Ve druhém tréninku na čele Hamilton, druhý Vettel, Ricciardo měnil motor

Jana Šrámková, 8. května 2015, 15:35 Google+

BARCELONA - 2.trénink ; Během druhého tréninku byl nejrychlejší Lewis Hamilton. Ferrari opět bojuje s Mercedesy, Ricciardo většinu času prostál v garáži, stejně jako ráno.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 09.05. 12:47) Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Během prvního tréninku komisaři vyšetřovali Nica Rosberga za špatný vjezd do boxové uličky, když si zkrátil cestu, Němec za to dostal dostal napomenutí. Teplota oproti dopoledne stoupla na 27 °C, trať má 45 °C. Lotus potvrdil, že za omezený čas na trati u Maldonada během prvního tréninku mohl menší problém s převodovkou.

Nejrychlejší ranní čas Nica Rosberga byl o dvě desetiny sekundy rychlejší, než nejrychlejší čas, který zde loni během prvního tréninku zajel jeho týmový kolega Hamilton.

Zatím se stále čeká na podpis nové smlouvy stávajícího šampiona Lewise Hamiltona s Mercedem. Odkládá se také prodloužení smlouvy Kimiho Räikkönena s Ferrari.

U McLarenu ani přes potíže zatím nevěsí hlavy. Podle Jensona Buttona dělají velké pokroky a to je pro něj nejdůležitější. Na otázku, zda je tým z Wokingu v krizi bez zaváhání s úsměvem odvětil, že nikoliv.


Domácí hrdina v obležení fanoušků (foto: McLaren Honda)

Zelená na konci boxové uličky svítí, druhý trénink začíná. U Red Bullu mechanici mění motor na Ricciardově voze, který je napůl rozebraný. Australan se jen tak na trať nechystá. Prvním pilotem, který vyjel z boxové uličky je Marcus Ericsson v Sauberu.

Jeho čas má hodnotu 1:33,041. Na trať vyráží Merhi a Räikkönen či Vettel. Ericcson zlepšuje svůj čas, do čela jde Vettel 1:29,394s. Grosjean také vyrazil na trať a jeho kolo má hodnotu 1:33,016s. Vyjíždějí také oba Mercedesy. Vettel zlepšuje svůj čas na 1:29m085s. Jeho týmový kolega si stěžuje, že nemá absolutně žádný přítlak.

Vettel se po pěti kolech vrací do boxů. Nejrychlejší čas nyní zajel Rosberg (1:29,075s), Hamilton se do toho však opřel a zajíždí čas 1:27,826s a jde do čela.

Pořadí po patnácti minutách: Hamilton. Rosberg, Vettel, Räikkönen, Verstappen, Alonso, Massa, Sainzu, Grosjean, Bottas, Hülkenberg,, Button, Pérez, Ericsoson, Stevens, Merhi.

Trénink je přerušen červenou vlajkou. Lotus Romaina Grosjeana ztratil na cílové rovince kus částí auta, které se rozletěly po trati. "Něco jsem ztratil," komentuje situaci Francouz. Räikkönen si nadále stěžuje: "Auto se chová úplně jinak, nemám přilnavost," hlásí do rádia rozmrzele.

Rosberg uvádí, že je vůz najednou velmi přetáčivý. Trénink po pár minutách opět pokračuje, jako první toho využívá Bottas s Williamsem. Chvíli poté jej doplňuje i jeho týmový kolega Massa. Oba na tvrdé sadě pneumatik Pirelli. Bottas se řadí s časem 1:30,492s na desáté místo. Na trati pouze čtyři vozy - vyjel také Maldonado a Kvjat (jeho kolo má hodnotu 1:36,6s).

Na první se na středně-tvrdé sadě pneumatik ukazuje Sebastian Vettel. A v prvním sektoru je nejrychlejší. Stejně tak v tom druhém.  A dojíždí na čele s časem 1:27,260s. Stěžuje si však na vibrace. Räikkönen přezul na měkčí sadu. Zlepšuje se Kvjat (1:28,736s) a Räikkönen na svého týmového kolegu ztratil 0,775s.


Nezdá se, že by měl Iceman příliš dobrou náladu (foto: Scuderia Ferrari)

Pořadí na čele tedy po 35 minutách vypadá následovně: Vettel (1:27,260s), Räikkönen (+0,520s), Hamilton (+0,566s). Na trať nyní vyrazil Rosberg na středně tvrdé sadě pneumatik, takže uvidíme, co dokáže Mercedes. Co se rychlosti na rovinkách týká, zatím nerychlejší Massa (330,4 km/hod) následován Vettelem (329,9 km/hod). 

Rosberg zajíždí čas o 0.356s pomalejší než Vettelův nejrychlejší pokus! Do čela se však podařilo dostat Hamiltonovi, čas 1:26,852s. Čas je o pár sedit pomalejší než ranní nejrychlejší čas. Výrazně vyšší teplota tratě ovlivňuje přilnavost. Rosberg si stěžuje na potíže při podřazování. 

Na středně-tvrdé sadě zatím nevyjeli Kvjat, Alonso, Grosjean (mechanici pracují na opravě jeho Lotusu), Nasr, Hülkenberg a Ricciardo (ten zatím čeká na dokončení výměny motoru). Na trati pouze Maldonado a Pérez.

Pořadí po 45 minutách: Hamilton, Vettel, Rosberg, Räikkönen, Verstappen, Bottas, Sainz, Massa, Kvjat, Nasr, Ericsson, Hülkenberg, Alonso, Maldonado, Grosjean, Button, Pérez, Stevens, Merhi.

Alonso vyráží, přezul na středně-tvrdou směs. Jeho čas má hodnotu 1:28,723s, což je o 1,1s rychlejší než na tvrdé sadě pneumatik. Začínají simulace závodu - jako první vyrážejí Hamilton, Vettel a Rosberg. Ferrari na tvrdé sadě, Mercedes na středně-tvrdé. Button vyměnil přední křídlo a zkouší novou verzi, aktuálně mu patří šesté místo.

Kvjat přezul na středně-tvrdou sadu a zlepšuje svůj čas, patří mu páté místo. Oba piloti Mercedesu zatím nejsou příliš spokojeni se starty, které během tréninků zkoušeli. Hamilton aktuálně krouží s časy kolem 1:31s. Rosberg jezdí o něco rychleji. Vettel na tvrdé sadě zajíždí časy kolem 1:32s. a to nevypadá vůbec špatně. Räikkönen jezdí podobné časy, avšak na středně-tvrdé sadě pneumatik.

Hülkenberg není spokojen "Bože, to je tak pomalé, nemám přilnavost," hlásí týmu. Force India již dříve oznámila, že si na novinky bude muset počkat. Podle týmu jsou na střdně-tvrdé sadě podobně rychlí jako Sauber, na tvrdé sadě však ztrácejí.

Dlouhé jízdy jsou na pořadu dne také u Toro Rosso, Verstappen na tvrdé sadě jezdí časy 1:33s, Sainz na středně-tvrdé sadě 1:32s. U Lotusu se usilovně pracuje na opravě Grosjeanova vozu a zdá se, že se již brzy objeví na trati.


Red Bull s novým nosem (foto: Infinity Red Bull Racing)

Hamilton (časy nyní kolem 1:33,6s) a Räikkönen zajeli do boxů. Jejich týmoví kolegové zatím stále krouží. Vettel s časy kolem 1:32s. Tyto časy na tvrdé sadě jsou pro italský tým povzdbudivé. Do konce tréninku zbývá už jen dvacet minut. A jak bylo řečeno - Lotus s Grosjeanem za volantem opět na trati.

Rosberg má dle týmového rádia zajet dalších šest kol, časy si drží kolem 1:32s, stejně jako Vettel. Räikkönen zatím přezul na tvrdou směs a vyrazil na trať. Co se týmů střdu pole týká - vypadá to na vyrovanou bitvu - s časy kolem 1:33s jezdí McLaren, Williams i Toro Rosso. Kroužení se však příliš nelíbí Räikkönenovi. "Opravdu chcete, abyc pokračoval? Protože se nikam nedostávám a jen opotřebováváme motor," prohlásil do rádia. Tým odvětil, že ještě stále testují určité části auta.

Hamilton, Rosberg, Vettel i Räikkönen nyní všichni na tvrdé sadě. Rosberg s časem 1:30,9s. Nejvíce kol má na svém kontě Bottas - 34. A na trať pět minut před koncem vyjíždí také Ricciardo. Grosjean si udělal menší výlet mimo trať v zatáčce č. 10 a zajel poté k mechanikům. Ricciardovi patří třinácté místo, ztrácí 2,2s. Na čele se již pochopitelně nic nezměnilo, vypadá to opět na boj Mercedesů a Ferrari. 

 

Přehled všech časů: PDF.

GP Španělska (Circuit de Catalunya)2. Trénink
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 1:26,852
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari1:27,260
3. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 1:27,616
4. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari1:27,780
5. 26 Daniil KVJAT rusInfiniti Red Bull Racing1:27,943
6. 33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso1:28,017
7. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda1:28,494
8. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing1:28,525
9. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso1:28,674
10. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing1:28,715
11. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda1:28,723
12. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team1:29,086
13. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing1:29,098
14. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team1:29,217
15. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team1:29,333
16. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team1:29,361
17. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team1:29,601
18. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team1:29,707
19. 28 Will STEVENS gbrManor Marussia F1 Team1:31,920
20. 98 Roberto MERHI espManor Marussia F1 Team1:32,751

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Ve druhém tréninku na čele Hamilton, druhý Vettel, Ricciardo měnil motor

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 09.05.2015 12:47 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Rosberg, Nico

Ani novinky zatím nepomohly Ferrari předstihnout Mercedes

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  5. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  6. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud