodu chci odejít s body.

Lance Stroll, 15. místo
Moje kvalifikace nebyla ideální, neboť vůz dnes mohl dosáhnout Q3. První část kvalifikace byla přitom dobrá, cítil jsem se dobře, ale v Q2 se to ztratilo. Včera jsme byli opravdu silní, ale v Q2 jsme udělali krok zpět, měl jsem problém s vyvážením. Jsem trochu frustrovaný. Na druhou stranu zítra je nový den. Víme, že závody máme často silné. Možná budou mokré podmínky. Vím, že při startu z patnáctého místa to nebude jednoduché, nicméně myslím si, že můžeme získat nějaké body.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Vylepšili jsme auto a tvrdá práce, kterou jsme odvedli se začíná vyplácet, jak ukázal dnešní kvalifikační výsledek. Sergio je osmý, což je dobrá výchozí pozice. Ve všech třech částech kvalifikace předvedl několik čistých kol. Lance ukázal pokrok, když se dostal do Q2. Pak ho však nějaké problémy s vyvážením uvěznily ve druhé části. Myslím si, ale, že s tempem, které máme v autě se zítra může posunout vpřed.


RENAULT

Nico Hülkenberg, 9. místo
Celkově můžeme být spokojeni, věděli jsme, že to bude těsné, tři desetiny mezi mnou a Danielem a já postoupil. Nedal jsem úplně dohromady kolo a tak jen deváté místo, mohli jsme dostat ještě dvě nebo tři další auta, zítra není nic garantováno, pokud bude pršet a jsem otevřen všemu. Jak ukázal minulý rok, na mokru je to náročné, dáme do toho vše.

Daniel Ricciardo, 13. místo
Je to frustrující, ale bylo to neuvěřitelně těsné. Jen tak málo mě dělilo od postupu, ale střed pole je zábava, protože je to tak těsné. Musím přiznat, že jsem mohl udělat víc. Zlepšili jsme se, což bylo dobré. Zítra to může být fajn, pokud zaprší. A i kdyby ne, bude to dobré, je to promíchané, ale zvládneme to.

Alan Permane, sportovní ředitel
Dobrá práce Nico - bylo to těsné, ale postoupil. Bylo tam šest nebo sedm aut s malými rozestupy a Daniel byl na konci této skupiny. Nepovedla se mu dvanáctá zatáčka. Nico odvedl skvělou práci, ale čisté kolo v Q3 by znamenalo lepší výsledek. Víme, že můžeme získat body, předpověď je nejistá a je tu šance na déšť, jsme připraveni na všechny situace.


FERRARI

Charles Leclerc, 10. místo
Netuším, zda mě zastavilo to stejné, co Sebastiana, na mé straně to byl problém s palivovým systémem. Je to škoda, ale pokusíme se zjistit, co se stalo, aby se to neopakovalo. Je to těžký den, ale doufám, že zítra to bude pozitivní. Auto bylo skvělé a je škoda, že to dopadlo takto.

Sebastian Vettel, 20. místo (bez času)
Nevím, co se stalo. Něco se rozbilo v turbu. Je to pochopitelně hodně nemilé, protože auto bylo skvělé, ztratili jsme hodně dobrou šanci, ale snad budeme mít další zítra. Těším se. Bylo by to ale lepší startovat z čela než z chvostu, ale uvidíme.

Mattia Binotto, šéf týmu
Jsme velmi zklamáni, je nám líto jezdců, měli dnes šanci. Důkladně prošetříme, co se stalo a co zatím víme je, že se jednalo o dva zcela odlišné problémy, které se nikdy předtím neobjevily. První potíže značily, že se u Seba se jednalo o chlazení, který byl nový, Charles měl problém s palivovou jednotkou. Měli jsme dobrou rychlost, o to více je to frustrující, že jsme to nedokázali zúročit. Jsme naštvaní a já osobně se cítím zodpovědný. Ale jsem si vědom, že to musíme vzít s klidem a odvést co nejlepší práci zítra. Proto tu jsme.


MCLAREN

Lando Norris, 16. místo
Dnes mi nejvíce scházelo dát dohromady kolo, když se to počítá. Je to škoda, scházely mi asi 2 setiny. Ale věděli jsme, že to bude těsné. S Albonem jsme kamarádi, za jeho zdržování penalizaci nedostanu, byl jsem taky v letmém kole.

Carlos Sainz, 7 místo
Samozřejmě jsem s kvalifikací spokojen. Zvláště proto, že mám pocit, že naši soupeři měli oproti nám dnes mírnou rychlostní výhodu. Podařilo se nám, ale dobře reagovat a dát vše dohromady a zajet nějaká solidní kola, takže jsme postoupili do Q3. Pro zítřek máme tedy dobrou výchozí pozici. Hodně se spekuluje o tom, jaké bude zítra počasí. Bez ohledu na to jsme však připraveni bojovat o další body.

Andreas Seidl, šéf týmu
V pátečních horkých podmínkách to pro nás bylo těžké. Nicméně jsme si přes noc udělali nějaké domácí úkoly a dnes jsme dokázali v chladnějším počasí dostat z vozu větší výkon. Po třetím tréninku jsme věděli, že ve středu pole půjde o další velmi těsnou bitvu o jejímž výsledku bude rozhodovat každý detail s ohledem na kvalifikaci.

Samozřejmě, že skončit na sedmém a šestnáctém místě v nás zanechává smíšené pocity. Abych byl spravedlivý vůči Landovi, měli jsme na jeho voze problém s baterií, což mu zkomplikovalo dostat se do Q2.  Carlos odvedl skvělou práci. Z vozu jsme dostali maximum, to nám zajišťuje dobrou výchozí pozici pro závod. S oběma vozy budeme samozřejmě bojovat. Rovněž jsme viděli předpověď počasí a myslím, že můžeme očekávat vzrušující závod pro fanoušky, kteří jsou zde v Německu.


TORO ROSSO

Daniil Kvjat, 14. místo
Bylo to ve středu hodně těsné a opravdu si nemyslím, že jsme mohli udělat víc. V posledním sektoru jsem vyjel zeširoka, stálo mě to asi desetinu, ale vozy před námi měli náskok asi tří desetin. Prostě jsme nebyli konkurenceschopní v porovnání s nejbližšími soupeři. Musíme se na to podívat a poučit se. Počítá se však závod, může ho ovlivnit počasí, pokud zaprší a to zamíchá karty, pokusím se tvrdě pracovat a získat body. 

Alexander Albon, 17. místo
Je to frustrující, protože jsme možná neměli velkou rychlost, ale rozhodně nejsme sedmnáctí. S Landem to nemá nic společného, taková je zkrátka trať a v posledním sektoru se všichni sjíždějí, pak vzniká chaos. Své kolo jsem začal v podstatě nalepený na převodovku Landa, takže jsme s tím nemohli nic dělat.

Guillaume Dezoteux, šéf výkonnosti vozu
Museli jsme porušit "večerku" a pracovat včera na Alexově autě, ale mechanici odvedli fantastickou práci a auto bylo připraveno. Alex byl spokojenější s vyvážením, ale bohužel v kvalifikaci se auto hůř řídilo a dostal se do provozu. Dojel sedmnáctý, což je zklamání. Daniil měl náročný trénink, ale pracoval s inženýry a zlepšili vyvážení, změny byly krok správným směrem. Bojoval s auty před ním, ale kvůli chybce nepostoupil dál, protože svůj čas nezlepšil, bylo to hodně těsné a neměli jsme auto na to dostat se pohodlně do první desítky. Zítra to vypadá zajímavě, mohou se objevit příležitosti a projdeme si možnosti a agresivní strategie, abychom zaútočili.


WILLIAMS

George Russell, 18. místo
Z našeho pohledu to nebyl ideální den, jelikož jsme si ve třetím volném tréninku poškodili během výjezdového kola podlahu od nějakých úlomků. V podstatě jsme dnes dopoledne kvůli tomu neměli aktualizovaný balík, takže naše první jízda s ním byla v kvalifikaci. Co se týče vlastností, je určitě velmi odlišný, ale je to zlepšení. Doopravdy jsme neměli příležitost ho vyladit, ale dostali jsme z něj, co šlo. Jasně, že pořád máme co na práci, takže se nadále musíme snažit.

Robert Kubica, 19. místo
Byl to obtížný den, podmínky na trati se lišily od těch včerejších, ale myslím, že tým spatřil v datech nějaká zlepšení. Udělali jsme vše, co jsme mohli, zejména mechanici. Včera nebo vlastně přes noc neměli snadné chvíle kvůli výměně šasi, avšak za těchto obtížných podmínek odvedli slušnou práci. Z toho, co jsme dnes měli, jsme vydolovali maximum a musíme nadále tvrdě pracovat, abychom se zlepšili.

Dave Robson, hlavní závodní inženýr
Celonoční analýza položek, které jsme včera vyzkoušeli ukázala, že se reagují dobře a tak jsme je ve třetím tréninku nasadili na oba vozy. Jak jsme se v noci blížili s pracemi na našem voze ke konci, na Robertově šasi byl zjištěn malý problém a tak bylo uskutečněno rozhodnutí ho vyměnit za náhradní. Dodatečné práce znamenaly, že jsme museli prolomit večerku, abychom náhradní vůz připravili do třetího tréninku. Aby se to povedlo, pracoval tým nesmírně houževnatě a to Robertovi pomohlo prožít bezproblémový den, umožnilo mu to stavět na práci, kterou včera dokončil.

U Georgea byly jeho zkušenosti s novými díly ve třetím tréninku poněkud zkráceny, jelikož jsme se před kvalifikací rozhodli nějaký čas strávit s úpravou podlahy. Toto omezilo jeho příležitosti k porozumění chování nových komponentů a získaní citu pro pneumatiky za dnešních chladnějších podmínek. Kvalifikace byla pro oba jezdce zatěžující, nicméně efektivní a oba dva odvedli při zacházení se svými pneumatikami a vyhýbání se na této krátké trati provozu dobrou práci. Piloti i jejich inženýři dosáhli obstojných časů na kolo a z vozu dostali, co se dalo. Předpověď počasí na zítřek zůstává nejistá a docela je možný déšť. Přes noc se co nejlépe připravíme a těšíme se, až uvidíme, jak budou nové díly během délky závodu fungovat.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ: "Co se stalo," ptají se u Ferrari, Verstappen věří, že mohli porazit Hamiltona

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 27.07.2019 20:09 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Charles Leclerc v tréninku v Německu

Přípravu na kvalifikaci zvládl nejlépe Leclerc. Mercedes ztrácí, Haas překvapil

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud