PROHLÁŠENÍ po závodě:"Pokud není povoleno tvrdé závodění, pak je lepší zůstat doma," hájí se Verstappen

Jana Šrámková, 30. června 2019, 16:43 Google+

Leclerc nakonec Verstappena za sebou udržet nedokázal a Nizozemec tak opět potěšil davy fanoušků v oranžové na Red Bull Ringu. Musíme si však ještě počkat na vyjádření komisařů. Faktem však je, že Honda může slavit ve velkém a že jsme na pódiu viděli nejmladší jezdecké složení v historii. Budoucnost F1, zní paddockem. Jak hodnotí dnešní závod v Rakousku jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  21 komentářů (Poslední 01.07. 16:32) Napište svůj názor
Max Verstappen v tréninku ve Francii

Max Verstappen v tréninku ve Francii | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Max Verstappen, 1. místo
Wau. Rozhodně jsme je mohli stíhat, kluci odvedli skvělou práci. Po startu jsem si myslel, že je po závodě, ale dál jsem na to šlapal a během prvního stintu jsem měl i poškozené pneumatiky, ale po zastávce v boxech jsem létal. Bylo zřetelné, že máme na rovinkách dobrou rychlost a mohli jsme předjíždět. Jsem moc spokojený za tým i Hondu. Bylo to s Charlesem tvrdé závodění, ale jinak bychom museli zůstat doma. Pokud podobné věci nejsou povoleny během závodu, tak nevím, jaký by byl důvod být v F1.

Pierre Gasly, 7. místo
Byl to těžký závod a neměl jsem rychlost na měkké sadě, zasekl jsem se za auty. Ve druhém stintu jsem tlačil moc a zničil pneumatiky už po pár kolech a od té doby jsem byl pomalý a neměl rychlost dostihnout Landa.
Celkově je dobré vidět, že novinky fungují. Max odvedl fantastickou práci a je to pozitivní. Já moc spokojen se svým výkonem nejsem, mohl jsem to zvládnout lépe. Jsem soutěživý a čeká mě dost práce. Nepřišel jsem na to, co přesně od auta chci a tak musíme zamakat, ale je dobré, že auto funguje a jdeme správným směrem. Mám se co učit a je dobré mít vedle sebe Maxe. Chci ukázat víc a vím, že mohu, takže na tom musím zapracovat.

Christian Horner, šéf týmu
To byla ale jízda. Po startu jsem si myslel, že snad získáme pódium, ale to, jak se probojoval a zvládl pneumatik, to bylo neuvěřitelné. Na startu klesly otáčky, možná jsme měli příliš přilnavosti a auto zareagovalo, potom už jsme pasažér a nebo křičíte na televizi. Ale on to zvládl a jel tak vyspěle, předjel Vettela i Bottase a smrskl náskok Leclerca. Výhoda DRS a tři kola do cíle, začali jsme si myslet, že to tady doma může vyjít. Co se předjetí a vyšetřování týče, dostal příležitost a je na vnitřku vedle dalšího vozu. V tu chvíli se prostě nemůžete vypařit. Leclerc musel zareagovat na zatáčku a potom se agresivně vrátil, ale co jiného máte dělat?

FERRARI

Charles Leclerc, 2. místo
Celkově to byl dobrý závod, nakonec nám ale odcházely pneumatiky rychleji, než jsem myslel, takže zabodoval Max. Nechme rozhodnout komisaře, ale pro mě v autě to bylo celkem jednoznačné. Nevím, jak to vypadalo na obrazovkách, ale uvidíme. Byl jsem na vnějšku stejně jako v předchozím kole a bylo to ok, protože nechal dost místa při výjezdu, ale v tom následujícím kole to neudělal, tak jsme se dotkli a já musel vyjet, a potom už jsem samozřejmě neměl další příležitost k předjetí, takže je to škoda. Jsem naštvaný, ale nedávám to najevo. Nemyslím, že to byl férový manévr, ale musím se podívat na video a celou situaci pochopit.

Sebastian Vettel, 4. místo
Skoro to vyšlo. Asi to jsou ta správná slova. Samozřejmě nám uškodil včerejšek, dnes jsme měli hodně dobrou rychlost. Jinak bychom měli lepší závod, pracovali lépe jako tým a bránili se autům za námi, ale to se nestalo. Byla to zábava, na začátku a na konci to bylo na kolo a nejsem moc spokojeni, protože si myslím, že si tým zasloužil oba vozy na pódiu a jednoho vítěze. Tento okruh nám sedí víc než jiné a musíme dál pracovat, ale jsem pozitivně naladěn a věřím, že v jednu chvíli budeme mít vůz na výhru. Co se toho incidentu a vyšetřování týče, neviděl jsem to. Ale pokud to nebylo fér, tak to nebylo fér. Ale nejsem zastáncem toho, aby tato rozhodnutí řešili někde v křeslech. Myslím, že se to nejlépe hodnotí z auta. Je to závodění a nebojujeme v mateřské škole, jsme dospělí. Někteří mladí, jiní starší, ale měli by nás nechat samotné.

Mattia Binotto, šéf týmu
Bylo to skvělé závodění, o tom není pochyb, předvedl je Verstappen, ale i Charles. Byl to skvělý souboj na trati, ale pravidla jsou jasná. Myslím si to po Kanadě, není to o tom, že bychom měli změnit přístup. V pravidlech stojí zavinění kolize a vytlačení auta mimo trať a myslím, že se tu objevily obě tyto věci. Pro nás je to v šetření a výsledkem jsme si jisti.

MERCEDES

Valtteri Bottas, 3.místo
Bylo to o něco náročnější, než jsme čekali, zvlášť kvůli přehřívání motorů, takže jsme nemohli závodit pořádně, museli jsme hlídat teploty. Proto bylo bránění i útok náročné, ale získali jsme body, takže to nebyl špatný víkend.

Lewis Hamilton, 5. místo
Nemyslím, že musím tento víkend odepsat. Jsem pátý, získal jsem body, takže jdeme dál. Pokud vím, přehřívání nebylo pro Ferrari ani Red Bully problém, ale pro nás velký. Měli jsme rychlost, ale nemohli jsme závodit, takže tenhle okruh ukázal limity našeho vozu.

Toto Wolff, šéf týmu
Věděli jsme, že tohle (teplota) je naše Achilova pata a ten problém si neseme od začátku sezóny. Pokusili jsme se zapracovat a napravit ztrátu výkonu, ale nakonec to bylo bolestivé, vidět naše jezdce jen kroužit a nebýt schopno se bránit nebo útočit. Pozitivní ale je, že rychlost jsme měli. Utlumili jsme motor, jen kroužili a téměř nejeli naplno. Ale i tak jsme zajeli slušná kola. Myslím, že naplno bychom měli šanci na výhru. Ale chlazení bylo problém a omezilo nás to. Výměnou Hamiltonova křídla jsme ztratili asi 11 či 12 sekund, ale myslím, že hlavní bylo to, že jsme nemohli jet naplno.

MCLAREN

Lando Norris, 6. místo
Byla to zábava. Měl jsem dobrý start a zvládl bojovat kole nebo tak s Mercedesy a Ferrari. Ale potom jsem to musel vzdát a jel jsem si svůj závod. V prvním kole mě vnějškem předjela Alfa, nemohl jsem toho moc dělat. Potom byl za mnou Max, musel jsem šetřit pneumatiky na pár kol, měl jsem to pod kontrolou, potom jsem na to šlápl, najel náskok a zajel do boxů. Od té doby jsem si to hlídal. Byl jsem na měkké sadě, tak jsem si nebyl jistý, jak dlouho vydrží, Gasly dorážel, ale já si jel svoje a neriskoval, kdyby bylo třeba, ještě jsem měl v zásobě. Děkuji týmu! 

Carlos Sainz, 8. místo
To byl ale závod! Jsem moc spokojený, jak jsme to po tak náročném víkendu zvládli. Do včerejška jsem cítil frustraci, ale ráno jsem z toho udělal motivaci a myslím, že jsme jeli hodně dobré a ve správnou dobu zajeli pro tvrdé pneumatiky. Od té doby už jsem jen předjížděl a probojoval se na body. Jediné negativum bylo, že se mi deset kol před koncem poškodilo přední křídlo, když jsem útočil na Gaslyho. Myslím, že s naší rychlostí to mohlo být sedmé místo. Ale musel jsem jet opatrně a neudělat chybu, zvládl jsem zůstat před Räikkönenem. Jsem moc rád za všechny v týmu. Skvělý závod a gratuluji!

Andreas Seidl, šéf týmu
Gratuluji týmu, je to skvělý výsledek a důležité body. Zasloužili jsme si to a potvrdilo, že jsme čtvrtým nejrychlejším týmem. Skvělá práce obou jezdců, mechaniků i inženýrů. Lando měl dobrý start, potom si to hlídal. Po zastávce udělal dost na to, aby se udržel před Gaslym. Carlos měl skvělý start a strategie mu umožnila zabojovat. Předvedl skvělé předjížděcí manévry a škoda toho křídla, byl na dosah Gaslymu. Ale i tak jel skvěle a dojel osmý. Těšíme se na domácí závod v Británii, ale nyní, tohle byl prostě skvělý závod a nejen pro týmy středu pole, ale i na čele, což po negativních komentářích bylo důležité.

ALFA ROMEO

Kimi Räikkönen, 9. místo
Můžeme být spokojeni s body, je to pro tým dobrý výsledek. Měl jsem dobrý start a první kola, ale bylo to čím dál náročnější. Trošku mi chyběla rychlost na auta kolem a když jsem ji měl, tak jsem musel šetřit pneumatiky. Musel jsem to vyvážit, aby vydrželi dost dlouho, ale zároveň, abych jel rychle. Je to škoda, ale nakonec je to dobrý výsledek. Ale stále máme co zlepšovat. Včera to bylo asi lepší, ale zlepšujeme se.

Antonio Giovinazzi, 10. místo
Jsem tak rád za první body! Je to skvělý pocit a úleva. Myslím, že je to maximum, takže jsem rád za oba vozy v první desítce. Měli jsme dobrou kvalifikaci, ale dnes to bylo náročné. Pérez byl za mnou a tlačil na to celou dobu, ale já ten bod opravdu chtěl. Cítím, že jsme byli odměněni, ale musíme se dál posouvat. Od Francie jsme se posunuli správným směrem a musíme si to udržet.

Frédéric Vasseur, šéf týmu
Jsem moc spokojen. Oba vozy poprvé v sezóně na bodech, ukazuje to, že můžeme bojovat se středem pole a jeho přední částí. Oba jeli chytře, věděli, kdy útočit a kdy šetřit pneumatiky, takže body jsou odměnou celému týmu. Možná z toho mohlo být víc, dojížděli jsme Sainze, ale jsme spokojeni s tím, co máme. Ukazujeme zlepšení a cílem je v tom pokračovat a sbírat body.

RACING POINT

Sergio Peréz, 11. místo
Dali jsme do toho dnes všechno, ale na body to nestačilo. Dobře jsem odstartoval, a pak jsem se snažil dostat před Giovinazziho. No a to je skoro celý zbytek mého závodu, snažil jsem se ho pronásledovat. Rozdíly mezi pneumatikami byly minimální, takže v podstatě všichni před námi jeli na podobné strategii. Dali jsme do toho vše, ale v podstatě nebyla možnost udělat něco zásadně jinak, takže 11. místo je dnes více méně reálným obrazem naší rychlosti.

Lance Stroll, 14. místo
Dnes to rozhodně nebyl náš závod. Jezdil jsem za Hülkenbergem a Perézem, ale pak jsme měli nějaké problémy s pohonnou jednotkou, což nás stálo asi deset kol, kdy jsme museli jezdit se slabšími motorovými režimy. Ztratili jsme tam odhadem tak 5, 6 vteřin. Nejsem si jistý, co přesně se stalo. Měli jsme problémy s průtokem paliva, takže jsme museli jezdit s nižšími režimy to nás stálo další místo. Bylo to celkově těžké odpoledne, ale nyní se už těšíme na Silverstone. 

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Byl to velmi zábavný a vzrušující závod. Je jasné, že jsme zklamaní, protože odcházíme bez bodů. Ale potvrdily se naše odhady, ve středu pole to bylo velmi těsné. Vypadá to, že to tak bude i nadále, takže musíme zůstat pokorní a dál tvrdě pracovat. Teď už se těšíme na náš domácí závod v Silverstone. 

RENAULT

Daniel Ricciardo, 12. místo
Byl to rozhodně náročný víkend. Od prvního kola jsme se trápili s přilnavostí a během závodu se to zlepšovalo, zvládl jsem ke konci dobrý stint, ale asi příliš pozdě. Musíme zjistit, proč byl tento víkend tak náročný. Máme co zlepšovat, ale nebudu to házet vše na auto. Sám musím zamakat. Něco nebylo správně a Nico ty pocity sdílel. Pokusíme se na to přijít a napravit to.

Nico Hülkenberg, 13. místo
Nemůžeme být spokojeni. Měli jsme potíže a bylo to těžké. Nezískali jsme body a neměli jsme rychlost na body a ani k předjíždění. Rakousko nám jako trať moc nesedí. Využijeme ten čas do dalšího závodu a uděláme před Silverstone nějaké změny k lepšímu.

Cyril Abiteboul, šéf týmu
Nebyl to dobrý víkend. Měli jsme rychlost být i výš, ale trať ukázala  naše slabiny a to ještě názorněji než v minulých závodech. Musíme zjistit, jestli šlo o konkrétní problém s nastavením a nebo je to otázka šasi a musíme na tom zapracovat.

TORO ROSSO

Alexander Albon, 15. místo
Bohužel jsme dnes neměli rychlost. Bylo to těžké a v prvním stintu jsme nebyli dost rychlí. Ve druhé polovině to nebylo tak špatné, ale už jsme příliš ztratili. Těžko se to skousává, protože v pátek to vypadalo slibně a tohle je druhý závod, kde jsme se trápili s vyvážením. Musíme tedy přijít na to, kde se zlepšit.

Daniil Kvjat, 17. místo
Nebyl to závod,který bych si nějak zvlášť užil. I když jsme to po kvalifikaci očekávali. Jel jsem s velkým přítlakem, takže jsem nemohl moc dělat. Nebyl to náš den. Víme, že máme na víc, takže musíme zresetovat a posunout se. Hodíme ty poslední závody za hlavu a pokusíme se získat z auta maximum v těch nadcházejících.

Franz Tost, šéf týmu
Nejprve chci pogratulovat Hondě a Red Bullu i Maxovi k fantastické výhře. V Sakuře odvedli skvělou práci a tým také. Co se nás Toro Rosso týče, nemám moc co říci. Dnes jsme se nepředvedli dobře.

HAAS

Romain Grosjean, 16. místo
Bylo to těžké a nechápu, kam se poděla přilnavost a jak zrychlit vůz. Nejprve chyběla přilnavost a potom jsem neměl rychlost. Náročné odpoledne, neměli jsme ani vyvážení a snažil jsem se s autem bojovat, jak to jen šlo. Jsme ve složité situaci, zapracujeme na tom a najdeme, kde je problém, i když to možná potrvá. Věřím, že máme na to a vyřešit ty potíže. Něco jsme jednoduše neudělali správně.

Kevin Magnussen, 19. místo
Neměli jsme rychlost, i když včera jsem se kvalifikoval pátý. Je to zklamání po takové sobotě. Je to podivné a frustrující, nic nefungovalo a byl jsem bezmocný. Jsem z toho zmatený.

Guenther Steiner, šéf týmu
Je to zklamání. Nemohu říci nic jiného. Budeme dál pracovat a pokusíme se zlepšit a přijít na to, proč máme takové výkyvy ve výkonech. Musíme to pochopit, protože aktuálně nemám ponětí.

WILLIAMS

George Russell, 18. místo
Zvládl jsem souboj s Toro Rosso i Haasem, chvíli jsem je udržel, stále nám dost chybí, ale pár pozitiv tu bylo. Začátek byl dobrý, předjel jsem Roberta a Daniila a co bylo příjemné překvapení. Každé kolo jsem na to maximálně šlapal a jsem rád, že to neprošlo bez nepovšimnutí. Musíme být trpěliví a počkat na přítlak.

Robert Kubica, 20. místo
Bylo to náročné, chyběla rychlost a pár míst jsem po startu získal. Řízení ale nebylo dobré a snažil jsem se bránit, ale bylo těžké auta za sebou udržet. Chybí přilnavost a když je takhle teplo, vůz se hodně přehřívá, trpí pneumatiky a hodně to klouzalo.

Dave Robson, hlavní inženýr
Po kvalifikaci jsme našli na Georgově křídle poškození a zvolili jsme nasazení náhradního a kvůli malé změně specifikace jsme museli startovat z boxové uličky. Ale kromě toho jel George velmi dobře a bojoval s Hassy a Toro Rosso, když všichni šetřili brzdy a motory. Robert měl dobrý start, ale bohužel si je po prvním kole neudržel. Po Magnussenově penalizaci jsme zajeli do boxů a vyjeli před nimi. Doufali jsme, že rychlost na rovinkách Robertovi umožní se před nimi udržet, ale nebylo to tak a potom to byl náročný závod s řadou modrých vlajek. 

George jel blízko Kvjatovi a po boxech jsme rozdíl snížili, díky výborné práci mechaniků při zastávce. Měli jsme ho mnohem lepší než Kvjat a málem jsme vyjeli před ním. Bohužel ale nevyšlo to a on si potom udělal náskok. A tak George bojoval s Magnussenem. Udělal to dobře, šetřil pneumatiky a já musím říci, že celý tým odvedl dobrou práci v takových podmínkách, že jsme dojeli do cíle.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po závodě:"Pokud není povoleno tvrdé závodění, pak je lepší zůstat doma," hájí se Verstappen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 21, poslední 01.07.2019 16:32 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 21 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Startovní rošt v Rakousku

GRAFIKA: Startovní rošt po odsunu Hamiltona opět mění, Russell nasazuje jiné…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud