PROHLÁŠENÍ po posledním závodě sezóny

Jana Šrámková, 25. listopadu 2018, 16:24 Google+

Jak hodnotí dnešní závod na emirátském okruhu v Abú Zabí jednotliví piloti a představitelé týmů? Jak uzavírají sezónu 2018?

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 26.11. 17:45) Napište svůj názor
Lewis Hamilton po závodě v Brazílii

Lewis Hamilton po závodě v Brazílii | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek


MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Jsem teď moc šťastný. Díky za podporu, kterou jsem během celého roku cítil. Jsem vděčný za tyto dobré časy. A co se Sebastiana týče - je to pocta, že proti němu mohu bojovat. Je přímý a tvrdě pracuje. Jsme pořád pod velkým tlakem a i chyby je třeba vnímat jako snahu u dokonalost. 

Nepřijímám nic jiného než dokonalost, celý tým. A chtěl jsem ukončit rok na vrcholu, Seb jel skvěle a zajížděl dobrá kola, vítr byl místy náročný, ale bylo to pro všechny stejné.

Valtteri Bottas, 5. místo
Myslím, že tento závod dobře shrnuje celou moji sezónu. Začátek byl dobrý, ale postupně se mi začala zablokovávat kola a začal jsem ztrácet čas. Po této sezóně je těžké vidět nějaká pozitiva.

Toto Wolff, šéf týmu
Byl to výjimečný rok pro Mercedes motorsport.. Získali jsme titul s Mickem Schumacherem v F3, Georgem Russelem v F2, vyhráli jsme v DTM, Esports a samozřejmě v F1. Byl to úžasný rok a jsem rád, že jsme ho zakončili stylově. Byla to těžká a dlouhá bitva a museli jsme jet na hraně, abychom vyhráli. Lewis do toho dal vše, i když už vyhrál titul. Je obrovskou součástí týmu a nechtěl jen titul pro sebe. Chtěl i konstruktérský a tak do toho dal vše až do konce. Dnes jel skvělý závod a měl to každé kolo pod kontrolou. 

Valtteri se trápil s brzdami, zjišťujeme, co bylo příčinou, ale vyvážení nebylo dobré. Měl náročnou sezónu a chápu, že je zklamaný. Jakmile je pryč vidina titulu, je to pro jezdce těžké. Bude mít zimu na dobití baterií a bude příští rok silnější.


FERRARI

Sebastian Vettel, 2. místo
Myslím, že dnešní závod pěkně vystihuje celý rok. Párkrát nahoře, párkrát dole a nakonec být blízko, ale ne dostatečně. Snažil jsem se vydržet, ale bylo to těžké zaseknout se za Valtterim. Myslím, že jsme byli o malinko rychlejší, ale bylo těžké dostat se dostatečně blízko, zvlášť v posledním sektoru, než měl potíže a dostal jsem se před něj. Na rovinkách jsme byli rychlí, ale v posledním sektoru jsme trošku nestíhali. V jednu chvíli jsem doufal ve vítězství, šlapal jsem na to, ale nakonec to nestačilo. Byl to intenzivní rok a myslím, že se musíme zaměřit na sebe, je mnoho věcí, co jsme mohli udělat lépe, ale potenciál má tento tým obrovský.

Kimi Räikkönen, nedokončil
Jsem samozřejmě zklamaný, nechtěl jsem závod a poslední závod s Ferrari dokončit takto. Měli jsme i auto na to, dojet vysoko, ale bohužel jsem měl problém s elektronikou. Neměl jsem výkon a vše se vypnulo. Někdy to tak bývá, ale jinak to byla slušná sezóna. Čtyři odstoupení nebyly v plánu a nepomohly nám, rozhodně jsme chtěli víc. Děkuji fanouškům, kteří mě podporovali. Prošli jsme si dobrými i špatnými časy, to to dělá zajímavějším. Chtěli jsme víc, ale je to prostě součást sportu. A vždy budeme mít vzpomínky na zisk společného titulu - jezdce i konstruktérů.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Sebastianovo druhé místo a práce týmu znamenala, že jsme dokončili rok na druhém a třetím místě v poháru jezdců. Kimi si zasloužil lepší výsledek, ale rozloučení, které se mu dostalo při cestě garáží, byl krásný moment. Nyní budeme testovat a to je první část práce na další sezóně, dáme do toho vše. Chci týmu poděkovat stejně jako sponzorům, fanouškům a zákazníkům za podporu.


RED BULL

Max Verstappen, 3. místo
Nebylo to hezké, měl jsem potíž s motorem a ztratil pár míst, ale potom jsme to napravili a už to bylo dobré. Mohl jsem i útočit a užil si pár předjetí, zvlášť Bottase. Nemyslím, že mě viděl, trošku jsme se dotkli, ale naštěstí to bylo bez poškození. Těžko se tu sleduje, takže jsem se sice dostal blízko Sebovi, ale neměl jsem šanci dostat se před něj. Ke konci jsem téměř nic neviděl, helmu mi pokryl olej z Pierrova auta, když jsem to otřel, bylo to jako jet mlhou a bylo to horší. Naštěstí pneumatiky vydržely a já to zvládl a získal další pódium. Všichni se nyní těší na pauzu a taky si užiji dovolenou, jakmile bude po testech a vrátíme se odpočinutí a připravení na další rok. 

Daniel Ricciardo, 4. místo
Byl to ok závod, ale nic moc vzrušujícího. Moc rád bych měl pódium, takže nadšením překypovat nebudu, když jsem čtvrtý, ale o moc víc jsem nedokázal zvládnout. Děkuji všem v týmu Red Bull, teď můžeme tuhle kapitolu uzavřít. 

Christian Horner, šéf týmu
Silný závěr roku. Max to zvládl dobře po ne moc dobrém startu a probojoval se zpět. Naštěstí Hulk nebyl zraněn, ta nehoda vypadala ošklivě. Po safety caru oba vozy ukázaly dobrou rychlost. Daniel začal na tvrdší sadě a dokonce vedl, Max předjel po zastávkách Bottase a vypadalo to, že má podobnou rychlost jako Lewis a Seb. Daniel využil pneumatiky a dostal se blízko, ale nedosáhl na pódium. Je to poslední závod po pěti letech s Danielem. Je nám líto, že odchází, byl to fantastický člen týmu a chceme mu za vše poděkovat. Také je to konec spolupráce s Renaultem. Po 59 vítězstvích, 160 pódiích a 8 titulech - dlouhé a úspěšné partnerství, ale jakmile jedna kapitola končí, druhá začíná a nyní se těšíme na 2019. Jsem také rád, že jsme vyhráli cenu za nejrychlejší zastávky v boxech.


RENAULT

Carlos Sainz jr., 6. místo
Byl to skvělý závod. Získali jsme opravdu dost bodů a myslím, že jsem zajel i 10-15 nejlepších kol mé kariéry. Nikdy bych nečekal, že ultra-měkké pneumatiky vydrží tak dlouho. Byl to opravdu dobrý pocit.

Nico Hülkenberg, nedokončil
Jsem naprosto v pořádku. Je to ale smutné a frustrující vypadnout takto brzy v závodě. Těžko se to skousává. Nikdo to nechce. Romaina jsem neviděl. 

Cyril Abiteboul, šéf týmu
Skvělý  závěr sezóny. Čtvrté místo v poháru konstruktérů jsme chtěli a je to odměna celému týmu a jezdcům. Závod odráží náš rok. Zklamání v kvalifikaci, náročná první kola, ale díky strategii to vyšlo. Využili jsme dobrou rychlost a drželi se mimo potíže. Samozřejmě je škoda tak brzy ztratit Nica, ale i díky němu jsme získali tento výsledek, obrovsky k tomu přispěl. Děkuji i Carlosovi, odvedl kus práce a byl týmový hráč. Vše nejlepší v další kariéře v McLarenu.


SAUBER

Charles Leclerc, 7. místo
Myslím, že jsme dnes mnohem více závodili, ale nakonec jsme získali velmi slušné sedmé místo a tím pádem víc bodů. Rád bych poděkoval týmu Alfa Romeo Sauber F1 za tento neuvěřitelný rok a vše, co jsem se tu mohl naučit. Bylo skvělé spolupracovat a vnímat všechno to úsilí, které se promítlo v pokroku, kterého jsme dosáhli. Můžeme být všichni hrdí, že jsme se na něm podíleli a v budoucnu jim přeji všechno nejlepší.

Marcus Ericsson, nedokončil
Závod nedopadl tak, jak bych chtěl a když jsem musel odstoupit, byl jsem velmi zklamán. Začali jsme na nejtěžší kombinaci, takže jsem se trochu déle vyrovnával s nastavením. Jen pár kol předtím, než jsem musel odstoupit, se vůz začal chovat lépe a byl i dost rychlý. Bylo by skvělé tímto stylem pokračovat a získat ještě o něco více bodů, ale i tak jsem spokojen s naším výkonem. Byl to dlouhý rok, jsem vděčný za tvrdou týmovou práci. Měli bychom být všichni hrdí na letošní rok a neuvěřitelný pokrok, který jsme předvedli. Je to moje nejlepší sezóna v F1 a budu na ni navždy vzpomínat.

Frédéric Vasseur, vedoucí týmu
Je skvělé končit šampionát s vědomím, že jsme na 8. místě, zvlášť když se ohlédneme zpět a uvědomíme si, kde jsme byli minulý rok a letos po prvních dvou závodech. Zlepšení je obrovské a dík za to nese tým jak na trati, tak v továrně. Naše cíle se zvýšily, motivace pro příští rok je ve všech odděleních obrovská. Nesmírný kredit při našem posunu vpřed patří pilotům, kteří odvedli skvělou práci a navzájem se motivovali, aby se závod od závodu lepšili. Děkujeme Marcusovi a Charlesovi za jejich obrovský příspěvek a v budoucnu jim přejeme jen to nejlepší.


FORCE INDIA

Sergio Pérez, 8. místo
Když vezmu v úvahu, co vše se během víkendu stalo, jsem spokojen, že jsme získali body. Nebyl jsem spokojen s autem a neměli jsme rychlost, kterou jsme očekávali. Nevyřešili jsme problémy s vyvážením a myslím, že auto mohlo být někde poškozeno. Start byl důležitý a po dobrém prvním kole jsem byl v první desítce. Potom už vyšla podle plánu strategie a mým hlavním protivníkem byl Leclerc. Byl jsem mu ke konci velmi blízko, ale neměl jsem rychlost, abych se dostal před něj. Jsem rád, že jsme si udrželi sedmé místo v tabulce konstruktérů a je důležité, že jsme na konci získali body.

Esteban Ocon, nedokončil
Je to frustrující závěr roku. Vše šlo dobře a měl jsem pár skvělých bitev a předjetí a rychlost byla také dobrá. Neměli jsme nejlepší strategii, protože jsme začínali na hyper-měkkých pneumatikách, ale zvládli jsme to a vypadalo to na body. Jako tým jsme udělali vše správně, ale bohužel unikal olej a musel jsem odstoupit. Takové je závodění, je to zklamání, ale posilní vás to. Jsem vděčný za podporu fanoušků i lidí pracujících v F1 a v týmu.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Cílem byly body a udrže si sedmé místo v tabulce konstruktérů, což se díky Sergiovi podařilo. Strategii jsme měli dobrou a velmi důležitý byl dobrý start. Esteban předvedl skvělé souboje, bohužel musel odstoupit kvůli úniku oleje. Oba jezdci předvedli skvělý výkon jako po celý rok a zakončili jsme rok v pozitivním duchu.


HAAS

Romain Grosjean, 9. místo
Po poškození v prvním kole to bylo komplikované, je zřejmé, že to odneslo přední křídlo, možná i něco víc. Jsem rád, že Nico Hülkenberg je v pořádku. Řídit vůz dnes nebylo snadné, ale jsem šťastný, že Kevin dojel desátý, takže jsme oba skončili na bodech. V týmu máme opravdu skvělé vztahy. Jsme rádi, že spolu jezdíme a že tým dopadl takhle dobře. Samozřejmě vždy chceme víc a myslím, že jsme na to i měli. Ale vzhledem ke stavu mého auta jsem spokojen s tím, co se mi podařilo.

Kevin Magnussen, 10. místo
Jsem hodně spokojený s letošní sezónou. Nesmíme zapomínat, jak mladý je tento tým. Jedeme teprve třetí sezónu. V tomto roce jsme si dali za cíl pokročit kupředu, což pro nás byla sedmá příčka v šampionátu. Ale pohodlně jsme dosáhli na pátou. Po celý rok jsme byli silní, bojovali jsme s Renaultem a Force Indií až do konce. Proto jsem tak spokojen, tento ročník předčil naše očekávání.

Günther Steiner, manažer týmu
Zakončit sezónu dvojitým bodovaným umístěním je dobré. Je to sice deváté a desáté místo, ale v Poháru konstruktérů už se nemohlo nic změnit. Před zimní přestávkou to je pro tým dobré umístění. Můžeme být spokojeni s pátou příčkou v šampionátu, což je podle mého názoru pro tým velký pokrok. Jsme za toto umístění vděčni. Příští rok se vrátíme ještě silnější.


MCLAREN

Fernando Alonso, 11. místo
Bylo to pár intenzivních a dobrých dnů. Myslím, že potřebuji pár dní, aby mi to vše došlo a tento víkend vždy bude v mém srdci. Připravili pro mě tolik pěkných věcí, od týmu, fanoušků... Byl jsem velmi zaneprázdněný a neměl čas pro sebe, abych se nad tím zamyslel. Díky i Lewisovi a Sebovi, to závěrečné kolo bylo emotivní. Respektuji je a je poctou, že jsem proti nim mohl závodit. 

Závod byl dobrý, soustředil jsem se na pneumatiky a šetření paliva a bojoval o body až do konce. Celou svoji kariéru jsem bojoval, někdy v konkurenceschopném voze, jindy ne. Ale nikdy jsem to nevzdal. Jsem pyšný na to, čeho jsem dosáhl a že jsem jezdil za nejlepší týmy světa. Díky fanouškům a všem, kteří mě podporovali těch 18 let. Je to čest cítit tu podporu a respekt, beru to hodně vážně. Ale se závoděním nekončím a motorsport miluji, takže mě neodepisujte!

Stoffel Vandoorne, 14. místo
Bez bodů, ale byl to dobrý závod. Užil jsem si to a věděli jsme předem, že to pro nás bude těžké, obzvlášť bez incidentů. Tvrdě jsme bojovali a dojeli pár aut a to byla zábava. A bojoval jsem jako čert, abych za sebou udržel ostatní. Jsem spokojen se svým výkonem během roku, dali jsme do toho vše a jsem rád, že jsme dojeli do cíle. Bohužel jsme nebyli dost rychlí na body, ale to bylo celkem jasné. Jsem spokojen. Je čas slavit a potom se posunout dál k něčemu novému. Jsem si jistý, že zítra už přepnu na novou výzvu a těším se.

Gil De Ferran, sportovní ředitel
Gratuluji našim jezdcům k boji a výkonu, nejen dnes, ale celý rok. Hodně se bojovalo kolo na kolo a celkově jsme získali maximum. Byl to emotivní závod pro celý tým. Děkuji Stoffelovi za odhodlání a tvrdou práci a Fernandovi za to, že byl inspirací pro všechny a gratuluji k neuvěřitelné a  legendární kariéře. A děkuji všem v týmu za to, že díky nim jsme v elitním sportu a že nás s pýchou, odhodláním a vášní reprezentují. Uvidíme se příští rok.


TORO ROSSO

Brendon Hartley, 12. místo
Bohužel závod pro mě skončil po prvním kole. Neměl jsem kam uhnout a musel se vyhnout autům a jet mimo trať. Přejel jsem přes úlomky a poškodil si přední křídlo, takže jsem musel do boxů a jel závod na jedné sadě a se starým křídlem. Takže to byla bitva. Zvládl jsem pneumatiky, ale po tom incidentu je dvanácté místo maximum. Dokončil jsem rok lépe než začal a pár posledních závodů bylo skvělých, i když dnes to nevyšlo podle plánu. Jsem rád za pokrok a cítím, že jsem z toho vyšel jako silnější jedinec a závodník.

Pierre Gasly, nedokončil
Bohužel sezóna pro mě skončila stejně jako začala v Austrálii. Je to škoda, že jsme neviděli cílovou čáru, nicméně si budu pamatovat ty pěkné závody a od zítra pro mě začíná nová kapitola.

Franz Tost, šéf týmu
Nebyl to pro nás nejlepší víkend. Pierre měl dobrý start a zlepšoval se, měl dobrou rychlost a mohl dojet na bodech. Bohužel pár kol před koncem musel kvůli problému odstoupit a musíme to prošetřit. Poslední jeho závod s námi, ukázal skvělou spolupráci a hodně se zlepšil. Zasloužil si místo u Red Bullu a chci mu za jeho výkony poděkovat a popřát vše nejlepší. 

Brendon začal na ultra-měkkých pneumatikách a zkusili jsme alternativní strategii k Pierrovi, ale bohužel se dostal do incidentu a musel vyměnit křídlo, potom se trápil s pneumatikami kvůli přehřívání a dojel dvanáctý, bez bodů. Nebylo pro něj lehké přejít do F1 a především práce s pneumatikami je tu náročná, někdy měl smůlu, ale hodně se zlepšil a bylo by dobré dojet na bodech a odměnit tým i Hondu za dobrou práci. Děkuji. Budeme tvrdě pracovat, abychom se příště vrátili co nejlepší.


WILLIAMS

Lance Stroll, 13. místo
Byl jsem spokojen se startem a celkově svým výkonem, ale byl to jeden z těch závodů, kdy jsme neměli rychlost na body. Bylo to náročné, ale s ohledem na vůz jsme měli dobrý závod a jsem rád, že jsme bojovali s McLareny a dojeli před nimi. Měli jsme dlouhý první stint, to bylo dobré, ale zvedl se vítr a ovlivnilo to výkon auta na ultra-měkkých pneumatikách. Od té doby to šlo dolů. Nyní chci načerpat síly, byl to dlouhý rok. 

Sergej Sirotkin, 15. místo
Byl to špatný závod. Neměl jsem dobrý start a ztrácel, měl jsem problém s přehříváním třetinu závodu a musel jsem hodně chladit. Ten stint bolel a já se snažil to zvládnout, ale ostatní auta zajely do boxů hned po mě, bojoval jsem, bránil se a chladil auto, byl to chaos. Neužíval jsem si to. Bylo to dost náročné a já si to přitom chtěl užít. Bolí takhle ukončit sezónu.

Paddy Lowe, technický ředitel
Konec hodně dlouhé sezóny a pro tým dost náročné. Možná nejnáročnější v historii. Vidíme to jako rok proměn a semkli jsme se, budeme proto v budoucnosti silnější. Děkujeme jezdcům za to, že byli profesionální a povzbuzovali tým. Je to stejně náročné když vyhráváte jako když prohráváte. A my drželi při sobě a vyhrávali ceny za nejrychlejší zastávky v boxech i když autu chyběla rychlost. Je to skvělý týmový duch a bude nám to pomáhat přes zimu, abychom se vrátili silnější a bojovali.



Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po posledním závodě sezóny

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 26.11.2018 17:45 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel v Abú Zabí

Nejrychlejší kolo v Abú Zabí předvedl Vettel, Sainz před Hamiltonem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud