F1 řeší budoucí motory, ve hře je bi-turbo i pohon všech kol

Robert RoBertino Pavelka / PH, 26. října 2017, 14:50 Google+

Quo vadis je nejen letitý a legendární výraz, používá se dost často i ve světě F1. Tato otázka je stále podstatnější a rok 2021, který má být v éře královny motorsportu dalším mezníkem, není zase až tak daleko, jak se někomu může zdát.

Počet komentářů:  42 komentářů (Poslední 27.10. 19:49) Napište svůj názor
3,6litrový turbomotor používaný ve Formuli 2

3,6litrový turbomotor používaný ve Formuli 2 | foto: Craig Scarborough

Sdílejte článek

Správní rada F1 a držitelé marketingových práv pozvali všechny zúčastněné týmy na pracovní schůzku do Paříže - proběhne v úterý 31. října a její náplní budou představy o nových pravidlech motorů a monopostů, které by měly vstoupit v platnost počínaje sezónou 2021.

Očekává se, že největší debata se bude týkat zjednodušení stávajících hybridních šestiválcových turbomoborů, u nichž se má objevit mnohem větší počet standardizovaných částí - včetně MGU-K - s cílem snížit náklady na jejich vývoj a výrobu a zároveň navýšit konkurenceschopnost. Jablkem sváru se zdá být pojetí komplikovaného MGU-H rekuperujícího tepelnou energii - zda by měl zůstat srdcem motoru F1.

Mercedes pochopitelně toto řešení obhajuje, ostatní týmy mají své pochybnosti. Jako jedno z možných řešení se jeví náhrada energie, která by byla ztracena odstraněním MGU-H, a to prostřednictvím KERSu na přední nápravě. Podobnou technologii využívá značka Porsche v šampionátu WEC, kdy se energie získaná při brzdění na přední nápravě ukládá do baterií pro další využití. Vůz tak má pohon na všechna čtyři kola.

img-responsive

Pohonná jednotka Honda RA617H pro McLaren MCL32 | foto: Honda Racing F1

Zmíněná varianta má zjevné výhody - KERS na přední nápravě by pomohl zlepšit mechanickou přilnavost v zatáčkách, což by monopostům umožnilo lepší jízdu v závěsu. Leč použití zvláštní technologie by bylo drahé a jeho zavedení by navíc zvýšilo o 20 - 25 kg váhu vozů F1, které jsou už tak dost těžké.

Hrozí nová dominance?

"Pokud se klade důraz na skutečnost, že už nepotřebujeme MGU-H, a žádný systém obnovy energie, jak vykompenzujeme kolem 60 % ztracené elektrické energie? Existují různé možnosti a jednou z variant je umístit motory dopředu. To neznamená, že bychom na tom byl vysloveně závislí, ale je třeba diskutovat o různých technologiích, které budou kompenzovat nedostatek energie," klade šéf Mercedesu Toto Wolff důraz na fakt, že Formule 1 by měla být otevřená technologickým aspektům.

Pak tu je obvyklé nebezpečí, že kromě zvýšených nákladů týkajících se KERS pro přední nápravu přijde jeden z výrobců dané technologie s něčím, co výrazně předčí veškerou konkurenci - a hrozí tak další období dominance jednoho týmu.

img-responsive

Toto Wolff pochopitelně brání zájmy Mercedesu | foto: Daimler AG

"Může to být stejná past, do jaké se dostala F1 ve chvíli, kdy vybrala hybridní turbomotor. Zpočátku to vypadalo jako jednoduchý nápad, ale když na tom týmy začaly pracovat, stal se z toho velmi, velmi složitý problém, s nímž týmy dlouho bojovaly. Takže se domnívám, že musíme být hodně obezřetní, než řekneme »pustíme se do vozidla s pohonem všech kol«. Může se totiž lehko stát, že opět jeden tým vylétne na vrchol a ostatní se ho marně budou snažit dohonit," přidává svůj názor Gene Haas.

Jenom připomeňme, že řešení pohonu všech kol už F1 pamatuje, naposledy se mu věnovaly týmy na sklonku 60. let, kdy se o něj pokoušely týmy Matra, Lotus a McLaren. De facto ale s tímto řešením neuspěly, jediná Matra s typem MS84 získala mistrovský bod, jinak byly "čtyřpohonovky" vesměs neúspěšné.

Hovoří se také o bi-turbu, to by ale navýšilo hmotnost o 10 - 15 kg. Pokud by MGU-H zůstalo, pak to vypadá na jediné řešení: muselo by jít společně s turbodmychadlem o standardizovanou komponentu. I tak by se našly kritické hlasy, protože funguje jako tlumič na zvuk vycházející z motoru. Nespokojený bude zejména Red Bull, jenž volá po obnovení V8 či V12. FIA se ale už zpět do minulého století vracet nechce. F1 musí být high-tech, aby nepřišla o automobilky.

Pokud by pohonné jednotky přišly o MGU-H a neprošel by ani nápad s bi-turbem, pak by turbodmychadlu kvůli svému opožděnému nástupu při nízkých otáčkách bylo opět problémem. To by mohl vyřešit malý elektromotor, který by ho roztáčel, došlo by tedy k zavedení "e-turba."

img-responsive

Gene Haas se bojí nové dominance, jenom v jiném hávu | foto: Haas F1 Team

Přijdeme o některé tradiční týmy?

Problém tkví zejména v tom, že ať vybere Liberty Media jakoukoli cestu, je velmi nepravděpodobné, že by s ní byly všechny zainteresované strany spokojené. Drahý motor špičkového technického provedení, vyžadující novou konstrukci, může potěšit současné automobilky, ale rozhodně nepomůže malým týmům a podporovat ho nejspíš nebudou ani případní nezávislí výrobci.

"Liberty Media bude muset zaujmout nějakou pozici a smířit se i s tím, že někteří lidé budou z tohoto řešení rozladěni. Bude hodně těžké pro něj získat nezávislé výrobce motorů, jakým je Cosworth nebo týmy, které nemají vlastní technologické zázemí, jako Red Bull, zároveň také uspokojit automobilky, petrolejářské společnosti a možná nové dodavatele motorů," prohlásil ředitel společnosti Renault F1 Cyril Abiteboul.

img-responsive

Jérôme Stoll a Cyril Abiteboul | foto: Williams F1 Team

Od myšlenky poskytnout Formuli 1 jednoduchý motor, jehož cílem by bylo snížení nákladů a pomoc malým týmům jednoznačně zamítl minulý týden prezident Ferrari Sergio Marchionne. "Znalosti a technologie spojené s tradicí Ferrari nemohou být odstraněny jen kvůli snižování nákladů. Jsme jedni z prvních, kteří uznávají, že se utrácí příliš mnoho, ale zároveň nelze učinit takové kroky, které by odstranily to, co jde DNA Ferrari a Formule 1."

Na druhou stranu, s ohledem na vývoj situace kolem dodávek motorů, je jasné, že Christian Horner tvrdí, že nastal správný čas, aby FIA a Liberty Media tvrdě hájily nastoupený kurs a udělaly to, co považují za správné pro F1. Svá slova podpořil tím, že je třeba nastolit tvrdou linii - neváhá jim doporučit tvrdý přístup: pokud se nějakým výrobcům nebudou nová pravidla líbit, mohou se sebrat a odejít. 

"Ano, tento krok bude nevyhnutelný. Ale to bude otázka spojená s novými pravidly pro motory. Tady jsou vstupní podmínky. Buď je podepište nebo si jděte závodit do Formule E," prohlásil Horner, z jehož slov nelze nevycítit možnou šanci, jak se díky absenci soupeřů dostat opět na vrchol.

Vytisknout

Diskuze: F1 řeší budoucí motory, ve hře je bi-turbo i pohon všech kol

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 42, poslední 27.10.2017 19:49 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 42 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Felipe Massa při tréninku v Belgii

Hamilton je stejně dobrý jako Senna či Schumacher, lidé jsou jen nostalgičtí,…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud