Přeasfaltovaný Interlagos: Vysoko položená trať a zajímavé technické výzvy + video

Petr Hlawiczka, 6. listopadu 2014, 06:00 Google+ Trať

Předposlední závod letošní sezóny bude hostit Interlagos. Jak vypadá brazilský okruh a čím je zajímavý? Jaké výzvy kvůli své vysoké nadmořské výšce představuje pro jezdce a pohonné jednotky? S čím dorazí Pirelli a jak vypadá předpověď počasí?

Počet komentářů:  30 komentářů (Poslední 10.11. 20:58) Napište svůj názor
Hülkenberg, Nico

Hülkenberg, Nico | foto: Sauber Motorsport AG

Sdílejte článek

Jedno kolo měří 4 309 m a předposlední velká cena sezóny 2014 je vypsána na 71 kol, což představuje celkovou vzdálenost 305,909 km. Přesto, že okruh patří mezi nejkratší co se délky (druhý po Monaku) i času na kolo týče (kolem 1:12 min), obsahuje jeden z nejdelších úseků na plný plyn v šampionátu - závěrečných více než 1,2 km urazí během 16 s.

Kvůli velkému převýšení v kombinaci s velmi pomalými zatáčkami týmy musí činit v nastavení velké kompromisy: kolik přítlaku či maximální rychlosti na rovince obětovat pro dosažení co nejrychlejšího času?

Povrch dráhy je jemný, ale notoricky hrbolatý, což klade vyšší důraz na mechanické vlastnosti monopostů. Letos byl kompletně přeasfaltován, což trochu pomůže, tvorba optimální přilnavosti a přítlaku bude nicméně stále klíčová.

S průjezdem obrubníků zde nejsou problémy. Na vnitřní stranu 15 zatáčky byl letos přidán menší obrubník, aby si ji piloti moc nezkracovali. Největší vrásky týmům činí trakce. V průběhu víkendu se trať rychle vyvíjí.

Kvůli klikaté vnitřní části volí týmy spíše vyšší přítlak, jen o něco méně než minule v Austinu. Vysoká nadmořská výška (kolem 800 m n. m. - ještě větší legrace to ale bude příští rok v Mexiku: 2285 m n. m.) má ale dopad nejen na motory (viz níže), ale kvůli řidšímu vzduchu i na aerodynamickou výkonnost, což klade větší důraz na správné mechanické nastavení a vyvážení.

Týmy se v této oblasti soustředí na to, aby se vůz choval dobře jak v rychlé, tak i v pomalé části s prudkými změnami směru v zatáčkách č. 8/9. Dobrá trakce je požadována na výjezdech ze zatáček 8, 9, 10 a pro dosažení co nejvyšší rychlosti na rovince z té 12.

Nejvíce se dá v Brazílii získat právě v pomalých úsecích, na druhou stranu rychlé zatáčky (jako např. č. 11, kde rychlost neklesá pod 230 km/hod) vyžadují velmi citlivý a dobře reagující vůz, což znemožňuje příliš měkké nastavení. Tento prostřední sektor klade na vozy opačné požadavky než poslední s dlouhou rovinkou.

mapa
Mapa okruhu (podklad: FIA), letecký pohled zde

S předjížděním by v Brazílii díky dlouhé rovince neměly být problémy. Pomoci by k tomu měly dvě nezávislé DRS zóny. Ta první o délce přibližně 600 m a začíná 20 m za výjezdem ze třetí zatáčky, druhá (přidaná loni) začíná 60 m před zatáčkou č. 15, přičemž odstupy mezi vozy se budou měřit v zatáčce č. 2, resp. 30 m za zatáčkou č. 13. Rovinky tvoří 40 % okruhu.

Interlagos obsahuje celkem 15 zatáček, průměrná rychlost jejich průjezdu dosahuje 120 km/hod, průměrná rychlost jednoho kola 210 km/hod. Ta maximální na cílové se na rovince s aktivovaným zadním křídlem by měla přesáhnout 330 km/hod. Nejvyšší souvislé přetížení na jezdce působí v zatáčkách 6 a 7 - 3 G po dobu 3,5 sec, špičkově až 4,5 G.

Jízda proti směru hodinových ručiček zatěžuje opačnou stranu svalstva, než je obvyklé na většině (13 z 19) ostatních okruhů. Pouze třetina z celkového počtu 15 zatáček je pravotočivá.

Pirelli pro Brazílii původně avizovalo ty nejtvrdší gumy, nakonec pod nátlakem týmů a jezdců sáhlo ke změně: dodá měkké a středně-tvrdé směsi, což je podle některých stájí ale stále dost konzervativní. Podle Felipeho Massy se dá na jeho domácí trati v pohodě závodit i na super-měkkých pneumatikách, protože byl položen nový asfalt.

Okruh není vůči pneumatikám náročný jak z hlediska nároků na jejich energii (chybí místa s vysokým bočním přetížením - krom posledního sektoru), tak ani z pohledu drsnosti asfaltu. Omezujícím faktorem zde je opotřebení zadních pneumatik kvůli častému střídání brzdění s akcelerací ve druhém sektoru.

pocasi - interlagos 2014
Předpověď počasí - zdramatizuje déšť závod tak jako loni?
(zdroj: formula1.com)

Náročnost okruhu na pohonné jednotky je hodnocena takto (1 - nejsnazší, 5 - nejtěžší):
- motor s vnitřním spalováním (ICE): 4
- MGU- K: 3
- MGU-H: 4
- baterie (ES): 4
- rekuperace energie: 3
- spotřeba paliva: 3

Z pohledu motorů je kvůli dlouhé rovince klíčový jeho výkon. Na plný plyn se jede 70 % vzdálenosti (59 % času) jednoho kola, z toho celých 16 vteřin v kuse na oné rovince. Navíc se motory musí vyrovnávat s vyšší nadmořskou výškou (boxy 786 m n. m.), což jim v minulosti ubíralo 7 - 8 % z výkonu.

Letos jim to usnadňovalo práci, letos ale turbína a kompresor musí natlakovat řidší vzduch (o 10 % méně kyslíku) na stejnou úroveň. Turbo se proto musí točit mnohem rychleji, aby dosahovalo stejného výkonu - jeho otáčky jsou velmi blízké maximu.

Další výzvou jsou v Brazílii teploty, jež mohou být hodně vysoké (snižují efektivitu chlazení). Samy o sobě nejsou takovou výzvou, ale v kombinaci s horkem a nadmořskou výškou drasticky snižují hustotu vzduchu. Pro dosažení stejného výkonu budou otáčky motoru (ICE) mnohem vyšší, což vysoce zatěžuje jeho vnitřní součástí, výrobci tomu na dynamometru proto věnují zvýšenou pozornost.

Zatímco jsou tedy ICE a turbo pod velkým tlakem, ostatní komponenty pohonné jednotky nejsou příliš zatěžovány. MGU-K může rekuperovat v přehršli zatáček dostatek energie a MGU-H má dost možností při krátkých dávkách výkonu mezi nimi.

Vzhledem k převýšení, které během jednoho kola činí 46 m, se o 5 hPa mění také okolní tlak vzduchu. U atmosférických motorů to znamenalo, že ve výše položených částech trati byla spotřeba o 0,5 % nižší než v nejnižším bodě.

telemetry - brasil
Telemetrie z loňského průjezdu okruhu (zdroj: Caterham F1 Team / Renault Sport F1)

Spotřeba se díky nadmořské výšce loni pohybovala pouze 2 kg paliva, vozy tedy na startu nebyly tak těžké jako při jiných závodech a v nádrži měli kolem 134 kg benzínu. Letos byl pro závody zaveden limit max. 100 kg. Úbytek 10 kg paliva se v Brazílii projevuje teoretickým zrychlením o 0,3 s na kolo.

Problém by mohl nastat se sběrem benzínu v nádrži během kvalifikace, kdy jezdí s malým množstvím paliva - a to jak na dlouhé rovince, tak i v Sennových esíčkách. Sedm zatáček je navíc negativně klopeno, úvodní dvě zatáčky až o 30 °. Jedná se o nejtěžší zatáčku sezóny, podle které týmy konstruují své palivové a mazací systémy.

Nároky na převodovku jsou nízké. První stupeň se na dráze (kromě startu) nepoužívá.

Opotřebení brzd je zde průměrné, piloti je musí využívat pouze na sedmi místech okruhu, kde na nich tráví dohromady 14 % času. Výzvou je udržení jejich teploty na dlouhé rovince před prudkým brzděním do první zatáčky.

Tam musí jezdci během 2 sekund zpomalit z maximální rychlosti kolem 328 na 106 km/hod na 115 metrech. Na brzdový pedál musí vyvinout tlak o síle 126 kg, přičemž na ně působí přetížení 5,33 G. Brzdový výkon dle společnosti Brembo dosahuje 2170 kW. Podrobné údaje o brzdění v ostatních zatáčkách najdete zde.

Krátká boxová ulička (kde po celý víkend platí omezení max. rychlosti na 80 km/h) měří 386 m, časová ztráta za její průjezd včetně zastavení a výměny pneumatik činí 22 sekund. Výjezd z ní byl po letošních úpravách zarovnán a posunut více vlevo, aby vznikl větší únikový prostor v zatáčce č. 2. Nájezd byl také posunut více vlevo a boxová zídka byla posunuta trochu dále od dráhy.

Šance na výjezd safety-caru je dle historických statistik 63%. Zpomalovací vozidlo bylo využito v sedmi z posledních jedenácti závodů, často hned v prvním kole. Kvůli této vysoké pravděpodobnosti možná pro své piloty zvolí odlišné strategie, aby případně získali zastávku "zdarma." V nedělní Velké ceně Brazílie se očekává, že většina pojede pouze na dvě zastávky. Z první pozice na roštu to je k vrcholu první zatáčky 190 m.


Onboard video: průjezd okruhu s Jensonem Buttonem (zdroj: Youtube)

Závodní rekord v Interlagos drží Juan Pablo Montoya, jenž v roce 2004 zvládl jedno kolo za 1:11,473 min. V kvalifikaci tehdy ovšem nejrychlejší kolo "zalétl" Rubens Barrichello - 1:09,822 min. Minulý rok zajel v průběhu velké ceny nejrychlejší kolo Mark Webber - 1:15,436 min, tj. o 3,963 s pomaleji než kolumbijský pilot před desíti lety.

 

Údaje z roku 2013

Nejrychlejší časy
- 1. trénink: 1:24,781 (Rosberg)
- 2. trénink: 1:27,306 (Rosberg)
- 3. trénink: 1:27,891 (Webber)

- Q1: 1:25,342 (Hamilton)
- Q2: 1:26,161 (Grosjean)
- Q3: 1:26,479 (Vettel)

- pódium: 1. Vettel, 2. Webber (+ 10,4 s), 3. Alonso (+ 18,9 s)
- vítězná strategie: 2 zastávky (ve 24. a 47. kole)
- celkový počet zastávek: 47
- max. rychlost: 312,5 km/h (Pérez - McLaren)

 

Přes 520 fotografií z loňského závodního víkendu s loučením Marka Webbera najdete zde (včetně možností filtrování).

Vytisknout

Diskuze: Přeasfaltovaný Interlagos: Vysoko položená trať a zajímavé technické výzvy + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 30, poslední 10.11.2014 20:58 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 30 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Paddock Line: Kam jsme to došli?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud