Ze zákulisí: Nürburgring

x-o, 19. července 2009, 18:45 Google+

Co se dělo o víkendu Na Nordschleife? Co dělají jezdci ve volném čase? A co udělá Red Bull se svými slabými místy?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toro Rosso

Toro Rosso | foto: GEPA pictures GmbH

Sdílejte článek

Rekord na slavné Severní smyčce (Nordschleife) určitě o víkendu nepadnul. Liamu Cloggerovi, který řídí PR Williamsu a několika mechanikům McLarenu trvalo zdolání trati 2 hodiny a 3 minuty. Namísto jízdy ji totiž proběhli. Jeden z nich ale zanedlouho běží trojitý maraton, takže 20,8 km dlouhá trať pro něj byla jen zahřívacím kolem.
Další pozdvižení způsobil muž, který tu rozbil své Lamborghini Gallardo. Symbolicky narazil ve stejném místě, jako Niki Lauda v roce 1976 a vůz shořel. Řidiči se nic nestalo, i když po návratu k bráně plakal.
Nejrychlejší čas na Nordschleife stále drží Stefan Bellof (Porsche 956 - 6 minut a 11 sekund), z momentálně vyráběných vozů je nejrychlejší Chevrolet Corvette ZR1 (7 minut 26 sekund - video). Jak se na Nordschleife jezdilo v osmdesátých letech se můžete podívat zde.

Před samotným závodem se na novém okruhu konala exhibice některých slavných stříbrných šípů. Po trati kroužily vozy Mercedes W25 (1934, Pedro de la Rosa), Mercedes W125 (1937, Bernd Schneider), Mercedes W154 (1938, Alex Wurz), Mercedes W196 (1954, Niki Lauda) a McLaren MP4-13 (1998, David Coulthard).

U McLarenu poznali, že vůz vylepšili podle toho, že Hamilton začal výskat do rádia. Kdyby měli v poslední části kvalifikace čerstvé pneumatiky, mohl se podle Whitmarshe dostat na pole position.
Kvůli výčitkám ohledně nerovných podmínek by údajně měli Kovalainenovi nabídnout prodloužení smlouvy na příští sezónu.

„Přál bych si, aby nám tehdy řekl ano,“ pronesl na adresu vítěze Marka Webbera technický ředitel Pat Symonds. Webber totiž odmítl nabídku Renaultu v roce 2004. V následujících dvou letech tým vyhrál, co se dalo. „Jsem nadšený, že to konečně prolomil, protože je skvělý chlapík a výborný jezdec. Kdyby nás ten parchant tehdy neodmítnul, jsem si jistý, že by měl na kontě už spoustu výher. Od té doby jsem mu to nikdy nepřestal připomínat,“ dodal Symonds.

Tým Force India měl o víkendu potíže se staviteli jejich motorhomu, společností Futurecom. Nakonec bylo nutné, aby jim Bernie Ecclestone půjčil 2 300 000 eur, jinak by se jezdci nemohli účastnit závodu. Nejistota panovala ještě tři hodiny před startem.

Na letošním úspěchu Brawnu má mít velkou zásluhu jeden talentovaný, zatím neznámý aerodynamik. Ostatní týmy už po něm pokukují, ale Ross Brawn má v úmyslu jej udržet za každou cenu.

Po zákazu testování mají piloti o něco více času. Někteří ho tento víkend trávili v Itálii na motokárových závodech organizovaných Robertem Kubicou. Zúčastnili se Massa, Vettel, Klien, Liuzzi, Piquet a Michael Schumacher (fotogalerie zde a zde).
Jezdilo se s motokárami s motory o objemu 125 ccm a šestirychlostní převodovkou. Nejrychlejší čas zajel Schumacher, ale všechny motokáry neměly stejnou specifikaci.

Náklady se sice mají snižovat, ale u Ferrari zřejmě vidí nutnost ve dvou nových lidech, kteří pracují při zastávkách v boxech. Jejich úkolem je vyčistit přední křídlo. Tým se pravděpodobně dříve v sezóně setkal s něčím, co v křídle uvízlo a znehodnocovalo jeho funkci.

Vůz Marka Webbera (s jezdcem) má zřejmě o něco větší hmotnost, než v případě jeho kolegy Vettela. Hmotnost obou byla totiž po kvalifikaci shodná, ale šéf týmu Horner trval na tom, že Vettel má natankováno o jedno kolo více. To se potvrdilo i při závodě. Zdá se, že Webber po správném vyvážení monopostu o něco přesahuje minimální povolenou hmotnost 605 kg.

McLaren s uvedením nových součástí skutečně pospíchal. Většina z nich přiletěla až v noci na pátek a podle Pedra de la Rosy ani neprošly simulátorem. Kvůli přípravě na poslední chvíli totiž tým nemohl stihnout sestavit data, která je zapotřebí do softwaru vložit.

Šéf týmu Toro Rosso Franz Tost podal jednoznačné vysvětlení, proč se chtějí zbavit Bourdaise: „Byl příliš pomalý.“ Buemi je podle něj zase příliš nezkušený a nemá k dispozici testy.

Red Bull má v plánu vylepšit své poněkud mdlé starty. Oba jezdci budou trénovat na rovince nedaleko Barcelony.
Tým navíc hodlá před Maďarskem odstranit další slabinu - přejezdy přes obrubníky. Při tvrdém nárazu totiž hrozí vypnutí elektroniky, jako se to stalo Webberovi v Silverstonu. Pokud při závodech už o nic nejde a pozice jsou jisté, oba jezdci dostávají příkaz vyhýbat se obrubníkům, aby minimalizovali riziko. V Německu se to přihodilo i Sebastianu Vettelovi při pátečním tréninku. Mechanici vše vyfotili a poslali do továrny k analýze. Po rychlé opravě se Vettel ještě mohl vrátit na trať.

Zpomalené záběry z průjezdů šikanou a porovnání stopy Hamiltona a Vettela si můžete prohlédnout zde.

Na závěr se vrátíme na Festival rychlosti v Goodwoodu. Kromě tradiční plejády slavných jezdců i vozů se na trati objevil i šéfkonstruktér Red Bullu Adrian Newey. Řídil svůj vlastní výtvor - Williams FW16 z roku 1994.
Oficiální rekord v kategorii F1 drží Nick Heidfeld s časem 41,6 s (video). Poté se kvůli vysoké rychlosti časy u F1 přestaly měřit. Neoficiálně ho však překonal Heikki Kovalainen v roce 2006.
Vytisknout

Diskuze: Ze zákulisí: Nürburgring

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ecclestone, Bernie

Bernie nevylučuje rotáciu britských okruhov

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud