Technické výzvy Hungaroringu - poprvé s novými pneumatikami a dvěma DRS zónami (+ video)

PH, 24. července 2013, 06:00 Google+

Jaký je Hungaroring a jaké technické nároky představuje pro jezdce a techniku okruh, který leží nedaleko za hranicemi České republiky?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 25.07. 16:57) Napište svůj názor
Force India

Force India | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Velká cena Maďarska je poslední zastávkou Formule 1 před měsíční srpnovou přestávkou. Jedno kolo na Hungaroringu měří 4 381 m a nedělní závod je vypsán na 70 kol, což dává dohromady vzdálenost 306,630 km.

Okruh Hungaroring, který už od roku 1986 podporuje Bernie Ecclestone, je velmi klikatý - obsahuje 14 zatáček, z toho 8 pravotočivých a 6 levotočivých, většinu pomalých až středně rychlých. Jedna střídá v rychlém sledu druhou, piloti si proto nemají čas během kola nikde moc odpočinout. Kvůli absenci rovinek a obvykle horkému počasí je trať fyzicky velmi náročnou a inženýři se hodně věnují správnému chlazením vozů.

Protože je celkem hrbolatá a zaprášená trať během roku málo využívána, během víkendu se rychle vyvíjí a časy s přibývajícím provozem hodně klesají, na což si po blamáži v Německu dá obzvlášť velký pozor Nico Rosberg se svým týmem. Smysluplně se na nastavení dá proto pracovat pouze v sobotním třetím tréninku.

mapa
Mapa Hungaroringu (zdroj: FIA)

Pro dobrý čas na kolo je klíčová maximalizace rychlosti ve druhém sektoru. Týmy zde volí na svých vozech maximální aerodynamický přítlak na úkor celkové aerodynamické efektivity. Průměrná rychlost se pohybuje pouze kolem 191 km/hod - nejméně ze všech stálých závodních okruhů v kalendáři F1, pomaleji se jezdí pouze na městském okruhu v Monaku. Zatáčky se projíždějí průměrnou rychlostí 135 km/hod.

Předjíždění je zde velmi obtížné, jediné místo představuje startovní/cílová rovinka, na níž se také v neděli bude nacházet první ze dvou DRS zón, která by měly přispět k atraktivnější podívané. Ta druhá, o něco kratší, následuje hned za ní. Nejsou však nezávislé, sdílejí stejné místo detekce před poslední zatáčkou.

Díky systému pro rekuperaci kinetické energie (KERS), rozdílu ve stavu pneumatik a lepšímu výjezdu se dá soupeře předjet i ve druhé DRS zóně. Dobíjení KERSu na plnou kapacitu během jednoho kola je však kvůli nedostatku tvrdých brzdných zón velkou výzvou. Z prvního místa na roštu to je do první zatáčky daleko - 400 metrů. KERS proto bude velmi důležitý i na startu, v samotném závodě již méně.

Na plný plyn se jede pouze 55 % vzdálenosti (45 % času) jednoho kola, nejdéle přitom na startovní/cílové rovince, která měří 908 metrů a piloti tento úsek od zatáčky č. 14 zvládnou s pedálem na podlaze urazit za 10 vteřin. Na jejím konci budou monoposty díky DRS dosahovat rychlosti lehce přes 300 km/hod (291 km/hod bez DRS).

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Z pohledu motoru jsou nároky nízké. Potřebná je dobrá trakce a extrémně dobrá odezva krouticího momentu při nízkých rychlostech kvůli dobrému výjezdu z pomalých zatáček. Maximální výkon na pomalém okruhu není až tak důležitý - pohonné jednotky jsou naplno využívány pouze na startovní/cílové rovince a na 790 m dlouhé rovince mezi zatáčkami č. 3 a 4.

Hungaroring se nachází ve výšce 220 m n. m., kvůli čemuž ztrácejí motory až 7 % ze svého maximálního výkonu. Průměrná spotřeba paliva činí 1,9 kg/kolo, na startu proto musí být vozy těžší o téměř 150 kg benzínu. Úbytek 10 kg paliva se projevuje o 0,3 sec rychlejším časem na kolo.

Převodovka je hodně namáhána, musí v každém kole provést 48 přeřazení, během velké ceny změní rychlostní stupeň celkem 3360krát. Kvůli absenci delších rovinek zde týmy nastavují vozy podobně jako v Monaku na maximální možný přítlak. Vysoké je zde i opotřebení brzd.

Brzdy jsou namáhány středně, náročná je především první zatáčka, do níž se na vzdálenosti 109 metrů za 2,14 s brzdí z rychlosti 308 km/hod na 99 km/hod po dlouhé rovince. Na piloty přitom působí přetížení 5,46 G, na pedál musí vyvinout tlak o síle 145 kg, přičemž výkon brzd dle společnosti Brembo dosahuje 2317 kW. Data o dalších zatáčkách najdete zde.

Krom toho se jinde moc prudce nebrzdí, od zatáčky č. 10 jsou požadavky na brzdy velmi nízké. Hlavním problémem bývá vysoká teplota třmenů, protože kvůli po sobě rychle následujícím zatáčkám nemají kde vychladnout - proto týmy musí věnovat pečlivou pozornost optimalizaci brzdových kanálků, aby přiváděly dostatek vzduchu a výkonnost brzd byla konzistentní, pod kontrolou. Brzdí se na 11 místech okruhu, celkem 15 % času jednoho kola.

tribuny
Tribuny na Hungaroringu nabité k prasknutí, vzhledem k blízkosti nechybí ani početné davy českých fanoušků (foto: Scuderia Ferrari)

Pirelli do Maďarska veze o stupeň měkčí pneumatiky než loni, byť je jejich specifikace papírově stejná: měkká (žlutá barva) a středně-tvrdá (bílá) směs - před sezónou totiž italský výrobce sáhl ke změkčení svých gum. Poprvé se letos bude závodit na nových pneumatikách kombinující letošní směsi s loňskými konstrukcemi. Okruh je náročný zejména na přední gumy.

Opotřebení pneumatik zde nebývá vysoké vzhledem k povrchu dráhy a její konfiguraci. Teploty asfaltu mohou dosahovat až 50 °C, strategie ovlivní i snížení maximální povolené rychlostí v boxech ze 100 na 80 km/hod, což prodlouží průjezdy 364 metrů dlouhou boxovou uličkou o 4,1 s. Mezi oběma směsmi by měl být rozdíl v rychlosti 0,8 - 1 s, což by mohlo zvýhodnit měkčí směs a šetrné týmy, jako je například Lotus. Očekává se jízda na 2 - 3 zastávky.

Pravděpodobnost výjezdu safety caru je pouze 10%, během posledních sedmi let se zpomalovací vozidlo na trať dostalo pouze dvakrát. Pro volbu strategie je klíčový start, kterému se týmy přizpůsobují. Pokud se povede, je vše v pořádku a postupuje se dle plánu, při ztrátě několika míst přecházejí na "plán B," který zahrnuje agresivnější strategii pro zisk pozic zpět.


Video: Lewis Hamilton projíždí Hungaroringem (zdroj: Youtube)

Rekord zde drží Michael Schumacher, který zde během závodu v roce 2004 zajel kolo za 1:19,071 min. Loni zde byl v závodě nejrychlejší Sebastian Vettel (1:24,136), ve všech částech kvalifikace o den dříve exceloval Lewis Hamilton, v Q3 s časem 1:20,953 min.


Data z minulé sezóny

Tréninky
- první: 1:22,821 min (Hamilton)
- druhý: 1:21,995 min (Hamilton)
- třetí: 1:21,550 min (Webber)
- rozdíl P3 - P1: 1,271 s

Kvalifikace
- Q1: 1:21,794 min (Hamilton)
- Q2: 1:21,060 min (Hamilton)
- Q3: 1:20,953 min (Hamilton)
- rozdíl Q3 - Q1: 0,841 s
- rozdíl Q3 - P1: 1,868 s

Závod
- nejrychlejší kolo: 1:24,136 (Vettel)
- maximální rychlost: 307,6 km/hod (Hülkenberg)
- počet zastávek: 58 (68 % počtu zastávek v sezóně 2011)

Vytisknout

Diskuze: Technické výzvy Hungaroringu - poprvé s novými pneumatikami a dvěma DRS zónami (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 25.07.2013 16:57 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull Ring

Ecclestone si plácl s Mateschitzem, F1 se příští rok vrací do Rakouska

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud