Analýza sektorů: Kde získával McLaren a proč se tak dařilo Mercedesu?

Petr Hlawiczka, 8. září 2012, 19:35 Google+

MONZA - Jaké časy a rychlosti dosahovali piloti během kvalifikace na Velkou cenu Itálie? Kdo nevyužil potenciál svého vozu a co vyplývá z maximálních dosažených rychlostí?

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 10.09. 07:43) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Monza je při pohledu na mapu zdánlivě jednoduchou tratí: bývalý ovál zpomalený dvěma šikanami, středně rychlým úsekem Lesmo, Variante Ascari a otevírající se náročná Parabolica. Kvůli množství rovinek okruh vyžaduje co nejnižší odpor, proto týmy vozí unikátní aerodynamické balíky, které nikde jinde nevyužijí. Kompletní technický přehled okruhu naleznete zde.

První sektor obsahuje jedinou pomalou šikanu s místem nejtvrdšího brzdění - jinak vše na plný plyn. Druhý sektor začíná 233 m před druhou pomalou šikanou (4/5), vede přes Lesmo a končí 215 m před zajímavou technickou kombinací tří zatáček Variante Ascari. Kromě ní se obsahuje třetí sektor už jen Parabolicu, v níž je důležité začít brzy zrychlovat. Jakákoliv drobná chybička se kvůli dlouhým rovinkám násobí.

Čidlo pro měření maximálních rychlostí (speed-trap) se nachází 212 m před první zatáčkou. DRS zóny nás nyní zajímají, zadní křídla mohli piloti v kvalifikaci otevírat, kdekoliv se jim zlíbilo.

mapa

V Q3 se ve svých pokusech dokázala zlepšit pouze první pětice pilotů: Hamilton, Button, Massa, Di Resta a Schumacher. V Q2 byli rychlejší Vettel, Rosberg, Räikkönen a Kobajaši. Alonso byl kvůli vadné součástce v hodnotě Kč 25,- o 1,5 s pomalejší než v Q1 a sebejistě po kvalifikaci prohlásil, že nebýt poruchy, kvalifikaci by "bezpochyby" vyhrál.

Poskládat všechny své nejlepší sektory během jednoho kola se dnes podařilo pouze Glockovi. Z první desítky by si při takovém výkonu nejvíce polepšil Hamilton (o 0,216 s), Rosberg (o 0,141 s) a Räikkönen (o 0,119 s).

V prvním sektoru kralovaly McLareny: Button na Hamiltona ztrácel 5 tisícin, zbytek pole pak nejméně 2 desetiny sekundy. Tento úsek je o dobrém výjezdu z poslední zatáčky, nízkém odporu a stabilitě při brzdění do úvodní šikany, což je slabina Sauberu, která se zde navzdory dobré aerodynamice naplno projevovala.

Ve druhém sektoru si vedl nejlépe opět Hamilton, tentokrát před Alonsem. Rychlejší než Button zde byli i Massa s Di Restou, který dnes podal s Force Indií mimořádný výkon. Třetí sektor patřil oběma Ferrari, kterým zde byl nejblíže Hamilton s Pérezem.

sektory - monza
Tabulka č. 1 - Časy v sektorech

Red Bullu dnes ztrácel zejména v prvním sektoru, který je o co nejnižším odporu a maximální rychlosti. Projevuje se zde jedna ze slabin motoru Renault: o něco nižší maximální výkon v nejvyšších otáčkách. Nedařilo se zde ani jeho dalším zákazníkům: Lotusu, Williamsu ani Caterhamu.

Mercedesu (jejich osmiválec pohání i McLaren a Force Indie) to zde naopak jezdilo, pomohlo jim k tomu i DRS. Zdálo se mi, že si jej v zatáčkách mohli dovolit spíše později zavírat a dříve otevírat, nikoliv naopak, jak se obecně píše z titulu pomalého opětovného spojení proudění (re-attaching) vzduchu na předním křídle v důsledku dlouhého potrubí vedoucího napříč celým monopostem. Důvodem delšího využívání DRS je podle mě neutrálnější aerodynamické vyvážení díky odtržení (stalling) vzduchu na předním i zadním křídle. Včerejší problémy se separací se týmu zřejmě podařilo vyřešit.

Lotusy díky úplavu (zkresluje hodnoty speed-trapu) za jinými vozy dosáhly nejvyšších rychlostí na konci rovinky (přes 342 km/hod). Ferrari zkoušelo v kvalifikaci tuto fintu: oba vozy jezdily těsně za sebou, aby pro ten druhý vytvořily aerodynamický stínu pro dosažení vyšších rychlostí, v Q3 to však kvůli technickým problémům už nemohli využít.

Monopost F2012 dokázal, že na tom s rychlostí není vůbec špatně - dle třetího místa Massy a výroku Alonso by se mohlo zdát, že je zde možná vůbec nejrychlejší. Je vidět, že Scuderia již vyřešila své potíže z úvodu sezóny s trakcí, maximální rychlostí a aerodynamickou efektivitou.

McLaren to nakonec nenapodobil, je to věc obtížně naplánovatelná. "Je to těžké zvládnout. Příliš se soustředíte na správné načasování brzdění. Způsob, jak jsme to dělali my, byl mnohem lepší: zkrátka využít provoz na okruhu," popisuje Button, který mocně těžil ze zrychlení za Vettelem v Q3.

top speeds - monza
Tabulka č. 2 - Maximální rychlosti

Toro Rosso zašlo ve filozofii nastavení Lotusu ještě dál (co nejméně odporu). Byli sice třetí nejrychlejší na rovince, což se negativně projevovalo zejména ve dvou zatáčkách Lesmo. Ve druhém sektoru byli pomalejší už jen tři "nováčkovské" týmy: Caterham, Marussia a HRT.

Vytisknout

Diskuze: Analýza sektorů: Kde získával McLaren a proč se tak dařilo Mercedesu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 10.09.2012 07:43 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

Prohlášení týmů po kvalifikaci v Monze

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud