Analýza sektorů: Nejblíže byl Mercedesům Bottas, Rosberg jel na rovince 317,7 km/h

Petr Hlawiczka, 23. srpna 2014, 19:00 Google+

SPA - ANALÝZA SEKTORŮ; Co bližšího o výkonnosti vozů nám odhalují nejrychlejší časy v sektorech a maximální rychlosti, které byly dosaženy během kvalifikace na Velkou cenu Belgie?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Nejprve se podívejme na rozvržení jednotlivých sektorů. První začíná krátkou startovní rovinkou a brzděním do nejpomalejšího místa okruhu - vlásenky La Source. Poté následuje 26sekundový úsek na plný plyn skrze krásnou zatáčku Eau Rouge, kterou dnes za mokra piloti neprojížděli naplno. Úvod je kvůli velmi dlouhé rovince o aerodynamické efektivitě, klíčová je zde maximální rychlost a co nejnižším odpor.

Druhý sektor klade odlišné nároky na vůz a vyžaduje protichůdné nastavení - co nejvíce přítlaku. Velmi tvrdě se brzdí na konci rovinky Kemmel do zatáčky č. 5. Středně rychlá 6/7 a poté pomalá 8 jsou podle Bruna Senny nejnáročnějšími místy.

Po středně rychlé deváté zatáčce následuje velmi rychlý, otevírající se Pouhon, který vyžaduje odvahu a odhodlání. Podle některých je právě tato místo nejnáročnější - piloti pouze na okamžik povolí plynový pedál. Po středně rychlé šikaně 12/13 a 14. zákrutě začíná další sektor.

Třetí je celkem jednoduchý a charakterem podobný tomu prvnímu: dlouhá rovinka (20 s na plný plyn) a vůbec nejtvrdší brzdění do pomalé šikany 18/19. Důležitá je opět aerodynamická efektivita a dosažení co nejvyšší maximální rychlosti. V Blanchimont dosahuje úhel směrové úchylky pneumatik téměř 3 °.

Zvláštností Spa je to, že se čidlo pro měření maximálních rychlostí (speed trap) nenachází v nejrychlejším místě okruhu, ale hned za Eau Rouge, resp. za Raidillonem. Nejvyšší rychlosti vozy dosahují buď na konci rovinky Kemmel před pátou zatáčkou nebo před závěrečnou šikanou - záleží na směru a síle větru.

Podrobnější technický popis okruhu a veškerých jeho parametrů najdete zde.

map
Mapa okruhu ve Spa (zdroj: FIA)

Rosberg využil téměř dvousekundového náskoku, který má Mercedes v Belgii na své soupeře, a vyjel si na přechodných pneumatikách letos již 7. pole position. Za posledních šest let jsme se v Ardenách dočkali šestého odlišného vítěze v kvalifikaci. Nico byl absolutně nejrychlejší ve všech sektorech.

Jeho týmový kolega Hamilton se trápil s brzdami a ztratil přes 2 desetiny sekundy. Přesto byl z elitní desítky jediný pilot, který dokázal do jednoho kola poskládat všechny své nejrychlejší sektory.

Nejvíce v tomto ohledu promrhal Bottas, který mohl být o více než 6 desetin sekundy rychlejší, čímž by se dostal na třetí příčku. Při ideálním kole by Vettela přeskočil i Alonso, který nechal v rukávu dalších 0,286 s.

V Q1 mohl postoupit do další části Hülkenberg, jemuž chybělo k postupu 0,186 s. Pokud by dokázal zajet své nejrychlejší sektory v jednom kole, dosáhl by o 0,438 s rychlejšího času - udělal ale několik chybiček, chladly mu brzdy a Němec ztrácel důvěru v auto, proto překvapivě vypadl hned v úvodu.

sektory
Přehled nejrychlejších sektorů a jejich teoretického součtu

Obrovský náskok Mercedesů byl překvapivý, očekávalo se, že jim budou Williamsy o něco blíže. Větším soupeřem se ale zatím zdá být Alonso, jehož Ferrari se po přestávce zlepšilo, byť Belgie a Itálie má být dle jejich velmi náročná.

Za sucha na tom bude dobře i Red Bull, jak dnes potvrdil Vettel třetím místem. Zklamáním jsou výkony Force Indie, které mělo Spa (i Monza) kvůli efektivnější aerodynamice vyhovovat - místo toho jsou před ní McLareny, na které si indická stáj brousila zuby.

Z pohledu maximálních rychlostí na tom byly nejlépe opět Mercedesy, překvapením je ale velmi dobrý výkon Red Bull - Vettelovi bylo na konci rovinky Kemmel naměřeno 316,6 km/h - to je jen o 1,1 km/h méně než nejrychlejšímu Rosbergovi.

Překvapil také Räikkönen s Ferrari, kterému podle rychlostí na konci prvního sektoru (vyšší než speed trap) patří s 315,7 km/h třetí příčka. Až za ním se pak seřadili McLareny a další čtyři vozy s motorem Mercedes za zády.

Red Bully se svou silnou aerodynamikou patřily po celý víkend k nejrychlejším hned za Eau Rouge. Na speed trapu tam dnes kraloval odvážný Hamilton s 278,2 km/hod, jeho týmový kolega Rosberg zde byl o 11,5 km/h pomalejší, Caterhamy dokonce o více než 40 km/h pomalejší. Druhá a třetí pozice zde patří Bottasovi (273,8 km/h) a Ricciardovi (270,8 km/h).

rychlosti
Přehled maximálních rychlostí (v km/h)

Pneumatiky a strategie
Zítra se očekává suchý závod se dvěma zastávkami v boxech. Piloti si kvůli dnešnímu dešti na startu budou moci libovolně vybrat směs. Včera se rozdíl mezi měkkou a středně-tvrdou pneumatikou pohyboval mezi 1,8 - 2 sekundami, což by mělo přispět k zajímavým strategiím - je možné, že to někdo vyzkouší na tři zastávky: s předjížděním ve Spa není příliš velký problém a všichni mají k dispozici plný počet hladkých gum.

Možná je i jednozastávková strategie, není však nejrychlejší. Tou papírově nejrychlejší je zmíněná dvouzastávková strategie: začátek na měkkých pneumatikách, přezutí na měkké v 15. kole a na středně-tvrdé v 29. kole.

Vytisknout

Diskuze: Analýza sektorů: Nejblíže byl Mercedesům Bottas, Rosberg jel na rovince 317,7 km/h

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Prohlášení týmu po kvalifikaci: Hamilton si stěžuje na problémy s brzdami

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud