PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Vettel doufá, že se Red Bull porazí sám

Jana Šrámková / PH / Jiří Izer, 27. října 2018, 21:17 Google+

Red Bull získal první řadu v kvalifikaci. Naposledy tohle slavili v roce 2013. Už to vypadalo, že bude oslavovat Max Verstappen, který se mohl stát nejmladším jezdcem na pole position v F1. V posledním kole však absolutně zazářil jeho týmový kolega Daniel Ricciardo. Hamilton, který může získat titul třetí. Jak hodnotí dnešní kvalifikaci v Mexiku jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 28.10. 17:14) Napište svůj názor
Daniel Ricciardo se raduje z Pole position po kvalifikaci v Mexiku

Daniel Ricciardo se raduje z Pole position po kvalifikaci v Mexiku | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Daniel Ricciardo, 1. místo
Věděl jsem, že to tam někde je, ta rychlost. Věděl jsem, že poskládat to kolo dohromady bude jako vždy klíčové. Max ukázal, že auto má celý víkend rychlost. Já jen věděl, že musím zajet čisté kolo. Je to první řada, to je hodně dobré. Super kluci!

Max Verstappen, 2. místo
Celá kvalifikace byla špatná. Od druhého tréninku ty samé problémy, motor se nechová především během brzdění, jak bych chtěl a zadní část auta se tak blokuje. Zkusili jsme získat to nejlepší, co jsme mohli a myslel jsem, že to bude dost s těmi problémy, ale i tak je dobré být druhý. Zítra ty problémy překonám.

Christian Horner, šéf týmu
Bylo to v podání Daniela neuvěřitelné poslední kolo. Téměř z ničeho nic, ten sektor byl mega. Skvělé zlepšení. Max měl to samé auto a ty stejné možnosti. Daniel odvedl lepší práci v Q3 a zasloužil si pole position. Dnes to vyšlo a musíme to ještě zvládnout zítra.


MERCEDES

Lewis Hamilton, 3. místo
Mám z toho opravdu radost. Včera jsme prožili náročný den a dnes to bylo velké zlepšení. Včera jsme byli mnohem více vzadu, proto jsem nečekal, že skončíme tak vysoko, ale tým přes noc odvedl skvělou práci. Je to tak dobré, jak to jen může být.

Mám radost z Daniela, takže mu gratuluji. Stát za Red Bully, to zas není tak špatné. Viděli jste loni, co se stalo s rudým vozem vzadu. Opravdu záleží na tom, jak odstartujeme, ale třetí místo je tady pro začátek slušné. Dostává se vám dobrého roztažení od kluků před vámi. Budu bojovat o to, abych získal přinejmenším jednu pozici, samozřejmě si však uvědomuji, že před sebou máme Red Bully.

Valtteri Bottas, 5. místo
Tým odvedl opravdu působivou práci, stihl vyměnit motor a všechno ve voze bylo v pořádku. Včera to bylo podstatně horší. S pátým místem přesto nejsem spokojený. Dokázali jsme zlepšit práci s pneumatikami, lépe využíváme ty přední, k velkým změnám jsme sáhli v nastavení a také v oblasti pohonné jednotky. Včera nás mnohem více trápil vliv vysoké nadmořské výšky. Zítra nás čeká dlouhý závod. Red Bull se zdá být silný. Jsem si jistý tím, že to bude zajímavé.

Toto Wolff, šéf týmu
Fantastická kvalifikace, tři nejlepší týmy dělily jen dvě desetiny. Gratuluji Danielovi, který měl posledních pár závodu těžkých. Jako tým můžeme být rádi, jak jsme to otočili k lepšímu. V pátek jsme na tom byli bídně. Druhá řada nemusí být nejhorší, je to dlouhá rovinka a určitě budeme mít příležitosti. Z pozice konstruktérů je dobré mít obě auta před Ferrari. Ale opět, jsou na rovinkách hodně rychlí, takže nebude lehké je udržet za sebou. Bude to rozhodně zajímavý rozjezd do první zatáčky.


FERRARI

Sebastian Vettel, 4. místo
Nepovedlo se mi v závěru moc čisté kolo, moc jsem se snažil, ale už jsem se nezlepšil. Nevyšlo to. To poslední kolo bylo špatné, trochu mi to ustřelovalo, prostě to nevyšlo. Z auta jsme dostali víceméně vše. Se čtvrtým místem ale spokojený nejsem.

Zatím mám tu nejlepší spolehlivost. Red Bully jsou rychlé, bude to těžké je porazit, ale možná se porazí sami. Vše rozhodne strategie, výdrž pneumatik, jak moc na to budeme moci tlačit. Včera to vše bylo v pohodě, tak uvidíme.

Kimi Räikkönen, 6. místo
Obecně to je OK. Jedno kolo bylo dobré, druhé ideální nebylo. Ráno to bylo dost odlišné. Zlepšili jsme to, ale stále se potýkáme s nedotáčivostí. Na startu to bude hektické. Uvidíme, jak to dopadne.


RENAULT

Nico Hülkenberg, 7. místo
Odvedl jsem tu nejlepší práci, která byla možná, z auta jsem dostal to nejlepší. S první šesticí zatím nemůžeme soupeřit, možná příští rok. Rád bych řekl, že s nimi zítra budeme bojovat, ale není to realistické, jsou na tom stále lépe. Budeme bojovat s Haasem a snažit se získat co nejvíce bodů.

Carlos Sainz jr., 8. místo
Jsme po včerejšku zpět v realitě, ale i tak jsem spokojen, protože jsme v Q3 (oba vozy). Pokrok od Suzuky je skvělý, ale osobně nejsem spokojen, protože jsem se v autě necítil jistě. Hodně jsem se trápil s přetáčivostí a nemohl jsem tak útočit. Musíme se podívat, co za tou změnou ve vyvážení stojí. V závodě bude záležet hodně na pneumatikách a jejich stavu a jestli zvládneme jednu zastávku. Uvidíme.

Alan Permane, sportovní ředitel
Jsme s kvalifikací spokojeni. Auto se chovalo dobře a oba jezdci mohli využít jeho potenciál. Čtvrtá řada je to nejlepší, čeho jsme mohli dosáhnout co se čisté rychlosti týče, takže je dobré být před našimi nejbližšími soupeři. Nebude to však lehké. Nebudeme chtít být příliš chytří, víme, že bojujeme s našimi soupeři v poháru konstruktérů, jen musíme získat více bodů a podle toho, jak to zatím vypadá, na to máme rychlost. Jen musíme mít čistý závod. 

SAUBER

Charles Leclerc, 9. místo
Jsme spokojen. Další postup do Q3 a rychlost vypadá dobře. Od včera jsme se zlepšili a bude výzvou udržet za sebou některé soupeře. Startujeme totiž na hyper-měkké sadě, na které jsme se kvalifikovali. Pokusíme se to maximálně využít a snad získáme body, když jsme v posledních dvou závodech neměli to štěstí. 

Marcus Ericsson, 10. místo
Po náročném pátku jsme se zlepšili. Výsledek ukazuje týmovou snahu. Změny, které jsme udělali se vyplatily. Auto bylo lepší a kvalifikace byla dobrá, skvělé dostat se do první desítky. Měli bychom mít dobrou šanci na skvělý výsledek.


FORCE INDIA

Esteban Ocon, 11. místo
Je to zajímavé místo pro start. Věděli jsme, že nechceme startovat na hyper-měkkých pneumatikách a proto jsme v Q2 jeli na ultra-měkké (tvrdší) sadě.  Takhle si mohu vybrat pro start pneumatiky a máme tak co se strategie týče větší flexibilitu. Doufám, že se nám tento přístup zítra vyplatí. Mohli jsme být výš, ale s tímto přístupem jsem spokojen. Bude to velký souboj s Renaulty a Saubery, ale startují na hyper-měkkých pneu, takže budou mít jinou strategii. Uvidíme, jak to dopadne.

Sergio Pérez, 13. místo
Měli jsme rychlost na první desítku, ale nemysleli jsme si, že se vyplatí riskovat a startovat na hyper-měkké sadě. A na ultra-měkké bylo zase těžké se dostat do Q3. Ale měli bychom mít díky naší volbě zítra výhodu, takže jsme si jednoduše zvolili strategii před startovní pozicí. Lituji jen, že je přede mnou Fernando. V poslední části svého kola v Q2 mi chyběla přilnavost, tak se dostal přede mě. Jsem si však naší šancí zítra jistý. Věříme, že naše strategie je správná a snad se posuneme vpřed.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Vybrali jsme si tu delší hru, protože se počítá zítřejší výsledek. Na hyper- měkké sadě jsme viděli velké opotřebení a chtěli jsme se startu na nich vyhnout. Takže jsme se rozhodli pro ultra-měkké, i když jsme potom věděli, že se těžko dostaneme do Q3. V závodě by nám to však mělo pomoci. Pokud se nám strategie vydaří, doufáme v první desítku a pořádné body.


MCLAREN

Fernando Alonso, 12. místo
Moje kvalifikace nebyla perfektní. Trošku jsem se trápil s nedotáčivostí v rychlých zatáčkách na poslední sadě pneumatik, takže nejsem úplně spokojený nebo pyšný na své kolo. Udělali jsme pár chyb a ztratili pár desetin, takže když jsem dojel do cíle a řekli mi, že jsem dvanáctý, realisticky řečeno, je to lepší, než jsme mysleli. Po vypadnutí z Q1 v posledních závodech je tahle pozice pěkná, body jsou blíž, než v minulých velkých cenách.

Motor Renault tu funguje dobře, asi mu tak nevadí ta nadmořská výška a naše závodní rychlost včera byla dobrá a jsme tak optimističtí. Bude to emotivní den, protože tu máme velkou podporu a spoustu fanoušků.

Stoffel Vandoorne, 17. místo
Vlastně je to slušná kvalifikace. Bylo to hodně těsné a je to škoda nedostat se o pár setin do Q2. Jen to dokazuje, jak je to těsné. Je chladněji, což trošku pomohlo pneumatikám. Uvidíme, jak to zítra půjde a snad bude opotřebení stále důležitým faktorem. Vždy je co zlepšovat a kvůli nadmořské výšce je to tu náročné, ale to platí pro všechny stejně. Celkově jsem relativně spokojen a myslím, že to je velmi blízko maximu. Budeme muset mít štěstí, abychom získali dobrý výsledek. V úvodu ot bývá chaos a pamatuji si, že loni jsem tu myslím získal po startu osm míst a může se toho tedy stát hodně. Pokusím se to zopakovat.

Gil de Ferran, sportovní ředitel
Myslím, že můžeme být relativně spokojeni. Samozřejmě i když vždy chceme být v čele, cítíme, že jsme tu udělali pokrok. Časy byly hodně těsné a i malé zlepšení by znamenalo první desítku. Podmínky na trati se hodně měnily během víkendu a opotřebení pneumatik tu bude hrát velkou roli. Myslím, že naše strategie a startovní místo znamená dobrou výchozí pozici pro dobrý závod.


TORO ROSO

Brendon Hartley, 14. místo
Dnes jsme rozhodně měli na postup do Q3, ale s posledním kolem jsem zklamaný. První část byla skvělá, skončil jsem 10., což podle mě bylo reprezentativní. Pro Q2 nám zbyla jen jedna sada hyper-měkkých pneumatik a v poslední jízdě jsme nesladili vyvážení aerodynamiky s vývojem dráhy. Zablokoval jsem kola při brzdění do 12. zatáčky v mém posledním kole, vyjel jsem mimo a ztratil jsem dost času na postup do Q3. Zítra budou velkým tématem pneumatiky. Potřebuji dobré první kolo jako v Austinu. Minulý týden jsme získali body po startu z 14. místa, takže to musí být možné. Po celý víkend jsme silní, proto doufám, že zítra si dojedu pro další body.

Pierre Gasly, 15. místo
Myslím, že naše kvalifikace dnes byla dobrá, hlavně jsme se ale po penalizaci soustředili na zítřejší závod. Bylo fajn postoupit do Q2, ale frustrující, že jsem nemohl soutěžit. Jak jsme viděli v pátek, management pneumatik bude zítra klíčový. Musíme být s naší strategií chytří. Ve voze se cítím dobře. Budu startovat poslední, doufám ve vzrušující bitvy na trati.

Tojoharu Tanabe, technický ředitel Hondy
V 3. tréninku jsme byli konkurenceschopní a v kvalifikaci oba piloti postoupili do Q2. Brendon se ale ve svém posledním pokusu nedokázal zlepšit, takže začne z 14. místa. U Pierra to nemělo smysl zajíždět v Q2 čas kvůli penalizacím po výměně pohonné jednotky a převodovky. Předpověď pro zítřek je nejistá, musíme být připraveni na cokoliv a odvést co nejlepší práci pro získání dobrého výsledku.

HAAS

Romain Grosjean, 16. místo
Zlepšili jsme se, ale ne dost. Střed pole je velmi těsný a chyběly dvě desetiny na desáté místo. Jízda na hyper-měkké sadě nevyšla posle představ, musíme se podívat, co můžeme udělat lépe a proč se nám tu nedaří. Musí to být něco na tomto okruhu. Jinak jsme byli konkurenceschopní. Ale tady to je, jako každý rok, komplikované. Nevzdáváme to však. Je to těžký závod pro motor, brzdy, jezdce - všechno. Snad to zítra zvládneme.

Kevin Magnussen, 18. místo
Je to zklamání. Pneumatiky nám prostě nefungovaly. Pokaždé se chovaly jinak a když jsme se snažili vyladit vyvážení, ale pokaždé to bylo jiné. Nešlo to. Ostatní s pneumatikami odvedli lepší práci, takže se v tom musíme zlepšit. Může se stát však v závodě cokoliv. To jsme věděli, ale je to zklamání. Uděláme však maximum.

Günther Steiner, šéf týmu
Byl to těžký den. Nemohli jsme donutit pneumatiky správně fungovat, ale ostatním se to podařilo. Zítra budeme mít jinou strategii, takže se snad posuneme vpřed, ale získat body bude náročné.


WILLIAMS

Lance Stroll, 19. místo
Při druhém výjezdu jsem měl dobře rozjeté kolo a myslel jsem, že jak trať zrychlovala, mohli bychom se zlepšit tak o půl sekundy, ale v sedmé zatáčce jsem se dopustil chyby a musel vyjet zeširoka. Možná byla dosažitelná další pozice, ale ztráceli jsme sedm desetin. Docela jsme tento víkend ztráceli co do rychlosti a měli daleko do toho být konkurenceschopní. Po pravdě to bude v závodě náročné, ale uvidíme, co dokážeme.

Sergej Sirotkin, 20. místo
Byla to velmi náročná kvalifikace, v průběhu celého dne se oteplovalo a bylo více horko, což nám ji ztěžovalo. Odjel jsem velmi špatné kolo, což beru plně na sebe a jsem tím zklamán. Nezvládl jsem z vozu vytěžit maximální výkon, který nám potenciálně umožňoval, takže velmi neuspokojivý den.

Paddy Lowe, technický ředitel
Byl to velmi neuspokojivý den, protože během tréninku to vypadalo, že máme potenciál zajet pár dobrých kol a přiblížit naše vozy do druhé části kvalifikace. Celkově to vypadalo na celkem těsné pole. V první části šlo vše podle plánu, ale bohužel ani jeden z jezdců nezajistil při své závěrečné jízdě slušné kolo, takže to bude zítra složitý závod.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Vettel doufá, že se Red Bull porazí sám

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 28.10.2018 17:14 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Startovní rovinka v Mexiku

GRAFIKA: Startovní rošt v Mexiku po penalizaci Grosjeana a Gaslyho

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud