Souboje týmových kolegů po Abú Zabí - Finální účtování sezóny 2015

Petr Hlawiczka, 2. prosince 2015, 00:00 Google+ Týmoví kolegové

Jak si proti sobě vedli týmoví kolegové v kvalifikaci a v posledním závodě v Abú Zabí? A s jakým skórem končí sezónu 2015?

Počet komentářů:  39 komentářů (Poslední 03.12. 15:26) Napište svůj názor
Start Velké ceny Abú Zabí 2015

Start Velké ceny Abú Zabí 2015 | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

Rosberg zajel fantasticky poslední sektor (a zejména poslední dvě zatáčky), pošesté v řadě za sebou porazil Hamiltona, který si od Singapuru, stěžoval na nastavení svého Mercedesu a špatné vyvážení. Tým sice odstranil novinky ze systému zavěšení, i přesto byl ale pomalejší téměř o 4 desetiny sekundy. Průměrně byl na tom letos jinak o 0,14 s lépe Brit, který zřejmě více doplatil na úpravu pravidel týkajících se pneumatik a zvýšení jejich minimálních tlaků.

"Byl tam díl, který v čase na kolo dělá teoreticky 1,5 desetiny. Jenže jde o něco, o čem jsem si opravdu nemyslel, že by pro mě fungovalo, takže jsem to odstranil. Zkoušel jsem něco jiného a nefungovalo to. Očekával jsem drobný pokles výkonnosti auta, snažil jsem se ho obejít a získat to zpět jinými způsoby v nastavení, takže šlo o průzkumný víkend," vysvětloval Hamilton, který si nechal odstranit hydraulické propojení pravé a levé strany a přešel na starší typ pružiny.

Chabého třetího vítězství nad svým týmovým kolegou se u Ferrari dočkal Räikkönen. V Q1 byl po prvních pokusech o 0,441 s rychlejší než Vettel, jehož čas tým špatně vyhodnotil jako dostačující k postupu do další části. K překvapení všech to ale nestačilo a Seb se poroučel v úvodu s Manory, jedním McLarenem a Sauberem.

Výtečný víkend Pérez, jenž poslal svou Force Indii do druhé řady. Mexičan dokázal v 9 posledních kvalifikacích Hülkenberga šestkrát porazit a zmírnit nepříznivé skóre na 8:11. V Abú Zabí byl v Q3 o půl sekundy rychlejší, v sezóně ztrácel průměrně 0,11 s.

V kvalifikaci u Red Bullu nezklamal Ricciardo, jenž zdolal Kvjata rozdílem 0,489 sekundy a sezónu zakončil skórem 13:6 poté, co byl průměrně o 0,236 s rychlejší a startoval o 1,4 pozici výše.

Souboj Williamsů, který s ohledem na jistou třetí pozici v šampionátu ukončil vývoj FW37 poměrně brzy, pro sebe rozhodl Bottas, rozdíl v Q3 činil jednu desetinu a dvě pozice na startovním roštu. Letos jezdil v průměru o 0,118 s rychleji a startoval o 1,7 míst výše než Massa.

Nejtěsnější rozdíl byl v sobotu u Toro Rosso: pouhých 39 tisícin rozhodlo o postoupení Sainze a vyřazení Verstappena v Q2. Po celý rok to mezi oběma mladíky bylo vyrovnané, celkové skóre ale nakonec vyznívá lépe pro Holanďana: 9:8.

Na své poměry vydařenou kvalifikaci absolvoval McLaren, který v Abú Zabí po pátečních trénincích dokonce pomýšlel na Q3. Button v úvodní části předvedl 12. nejrychlejší kolo, Alonso dostal při svém pokusu defekt, proto se dále nedostal.

Srovnání týmových kolegů dle kvalifikace

Srovnání týmových kolegů dle kvalifikace | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

U Lotusu byl v první části opět rychlejší Grosjean (v Q2 kvůli technickým problémům s převodovkou už žádný čas nezajel). V sezóně 2015 startoval o 3,3 pozice výše než Maldonado a zvítězil největším rozdílem ze všech: 18:1. Venezuelan uspěl pouze v Monaku, průměrně ztrácel 0,415 s.

Jazýček vah ve svůj prospěch u Sauberu naklonil Nasr, jenž byl skoro o sekundu rychlejší: 10:9. S Manorem místo Rossiho jezdil opět Merhi, i tentokrát na Stevense ale nestačil, rozdíl již přesáhl 1,1 sekundy a celkově prohrál 3:9.

Více jsem se kvalifikačními výkony zabýval v sobotní analýze sektorů zde.

 

Závod

Rosberg do závodu odstartoval velmi dobře, uhájil první pozici a právo si volit strategii. Zajímavé tentokrát u Mercedesu bylo, že svému jezdci dal větší prostor - mohli si vybrat pro poslední stint odlišný druh pneumatik. Tři zastávky nedávaly smysl, protože by s touto strategií byl Hamilton každopádně pomalejší.

Nico v 31. kole zajel naposledy do boxů a nasadil měkké pneumatiky. Lewis potvrdil skvělou kondici svých pneumatik nejrychlejším kolem. Jeho ztráta se pohybovala kolem 1,3 sekundy a mohl si zvolit, jak zareaguje. Jednou z možností bylo prodloužit stint a nasadit super-měkké pro finální stíhací jízdu o 12 - 15 kolech nebo využít rozdílu ve výkonnosti pneumatik a pokusit se předjet svého týmového kolegu na stejné směsi, na níž by ale mohl být o sekundu na kolo rychlejší díky tomu, že by byla o 10 kol mladší.

To byl Hamiltonův cíl, který by mu s využitím DRS mohl pomoci dostat se před Rosberga. Nasazení super-měkkých pneumatik jeho inženýr Peter Bonnington zavrhl s tím, že tato kalkulace vůbec nemá cenu - musel by prostřední stint prodloužit až do 44. kola, kdy by už ztrácel přes 4 sekundy na kolo a byli by zranitelní i vůči Ferrari. Navíc v prvních stintech pozorovali problémy kromě brzkého poklesu výkonosti (už po 5 kolech) i značné problémy s drolením.

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol závodu

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol závodu | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Hamilton proto zastavil ve 41. kole pro měkké pneumatiky. Po Rosbergově zastávce ztratil na starších pneumatikách dalších 9 sekund a nyní měl 14 kol na to, aby svého týmového kolegu dojel a případně i předjel. Během následujících pět kol stáhl 4,8 sekundy z náskoku Rosberga, problémem pak byla variabilita jeho časů - zřejmě na pneumatiky na začátku stintu tlačil příliš. Jeho inženýr po něm chtěl, aby jezdil časy pod 1:44,5 min, aby se dostali k útoku. To se mu ale nedařilo: "Nedokážu to, Bonno," odpověděl.

Navíc si vypomáhal módy motoru, které si tým nepřál - a několikrát dostal instrukci, aby ho snížil. Nevím, jestli se tím čeští komentátoři zabývali, proto se u toho zastavím. Po událostech v loňském Bahrajnu a ve Španělsku mají dohodu, že musí oba piloti používat ten stejný mód, což se úřadující mistr světa během posledních 14. kol snažil porušit. Chtěl využít toho, že jeho motor měl najeto jen 1600 km oproti 3800 km v případě Rosberga (o jeden přišel v Monze).

Mercedes Lewis varoval, že pokud neuposlechne, Rosbergovi poskytnou silnější mód. Proto byl naštvaný: "Nevím, proč to udělali. Můj motor měl ještě tolik životnosti." Nahrát mu mohla ještě jedna věc - výjezd safety caru mezi jejich zastávkami. V tom případě by dostal nové pneumatiky zdarma a s tím i vítězství. Místo toho své  nejpřesvědčivější vítězství dosáhl Rosberg, který v závěru držel velmi ostré tempo.

Srovnání týmových kolegů dle čistého průměrného kola závodu (bez prvního kola, nájezdu do / výjezdu z boxů)

Srovnání týmových kolegů dle čistého průměrného kola závodu (bez prvního kola, nájezdu do / výjezdu z boxů) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Vettel v úvodní části ztrácel hodně času za Verstappenem, před kterého se nemohl dostat - za jeho zády z toho díky DRS těžil i Button, který se díky tomu držel v závěsu, i když jeho Hondě na rovinkách docházela elektrická energie.

Naproti tomu se závod vyvíjel pro Räikkönena hladce, v časech na kolo ztrácel na Hamiltona kolem dvou desetin. Po své zastávce se propadl za Vettela, brzy jej na nových pneumatikách dojel a u Ferrari došlo k neobvyklé situaci: Sebastian mu musel v 16. kole uhnout z cesty.

Williamsy sice byly na rovinkách jasně nejrychlejší, v zatáčkách to s nimi bylo mnohem horší. Kvůli tomu nedokázali pneumatiky dostatečně zahřívat a často je projížděli smykem pod plynem.

Bottas byl navíc z boxů vypuštěn do cesty rovnou Buttonovi, jenž mu hned ustřihl kus předního křídla, a kolem garáží se rozlétla spousta karbonových úlomků. Valtteri musel pomalu k mechanikům znovu - tentokrát pro nové křídlo. Komisaři mu poté udělili ještě pětisekundový trest. Stáj z Grove kromě této chyby měla tradičně pomalé zastávky, příští rok se po provozní stránce musí nutně zlepšit.

Grafické znázornění časů na kolo nejlepších 8 pilotů

Grafické znázornění časů na kolo nejlepších 8 pilotů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nejlepším pilotem za Mercedesy a Ferrari byl Pérez s Force Indií, která se ke konci sezóny lepšila a v Abú Zabí porazila Williamsy i Red Bully. Mexičan tušil, že to bude těžké za sebou udržet Ricciarda, jehož vůz je k pneumatikám šetrnější, pomohl mu však výborný start Hülkenberga, který se dostal před Ricciarda.

To ho ochránilo před podseknutím ze strany o něco rychlejšího Red Bullu, a tak Pérez v jednu chvíli dokonce pomýšlel na útok na Ferrari. Na pneumatiky však přitlačil příliš, proto jej Ricciardo ke konci stahoval - na nějaký útok to ale zdaleka už stačit nemohlo. Sergio letos získal 78 bodů a zakončil svou nejlepší sezónu v F1, historicky nejpovedenější bylo i pro indickou stáj.

 

Mistrovské body

Hamilton získal titul s náskokem 59 bodů před svým týmovým kolegou. V celkovém pořadí došlo v Arábii k jediné změně: Räikkönen se dostal zpět na čtvrtou příčku před Bottase, který přišel o naději na slušný výsledek při incidentu v boxech.

Srovnání týmových kolegů dle mistrovských bodů

Srovnání týmových kolegů dle mistrovských bodů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 285 fotografií z Velké ceny Abú Zabí včetně možnosti filtrování najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů po Abú Zabí - Finální účtování sezóny 2015

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 39, poslední 03.12.2015 15:26 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 39 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Adderly Fong při Pirelli testech v Abú Zabí

FOTO: Test Pirelli v Abú Zabí - nováčci, matadoři i nová směs pneumatik

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud