Force India směřuje ke změně jména, bude to tak snadné?

Robert RoBertino Pavelka, 28. června 2017, 11:00 Google+

Když se projdeme historií Formule 1, potvrdí se nám občas letitý "kapitalistický" vtípek: jak poznáme, že pracujeme v mladé a dynamicky se rozvíjející společnosti? Protože pracujeme už ve čtvrté a přitom pořád sedíme na jednom místě a ve stejné kanceláři.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 28.06. 13:31) Napište svůj názor
Z Indie na "jedničku" - Mallyův tým plánuje přechod k novému názvu

Z Indie na "jedničku" - Mallyův tým plánuje přechod k novému názvu | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Je to do jisté míry nadnesené, ale v minulosti jsme už zažili předávání žezla mezi různými subjekty. U Force Indie, která má rovněž bohatý rodokmen, ovšem půjde o něco jiného. Majitel týmu, který v současné době zažívá úspěšné období, ale i vnitrotýmové pnutí, hodlá změnit název týmu z důvodů ryze praktických. Vijay Mallya v něm vidí nové příležitosti sponzoringu, protože dobývat peníze v Indii je úkol velice nesnadný.

Proto se chystá velký přechod z Force Indie na Force One, což provází celá řada změn a nových firem. Dne 31. května a 6. června zahájily činnost společnosti s ručením omezeným (tedy Ltd.) a tudíž byly zaregistrovány Force One Grand Prix, Force One Racing, Force One Team, Force One Technologies, Force One Hospitality a Force One Brand. Přitom jediným ředitelem všech zmíněných subjektů je dr. Thiruvannamalai Laskshimi Kanthan, což není nikdo jiný než dlouholetý účetní, finanční poradce a spolupracovník vlastníka současné Force Indie Mallyi. Kanthan je současně ředitelem týmu Force India a dalších tří spojených společností. Mallya se domnívá, že nové jméno týmu usnadní obchodování s akciemi.

img-responsive

Mallya při prezentaci svého týmu na počátku jeho existence | foto: Sahara Force India

Proč tedy vznikly ony výše zmíněné společnosti? Nejde o nic jiného, než o předběžnou ochranu zamýšleného jména, protože musí být teprve proběhnout schvalovacím procesem. Předpokládá se, že žádná z nich se nestane týmem jako takovým. Subjekt, který v současnosti používá název Force India Formula One (což je de facto nástupce značek Jordan, Midland a Spyker), vlastní obchodní práva, by se změnil na Force One.

Jaký bude další postup? Žádost o změnu názvu vozu by měla být předložena FIA a schválena komisí F1. V minulosti se občas takové záležitosti stávaly, namátkou vzpomeňme na rok 1975, kdy Graham Hill dostal svolení přejmenovat vůz Lola na Hill. Ovšem Bernie Ecclestone takovým rošádám příliš nakloněn nebyl a povoloval změny pouze v případě, že k tomu vedl opravdu pádný důvod. U Force Indie ale v této oblasti těžkou hlavu nemají.

img-responsive

Otmar Szafnauer vysvětluje důvody zamýšleného přejmenování | foto: Sahara Force India

"Force Indii vdechl život Vijay, majitel týmu. Předpokládal, že nás budou sponzorovat některé indické společnosti. Jak se poté ukázalo, několik se na provozu týmu podílelo, ale zdaleka ne tolik. Mallya také doufal, že se podaří zorganizovat Grand Prix Indie, což se povedlo. S domácím závodem a indickými sponzory bylo rozumné mít jméno Force India. Jenže v Indii už se nejezdí, domácí sponzoři rovněž ztratili zájem nás podporovat. Žádní už v týmu nepůsobí, kromě Vijayovy společnosti Kingfisher. Proto má smysl změnit jméno India, abychom nalákali nové, globálnější sponzory a jménem Force India podvědomě nenastavovali určité omezení. Pro změnu názvu vozu potřebujeme souhlas ostatních. Musí to také projít komisí F1. Pokud FIA a držitelé komerčních práv vysloví souhlas, můžeme jméno změnit. Věřím v této oblasti v duch spolupráce. Když se Brawn měnil na Mercedes, souhlasili jsme také, proto očekáváme, že to teď bude stejné," vysvětluje celý proces operační ředitel týmu Otmar Szafnauer.

Dvaapadesátiletý funkcionář týmu vedle samotné změny zdůrazňuje i další aspekty a připomíná, že v tomto směru nejde o žádný chvilkový rozmar nebo náhlý popud vedoucí ke novému pojmenování.

"Jméno týmu neměníte každý druhý rok, musí jít o hluboce promyšlený a filozoficky podpořený krok. Chceme si být jisti, že pokud tuto změnu provedeme, bude dlouhodobá. Jedním z důvodů, proč Bernie neměl rád změny názvů, byl fakt, že tým časem získá svou identitu a každý ví, kdo se za ním skrývá. My jsme byli Force India deset let, pokud tedy přejdeme k novému názvu, měl by vydržet zase deset, nebo i dvacet let, aby lidé věděli, o koho se jedná. Pokud si vybereme jméno, mělo by nějak na Force Indii navazovat, abychom tento krok snadno zvládli," dodává Szafnauer.

img-responsive

Z domácích sponzorů zbyl už jen problematický Kingfisher | foto: F1NEWS.cz

Znalci historie F1 si uvědomí, že jméno Force už kdysi ve světě nejrychlejších kol figurovalo. Ovšem psalo se F.O.R.C.E. a znamenalo Formula One Race Car Engineering. Šlo o tým Carla Haase, kterému se podle titulního sponzora říkalo také Beatrice Haas a jehož existence byla ohraničena závěrem sezóny 1985 a ročníkem 1986. Poté došlo k finančním šarádám, sponzor odstoupil a Carl Haas (který nemá s Gene Haasem nic společného) z F1 odstoupil. Tým přešel do vlastnictví Bernie Ecclestonea, jenž má na něj práva dodnes, i když od té doby žádné transakce neproběhly. A ještě jedna připomínka, nepříliš valné úspěchy týmu Beatrice Haas (ač za něj jezdili Alan Jones a Patrick Tambay) dokonce vedly k žertům v případě týmu BAR, jehož začátky byly také dost tristní - zvláště americký tisk označil jeho název jako Beatrice Again Racing...

Vytisknout

Diskuze: Force India směřuje ke změně jména, bude to tak snadné?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 28.06.2017 13:31 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Daniel Ricciardo na cestě za vítězstvím v Ázerbájdžánu

"Brzy budeme moci vyhrát vlastní silou," chválí Marko Red Bull i Renault. O…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud