Jak Dennis obral Whitmarshe o moc u McLarenu a na jak dlouho?

Petr Hlawiczka, 23. května 2014, 00:00 Google+

McLaren Racing letos zažil změnu na té nejvyšší pozici, když výkonného ředitele a šéfa týmu Martina Whitmarshe nahradil Ron Dennis. Co se skutečně odehrálo v pozadí?

Počet komentářů:  29 komentářů (Poslední 25.05. 16:47) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Dennisovy obavy
Stáj z Wokingu loni neprožívala úspěšnou sezónu - od začátku 80. let minulého století dokonce poprvé ani jednou nedosáhla na pódium. Dennis to těžce nesl. Podle něj tým už nebyl tak odhodlaný vítězit a u jeho zaměstnanců odshora až dolů pozoroval nedostatek soustředěnosti - celé provoz McLarenu F1 podle něj začal ujíždět. Hovořil o tom, že měl příliš mnoho "rozptýlení."

Dospěl k názoru, že pod Whitmarshovým vedením McLaren přišel o vítěznou kulturu. Proto nějaký čas hledal cesty, jak se svého dřívějšího chráněnce zbavit. Proti tomu byl však Mansour Ojjeh, Dennisův dlouholetý obchodní partner a držitel 25 % akcií McLarenu.

Ještě na počátku loňské sezóny se Whitmarshova pozice zdála být pevná, na rozdíl od té Dennisovy. Byl sice stále čtvrtinovým vlastníkem, ale postrádal výkonnou moc. Jeho smlouva měla do čtyř let vypršet a zdálo se, že McLarenu ji už neobnoví. Znamenalo by to, že by ve společnosti, kterou budoval do dnešní podoby, již neměl oficiálně žádné místo. Ale to, co se odehrálo minulý rok, mu náramně nahrálo do karet.

Dennisovy trumfy: výkonnost vozu a Whitmarshova náklonnost k Pérezovi
Hlavním důvodem byla výkonnost McLarenu MP4-28. Tým po velmi úspěšné sezóně 2012 sáhl k radikálním změnám, místo aby vylepšil jeho předchůdce, který byl nejrychlejším vozem v poli. V přední části se objevilo pull-rod zavěšení, opustil filozofii nižšího nosu, zvolil extrémní tvarování zadní zužující se části bočnic a zvedl zadní hnací poloosy.

whitmarsh
Martin Whitmarsh loni na boxové zídce McLarenu (foto: McLaren Mercedes)

Dalším klíčovým bodem bylo Whitmarshovo odhodlání udržet Sergia Péreze i pro rok 2014. Podle inženýrů však Mexičan nebyl dostatečně talentovaný. O pochybnostech svého týmu byl několikrát jasně uvědoměn, přesto na podzim dával na tiskových konferencích jasně najevo své rozhodnutí ponechat si Péreze.

Tento rozpor začal být obzvlášť zřejmý po Velké ceně Abú Zabí. Whitmarsh znovu zdůraznil, že Pérez u McLarenu zůstane, přestože mu dávali najevo, že Kevin Magnussen by byl mnohem lepší volbou. Jistě, Pérez byl svému týmovému kolegovi Jensonovi Buttonovi při několika příležitostech těsně v patách a dokonce ho párkrát porazil. Podle inženýrů však Brit nepodával tak dobré výkony, jako v předchozí sezóně s Lewisem Hamiltonem - zkrátka k tomu neměl takový důvod.

Lidé uvnitř McLarenu věřili nejen tomu, že Magnussen by byl lepší, ale všichni také věděli, že by byl levnější. Mladý Dán požadoval plat kolem 16,7 milionů Kč, zatímco  Pérez dostával přes 66 milionů Kč - byť většina z toho byla pokryta sponzory, které z Mexika přivedl. Přesto všechno Whitmarsh po závodě v Abú Zabí Pérezovi zaslal smlouvu. Sergio ji podepsal a doručil zpět.

Dennis si byl vědom zklamání inženýrů a vytušil v tom svou příležitost. Spojil se se zástupci Magnussena a řekl, že jim zašle smlouvu na místo závodního pilota pro rok 2014, což by měli podepsat. Učinili to a Ron hned nato oznámil, že za McLarenu bude v příští sezóně po boku Buttona závodit Magnussen.

magnussen
Zatímco se Whitmarsh dohodl s Pérezem, jako závodního jezdce pro rok 2014 oznámil Dennis mladého Magnussena, kterého si oblíbili inženýři (foto: McLaren Mercedes)

Těžké rozhodování a Whitmarshova prohra
Byla to svízelná situace pro Whitmarshe, kterému tím vzal vítr z plachet. Mohl to sice napadnout a dementovat, protože byl stále šéfem týmu a výkonným ředitelem společnosti McLaren Racing, zatímco Denis v ní neměl žádnou roli. Rozhodl se to však neučinit - dobře totiž věděl, že Dennis a všichni inženýři chtějí Magnussena.

Pro Martina šlo o těžké rozhodování, což jen potvrdilo závěry z minulého článku (Pravda o Magnussenovi aneb proč přišel Pérez o místo u McLarenu) mapujícího dění uvnitř McLarenu - totiž to, že si ani nemohl vybírat jezdce, které chtěl. V tom období si také uvědomil, že se něco musí změnit - že má dvě práce, které by měly vykonávat dvě odlišné osoby.

Mohl se rozhodnout pokračovat v roli šéfa týmu a McLarenu doporučit získání nového výkonného ředitele. To by ale znamenalo, že by se mu také musel zodpovídat. Místo toho si raději vybral post výkonného ředitele s tím, že místo sebe najme nového šéfa týmu. A kdo by podle něj mohl být lepší, než jeho zástupce z Asociace týmů Formule 1 (FOTA) a kdo odváděl dobrou práci ve vedení Lotusu v obtížných časech, než Eric Boullier?

V jeho neprospěch se v tom období ale vyvinuly i další okolnosti. Vážně onemocněl Mansour Ojjeh: musel být převezen do nemocnice, kde podstoupil dvojitou operaci plící. Jeho hlavní ochránce se tím dostal na chvíli mimo hru, proto byl při úderu Dennise tak zranitelný.

Ten dával v zákulisí v Bahrajnu, který vlastní 50 % akcií McLarenu (skrze investiční fond Mumtalakat), jasně najevo, že společnost není pod vedením Whitmarshe v dobrých rukou a že se musí udělat něco, co zabrání dalšímu úpadku.

McLaren
Na okruzích se však McLarenu ani letos moc nedaří, v šampionátu mu patří až 6. pozice
(foto: McLaren Mercedes)

Konec.. na jak dlouho?
16. ledna 2014 se sešla správní rada McLarenu, která uzavřela odchod Whitmarshe a na jeho místo dosadila Dennise. Martin opustil budovu a od té doby se až do dnešního dne ve Wokingu neukázal.

O týden později pak tým potvrdil Boulliera na nově vytvořenou pozici závodního ředitele. Důvody byly jasné: Dennis potřeboval za Whitmarshe náhradu, jednání s Francouzem už probíhala a po ruce nebyl nikdo, kdo by se pro tuto práci lépe hodil. Nový výkonný ředitel tedy jen dotáhl do konce Whitmarshův plán.

Boullier je sice závodním ředitelem, ale McLaren jen v podstatě plní úlohy šéfa týmu pod jiným pojmenováním. Má na starosti všechny výkonnostní prvky závodního týmu. Jeho úkolem je tedy dosáhnout toho, aby McLaren opět vítězil.

O svých budoucích plánech zatím moc nemluví, protože je v týmu nový. Politika, kterou razí Dennis, je však jasná. Hodně klade důraz na věrnost. Ale jeho jednání s Whitmarshem se z toho trochu vymyká. Uvidíme, jak se týmu pod novým vedením bude dařit - zatím je výkonnost nového vozu MP4-29 po krachu jednání s novými sponzory spíše zklamáním.

Po letošním přechodném roce, kdy naposledy využívá pohonné jednotky Mercedesu, přesedlá v roce 2015 na motory Hondy. Dostane se britský tým znovu na vrchol? Pokud se mu nepovede brzy dokonat výkonnostní obrat, je celkem možné, že se Whitmarsh vrátí zpět.

Vytisknout

Diskuze: Jak Dennis obral Whitmarshe o moc u McLarenu a na jak dlouho?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 29, poslední 25.05.2014 16:47 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 29 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alonso, Fernando

Fotogalerie: Čtvrteční tréninky v ulicích Monte Carla

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud