GP Velké Británie: 2. kvalifikace

Jiří Kocman, 19. července 2003, 16:13 Google+

Na okruhu v Britském Silverstonu v průběhu kvalifikace přetrvávalo jasné a suché počasí s teplotou až 35 stupňů. Což dávalo ideální podmínky pneumatikám avšak motory by už z těchto teplot tak velkou radost mít nemusely.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Sobotní kvalifikaci odstartoval Justin Wilson s Minardi následován Rubensem Barrichellem s Ferrari, který se hned v úvodu ujal provizorní pole position s časem 1:21.209. Třetí vyjel na trať Verstappen, který si vybojoval poslední pozici. Čtvrtým na trati byl domácí jezdec Jordanu - Ralph Firman, který se bez větších problémů dostal před obě Minardi, ale na vedoucího Barrichella ztrácel více než tři sekundy. Do první krátké reklamní přestávky se na trať vydal ještě Giancarlo Fisichella, který se svým časem obsadil druhou prozatímní pozici na startovním roštu se ztrátou 2.365s na vedoucí Ferrari brazilce Barrichella.

Po první reklamní přestávce kvalifikace pokračovala druhou pěticí jezdců, v níž byl první na řadě němec HH. Frentzen se svým Sauberem, který i přes drobné zaváhání v druhém sektoru pokořil čas Fisichelly. Jeho stájový kolega Heildfield byl o něco pomalejší a získal prozatímní čtvrtou pozici na startu. Osmý do kvalifikace vyjížděl hojně diskutovaný J. Villneuve, který odvedl dobrý výsledek v tréninku. Jeho kvalifikační čas stačil na všechny piloty vyjma Rubense na kterého ztrácel 1.382s. Devátý jezdec na trati byl Fin Raikkonen s McLarenem, který nasadil vysoké tempo, ale na prvém sektoru na Barrichela ztrácel 0.218s a v závěru kola dokonce 0.486s. Poslední z druhé pětky byl další brazilec Antonio Pizzonia s Jaguarem, kterému se v prvním sektoru příliš nevedlo ale rychlým druhým a třetím sektorem se dostal těsně za Villneuva na kterého ztrácel 43 tisícin.

Po další krátké pauze následovala elitní desítka z páteční kvalifikace, kterou zahájil Cristiano Da Matta s Toyotou a velice rychlou jízdou se zařadil za Raikkonena, na kterého ztrácel necelé čtyři desetiny. To už byl na dráze druhý vůz stáje BAR-Honada pilotovaný dalším domácím jezdcem Jensonem Buttonem, který však měl v prvním sektoru závažné problémy se zavěšením kol, a musel tak svůj monopost odstavit a bude zítra startovat z konce roštu a nebo z boxů. Následoval druhý Jaguar s Markem Webberem za volantem. Bohužel dnes se mu nevedlo tak jako v minulých kvalifikacích a svým časem se zařadil za stájového kolegu Pizzoniu za kterým zaostal o 13 tisícin sekundy. Na trati už byl druhý stříbrný šíp řízený Davidem Coulthardem, který má s letošním formátem kvalifikace značné problémy. V Silverstonu tomu nebylo jinak a po nevýrazné jízdě se skotský pilot zařadil na prozatímní šesté místo za Jaguar Webbera. Druhou elitní pětku uzavíral Trulli se svým Renaultem a hned od začátku mu šlapal pěkně na krk, což mělo za následek nejrychlejší druhý a třetí sektor z dosud dokončivších jezdců, bohužel slabší první sektor způsobil, že se umístil až za rudého žraloka Barrichella, na kterého zaostal o 0.172s.

Po třetí reklamní pauze následovala elitní pětka, která by mohla se stávajícím pořadím pěkně zamíchat. Jak tomu tedy bylo?

Elitní pětka zahajovala v podání Pannise s Toyotou. Bohužel se mu nepodařilo zopakovat dobrý výkon z dopolední přípravy a umístil se až za Couldhardův McLaren. Španěl Alonso s Renaultem také nepodal tak dobrý výkon jak by se od něj dalo předpokládat a jeho čas stačil jen na Vilneuva. Horký favorit na post mistra světa Ralf Schumacher svou jízdou vybojoval čas , který ho zařadil těsně za Raikkonena. Druhý Williams řízený Montoyou vyrazil na trať předposlední. Loňský král kvalifikace však letos již nehýří rychlostí tolik a bylo to znát i na dnešním kvalifikačním kole které ho posunulo až za Mattu v Toyotě a na provizorní pole ztrácel 1.005s. Posledním na trati byl úřadující šampión Michael Schumacher, který se svým Ferrari hned od začátku tlačil a zajel první sektor nejrychleji ze všech, v další části trati však tak výrazný nebyl, dojel 140 tisícin za svým bratrem Ralfem s Williamsem a bude tak do zítřejšího závodu startovat ze třetí řady.

První řadu obsadil Brazilec Barrichello s Ferrari, odstartoval do kvalifikace jako druhý ale i tak si udržel své provizorní pole až do konce kvalifikace. Druhý do závodu odstartuje Jarno Trulli s Renaultem, druhou řadu obsadili K.Raikkonen s Ralfem Schumacherem.

Podrobné výsledky sobotní kvalifikace Vám přineseme s drobným časovým zpožděním.

Vytisknout

Diskuze: GP Velké Británie: 2. kvalifikace

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Montoya a Raikkonen byli v sobotu nejrychlejší - anotační foto

Montoya a Raikkonen byli v sobotu nejrychlejší

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud