Anderson o "tajném" testu pneumatik: Jak mohou týmy ovlivnit chování pneumatik

iM2, 5. června 2013, 14:33 Google+

Všechny debaty se v F1 momentálně točí kolem pneumatik - ať už je to "tajný" test Mercedesu mezi Barcelonou a Monakem a nebo míra, kterou pneumatiky ovlivňují závody. Gary Anderson se pro BBC o této situaci zamyslel.

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 10.06. 17:27) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

"Pokud se bavíme o testu Mercedesu, můj názor je celkem jasný. Bez ohledu na dohody, které mohly být uzavřeny, sportovní pravidla explicitně zakazují použití současných aut k jakékoliv formě testů nebo je jejich použít velmi přísně omezeno - ani jedno Mercedes nedodržel.

I když Pirelli říká, že Mercedes z testu nic nevytěží, tak to rozhodně není pravda. I když jezdili s omezeným věděním toho, jaké pneumatiky vlastně testují, každá jízda týmu pomůže. Pirelli řeklo, že test nebyl tajný. Podle nich i ostatní týmy mohly zaznamenat, že se něco děje, protože test byl na trati, na které se právě dojela Velká cena, ale já neuvěřím.

Za prvé, netestovalo se do středy následujícího týdne po Velké ceně. Proč byste tedy čekali, pokud byste nechtěli udržet test v tajnosti, celé dva dny po závodu, aby začli testovat na stejné trati, se stejným jezdcem a stejným autem, které navíc muselo být v Monaku do půlky dalšího týdne? FIA celou záležitost momentálně řeší a bude chvíli trvat, než dojdou k nějakému rozhodnutí.


Mezitím se vedou debaty ohledně samotných závodů, některé týmy čekají na změny pneumatik, které by měly zajistit větší životnost a Pirelli chce změnit zadní pneumatiky tak, aby nedocházelo k delaminaci, což jsme již letos několikrát mohli vidět.

Nějvětší vlnu debat můžeme očekávat o tomto víkendu v Kanadě. Týmy totiž v pátek dostanou vzorky zadních pneumatik, které by se používaly až do konce sezony. Pirelli doufá, že toto poskytnutí pneumatik přesvědčí týmy, které jsou proti jakékoliv změně pneumatik z důvodu ztrachu ztráty své konkurenční výhody, o jejích vhodnosti.

Dva týmy, které nejvíc tlačily na to, aby se změnily zadní pneumatiky - především více vydržely, jsou Red Bull a Mercedes. Red Bull protože cítí, že jejich auto by mohlo jezdit rychleji, pokud by pneumatiky více vydržely, a Mercedes protože ten bojuje s nadměrným opotřebením zadních pneumatik.

Lotus, Ferrari a Force India, jejichž vozy se zkraje sezony ukázaly být nejefektivnější ve vztahu k pneumatikám blokují změny. Z mého pohledu je žádost o změnu pneumatik jen proto, že je nedokáži pořádně přinutit pracovat tak, jak chci já, stejná, jako by Ferrari nebo Lotus požadovaly, aby byla změněna aerodynamika Red Bullu, protože je lepší než jejich. 


Pokud týmy dokáží pracovat na aerodynamice, tak nechápu, proč by některé stáje neměly být schopny pracovat s pneumatikami? Tohle všechno je přece součástí práce týmu Formule 1. Práce s pneumatikami byla vždy komplikovaná. Letos například týmy začaly měnit zadní pneumatiky za druhé - to znamená, že ty, které jsou označené jako pravá zadní nasadily vzadu vlevo a naopak, aby tak získaly jejich delší životnost.

To ale není v F1 nic nového. Vzpomínám si na Kanadu 1997, to jsem byl u Jordanu. Většina stájí používala pneumatiky Goodyear a během prvního tréninku, k překvapení všech Goodyearu nevyjímaje, většina aut doslova 'žrala' pneumatiky až došlo k delaminaci. V pátek večer chtěl Goodyear svolat meeting všech týmů, aby problém vyřešil, protože se skutečně jednalo o bezpečnostní problém, který se předtím ještě nikdy neobjevil.

Jenže F1 je velmi konkurenční prostředí, a tak žádný tým nechtěl na schůzku přijít, protože již mezitím vynalezl svoje řešení pro tento problém. Goodyear nakonec u některých týmů přistoupil k takovému řešení, že ořízl část gumy na vnitřní straně pneumatiky, jiné týmy změnily nastavení aut, ale já jsem nad tím přemýšlel. Došel jsem k názoru, že je to problém designu pneumatik, a tak jsem si sedl s inženýry Goodyearu, abych pneumatiky lépe pochopil.


(Ilustrační fota: Pirelli)

Goodyear, stejně jako Pirelli v dnešních dnech, vytvořil pneumatiky, které se otáčely v určitém směru. Ale po dlouhém rozhovoru vyšlo, že pneumatiky měly něco, co se nazývá 'ply steer'. To znamenalo, že když zadní pneumatiky tlačily auto dopředu, nebezpečí vykloutnutí pneumatik z ráfků nebylo, protože byly upevněny k ráfku. To bylo zahrnuto do konstrukce.

Jenže když došlo ke změně směru, 'ply steer' se snažil vytlačit pneumatiku. Inženýři Goodyearu přítomni na trati v Kanadě museli zavolat do své továrny v Akronu v Ohiu, aby se zeptali designerů. Poté, co jsme dostali odpověď, tak jsem nad tím dlouho přemýšlel a zeptal se, co by se stalo, kdybychom pneumatiky vyměnili. 

Původně nebyli nadšení, protože to znamenalo sundání všech našich zadních pneumatik z ráfků a opětovné nasazení. Nakonec ale souhlasili a na sobotní ráno připravili dvě sady takto vyměněných pneumatik. Hádejte co se stalo? Další ráno už jsme, narozdíl od dalších týmů, neměli žádné problémy. 

Naštvalo nás, že Goodyear poté udělal to samé s pneumatikami všech větších týmů. Měli jsme problém dostat pneumatiky do správného provozního rámce až do kvalifikace. Každopádně, od té doby byly zadní pneumatiky Goodyearu montovány opačně na všech tratích po zbytek roku. Důvodem pro to bylo, že jsme chtěli získat stabilitu zadních pneumatik na všech tratích. Zadní pneumatiky vozů F1 jsou zlehka natočeny k sobě.


(Ilustrační foto: Williams F1 Team)

Pokud 'ply-steer' tlačí pneumatiky směrem ven k okraji, pak musíte zvětšit úhel, abyste dosáhli stability. To vytváří v zadních pneumatikách více tepla, protože pneumatiky více klouzají na rovince - je pravdou, že to auto na rovince i zpomalí. Pokud gumu otočíte a 'ply-steer' běží ve stejném směru jako natočení, pak můžete využít natočení k sobě a zredukovat vytvářené teplo v gumách. Alespoň já jsem to tak chápal a fungovalo to.

Vpředu je problém jiný, protože zde nepůsobí kroutící moment, jen síly od brzd po krátkou chvíli, čili 'ply-steer' není takovým problémem. Nicméně může to ovlivnit charakteristiku auta v nájezdu do zatáček, záleží na autě, ale pokud budete používat gumy rozdílně, tak to změní jejich degradaci. Problémem bylo, že některé týmy očividně objevily stejný druh charakteristiky i v Pirellkách. 

Mnoho aspektů týkajících se toho, jak jsou gumy používány - jako například směr, kterým rotují - mění charakteristiku jejich chování ať už k lepšímu nebo horšímu. Může to být tou věcí, která může Mercedesu a Red Bullu pomoci a nebo také ne. Některé týmy si ztěžují na gumy, některé jsou s nimi šťastné. V případě, že tým, jehož jezdec vede šampionát (Red Bull), je v první kategorii, tak tým, jehož jezdec je druhý (Lotus), je ve druhé. 

Není to chyba Pirelli. Občas můžete zvládnout věci, které se týkají pneumatik s trochou postranního myšlení. Kolik lidí je zapojeno do aerodynamiky u Red Bullu? Možná 150. Kolik lidí mají na gumy? Pravděpodobně kamioňáka. Některé týmy gumám asi rozumí o trochu více než ostatní, což je pro ně dobré. To je důležité, protože jsou právě těmi čtyřmi věcmi, které spojují auto se zemí. Není to tedy důvod ke změně gum, je to důvod pro některé týmy, aby dělaly lepší práci."

Vytisknout

Diskuze: Anderson o "tajném" testu pneumatik: Jak mohou týmy ovlivnit chování pneumatik

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 10.06.2013 17:27 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Red Bull se v otázce soukromých testů pneumatik zastává Ferrari

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud