PROHLÁŠENÍ po závodě v Monaku: Riccardo musel překonat mnoho nástrah

Jana Šrámková / Robert RoBertino Pavelka, 27. května 2018, 16:57 Google+

Daniel Ricciardo si tentokrát vítězství vzít nenechal a to ani přes technické potíže. Jak hodnotí dnešní závod jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 27.05. 21:11) Napište svůj názor
Daniel Ricciardo v Monaku

Daniel Ricciardo v Monaku | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Daniel Ricciardo, 1. místo
Myslím, že dnes mohu ukázat více emocí než včera. Jsou to dva roky, a konečně mám pocit, že přišlo vyplacení. Měli jsme problémy. Během závodu jsem toho musel řešit opravdu hodně. Cítil jsem, že jsem přišel o výkon a myslel jsem si, že je po závodě. Dojel jsem jen s použitím šestého přiřazovacího stupně. Děkuji týmu, zvládli jsme to, ačkoliv jsem chvíli opravdu pochyboval, ale... vyhráli jsme Monako! A je to hodně dobrý pocit! (pozn.red. jednalo se zřejmě o selhání MGU-K). Nicméně nebyla to zábava a jsem vyčerpaný. A těším se na pořádné pití.

Max Verstappen, 9. místo
I když jsme věděli, že to bude o limitaci škod, užil jsem si to, protože jsem mohl bojovat a byl konkurenceschopný. Samozřejmě jsem i zklamaný, protože to mohlo být o moc lepší, nebýt té chyby v tréninku, ale ze závodu jsme vytěžili maximum. Bojoval jsem a předjížděl, což se tady moc neděje. Strategie byla dobrá a auto jelo dobře, takže myslím, že je to dobrý den. Já udělal chybu, ale Daniel jel skvěle, gratuluji mu k tomuto úžasnému momentu.

Christian Horner, šéf týmu
Neuvěřitelné, tenhle závod si prostě nechtěl nechat vzít. Byl celý víkend nejrychlejší. Přišli jsme o MGU-K někdy kolem 17 či 18 kola a tak ztrácel dvě a půl sekundy na kolo. Potom se zbláznila teplota brzd a zvýšila se teplota paliva i pneumatik. Ale i tak to zvládl jako by jel nedělní projížďku. Už mi i říkali, že budeme muset do garáže, ale já jen odpověděl, že vedeme a že pojedeme dál. Pomačkali jsme tlačítka, šetřili palivo, brzdy i pneumatiky a sledovali jsme, co dělají Maxovy pneumatiky. Daniel jel dnes neuvěřitelně a i Max se dokázal probojovat a věřím, že v dalším závodě už bude mít jiný přístup.


FERRARI

Sebastian Vettel, 2. místo
Myslím, že rychlost jsme měli, ale byl to hodně těžký závod a Daniel měl vždy na vše odpověď. V prvním stintu jsem ho dokázal následovat a bylo to lehké, potom na to šlápl, když zajel Lewis do boxů. Byl silnější a tam už jsem ho nedokázal sledovat. Pěkně rychle mi odcházely pneumatiky. Měl problémy, ale na konci nabral zase rychlost. Já se trápil s pneumatikami, takže jsem taky ztratil. Bylo by pěkné ho na konci potrápit, ale nešlo to. Každopádně Daniel jel skvěle celý víkend a zasloužil si to.

Kimi Räikkönen, 4. místo
Dnes se toho v závodě moc nedělo, abych byl upřímný, byl pěkně nudný. Víme, že v na tomto okruhu jakmile zajedete do boxů, tak ten v čele řídí rychlost a i když pojede o čtyři sekundy pomaleji, nemáte šanci předjíždět. Pokud někdo neudělá velkou chybu nebo mu zcela neodejdou pneumatiky. Jeli jsme ve vláčku. S pneumatikami jsem neměl problém, vlastně byly dobré. Netrápil jsem se ani Bottasem za mnou. Měli jsme rychlost a lehce jsem mohl dojet auto přede mnou. Ale nepředjel jsem ho, to nešlo. Dělali jsme maximum, ale nemohli jsme využít naši rychlost. S tímto výsledkem nemůžeme být spokojeni, ale musíme se poučit.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Oproti loňskému roku to tu bylo od začátku náročnější. Ale díky našemu úsilí se to zlepšilo a získali jsme druhé místo v kvalifikaci. Ale na tomto okruhu jsme nedokázali získat lepší výsledek. Jeli jsme jako všichni na jednu zastávku v boxech a museli jsme tak šetřit pneumatiky na závěr. Ale na konci vyjel virtuální safety car a už se nedalo útočit.


MERCEDES

Lewis Hamilton, 3. místo
Gratuluji Danielovi a Red Bullu, odvedli skvělou práci během celého víkendu a byli pořád nejrychlejší. Bylo by moc pěkné být druzí, já udělal maximum. Byl to zajímavý, nebo vlastně nejméně zajímavý, závod. Vlastně asi nejnudnější, který jsem kdy zažil. My v podstatě nezávodili a snažili se dojet.

Valtteri Bottas, 5. místo
To je Monako - někdy se toho děje spousta, jindy nic a může to být klidný závod jako dnes. Myslím, že strategii jsme zvolili dobrou, ve druhém stintu ultra-měkké pneu fungovaly dobře. První stint byl náročnější kvůli opotřebení. Ve druhém to bylo lepší a mohl jsem na to tlačit. Byl jsem rychlejší než auta přede mnou, ale nemohl jsem s tím nic dělat, předjíždění bylo nemožné. Věděli jsme, že tento víkend bude náročný a potvrdilo se to, ale zvládl jsme limitovat škody. Páté místo v kvalifikaci mi to neulehčilo a nemyslím, že dnes jsme mohli udělat něco jinak s vozem, který máme. Monteral by nám měl sedět víc, takže doufáme v lepší výsledek.

Toto Wolff, šéf týmu
Ve sportu musíte akceptovat, že jsou dny, kde nevyhrajete a před víkendem, kdybyste nám nabídli třetí a páté místo, brali bychom to jako fér výsledek. Gratuluji Danielovi, zasloužil si to. Pro Lewise i Valtteriho to bylo frustrující odpoledne. Lewis se trápil s pneumatikami a musel se s tím poprat a řešili jsme i další zastávku, ale stálo by nás to místa, takže bylo správné zůstat na trati. Valtteri jel většinu času na lepší sadě, ale nebyla šance předjet Kimiho, takže jej jen následoval až do cíle. Celkově to je limitace škod, takže můžeme odjet spokojeni s tím, že jsme stále v čele obou tabulek šampionátu. A nyní bude cílem se vrátit a zvítězit v Kanadě.


FORCE INDIA

Esteban Ocon, 6. místo
Je to fantastický výsledek. Jsem opravdu šťastný, byla to skvělá zábava. Rychlost, kterou jsme měli, byla impozantní a s naší strategií jsem odvedl fantastickou práci. Měli jsme skvělé poznatky o pneumatikách a v určité době jsme byli nejrychlejší na okruhu. V posledních kolech jsem dostihl Bottase a Räikkönena, když jsem byl o vteřinu rychlejší než oni. Výsledek je opravdu vynikající, po několika neuspokojivých závodech je to spousta bodů. Doufám, že nás čeká hodně podobných víkendů, jako byl tento.

Sergio Pérez, 12. místo
Jsem dnes poněkud rozladěn, protože jsem nedosáhl výsledku, který bych si zasloužil. Měl jsem problém při zastávce v boxech s pravým zadním kolem a to zcela zničilo celý závod. Nás první stint byl silný, pečlivě jsem pracoval s pneumatikami a patřičně tlačili na soupeře. Měli jsme dobrý rytmus, ale zastavili jsme trochu moc brzy, než abychom mohli reagovat na události kolem nás. Nějaký čas jsme ztratili, ale v druhé části jsme byli dost rychlí. Bohužel se tu nedá moc předjíždět. Byl jsem rychlejší než vozy přede mnou, ale potřebujete velkou výhodu, abyste se dostali dopředu, zvláště s tak širokými vozy. Odjíždím z Monaka z pocitem, že jsme tu ztratili dost důležitých bodů - je to ztracená příležitost.

Otmar Szafnauer, provozní ředitel
Gratulujeme celému týmu k zaslouženému šestému místu. Esteban odvedl skvělou práci během celého víkendu a nic neztratil. Po výborné kvalifikaci jel velmi dobře, jeho vyspělá jízda se dočkala odměny v podobě osmi bodů. Je škoda, že Sergio měl problémy při zastávce, což ho nepochybně stálo umístění v první desítce. V druhé polovině závodu byla jeho rychlost výborná, ale bez zisku pozic na trati je bohužel k ničemu. Tento víkend nás rozhodně povzbudí a budeme se snažit, aby impuls došel naplnění za dva týdny v Montrealu.


TORO ROSSO

Pierre Gasly, 7. místo
Můj první závod v Monaku a druhý, ve kterém jsem bodoval, upřímně řečeno, to je úžasný výsledek. Po startu z desáté příčky jsem věděl, že to bude náročné, ale auto bylo tak rychlé. Pokoušel jsem se být opatrný ohledně pneumatik, když jsem pak na trati osaměl, zkusil jsem získat, co se dalo. Z boxů jsem vyjel před ostatními, tvrdě jsem bojoval, abych za sebou udržel Hülkenberga, protože je jasné, že v Monaku je těžké udržet si pozornost a soustředění, neudělat žádnou chybu. Na konci už pneumatiky odcházely, nebylo to lehké, ale podařilo se mi pozici udržet.

Brendon Hartley, nedokončil po kolizi
Od patnáctého kola to byla těžká práce. Měl jsem dobrý start, ale hned v prvním kole v zatáčce 5 jsem si poškodil přední křídlo, což bylo nepříjemné. Bylo to při duelu ve stoupání, pneumatiky rychle ubývaly, protože jsem přišel o přední přítlak. Vynaložil jsem obrovské úsilí, aby ultraměkká směs vydržela až do konce. Bylo to dobré rozhodnutí, ke konci závodu jsem dostihl Sainze, ale pak do mě zezadu narazil Sauber. Mluvil jsem po závodě s Charlesem, říkal, že mu selhaly brzdy. Je to frustrující, ale tohle je Monako. Po celý víkend jsme byli dobří, tedy kromě Q1, kdy si vlastně nic nesedlo - jsem ale spokojen s tím, jak jsem dnes jel, bohužel bez výsledku.

Franz Tost, šéf týmu
Nejdříve chci popřát Red Bullu k fantastickému vítězství. Ricciardo si ho zasloužil víc než kdokoli jiný a jsem opravdu šťastný, že Red Bull v tomto prestižním a důležitém závodě v Monaku zvítězil. My jsme v kvalifikaci nevytěžili vše z našeho balíčku, ale tady záleží na závodě. Pierre zvládl skvělou práci a odměnou mu bylo sedmé místo, od začátku byl šetrný k pneumatikám. Vzhledem k tomu, že jel v Monaku poprvé, zvládl to naprosto profesionálně, proto jsme mohli zůstat na hyperměkké směsi tak dlouho. Brendon byl blízko bodům, ale bohužel do něj zezadu najel Leclerc a proto předčasně odstoupil. Teď se těšíme na Kanadu, kde očekáváme podobný výkon jako v Monaku.


RENAULT

Nico Hülkenberg, 8. místo
Je to pozitivní pocit, měl jsem možnost jet jinou strategii než Carlos a vyšlo to. Napravili jsme ne moc povedenou kvalifikaci a myslím, že osmé místo je maximum. První stint byl úspěšný, bylo to náročné, pneumatiky hodně odcházely, ale potom se to otočilo a mohl jsem zajet rychlá kola. Takové je Monako - může to být šílené a nebo dnes, ale využili jsme příležitosti.

Carlos Sainz, 10. místo
Získat jen bod je špatné, je to hořké. Myslím, že od startu to byla katastrofa. I když jsem šetřil pneumatiky, hodně se opotřebovávaly. Nevíme proč, musíme se na to podívat. Potom jsme se rozhodli přezout na ultra-měkké, což nebylo správné. Já jsem čekal tyto problémy s pneumatikami, ale ostatní asi ne. Myslím, že závod byl ztracen ještě než došlo k týmovým příkazům. Problémem byly pneumatiky. Pustit Nica to už byl spíš vtip. Pro tým je prioritou zisk bodů a dnes jsme získali víc než McLaren.

Cyril Abiteboul, šéf týmu
Smíšené pocity z tohoto víkendu. Celkový výsledek je dobrý, jsme čtvrtí v tabulce konstruktérů, ale závod ukázal naše slabiny. Carlos se svojí strategií udělal maximum, ale trápily ho pneumatiky a musíme mu poděkovat, že hrál týmově a pomohl nám. Nicovy pneumatiky ožily a tak jsme mohli zkusit naplánovanou strategii a dojel osmý. Přestože je to mnohem lepší než loni, nebyli jsme v posledních závodech dost konkurenceschopní a musíme tvrdě pracovat především na pochopení pneumatik, protože nyní je pro nás snad i lepší být jedenáctí a volit pneumatiky než být v první desítce a jet na pneumatikách z kvalifikace. Ale některé týmy před námi to zvládají, takže je to možné. Nicméně nyní už hurá do Montrealu.


SAUBER

Marcus Ericsson, 11. místo
Jak jsme čekali, byl to pro nás tak trochu záludný závod. Byl dobrý a s výsledkem jsem spokojen. Bylo nutné se soustředit na práci s pneumatikami. Bylo náročné je udržet v příslušném okně a ujišťovat se, že příliš rychle neodcházejí. Dostat se dopředu bylo obtížné, protože jsme oba byli po většinu závodu za Hartleyem a ztratili spoustu času. Celkově bylo týmové úsilí dobré a máme hodně pozitivních ohlasů. Teď je na řadě Montreal, což je trať, která nám vyhovuje mnohem víc.

Charles Leclerc, nedokončil po selhání brzd
Byl to hodně těžký závod a já jsem zklamán, že jsem ho nedokončil. Všechno šlo docela dobře, rychlost byla dobrá a drželi jsme krok se středem pole. Ztratili jsme nějaký čas za Hartleyem, protože se tady hodně komplikovaně předjíždí, takže se toho nedalo moc dělat. Bohužel jsem měl pár kol před koncem problém s brzdami. Snažil jsem se vyhnout autu přede mnou, ale nic s tím nešlo udělat. Škoda, teď už se těším na další závod v Kanadě.

Frédéric Vasseur, vedoucí týmu
Dnešní závod byl z hlediska obou našich pilotů výborný. Zdržel nás Hartley, stálo nás to dost času, ale byl tu pokrok a bránili jsme dobře naše pozice. Vše se změnilo, když Charles najel do Brendona. Měl problém s brzdovými kotouči a neměl jak se vyhnout. Marcus byl opravdu rychlý, zvláště ke konci závodu, když dokázal dostihnout Sainze. Oba piloti odvedli dobrou práci, takže teď nás čeká boj na montrealském hřišti.


HAAS

Kevin Magnussen, 13. místo
Auto, které jsme měli tento víkend, není reprezentativní pro naše účely. Jsem rád, že odsud odjíždíme a nemohu se dočkat, až dorazíme do Montrealu a budu zase bojovat o nějaké pozice. Všichni v týmu si to zaslouží. Jdeme dál, všichni se těšíme na Kanadu, na to, abychom auto nějakým způsobem obnovili, dali do něj něco nového a vrátili se na normální pozice, do boje o bodovaná pořadí.

Romain Grosjean, 15. místo
Byl to těžký závod. Bojovali jsme a nic z toho. V závodě se bohužel nestalo nic natolik bláznivého, abychom se vymanili ze svých problematických pozic. Myslím, že v Kanadě už bychom měli mít dobré auto.

Günther Steiner, týmový manažer
Tohle jsme koneckonců museli očekávat. Dojeli jsme na třinácté a patnácté pozici, nic víc jsme nedokázali. Nedošlo k žádnému poškození, odjeli jsme solidní závod a dojeli, kde jsme dojeli. Teď je třeba jít kupředu.


MCLAREN

Stoffel Vandoorne, 14, místo
První stint byl opravdu tvrdý - začal jsem na ultraměkké směsi a snažil se na ní vydržet déle než piloti s hyperměkkými pneumatikami, ale došlo k přílišnému opotřebení a nešlo to zvládnout. Při mé první zastávce jsem také ztratil spoustu času. Druhý stint na hyperměkkých pneu byl rychlejší a mohl jsem bojovat s vozy přede mnou, ale Monako není místem, kde by se předjíždělo. Očekávali jsme o hodně víc, ale myslím, že v kvalifikaci jsme co do rychlosti udělali krok vpřed. Ale myslím, že je třeba se plně zaměřit na zlepšení výkonu našeho vozu, abychom měli lepší pozici pro zisk bodů.

Fernando Alonso, nedokončil
Jízda na sedmé pozici byla docela nudná, jen pár žlutých vlajek, jinak se nic nedělo. Jsem samozřejmě zklamán, protože jsem letos poprvé odstoupil. Nejdřív jsem ucítil ztrátu výkonu, pak jsem nemohl přeřadit z pátého stupně. Je to škoda, protože jsme měli sedmou pozici jistou. Byli jsme o víkendu čtvrtým nejrychlejším autem a sedmé místo v závodě bychom si zasloužili. Nyní nemůžeme dělat nic, musíme se zaměřit v dalších závodech na naši spolehlivost.

Eric Boullier, závodní ředitel
Je to poněkud neuspokojivé, odjíždět z nejprestižnější Grand Prix roku bez bodového zisku, ale takové někdy závody jsou. Mnohem větším zklamáním je, že Fernando jel bezchybný závod a bez vlastní viny musel předčasně v 53. kole odstavit kvůli převodovce svůj vůz. Stoffel měl k posunu vpřed omezené možnosti, ale po celý závod jel velmi čistě a propracoval se až k šachovnicové vlajce. Z víkendu si odnášíme pozitiva, naše tempo bylo v sobotu jasně lepší a postupné změny se začínají projevovat. Je třeba ještě udělat spoustu práce, ale na cestě do Kanady máme pocit, že pokračujeme správným směrem.


WILLIAMS

Sergej Sirotkin, 16. místo
Není to ideální. Ale svým způsobem to byl dobrý závod. Auto mi dovolilo bojovat a myslím, že jsme měli rychlost. Byla tu šance získat body, nicméně jsme měli smůlu s penalizací. Ale ukázali jsme zlepšení v kvalifikaci a i závodní rychlost a musíme dál tvrdě pracovat a dostaneme se tam, kde chceme být. 

Lance Stroll, 17. místo
Špatný den. Defekt pneumatiky a ztratil jsem čas jen tím se dostat do boxů. Potom jsem musel pouštět auta kvůli modrým vlajkám a byl jsem najednou o kolo zpět. Potom přišel probém s teplotou a neměl jsem tak moc možností jak závodit. Těším se však na svůj domácí závod a snad v Kanadě budeme mít lepší víkend.

Paddy Lowe, technický ředitel
Velké zklamání, protože rychlost byla slibná a Sergej startoval výš, než jsme v poslední době viděli. Bohužel měl problém s kolem a na startovním roštu a kvůli pozdnímu upevnění jsme dostali penalizaci. Závod byl pokažen. Pořád viděl modré vlajky. Jeli jsme na dvě zastávky a bylo dobré vidět, že jsme mohli zajet rychlá kola. Lance měl defekt kvůli přehřívání brzd a nedokázali jsme to ohlídat ani na po přezutí a stalo se to znovu. Problémem bylo hlídání pneumatik, ale tolik zastávek a s tolika modrými vlajkami, nemohl se posunout.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po závodě v Monaku: Riccardo musel překonat mnoho nástrah

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 27.05.2018 21:11 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Daniel Ricciardo s Red Bullem v Monaku

ANALÝZA SEKTORŮ: Ricciardo suverénní, Alonso měl na 6. místo. Ferrari na…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud