PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Hamilton s Mercedesem na koni, Vettel neskrývá zklamání

Jiří Izer / Petr Hlawiczka / F1NEWS.CZ, 16. března 2019, 08:25 Google+

Máme za sebou první kvalifikační klání v této sezóně, jednotlivé týmy odhalily své karty a vzájemně poměřily síly na australském okruhu v Melbourne. Co na výsledky dnešní bitvy, kterou ovládl Mercedes v čele s Lewisem Hamiltonem, říkají samotní závodníci?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 16.03. 22:00) Napište svůj názor
Lewis Hamilton začíná tam, kde loni skončil... na špičce

Lewis Hamilton začíná tam, kde loni skončil... na špičce | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Stále se ještě třesu, je tady neuveřitelný dav lidí, děkuji všem co přišli, aby vytvořili tu atmosféru. Když jsme sem přijeli po testech, neměli jsme ponětí, kde budeme. Doufali jsme, že blízko, protože kluci pracovali tak tvrdě, i zde, po celý víkend, na dokonalosti. Valtteri zde odvedl výjimečnou práci, bylo to hodně těsné.

Valtteri Bottas, 2. místo
Od třetí části kvalifikace jsme udělali skvělý postup s výkonností vozu. Je jasné, že bych byl raději na pole position. Ale pro tým je to skvělý den a uvidíme zítra, jak si povedema v závodě.

Toto Wolff, sportovní ředitel
Jsem ohromený, po testech to takhle nevypadalo. Tým do toho dal vše, odvedl skvělou práci. Je to neuvěřitelný pocit. Musíme ale zůstat stát oběma nohama na zemi. Lewis předvedl výborný výkon, jde o jeho oblíbenou trať. Dlouhé jízdy jsme měli dobré, ale vždy se může něco přihodit, nesmíme se dnes moc radovat - za kvalifikaci se body neudělují. Loni jsme to po výjezdu safety caru trochu pokazili, ale chyby se snad dopustíme jen jednou.

FERRARI

Sebastian Vettel, 3. místo
Jsem zklamán s dnešním výsledkem. Byl bych raději, aby to bylo obráceně. Překvapilo mne, jak moc tvrdě jsme se museli prát o dobrý výsledek, ale závod je až zítra a budeme se snažit na něj co nejlépe připravit.

Charles Leclerc, 5. místo
Nejsem s sebou spokojen. V Q3 jsem neodvedl práci, což je škoda. Myslím, že Q1 a Q2… byly z mé strany, z pohledu řízení pozitivní. První jízda v Q3 byla docela v pořádku. Nicméně během druhého výjezdu jsem se dopustil chyby. Do první zatáčky jsem zablokoval kola a pak už to bylo z mého pohledu velmi nevyrovnané kolo. Je to škoda. Myslím, že první trojka byla určitě na dosah, první dvojka nikoli. Budeme ale pracovat na to, aby se to zlepšilo. Na této trati jsem se loni docela hodně trápil. Jsem si naprosto jist, že to bude lepší, ale zároveň také potřebuji zapracovat z mé strany na tom, aby bylo vše pohromadě, když je to zapotřebí.

Mattia Binotto, šéf týmu
Nemůžeme říct, že toto je výsledek, jaký jsme očekávali, ale jsme si dobře vědomi toho, že Albert Park není pro nás ideální tratí, jelikož její vlastnosti sesedí našemu vozu tak dobře. Samozřejmě se musíme zlepšit, ale nashromáždili jsme množství informací, abychom identifikovali oblasti, na kterých musíme pracovat. Seb jako obvykle ukázal, že ví, jak využít každý centimetr dráhy a Charles si prošel svým prvním skutečným testem, nicméně s pár malými chybami. Před námi leží dalších dvacet kvalifikací a jednadvacet závodů, takže je to dlouhá hra a jsme připraveni ji hrát.


RED BULL

Max Verstappen, 4. místo
S tím, jak se odvíjela kvalifikace jsme docela spokojen. Po několika obtížích, které jsme o víkendu měli, zejména toto ráno, jsem si dělal trochu starosti, ale kluci zde a v továrně pracovali opravdu jako jeden celek, aby našli dobré nastavení a myslím, že s druhou řadou můžeme být spokojeni. V Q1 to bylo skutečně těsné a na městském okruhu, jako je tento, to musíte trefit na poprvé. Měl jsem štěstí, že jsem zajel to druhé kolo, kdy jsem se zlepšil, ale bylo to opravdu o chlup, obzvlášť když jsme použili pouze jednu sadu pneumatik, na rozdíl od mnoha jiných. Rozhodně jsem pocítil ten extra výkon vycházející z kvalifikačního režimu, což je také velmi radostné. Najít slušné vyvážení bylo docela záludné a z pohledu ztráty nejsme samozřejmě tam, kde chceme být, ale musíme být také realisty a být za tuto pozici na roštu rádi. Když jsme šli do kvalifikace, čtvrté místo je lepší než jsme čekali. Těžko říct, kde budeme zítra a v pátek jsem neodjel plnou vzdálenost, ale vypadá to tak, že pneumatiky drží docela dobře, takže pokud budeme mít čistý start, zjistíme, co skutečně dokážeme.

Pierre Gasly, 17. místo
V první zatáčce jsem byl v menším provozu, ale bez ohledu na to jsem byl se svým kolem v Q1 docela spokojen. Odjeli jsme jedno kolo, zatímco většina ostatních dala dvě, což nás poškodilo. Myslím, že jsme byli docela optimisty, jelikož jsme nečekali takový vývoj dráhy a pole tak namačkané. Nejsme přesně tam, kde bychom chtěli být, ale krok za krokem jdeme správným směrem. V loňském závodě nebylo mnoho předjetí, takže startovat odsud, kde jsme, bude složité, nicméně budeme se snažit dostat se na body. Dnešek byl těžkým dnem, ale musíme zůstat pozitivní. Pro mě bude zítřek znamenat především získávání zkušeností ve voze a vybojování pozic.


HAAS

Romain Grosjean, 6. místo
Šestá pozice na roštu, to je dobré. Byl to slušný den, zejména když je zde i Kevin (Magnussen). Vůz se dobře předvedl na trati, na které jsme byli vždy konkurenceschopní, takže to je fajn. Je to poprvé, co jsme skutečně jeli v plném kvalifikačním nastavení, takže pro objevování to pro nás bylo o něco zajímavější. Auto fungovalo dobře a jsme přibližně tam, kde jsme si mysleli, že budeme. Jsou zde možná nějaká menší překvapení v pořadí, ale s naším dnem jsem velmi spokojen. Myslím, že naše závodní tempo vypadá tak dobře, jako jsme dokázali v kvalifikaci. Budeme nadále na to tlačit, zůstaneme odhodláni a snad na začátku roku slušně zabodujeme.

Kevin Magnussen, 7. místo
Z mé strany nešlo o perfektní kvalifikaci, v Q1 jsme na mých prvních pneumatikách udělal chybu, což znamenalo, že jsme musel použít další sadu, čímž mi zůstala pro Q3 pouze jedna čerstvá sada. To je moje vina, ale vůz byl naštěstí velmi dobrý. Jsem velmi hrdý na tým, jak letos dokázali dostat na trať opět tak skvělé auto. Abychom si během změn pravidel udrželi konkurenceschopný vůz, odvedli fantastickou práci. Nejsme dokonce ani tak daleko od kluků před námi, nesoupeříme s nimi, ale nejsme příliš daleko. Doufejme, že na tom zítra můžeme stavět a získat slušnou porci bodů.


MCLAREN

Lando Norris, 8. místo
Naším cílem bylo jen zkusit postoupit do Q2, takže mám velkou radost. Byl jsem tak nervózní! Je fajn to se sebe setřást. Cítím, že jsem opravdu využil všechno naplno. Musím si tohle uchovat jako poklad.

Carlos Sainz, 18. místo
Byl jsem spokojený s vyvážením, brzdami. I přes drobný problém s motorem to vypadalo dobře, pak jsem ale narazil na Roberta [Kubicu] v posledním sektoru, to mě zbrzdilo. Špatné načasování, blbý okamžik. Potkali jsme se v zatáčce č. 14. Jinak to vypadá, že jsme v mixu, můžeme bojovat uprostřed pole.


ALFA ROMEO

Kimi Räikkönen, 9. místo
Jsem trochu zklamaný. Auto mělo dobrou rychlost, akorát se mi nepodařilo dobře poskládat dohromady žádné kolo. Zítra se to pokusíme zlepšit.


RACING POINT

Sergio Pérez, 10. místo
Zvládnout to do první desítky je skvělým způsobem, jak začít sezónu. V průběhu kvalifikace jsme odvedli skvělou práci a se svým kolem v Q2 jsem byl opravdu spokojen. Dnes bylo klíčem vyhnout se chybám a být konzistentní. Bude zajímavé sledovat, jak si povedeme v závodě, ale na této trati se nikdy snadno nepředjíždí, takže startovat v první desítce je důležité. Snad si pozici dokážeme udržet a na startu si trochu polepšíme. Jak vždycky říkám, nezáleží na to, jak sezónu začínáte, ale jak ji dokončíte. V tomto autě tkví velký potenciál a jsem si jist, že v probíhajícím roce se budeme stále zlepšovat.

Lance Stroll, 16. místo
Moje nejlepší dnešní kolo bylo poznamenáno provozem. V deváté zatáčce jsem projel kolem Grosjeana, jenž byl ve svém výjezdovém kole a to mě rozhodně stálo pár desetin. Je to opravdu škoda, protože dnes jsem se ve voze skutečně cítil dobře a měli jsme rychlost na postup minimálně do Q2. Vše, co teď mohu udělat, je snažit se získat nějaké pozice na startu a sledovat, jak se věci v závodě vyvinou. Myslím, že s ohledem na naši závodní rychlost vypadáme docela konkurenceschopně, takže pořád můžeme odjet se slušným výsledkem.


RENAULT

Nico Hülkenberg, 11. místo
Prokousat se to třetí části kvalifikace bylo dnes určitě možné. Naneštěstí jsme měli malý problém, který nás stál pokrok do finální desítky. Během mého prvního kola v Q2 jsem ztratil nějaký čas v provozu a kvůli zablokování kol, nicméně jsme ukázali, že ten výkon na slušný výsledek tam byl. Jsme konkurenceschopní. Víme, že je to těsné a maličkosti dělají velký rozdíl. Pro zítřek nejsme ve špatné formě a z jedenácté pozice na roštu je slušný závod možný. V pátek během dlouhých jízd vůz vypadal dobře a po celý víkend jsme se v něm cítil pohodlně. Zítra máme šanci posbírat body.

Daniel Ricciardo, 12. místo
To, že jsme se nedostali do Q3 mě samozřejmě zklamalo, obzvlášť protože to bylo o pouhou polovinu desetiny a to je něco, co jsem v sobě mohl najít – při poslední jízdě jsem přišel o nějaký čas v prvním sektoru. Měli jsme potenciál to zvládnout do Q3, takže když nezajedete perfektní kolo, je to frustrující. Jak se dalo čekat, je ve středu pole opravdu tlačenice, ale k zítřejšímu slušnému výsledku hledím s optimismem. Na domácí půdě chci vždy uspět, ale musíme zachovat chladnou hlavu, mít dobrý start a útočit, když bude potřeba.


TORO ROSSO

Alexander Albon, 13. místo
Moje kvalifikace odstartovala v pohodě. Zajel jsem své první kolo a když mi byly sděleny časy na kolo, viděl jsem, jak je to tady kolem rychlé. V první části kvalifikace jsem se objevil na druhém místě a dostal jsem se do rytmu – trvalo mi to celou dobu až do kvalifikace, ale jakmile ten pocit máte, získáte na sebevědomí, jelikož vývoj dráhy je obrovský a ta přilnavost tam je. Jsem trochu deprimován tím, že jsem přišel o Q3, během zimních testů jsme věděli, že je to na dosah, ale ve středu pole je to tak těsné, že si nemůžete dovolit jakoukoli chybu!

S kolem, které jsem zajel, jsem spokojen, ale na druhou stranu desetinka nebo desetinka a půl a byl bych v Q3! Na této trati se nepředjíždí snadno, ale možná budou hrát svou roli nová pravidla a dají nám naději se v poli posunout. Naše dlouhé jízdy vypadaly docela slušně – jsme blízko bodům, takže to je zítřejším cílem. Budu trochu nervózní a nejsem si jist, že dnes v noci budu spát dobře! Na svůj první závod se opravdu těším a budu se snažit vůz dovézt v celku a přivézt domů slušný výsledek.

Daniil Kvyat, 15. místo
S tím, jak se až do kvalifikace víkend vyvíjel, jsem spokojen. Bylo to perfektní až do Q2, kdy se věci trochu pokazily. Během posledního kola, kdy Sebastian vyjel mimo dráhu, jsem se dostal do menšího provozu. Vůbec ho za to neobviňuji, ale přišel jsem tam o čas. Potřebujeme zůstat optimisticky naladěni, protože stále jsme z vozu nedostali všechno, jinak by časomíra vypadala zajisté odlišně.

Myslím, že moje kolo z Q1 by stačilo na Q3, ale když to dokážete jednou, musíte to být schopni zvládnout dvakrát, takže budeme pátrat po tom, co se trochu nezdařilo. Je opravdu fajn být zpátky a tlačit vůz na samotnou hranici, tento víkend jsem si užíval každé kolo – bylo to bezva! Myslím, že zítra se můžeme pokusit získat nějaké pozice zpět, protože naše dlouhé jízdy nevypadaly tak špatně a uvidíme, kam se se solidním zacházením s pneumatikami a strategií dostaneme!


WILLIAMS

George Russell, 19. místo
Vypadalo to jako skutečně dobré kolo, jízda po této mega trati na plné pecky. Dal jsem tři uspořádaná kola a se svým vlastním výkonem jsem spokojen, ale samozřejmě jsme tým a chceme z toho vymáčknout víc. Kluci kolem mně, inženýři a já sám jsme odvedli opravdu skvělou práci, abychom z balíku, co máme, dostali všechno. Vše, co mohu udělat je jet tak rychle, jak jen mohu a mám pocit, že jsem to udělal.

Robert Kubica, 20. místo
Nebyl to ten nejlepší start sezóny, zejména protože jsem na roštu poslední. Během posledního výjezdu jsem udělal chybu, když jsem měl dobrý pocit a mohl řídit auto lépe. Za to se omlouvám, ale je to tak, jak to je. Byla to složitá situace, ale jsem zpátky na startovním roštu Formule 1 a chtěl bych poděkovat všem, kteří mi to umožnili, stejně tak i týmu.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Hamilton s Mercedesem na koni, Vettel neskrývá zklamání

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 16.03.2019 22:00 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Startovní rošt v Melbourne

GRAFIKA: Startovní rošt GP Austrálie - Oba Mercedesy z 1. řady, McLaren v Top 8

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud