Renault ústy Lopeze napadl Team Lotus

iM2 / PH, 31. ledna 2011, 21:01 Google+

Majitel týmu Renault, Gerard Lopez, vyjádřil frustraci na sporem o používání jména Lotus ve Formuli 1. Vyzval svého rivala, Tonyho Fernandese, aby už vyjasnil důvody, proč chce používat také jméno Lotus.

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 02.02. 15:23) Napište svůj názor
Renault

Renault | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

Soud, který rozhodne o právech na používání jména Lotus, se bude konat v březnu. Lopez dnes při příležitosti prezentace nového vozu vyjádřil zklamání nad tím, že spor o slavné jméno zastíní začátek sezony.

„Poznám, když se někdo snaží překrucovat věci - a je to škoda, protože my jsme nikdy nic v žádné formě nepřekrucovali," uvádí v rozhovoru pro Autosport majitel závodního týmu Gerard Lopez.

"Jen jsme řekli, že máme partnerství s Lotusem – Lotus je skvělá automobilka. Rozhodli se, že budou postupovat agresivně v otázce vývoje. Formuli 1 vnímají jako byznys, chtějí propagovat svoji značku. Upřímně, na světě je pouze jedna automobilka Lotus. Cokoliv jiného je špatné [Lopez doslova použil – „cokoliv jiného je sra...“, pozn. red.].“

Co se Renaultu nelíbí? Vlastně všechno...

„Vím o jednáních, která se vedla a vím, že jejich základem byly peníze. Není to vášeň, odkaz Colina Chapmana nebo něco podobného. Pokud by si totiž 1Malaysia Racing změnili název, ztratil by peníze od FOM. A ano, to by pro ně byl problém - a být v jejich kůži, nebyl bych vůbec vlídný. Samozřejmě bych bojoval. Vraťme se však k relitě - faktem je, že to všchno je o penězích, o ničem jiném.“

Pokud tým změní jméno a nedostane povolení od ostatních týmů a komerčních ředitelů F1 včetně Bernieho Ecclestona ztratí možnost podílet se na ziscích F1. Podle informací britského Autosportu by se mohlo jednat o částku 36 milionů dollarů. Ta týmu náleží za to, že se dostal do nejlepší desítky mezi týmy. FOM ji přerozděluje týmům na startovním roštu z příjmu z prodeje televizních práv na Formuli 1.

„Nemyslím si, že budou nějaké pochyby ohledně toho, kdo je kdo na závodní trati. Stále si myslím, že je to poškozující mít takové obstrukce kolem jména Lotus.

A věřím v to, že je celkem zničující jednat jako mal tým, který byl poražen, jako David a Goliáš.  Haló? My jsme soukromý tým. Máme sponzory, ale jsme v soukromém vlastnictví a staneme se většími,“ pokračuje Lopez.

„Ale celá ta věc o malém dítěti, které je poraženo vzadu v pokoji? To mě občas rozesmává. Všechno je o penězích. Pokud si prostě svoje jméno změní, tak ztratí peníze a měli by být čestní a říct to na rovinu.“

Podle Lopeze jsou příjmy z televizních práv také jediným důvodem, proč se Renault rozhodl, že se nebude snažit změnit svoje jméno na Lotus, ačkoliv Group Lotus bude v budoucnu možná hlavním akcionářem týmu.

Nový monopost týmu Lotus - T128

Když byl Autosportem Lopez dotazován, zda-li zvažovali změnu jména týmu, tak odpověděl: „Ne. Protože jsme na něj pyšní. Ztratili bychom peníze. A raději než vykládat sra..., řekneme pravdu. Důvodem je, že máme motory Renault, s Renaultem také spolupracujeme a jsme preferovaným týmem Renaultu v oblasti vývoje ohledně motorů na rok 2013. Takže máme právo podržet si jméno Renault.“

„Ale zase, kdybychom se snažili to změnit, tak přijdeme o peníze z televizních práv. Jsme na to pyšní a nikdy nebudeme říkat nic jiného.“ Lopez také znovu potvrdil, že společnost Genii Capital je 100%  vlastník týmu Renault, a to i přes počáteční oznámení, že se Lotus stal majoritním držitelem akcií v týmu poté, co bylo oznámeno sponzorství.

„Koupili jsme zbylých 25% akcií od Renaultu, takže teď máme 100% akcií. Lotus je sponzorem číslo jedna. Aktuálně zakoupili opci, která jim umožňuje do dvou  let nákup určité části akcií. Ale jak jsme řekli, v dohledné době jsme jedinými vlastníky my. S Protonem máme hodně kontaktů nad rámec F1. Jestli budou vlastnit 1%, 51% nebo 100%, dotvoří to větší obrázek toho, že nás to dalo dohromady, takže to v tomto smyslu nepředstavuje žádný problém," dodává majitel závodního týmu.

Tony Fernandes, který se dnes večer na tři hodiny setkal s Ronem Dennisem, k výše uvedené kritice pouze uvedl: "Znovu se vyrojily osobní útoky ze strany Renaultu na mou osobu. Musím něco dělat správně," dodal s úsměvem. "Dobro vždy vítězí."

Vytisknout

Diskuze: Renault ústy Lopeze napadl Team Lotus

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 02.02.2011 15:23 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sauber

Sauber: Péreze jsme nevzali pouze kvůli penězům

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud