Analýza sektorů: Vettel měl na pole-position, kde ho Hamilton trumfnul?

Petr Hlawiczka, 27. července 2013, 21:15 Google+

HUNGARORING - ANALÝZA SEKTORŮ A MAXIMÁLNÍCH RYCHLOSTÍ; Nejrychlejší časy a maximální dosahované rychlosti v různých sektorech okruhu lépe vypovídají o výkonnosti jednotlivých vozů. Co z nich můžeme vyvodit po kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska? Dnes navíc s exkluzivními postřehy Dominica Harlowa.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 28.07. 11:15) Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

První sektor začíná nejnáročnějším místem pro brzdy, kdy piloti zpomalují z rychlostí přes 300 km/hod pod 100 km/hod při přetížení 5,46 G, přičemž na pedál musí vyvinout tlak o síle 145 kg. Před a za první zatáčkou se nacházejí dvě DRS zóny. Po výjezdu z ní na dvojku prudce přidávají z kopce do druhé zatáčky.

Zde je velmi snadné začít brzdit pozdě, zablokovat kolo a vyjet mimo ideální stopu. Místo láká také k příliš brzké akceleraci, což může narušit ideální průjezd třetí zatáčkou, postih se přenáší na celou následující 790 m dlouhou rovinku před čtvrtou zatáčkou, kde začíná druhý sektor. Trpělivost a preciznost jsou zde odměňovány dobrými časy.

Čtvrtá zatáčka je náročná - projíždí se velmi rychle a naslepo. Následuje pomalejší úsek - táhlá pátá zatáčka a pomalá šikana 6/7. Poté piloti přidávají z dvojky na čtyřku a projíždějí o středně rychlou levotočivou a pravotočivou osmou zatáčku, které na sebe navazují s krátkou krátkým přidáním plynu (motor po 50ms podřazení musí ihned přidat). Musí trochu obětovat osmou, aby devátou zatáčkou projeli ideální stopou, protože časová ztráta se přenáší až do zatáčky č. 11 vzhledem k tomu, že desátá se projíždí naplno.

Za velmi rychlou jedenáctou zatáčkou, kterou projíždění na šestku kolem 270 km/hod, začíná třetí sektor. Prudce se brzdí do pravotočivé zatáčky, po níž přicházejí na řadu dvě táhlé vracečky: pomalejší třináctá a poslední čtrnáctá, jejíž průjezd na trojku (130 - 150 km/hod) trvá dlouhé dvě vteřiny. Piloti v ní nedrží sešlápnutý pedál, ale záměrně do něj ťukají, aby překonali nedotáčivé vyvážení a měli dobrý výjezd na cílovou rovinku.

Maximální rychlosti se měří na cílové rovince, ale už 310 m před první zatáčkou, což je zbytečně brzy, protože vozy ještě téměř 200 m akcelerují. Více technických údajů o Hungaroringu najdete v rozsáhlém přehledu zde.

mapa
Mapa Hungaroringu (zdroj: FIA)

Nejrychlejší kolo dnes předvedl Hamilton, který poskládal dohromady všechny své nejrychlejší sektory a zvláště ten první byl působivý - o téměř tři desetiny rychlejší než Vettelův. Pokud by se lídrovi šampionát podařilo poskládat ideální kolo, byl by na čele on - o 68 tisícin sekundy před Britem.

Své nejlepší sektory během jednoho kola předvedli kromě vítěze kvalifikace také Alonso s Räikkönen, čímž potvrdili svou extra třídu. Naproti tomu zbytek mohl být v Q3 teoreticky rychlejší: Grosjean o 0,125 s, Rosberg o 0,180 s, Massa o 11 tisícin a Ricciardo o 0,185 s.

Daniel - kandidát na sedačku Red Bull - ani Pérez se však v Q3 nedokázali zlepšit. Pilot McLarenu zvolil strategicky výhodnější středně-tvrdou směs. Poslední v Q3 Webber žádný čas kvůli problémům s KERSem a s převodovkou nezajel.

Hungary_sector-times

V prvním sektoru kralovaly Mercedesy, dařilo se zde však i Ferrari. V tom druhém, který klade důraz na aerodynamický přítlak, si vedli nejlépe Grosjean, jenž po velmi dobrém výkonu bude startovat ze třetího místa, a Vettel. Třetí sektor patřil Red Bullu a Mercedesům.

Co se týče maximálních rychlostí, na krátké rovince před čtvrtou zatáčkou bylo nejvíce naměřeno Hamiltonovi (282,2 km/hod), Sutilovi (281,6 km/hod) a Di Restovi (281,5), který se překvapivě poroučel již v první části. Tuto trojici spojuje jedna společná část - motor Mercedesu.

Red Bully sice byly na cílové rovince (speed trap) nejpomalejší, vysoké rychlosti na pomezí 2/3 sektoru a hned za poslední zatáčkou svědčí o vysokém přítlaku.

Na konci druhého sektoru byl nejrychlejší Grosjean, který velmi agresivně přejížděl obrubník v 11 zatáčce - dokonce tak, že poškodil přední část své podlahy, která se následně při měření komisaři prohýbala více než o povolených 5 mm. K diskvalifikaci však komisaři kvůli poškození nikoliv kvůli záměru konstruktérů nesáhli.

Hungary_rychlosti

Pneumatiky a strategie
Rozdíl mezi měkkou a středně-tvrdou směsí byl dnes vysoký: přesahoval sekundu a půl na kolo. Zítra se schyluje k zajímavé strategické bitvě, týmy budou volit mezi dvěma a třemi zastávkami. Degradaci a opotřebení nových pneumatik měly týmy pod kontrolu, péče o ně a flexibilní strategický přístup se ale zítra rozhodně vyplatí.

Piloti ze zadních pozic se budou moci rozhodnout jako Pérez pro středně-tvrdou směs a získávat pozice během prvních zastávek. Dle propočtů vychází čas závodu po startu na tvrdší stejně rychle jako po startu na měkčí směsi.

Při volbě dvou-zastávkové strategie 70kolového závodu by mohl nejlépe fungovat začátek na měkké s přezutím na středně-tvrdou ve 14. a ve 42. kole. Alternativní třízastávková strategie při startu na měkčí směsi by mohla obsahovat nasazení měkkých gum ve 13. kole, přezutí na středně-tvrdou ve 26. a znovu ve 48. kole.

Pro startující na středně-tvrdé bude nejlepší strategie dvou zastávek s výměnou za středně-tvrdé ve 28. kole a přechodem na měkké v 56. kole.

 

Postřehy Dominica Harlowa:

1.) V Q1 se devět plně konkurenceschopných týmů vešlo do rozmezí 1,1 sekundy a všichni přitom využívali měkké pneumatiky.

2.) Jezdce na osmém až dvanáctém místě dělilo méně než 0,1 sekundy, čili 2 setiny na pozici na roštu. To odpovídá jen 0,5 kg hmotnosti paliva (za "záložní" palivo jste penalizování 4 pozicemi) či 1 bodu přítlaku.

3.) Vyvážení v sektorech mezi Red Bullem a Mercedesem bylo velmi zajímavé kvůli velkému rozdílu mezi prvním a druhý sektorem, které mají odlišné požadavky na odpor a výkon, které se hodí v tom prvním, ale přítlak ve druhém, kde se nachází polovina zatáček okruhu během třetiny času jeho průjezdu.

4.) Bylo očividně náročné přimět k fungování měkké pneumatiky v prvním měřeném kole [funguje přibližně od 105 °C, středně-tvrdé už od 90 °C - PH]. Bylo to však klíčové, protože penalizace za dodatečné palivo pro další kolo odpovídá 0,07 sekundám, přičemž druhý a třetí sekto jsou lepší s čerstvou gumou v prvním kole. Při tak drobných rozdílech není překvapením, že se ti nejlepší zaměřovali  na toto jediné kolo. Zdá se, že Mercedes byl znovu silný v tom, že dokázali přimět pneumatiky k fungování hned z počátku kvalifikačního kola.

 

english icon English

Dominic Harlow's interesting points:

1.) In Q1 the 9 fully competitive teams were within 1.1s laptime and all using the soft tyre.

2.) Less than 0.1s covering P8 to P12 means just 0.02s/position on the grid which equates to just 1/2Kg of mass (you are penalised 4 positions for carrying a 'back-up' lap of fuel), or 1pt of downforce.

3.) The sector balance between RBR and Mercedes was very interesting with such a big difference in S1 and 2, which have different requirements in terms of drag and power being more beneficial in S1, downforce in S2 (where you have half the corners of the total lap in 1/3 of the laptime).

4.) It was clearly difficult to get the soft tyre working for the first timed lap, but this was critical since the penalty for the additional fuel for another lap is 0.07s and the S2 and 3 are better with the fresher rubber on L1. With such small margins it's not surprising that the best focussed on this single lap and it seems here that Mercedes were again strong in bringing the tyres in early in a Qualifying lap.

 

Dominic Harlow webpages: www.dominicharlow.com

Vytisknout

Diskuze: Analýza sektorů: Vettel měl na pole-position, kde ho Hamilton trumfnul?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 28.07.2013 11:15 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Prohlášení týmů po kvalifikaci v Maďarsku

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud