Pat Fry o DRS, KERSu pneumatikách a zlepšování: "Ferrari bude po celý rok usilovně vyvíjet"

Petr Hlawiczka, 5. dubna 2011, 07:00 Google+

Zástupce technického ředitele Ferrari Pat Fry hovoří o problémech Scuderie v Austrálii, pneumatikách Pirelli, KERSu, DRS, vývoji a následujícím závodu v Malajsii.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 07.04. 13:38) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Výkonnost v Austrálii
Ferrari zažilo v Melbourne zklamání - po slibných výsledcích z předsezónních testů nebyli na špici společně s Red Bullem, jak někteří předpokládali. "Po úvodním podniku v Austrálii jsme strávili spoustu času analýzou dat, která jsme v Melbourne získali. Jasně z nich vyplývá to, že naše závodní rychlost byla rozhodně lepší než ta, kterou jsme předvedli v kvalifikaci," soudí Fry.

"Bylo to dáno zejména způsobem, jak naše auto využívá pneumatiky, proto se hlavní část analýzy zaměřila na výkonnost během jednoho kola ve srovnání s výkonností při dlouhých jízdách v závodu.

Navíc jsme sledovali další důležité faktory - aerodynamiku, abychom věděli, ve kterých oblastech můžeme využít více potenciálu auta. Výsledky všech těchto studií stanovily základ testovacího programu, jímž projdeme v Malajsii," pokračuje Angličan.

Pneumatiky
"Myslím, že se spousta lidí včetně nás s pneumatikami trochu trápila, obzvlášť v kvalifikaci, kdy jsme se z nich pokoušeli dostat maximum, zejména v jednom kole u tvrdší směsi," potvrzuje Fry.

"Situace v Malajsii bude podle mě velmi zajímavá, protože teploty vzduchu mohou dosahovat 35 °C a teploty trati 50 °C, což je mnohem více než v Austrálii. Pirelli nám sdělili, že na teplejší dráze budou rozdíly mezi dvěma typy pneumatik menší. Nemám však za takových teplot žádné zkušenosti.

Zjistit více o chování pneumatik za těchto podmínek při krátkých a dlouhých jízdách bude klíčovým prvkem pátečního programu v Sepangu."

ferrari

DRS
Nastavitelné zadní křídlo (DRS) považuje za zajímavý nástroj, jehož přínos ale ještě není zcela zřejmý: "Po zimním testování většina týmů začíná dosahovat podobnou úroveň snižování přítlaku, takže nárůst rychlosti poskytované systémem se pohybuje mezi 20 - 25 km/h.

Myslím, že to o něco usnadňuje předjíždění, obzvlášť když uvíznete v provozu a zkoušíte předjet pomalé vozy, ale jak jsme viděli na hlavní rovince v Melbourne, je stále obtížné předjíždět vozy s podobnou celkovou výkonností jako je ta vaše. Potřebujete být v poslední zatáčce před DRS zónou kolem 3 desetin sekundy za druhým vozem, abyste měli šanci se před něj dostat na konci startovní/cílové rovinky."

KERS
"Jedná se o další velmi užitečný doplněk pro vylepšení časů na kolo. Zdá se, že jeho využívání se tým od týmu liší. Některé jej používají pouze v kvalifikaci a na startu závodu, zatímco jiní jej řádně využívají po celou dobu.

Při předjíždění pomáhá, protože KERS můžete použít ke snížení odstupu na vůz před vámi a dále pak DRS. Stává se z toho taktická hra mezi dvěma vozy, při níž vůz jedoucí vzadu využívá oba pomocníku ve snaze předjet, zatímco auto vpředu může použít pouze KERS k tomu, aby zvýšil náskok před rovinkou. Je to zajímavé.

Cítím však, že je dobré, že se předjíždění nestalo příliš jednoduché, přesto že šance na předjetí trochu vzrostly a pomohly tak vylepšit show. Situace kolem pneumatik činí věci také více vzrušujícími. Vidíme potřebu vícekrát zajíždět do boxů, takže výsledek závodu není v rané fázi tak jasný, jako tomu bylo v roce 2010."

ferrari

Vývoj
"Po analýze kvalifikačních a závodních dat z Melbourne už máme v plánu některé věci v Malajsii změnit a vylepšit. Budou přidány na seznam již tak dost zaplněného testovacího programu s dalšími aerodynamickými vylepšeními, které už původně byly v plánu.

Přidali jsme však další tři či čtyři položky a zřejmě pro testování přibydou další nové díly, které dorazí během několika dní mezi závody v Malajsii a v Číně. Je to věc neustálého vývoje po celou sezónu."

Při testování nových dílů v Sepangu je třeba zohlednit jedinečné počasí, které se vyznačuje vysokými teplotami a vlhkostí. "Nejdůležitější je to, že vaše auto musí mít kvůli těm vysokým teplotám dostatečné chlazení. Nechcete se ale dostat do situace, kdy toho dosahujete dodatečnými otvory v karosérii, což je sice z pohledu chlazení efektivní, ale ztrácíte tím spoustu přítlaku. Potřebujete proto auto s dobrým chlazením a rozumnou mírou přítlaku, aby se vyrovnalo zvláště s kombinací vysokorychlostních zatáček na počátku druhého sektoru.

Dalším důležitým faktorem je sledování příchodu dešťových přeháněk. Obvykle jezdíme později odpoledne, což může kvalifikace a závody učinit ještě zajímavějšími."

Vytisknout

Diskuze: Pat Fry o DRS, KERSu pneumatikách a zlepšování: "Ferrari bude po celý rok usilovně vyvíjet"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 07.04.2011 13:38 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Vettel, Sebastian

Vettel s Hamiltonem v jednom týmu? To by nebyl dobrý nápad!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud