Hamilton v součtu sektorů nejrychlejší, Massa atakoval 350 km/h, Ricciardo kroutí hlavou

Petr Hlawiczka, 14. listopadu 2015, 21:20 Google+

INTERLAGOS, KVALIFIKACE - ANALÝZA SEKTORŮ A MAXIMÁLNÍCH RYCHLOSTÍ; Jaké časy a maximální rychlosti piloti dosahovali v jednotlivých sektorech brazilského okruhu? Proč na speed trapu byly rychlosti nižší než na konci třetího sektoru? A s jakými strategiemi nastoupí do nedělní velké ceny?

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 14.11. 22:45) Napište svůj názor
Nico Rosberg v Brazílii

Nico Rosberg v Brazílii | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Interlagos je krátkým okruhem, jehož první sektor obsahuje pomalá Sennova esíčka a třetí velmi rychlou zatáčku, kde bude v závodu začínat první DRS zóna. Na zadní rovince začíná před čtvrtou druhý, technický sektor vyžadující maximální přítlak. Krom úvodní rychlejší pasáže obsahuje sérii velmi pomalých zákrut.

Třetí sektor tvoří krom 12. středně rychlé zatáčky, z níž je důležitý dobrý výjezd, již pouze dlouhá rovinka, kde se uplatní co nejnižší odpor.

Místo měření maximálních rychlostí (tzv. speed trap) se nachází příliš blízko první zatáčky (pouze 90 metrů před ní), piloti v něm již někdy brzdí, proto maximální rychlosti na konci třetího sektoru občas bývají o něco vyšší - odhaluje to, kdo začíná nejdříve brzdit před první zatáčkou.

Bližší technické informace o okruhu Interlagos včetně jeho konfigurace, průměrných rychlostí, nároků na motor, brzdy a dalších výzev, naleznete zde.

Mapa brazilského okruhu Interlagos (včetně převýšení)

Mapa brazilského okruhu Interlagos (včetně převýšení) | zdroj: Formula1.com

Rosberg popáté za sebou porazil Hamiltona, který chtěl dokázat, že jeho soukromý život nemá na výkony na dráze žádný vliv. Nico byl rychlejší v prvním a ve druhém sektoru, výrazněji zaostával ve třetím, proto je po jejich sečtení až za svým týmovým kolegou, kterému se nepodařilo dát dohromady ideální kolo.

V Q3 se to kromě Rosberga podařilo také Bottasovi, jenž je ale kvůli včerejšímu předjíždění pod rudými vlajkami odsunut o tři místa zpět, Kvjatovi, Massovi a Ricciardovi, který klesá o 10 míst. V poslední části se dokázali zlepšit všichni piloti kromě Verstappena.

Z časů vyplývá, že Ferrari na Mercedes v rychlosti na jedno kolo ztrácí kolem 7 desetin sekundy, což je na druhé nejkratší trati kalendáře hodně. Výborný výkon podal Bottas, který i přes horší součet sektorů překonal svého krajana Räikkönen, či Hülkenberg, jenž skončil před druhým Williamsem i oběma Red Bully.

Kvality šasi Red Bullu tentokrát nestačily kompenzovat deficit výkonu a maximálních rychlostí na rovinkách, jak je patrné z časů ve třetím sekotru. Ve druhém ale skončili hned za Ferrari a Mercedesy (Kvjat dokonce před Räikkönenem).

Nejlepší sektory a jejich teoretické součty (červeně) vs. skutečně zajeté časy na kolo (modře)

Nejlepší sektory a jejich teoretické součty (červeně) vs. skutečně zajeté časy na kolo (modře) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Na cílové rovince dosáhl nejvyšší rychlosti v závěru kvalifikace Massa s Williamsem: 349,5 km/h. Loni si v tomto ohledu připsal také prvenství, tehdy jel 342,9 km/h. Přítlak mu ale scházel v prostřední části, postrádal přilnavost, proto z toho bylo až 8. místo, zatímco Bottas skončil o 4 příčky výše (před penalizací).

Williamsy jsou efektivní na rovinkách - nejrychlejší byly i na zadní rovince, ale ztrácejí v oblasti generování maximálního přítlaku, jak je vidět například z rychlostí na konci druhého sektoru. Massa zde jel stejně rychle jako Button, čímž potvrdil kvality šasi MP4-30.

Turbomotory v nadmořské výšce neztrácejí 10 % výkonu jako atmosféry, které ve svých nejlepších letech (sezóna 2004) zde dosahovaly o 25,2 km/h nižších rychlostí.

Vozy poháněné Mercedesy obsadily prvních 7 příček, osmá patří Nasrovi se Sauberem poháněným Ferrari - jel o 9 km/h pomaleji. Poslední sektor s dlouhou rovinkou začínající do kopce klade velký důraz na výkon motoru, Renaulty a Buttonova Honda dle očekávání zaostávaly (Alonso nezajel ani jedno měřené kolo, proto v přehledu chybí).

McLaren ztrácel ohromných 21,8 km/h, Kvjat s Red Bullem citelných 14,8 km/h. Rus měl k dispozici ale starší, slabší specifikaci, proto je překvapením, že v této statistice o 0,9 km/h předčí Ricciarda s novým motorem (ale stále bez nového turba). Ten po zhlédnutí dat z kvalifikace prohlásil, že nasazení nového motoru v Brazílii nestálo za to. Již včera na něm bylo patrné zklamání z nedostatečného výkonu vylepšené pohonné jednotky Renaultu.

Maximální rychlosti kvalifikace (v km/h)

Maximální rychlosti kvalifikace (v km/h) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Pneumatiky a strategie

Rozdíl mezi měkkou a středně-tvrdou pneumatikou v kvalifikaci lehce přesahoval jednu sekundu, všichni piloti si pro závod snažili ušetřit tu tvrdší z obou nabízených směsí.

Časy na kolo byly pomalejší než minulý rok, za což mohou zejména obrubníky, které jsou mnohem výše, než bývaly, a piloti si nedovolují je přejíždět, místo toho upravují svou stopu. Teploty asfaltu v Q3 dosáhly 50 °C, tedy o něco méně než minulý rok.

Opotřebení a degradace jsou nižší než loni, proto budou piloti zřejmě sázet spíše na dvě zastávky. Tříizastávková strategie ale také přichází v úvahu, bude záležet na provozu a pozici na dráze.

Ideální třízastávková strategie obsahuje po startu na měkkých pneumatikách přezutí na měkké v 15. a v 30. koles přechodem na středně-tvrdé v 46. kole z celkových 71.

U dvouzastávkové v případě startu na měkkých pneumatikách vychází nejlépe přezutí na měkké v 17. a na středně-tvrdé v 44. kole. Pokud někdo pro začátek zvolí středně-tvrdou směs, pak je ideální zajet pro měkkou v 27. kole a pro středně-tvrdou v 44. kole. Časový rozdíl mezi těmito dvěma variantami je minimální.

Vytisknout

Diskuze: Hamilton v součtu sektorů nejrychlejší, Massa atakoval 350 km/h, Ricciardo kroutí hlavou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 14.11.2015 22:45 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alexander Rossi a Will Stevens v Mexiku

Změny ve vedení Manoru, do F1 se vrací se Dave Ryan

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud