Čím je zajímavý Hungaroring? Přestavení okruhu a technických parametrů (+ video)

Petr Hlawiczka, 26. července 2012, 06:40 Google+

V představení okruhu Hungaroring, který se nachází nedaleko Budapešti, se podíváme na jeho konfiguraci a výzvy, které pro techniku a piloty skýtá. Kolik paliva spotřebují vozy F1, s jakým nastavením a na kolik kol během závodu pojedou? Jak je okruh náročný na motory, převodovky, brzdy či pneumatiky?

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 26.07. 18:11) Napište svůj názor
Petrov, Vitalij

Petrov, Vitalij | foto: Renault Sport F1

Sdílejte článek

Velká cena Maďarska představuje poslední podnik F1 před měsíční letní přestávkou. Jedno kolo na Hungaroringu měří 4 381 m a nedělní Velká cena Maďarska je vypsána na 70 kol, což představuje vzdálenost 306,630 km. Oproti minulému roku k žádným změnám (krom pokládky nového asfaltu v zatáčce č. 14) nedošlo.

Okruh je hodně klikatý - obsahuje 14 zatáček, z toho 8 pravotočivých a 6 levotočivých, většina z nich je pomalých až středně rychlých, které se střídají v rychlém sledu, piloti si proto nemají čas během kola nikde moc odpočinout. Kvůli absenci rovinek a obvykle horkému počasí je trať fyzicky velmi náročnou a inženýři musí často řešit problémy s chlazením vozů.

Protože je celkem hrbolatý a zaprášený okruh málo využíván, prodělává během víkendu poměrně dramatický vývoj a časy s přibývajícím provozem hodně klesají. Smysluplně se dá proto na nastavení pracovat pouze v sobotním třetím tréninku.

map
Mapa Hungaroringu (zdroj: Lotus F1 Team)

Pro dobrý čas na kolo je klíčová maximalizace rychlosti ve druhém sektoru. Týmy zde volí na svých vozech maximální aerodynamický přítlak na úkor celkové aerodynamické efektivity. Průměrná rychlost se pohybuje pouze kolem 191 km/hod - nejméně ze všech stálých závodních okruhů v kalendáři F1, pomaleji se jezdí pouze na městském okruhu v Monaku. Zatáčky se projíždějí průměrnou rychlostí 135 km/hod.

Předjíždění je zde velmi obtížné, jediné místo představuje startovní/cílová rovinka, na níž se také v neděli bude nacházet DRS zóna, která by měla přispět k atraktivnější podívané. V trénincích a v kvalifikaci budou piloti moci mít otveřené křídlo po 42 % (1 825m) jednoho kola.

Na plný plyn se jede pouze 55 % vzdálenosti (45 % času) jednoho kola (podobně jako v Singapuru), nejdéle přitom na startovní/cílové rovince, která měří 908 metrů a piloti tento úsek od zatáčky č. 14 zvládnou s pedálem na podlaze za 10 vteřin. Na jejím konci budou monoposty díky DRS dosahovat rychlosti lehce přes 300 km/hod (290 km/hod bez něj).

Z prvního místa na roštu to je do první zatáčky celkem daleko - 400 metrů. KERS proto bude na startu velmi důležitý, v samotném závodě již méně. Kvůli absenci tvrdého brzdění je těžké jej během jednoho kola plně dobít.

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Z pohledu motoru jsou nároky nízké. Potřebná je dobrá trakce a extrémně dobrá odezva krouticího moment při nízkých rychlostech kvůli dobrému výjezdu z pomalých zatáček. Maximální výkon na pomalém okruhu není až tak důležitý - pohonné jednotky jsou na maximum využívány pouze na startovní/cílové rovince a na 790 m dlouhé rovince mezi zatáčkami č. 3 a 4.

Hungaroring se nachází 220 m n. m., kvůli čemuž ztrácejí motory přibližně 7 % ze svého maximálního výkonu. Průměrná spotřeba paliva na kolo činí 2,1 kg/kolo, na startu proto musí být vozy těžší o 150 kg benzínu. Úbytek 10 kg paliva se projevuje o 0,35 sec rychlejším časem na kolo.

Převodovka je hodně namáhána, musí v každém kole provést 48 přeřazení, během velké ceny změní rychlostní stupeň celkem 3360krát. Kvůli absenci delších rovinek zde týmy nastavují vozy podobně jako v Monaku na maximální možný přítlak. Vysoké je zde i opotřebení brzd.

Brzdy jsou středně namáhány, náročná je především první zatáčka, do níž se na vzdálenosti 108 metrů za 2,16 s brzdí z 302 km/hod na 98 km/hod po dlouhé rovince. Na piloty přitom působí přetížení 5,05 G, na pedál musí vyvinout tlak o síle 130 kg, přičemž výkon brzd dle společnosti Brembo dosahuje 2048 kW.

Krom toho se jinde moc prudce nebrzdí, od zatáčky č. 10 jsou požadavky na brzy velmi nízké. Hlavním problémem bývá vysoká teplota třmenů, protože kvůli po sobě rychle následujícím zatáčkám nemají kde vychladnout - proto týmy musí věnovat pečlivou pozornost optimalizaci brzdových kanálků, aby přiváděly dostatek vzduchu. Brzdí se na 11 místech okruhu, celkem 15 % času jednoho kola.

vettel
Sebastian Vettel s Red Bullem RB7 na Hungaroringu (foto: Red Bull Racing)

Pirelli do Maďarska veze o stupeň tvrdší pneumatiky než loni: měkkou a středně-tvrdou pneumatiku, tuto kombinaci letos uvidíme už posedmé. Touto konzervativní volbou italský dodavatel trochu překvapil.

Opotřebení pneumatik zde nebývá vysoké vzhledem k povrchu dráhy a její konfiguraci. Zabrat dostávají kvůli táhlým zatáčkám a nastavení vyvážení více dopředu spíše ty přední  (což bude za vysokých teplot určovat strategie týmů).

Během závodu jsou očekávány 2 zastávky, bude zajímavé sledovat, jestli i v Maďarsku týmy upřednostní spíše středně-tvrdou směs. Očekává se, že by měla vydržet 29 kol oproti 22 kolům na měkké gumě - ty by však měla být o 0,3 - 0,5 s na kolo rychlejší. Poprvé by se v boxech měli piloti objevovat někdy kolem 17. kola.

Pravděpodobnost výjezdu safety caru je pouze 20%, během posledních sedmi let se zpomalovací vozidlo na trať dostalo pouze dvakrát. Pro volbu strategie je klíčový start, kterému se týmy přizpůsobují. Pokud se povede, je vše v pořádku a postupuje se dle plánu, při ztrátě několika míst přecházejí na "plán B," který zahrnuje agresivnější strategii pro zisk pozic zpět.

Časová ztráta průjezdu 364 metrů (341 m s omezovačem rychlosti) dlouhou boxovou uličkou představuje 15 vteřin, včetně zastávky pak 19 s. I zde bude za současných podmínek letos ideální dvou- až třízastávková strategie.


Video: Felipe Massa projíždí Hungaroringem (zdroj: Youtube)

Rekord zde drží Michael Schumacher, který zde během závodu v roce 2004 zajel kolo za 1:19,071 min. Loni zde byl v závodě nejrychlejší Felipe Massa (1:23,415), v poslední části kvalifikace o den dřív exceloval Vettel s časem 1:19,815 min.

Časy z minulé sezóny

Tréninky:
- první: 1:23,350 min (Hamilton)
- druhý: 1:21,018 min (Hamilton)
- třetí: 1:21,168 min (Vettel)
- rozdíl P3 - P1: 2,182 s

Kvalifikace
- Q1: 1:21,578 min (Alonso)
- Q2: 1:20,262 min (Alonso)
- Q3: 1:19,815 min (Vettel)
- rozdíl Q3 - Q1: 1,763 s
- rozdíl Q3 - P1: 3,535 s

Závod
- nejrychlejší kolo: 1:23,415 (Massa)
- maximální rychlost: 302,4 km/hod (Pérez)
- počet zastávek: 85
- počet normálních předjetí: 44
- počet DRS předjetí: 11

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavý Hungaroring? Přestavení okruhu a technických parametrů (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 26.07.2012 18:11 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Brawn: Pneumatikám u Mercedesu už rozumíme lépe

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud