Proč Webber nevrátil Vettelovi předjetí? Musel šetřit palivo

iM2, 5. dubna 2013, 17:08 Google+

Týmová režie Red Bullu v Malajsii plní zprávy odborných serverů i v době, kdy už se schyluje k dalšímu závodu sezony - Grand Prix Číny. Z obličejů jezdců Red Bullu po závodě bylo jasné, jaká je v týmu momentálně situace. Teď však vychází na světlo světa další zajímavé skutečnosti - podle zpráv německého Auto Motor und Sport totiž musel v závěru Velké ceny Malajsie šetřit palivo i Mark Webber.

Počet komentářů:  19 komentářů (Poslední 08.04. 13:52) Napište svůj názor
red bull rb9

red bull rb9 | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Jak už to tak bývá, pravda vychází na povrch v F1 až po určitém čase, a nejinak tomu je i v případě týmové režie Red Bullu z letošního druhého závodu. Očividně se ukazuje, že vše, co nám Red Bull po skončení Velké ceně Malajsie tvrdil, nebylo tak uplně pravda. Nebo jak jinak si vysvětlit vyjádření Marka Webbera v nedělním vysílání anglické televizní stanice Sky.

"Spousta lidí si myslí, že rozumí všemu, ale tak to není, nikdy nerozumíte všemu. Tato záležitost bude ještě spoustou lídí probírána. Faktem je to, že teď už čas vrátit nemůžeme. I proto je a ještě dlouho bude tato záležitost pro spoustu lidí předmětem debat," říká Australan.

Hned po závodě bylo z obličeje Sebastiana Vettela patrné, že není moc šťastný: "Chtěl bych zůstat u pravdy - nebyl jsem obeznámen se situací, jinak bych tak velké riziko nepodstoupil. Pokud bych všechno věděl, tak bych se nepokoušel nikoho předjíždět v době, kdy jsem předjíždět neměl. Před tím, než jsme vystoupili na podium proběhl krátký rozhovor, jehož obsah mě šokoval. Není jednoduché to pro mě přiznat. Ale tohle je pravda."

Zvláštní ale je, že Christian Horner mezitím všem tvrdil, že byl Vettel o celé situaci informován. Webber byl týmem hned dvakrát ubezpečen, že nebude v závěrečné fázi předjet týmovým kolegou. Z pohledu Red Bullu byla týmová režie smysluplná. Webber a Vettel už v závěrečné části závod kontrolovali. Oba Mercedesy byly o 10 vteřin zpět. Proč by tedy měli mezi sebou jezdci jednoho týmu bojovat? Christian Horner a Adrien Newey chtěli pro tým zajistit 43 bodů.


Přísný pohled Webbera a Vettelův výraz: "Já nic, já muzikant"...

Pokud by vyhrál Webber, nezáleželo by na tom. Pokud by mělo dojít k souboji mezi Australanem a Němcem, hrozilo riziko kolize a vyřazení. Toto riziko se nakonec ukázalo jako reálné, protože se Vettel rozhodl ignorovat týmovou režii. Je vyloučené, že by tak zkušený jezdec jako je Vettel přeslechl nebo špatně porozumněl týmovému sdělení. Musely být tedy i další důvody, proč se Sebastian rozhodl postavit týmovému příkazu a vzal věci do vlastních rukou.

Jedním z důvodů mohlo být, že i přesto, že měl pro závěrečný stint lepší pneumatiky, nemohl jejich výhodu využít. Střední pneumatiky za podmínek, které v neděli na trati panovaly (překvapivě nízká teplota) byly nejen rychlejší, ale také déle vydržely než pneumatiky tvrdé specifikace. Vettel ušetřil jednu sadu středních pneumatik v trénincích.

Vedení týmu se ale nerozhodlo nechat vyhrát Webbera z obavy o kolizi. Mark měl totiž v prvních 42 kolech spálit mnohem více paliva než kolega a ke konci se měl dostat do problémů. To znamená stejný problém, jako u Mercedesu. K tomu se vztahuje skutečnost, že Vettel 12 kol jezdil ve větrném pytli a mohl využívat DRS. Zatímco Webber byl po většinu závodu na čele a musel udávat tempo.

Pokud by vedení Red Bullu nechalo souboji volný průběh, tak nejenže by hrozila kolize mezi jezdci, ale stáji by také hrozilo, že by do cíle dojela pouze s jedním vozem. Webberovi totiž mohlo dojít palivo. Proto jej také tým požádal o snížení otáček motoru a tím snížení spotřeby.


Ani kod Multi 21 nezaručil Webberovi vítězství

Webber vycházel z příkazu "Multi 21" - tedy vůz 2 před vozem 1 - a měl za to, že stejná zpráva se donesla i do druhého vozu stáje. Jenže jeho pilot se rozhodl kod Multi 21 ignorovat a ztrátu 4,1s snížil na 2s. Velkou zásluhu na tom mělo i kolo, ve kterém zajížděl úřadující mistr světa do boxů - to bylo přesně o 0,915s rychlejší než Markovo.

Zbytek smazal Sebastian hned ve výjezdovém kole, na čerstvých gumách. Pojďme se na toto kolo podívat blíže. Čas z prvního sektoru díky zastávce v boxech neznáme. Ve druhém a třetím sektoru však Vettel doslova letěl, protože smazal ztrátu 2 vteřin - a to i přes fakt, že se mu zpráva od o týmu neútočení na kolegu do sluchátek již dostala.

Vytisknout

Diskuze: Proč Webber nevrátil Vettelovi předjetí? Musel šetřit palivo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 19, poslední 08.04.2013 13:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 19 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lotus

Grosjean doufá, že najde klíč k odemknutí potenciálu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud