GP San Marina: První řada patří Schumacherům

Daniel Šupa, 19. dubna 2003, 15:52 Google+

Druhá kvalifikace patřila oběma bratrům, kteří zajeli prakticky stejné časy. Přesto 14 tisícin vteřiny rozhodlo o tom, že z prvního místa bude zítra startovat rudý monopost Ferrari. Druhou řadu obsadí jejich týmoví kolegové.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Druhá a pro pořadí na startu zítřejšího závodu rozhodující kvalifikace byla zahájena ve 14 hodin středoevropského času pod zataženou oblohou. Teplota vzduchu tentokrát dosahovala pouze 18°C.

Prvním jezdcem na trati byl včera nejpomalejší Justin Wilson, kterého následoval týmový kolega Verstappen. Ten byl od samého začátku rychlejší, ale těsně za druhým mezičasem ve výjezdu ze šikany ztratil Holanďan kontrolu nad svým vozem a nejprve zádí a poté i přídí otestoval pevnost bariéry z pneumatik. Kvalifikace byla přerušena, ale jezdec vystoupil bez zranění a po odklizení trosek jeho PS03 byla opět zeleným světlem odstartována. Třetím jezdcem, který se vydal vstříc svému letmému kolu byl da Matta s Toyotou, jenž byl hned v 1. mezičase rychlejší Wilsona o 6 desetin vteřiny. Proti včerejšímu dni byl Brazilec k nepoznání. Svoji roli mohlo sehrát i množství paliva, ale po čisté a rychlé jízdě byl o celé 2 vteřiny v cíli rychlejší. Ralph Firman s Jordanem začal velmi agresivně, ale hned v samém začátku tvrdě probrzdil levou přední gumu a následně byl dlouhý v jedné ze zatáček prvního sektoru. Výsledkem chyb a nervózní jízdy byl v tu chvíli nejpomalejší čas. Posledním z první skupiny byl Jarno Trulli, jenž začal pomaleji a i v druhém sektoru výrazně ztratil. Na třetím úseku dosáhl zatím nejlepšího času, přesto byl v cíli pomalejší da Matty.

Finálovou skupinu rozjížděl již pod slunečními paprsky Mark Webber s vozem Jaguar. Australan zajížděl podobné časy, jako do té doby vedoucí Raikkonen a proti jezdcům stáje BAR zrychlil právě v posledním sektoru. Webber zajel výborně a stal se dalším držitelem pole position. Již v té chvíli věděl, že bude zítra startovat nejhůře z pátého místa. Montoya nasadil se 367 tisícinami vteřiny náskoku laťku prvního mezičasu vysoko, ale po drobných problémech v Aqua Minerali mírně ztratil. V cíli byl nakonec po velkém úsilí o 2 desetiny sekundy rychlejší a zapsal se jako další nejrychlejší jezdec dnešní kvalifikace. Týmový kolega Ralf Schumacher začal pomaleji, ale na druhém úseku díky absenci chyb výrazně získal a v cíli byl o necelých 5 desetin rychlejší. Velmi motivovaný Barrichello byl mírně pomalejší na 1. mezičase. Po velmi agresivním druhém sektoru však ztratil v posledním a bude startovat v sevření obou vozů Williams. Dnešní kvalifikaci uzavřel Michael Schumacher. Hned v úvodu zajel nejrychleji a na druhém úseku přidal další dvě desetiny. V posledním sektoru také ztratil, ale jeho minimální náskok 14 tisícin vteřiny na zisk dalšího pole position přece jen stačil.

Dnešní kvalifikace potvrdila, že tým Williams výrazně pokročil s novými aerodynamickými prvky pro FW25 a naopak ukázala, že tým McLaren s nasazením nového vozu až tak moc otálet nesmí. Mark Webber je velkým překvapením a i zde potvrdil svoji současnou formu. Stáj BAR Honda opět ukázala svoji konkurenceschopnost a je asi jen otázkou času, kdy ji přetaví v solidní bodový zisk. Olivier Panis nese i nadále jako sám voják v poli vlajku stáje Toyota a opět se dostal do Top 10.

Zklamáním skončila dnešní kvalifikace pro chybujícího Davida Coultharda a především pro Jarna Trulliho s vozem Renault, ale zítra může být vše jinak. Nechme se překvapit, co pro nás počasí a různé strategie připraví tentokrát…

Vytisknout

Diskuze: GP San Marina: První řada patří Schumacherům

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP San Marina: Ve 2. tréninku nejrychlejší Barrichello - anotační foto

GP San Marina: Ve 2. tréninku nejrychlejší Barrichello

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud