Za Dietrichem Mateschitzem: vládce nápojového gigantu zemřel

Robert RoBertino Pavelka, 23. října 2022, 01:45 Google+

Jakákoli smutná zpráva zvěstující odchod nějaké významné osobnosti není příjemná. Nejinak je tomu u zakladatele jedné z nejúspěšnějších firem a muže, jenž dokázal ovlivnit motoristický sport.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 24.10. 09:10) Napište svůj názor
Red Bull opustil jeho zakladatel a majitel Dietrich Mateschitz

Red Bull opustil jeho zakladatel a majitel Dietrich Mateschitz | foto: Infiniti

Sdílejte článek

Narodil se dva roky po jiném Rakušanovi, jenž naše jižní sousedy dokázal získat pro F1 - šlo o Jochena Rindta. Těžko říci, zda byl jeho obchodní cit pro Dietricha (* 20. 5. 1944) inspirací, každopádně už dva roky po jeho titulu mistra světa in memoriam získává osmadvacetiletý Mateschitz marketingový titul. Z hlediska jeho další činnosti byste nejspíš čekali pohyb v oblasti nápojového průmyslu, ale kdepak - nejdřív působil u firmy Unilever (čistící prostředky) a pak zamířil do podniku Blendax (zubní pasty). 

Ikonický Red Bull má svůj původ v Asii, kde během thajské služební cesty Mateschitz blíže poznal tonický nápoj a přenesl ho do Evropy. V roce 1984 se na trhu objevuje značka s rudým býkem v logu - ovšem ona vazba na Blendax nezůstala zcela zapomenuta: thajský podnikatel Chaleo Yoovidhya byl u této firmy jeho společníkem. Kolik bylo na počátku tohoto dobrodružství? Přesně 500 000 dolarů.

img-responsive

David Coulthard byl s Markem Webberem prvním pilotem Red Bullu | foto: Sutton Images

Ačkoliv se Mateschitz prezentoval v mnoha dalších sportovních odvětvích (letecké závody, hokej a tak bychom mohli pokračovat), od samého počátku věřil v sílu motoristického sportu. Do F1 nahlédl poprvé díky Gerhardu Bergerovi, s nímž uzavřel osobní kontrakt. Na týmové bázi spojil své síly s týmem Sauber (1995) a když zanedlouho kontroloval 60 % podílu stáje, vypadalo to, že zanedlouho bude po oděvním týmu na startu i limonádový. 

Mezitím Mateschitz držel finanční ochrannou ruku nad nadějnými piloty v juniorských kategoriích, což vedlo k jeho spojení s Helmutem Markem (F3000 a F3). Bývalý pilot F1, jehož kariéru v této oblasti ukončilo nešťastné zranění oka v Clermont-Ferrandu 1972 se pak stal nedílnou součástí jeho dalšího motoristického působení - dostal roli poradce a lze říci, že se do jisté míry stal takzvanou šedou eminencí.

img-responsive

Poznáváte nastupující generaci F1? Kimi Räikkönen nepřímo způsobil, že se do historie F1 dostal Red Bull | foto: BMW Motorsport

Důvodem, proč došlo k rozpadu spojení Peter Sauber - Dietrich Mateschitz, byl rok 2001 a angažmá neznámého finského mladíčka Kimi Räikkönena, neboť preferovaným pilotem měl být podle rakouského sponzora Enrique Bernoldi. Brazilci zajistil Red Bull náhradou místo u Arrows, do hledáčku Mateschitze se dostal jeho krajan Christian Klien, jezdící v té době u Jaguaru. Tím se vlastně dostal ve vhodnou dobu na správné místo - když na konci roku 2004 hodlal Ford Motor Company odejít z F1, Mateschitz jednal a za nominální hodnotu měl svůj tým. Pochopitelně další spojení se Sauberem už bylo passé. 

Posledním důležitým kamínkem bylo angažmá někdejšího šéfa stáje F3000 Arden - Christian Horner se stal šéfem týmu, na postu pilotů byl stávající jezdec Jaguaru Mark Webber a místo po jeho boku zaujal David Coulthard. Že Dietrich nebyl troškař, naznačuje koupě ikonické stáje Minardi, nově Toro Rosso, u nějž zachoval podnikatel podmínku, že její sídlo zůstane v Itálii. Pak už začal úřadovat Horner a na konci roku 2005 (se štědrou rukou Dietrichovou) angažoval Adriana Neweye jako technického ředitele. 

img-responsive

Pro Red Bull extrémně důležitá osoba - Adrian Newey | foto: Red Bull Content Pool

Zmínit musíme i nesmírný talent Sebastiana Vettela - jenž si místo u Red Bullu vydobyl především nečekaným vítězstvím v barvách Toro Rosso 2008. Němec zpočátku zvaný Schumi-Bumi nebo také Minischumi (což slyšel strašně nerad) byl nakonec také u prvního vítězství Red Bullu na čínské trati v roce 2009.

Další roky už jsou nedávnou historií - čtyři Vettelovy tituly a když už Seb ztratil své dominantní postavení v týmu "rudých býků", objevil se sedmnáctiletý Max Verstappen. Když začala drhnout spolupráce s Renaultem na poli motorů, Horner a Marko dokázali Mateschitze přesvědčit, aby navzdory potížím u McLarenu spojil další osudy s japonskou Hondou. Výsledek? Stoupající forma a letos prakticky dominantní Verstappenovo působení. 

img-responsive

Vettel odměnil Mateschitze čtyřmi mistrovskými tituly | foto: Scuderia Toro Rosso

Dietrich Mateschitz nebyl jen odevzdaným sponzorem v pozadí, za něhož dělali práci ostatní. Neztrácel přehled o své stáji a neváhal také zvednout hlas, hrozící v jistých okamžicích i krajním opatřením. Na druhé straně o něm veřejnost mnoho nevěděla - byl prost skandálů, soukromý život nedával na odiv a média k němu měla přístup hlavně v podobě domácích, tedy rakouských novinářů. Miloval letectví a pyšnil se jedinečnou sbírkou historických strojů, neváhal vynaložit soukromé prostředky na zmrtvýchvstání rakouské trati Österreichring, dnes už Red Bull Ring. 

Právě minimum zpráv z jeho osobního života způsobilo, že jeho skon, dle všeho v důsledku dlouhodobých zdravotních problémů, byl pro mnohé překvapivý. Nepodařilo se mu tedy dotáhnout asi poslední zamýšlený projekt, spojení s automobilkou Porsche na poli pohonných jednotek, stejně tak zůstává otázkou, jak po jeho smrti budou nadále fungovat týmy Red Bull a AlphaTauri. Dietrich Mateschitz uzavřel svou bohatou životní pouť 22. října 2022 ve věku 78 let.

Vytisknout

Diskuze: Za Dietrichem Mateschitzem: vládce nápojového gigantu zemřel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 24.10.2022 09:10 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Carlos Sainz v deštivém závodě v Japonsku

Kvalifikaci ve stínu smrti zakladatele Red Bullu vyhrál Sainz

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud