Shrnutí testů v Bahrajnu: Red Bull na špici, Ferrari stahuje náskok. Mercedes v problémech?

Petr Hlawiczka, 14. března 2021, 20:45 Google+

Jak dopadly předsezónní testy v Bahrajnu, kde se v uplynulých třech dnech sešly všechny týmy Formule 1? Jakých dosahovaly časů a kdo ujel nejvíce kilometrů? Co můžeme z předvedených výkonů usuzovat?

Počet komentářů:  140 komentářů (Poslední 17.03. 20:33) Napište svůj názor
Valtteri Bottas během nedělního testu v Bahrajnu

Valtteri Bottas během nedělního testu v Bahrajnu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Předsezónní testy rychle utekly, týmy měly letos na přípravu pouhé tři dny, kromě nich všichni se aktuálními vozy čerpali filmovací dny pro své shake-downy, ale to nemohou jezdit plnohodnotně: jsou omezeni jen na 100 km, navíc jim Pirelli k tomu neposkytne závodní pneumatiky.

Pravidla zůstala vcelku stabilní, ovšem drobná omezení v zadních rozích podlahy, bočnic a difuzoru přidělala starosti aerodynamikům. Cílem bylo snížit vertikální přítlak, aby se pneumatiky letos dokázaly vyrovnat se zátěži monopostů během závodů a nemusely se měnit konstrukce, jak si týmy přály. To se povedlo, nicméně se očekává, že se inženýři letos dostanou zpět na loňské hodnoty.

Pátek byl náročný kvůli větru, jenž dosahoval 47 km/h, což negativně ovlivňovalo aerodynamiku a různá měření. Na trať se navíc dostalo dost písku, což snižovalo přilnavost, teploty byly navíc celkem vysoké, a tak se přehříval povrch pneumatik, díky tomu rychleji odcházely.

img-responsive

Max Verstappen během pátečního odpoledne | foto: Red Bull Content Pool

V sobotu stále foukalo, ale teploty už byly nižší a s 'černým zlatem' už nebyly takové problémy. Týmy měly lepší vyvážení, hodně práce věnovaly během krátkých jízd nastavení. Dnes foukalo nejméně a vozy kroužily na C2, C3 a C4 pneumatikách (nominace pro GP Bahrajnu) s větším množstvím paliva.

Nejrychlejší čas testů předvedl dnes Verstappen s Red Bullem, když o pouhou desetinu překonal Cunodu ze sesterské AlphyTauri. Max však použil o něco tvrdší pneumatiky, mezi oběma bude větší rozdíl než půl sekundy. Navíc ve svém nejrychlejším kole se trochu smýkla záď jeho vozu RB16B - čas mohl být o něco lepší.

Navíc platí to, že neznáme přesné programy týmů, výkonnostní módy pohonných jednotek či množství benzínu v nádržích, proto se skutečná výkonnost dá z těchto časů jen těžko odvodit.

Nejlepší časy (barva představuje použitou směs pneumatik) a počty ujetých kol během testování v Bahrajnu

Nejlepší časy (barva představuje použitou směs pneumatik) a počty ujetých kol během testování v Bahrajnu | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Třetí příčku pro Ferrari dnes zajistil Sainz, čímž jen potvrdil stoupající formu svého nového zaměstnavatele, jenž loni doplácel na slabou pohonnou jednotku. Na stejné směsi za Red Bullem zaostal o 0,651 sekundy.

"Musíme pečlivě zanalyzovat veškerá data, abychom byli co nejlépe připraveni na začátek šampionátu. Zbývá toho udělat hodně, všichni si ale přejeme, aby se nám vedlo dobře. Během testů bylo rušno. Jednou z našich priorit bylo co nejlépe využít krátký dostupný čas, abychom poznali chování vozu SF21, a v tom jsme uspěli. Cítím, že jsme se zlepšili v moha oblastech ve srovnání s minulou sezónou. Těžko říct, jak na tom jsme ve srovnání s našimi soupeři, jelikož se tento test interpretuje ještě obtížněji než obvykle," shrnuje šéf týmu Mattia Binotto.

img-responsive

Ferrari se podle Binotta v mnoha oblastech zlepšilo - bude opět útočit na vítězství? | foto: Scuderia Ferrari

Všechny zajímá, co se děje s Mercedesem, který v pátek dopoledne dlouho stál kvůli výměny převodovky. Z mizerného začátku se otřepal, na oslavy to však ni dnes nebylo. Hamilton na nejměkčí sadě pneumatik (C5) na Verstappena ztratil přes sekundu.

"Hodně jsme si hráli s nastavením a aspoň jsme dokázali udělat krok správným směrem," prohlásil po dopolední části Bottas, jenž Bitvu o titul nevyloučil - byť to podle něj tentokrát bude opravdu náročné. Dal tak vzpomenout na závěr předsezónních testů před 2 roky, kdy masívně ztráceli na Ferrari, ale poslední den díky změnám v nastavení světlé výšky získali půl sekundy na kolo.

Počty ujetých kilometrů během tří dnů v Bahrajnu

Počty ujetých kilometrů během tří dnů v Bahrajnu | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

"Udělali jsme trochu pokrok s vyvážením při větší množství paliva a vůz byl předvídatelnější, z dat nasbíraných o závodní rychlosti za poslední dny ale vidíme, že nejsme tak rychlí jako Red Bull. Při menším množství paliva to bylo zmatenější. Nezískali jsme tolik. Musíme se podívat na náš přístup, protože dnes bylo příliš mnoho aut rychlejších než my," komentuje šéf traťových inženýrů Andrew Shovlin.

Ač nám tedy zástupci Stříbrných šípů svorně tvrdí, jak velkým výzvám čelí a jak je po jejich náskoku, tak musím upřímně říct, že by mě překvapilo, kdyby vzhledem k velikosti svého týmu, zkušenostem a svým zdrojům za dva týdny v kvalifikaci nebyli nejrychlejší.

Nicméně z výsledků předsezónních testů se zdá, že by Red Bull letos mohl být blíže a souboje o vítězství letos mohly být těsnější. Totéž platí pro střed pole, který by mohl být vyrovnanější. Už se těším na první závod a napínavou sezónu.

Srovnání ujeté vzdálenosti s prvním loňským třídenním předsezónním testem

Srovnání ujeté vzdálenosti s prvním loňským třídenním předsezónním testem | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

V testech mě zaujal Russell s Williamsem, který se zřejmě konečně dostal před Haas. Brit na C5 směsi skončil hned za Hamiltonem na šesté příčce, před McLareny či druhým Red Bullem. Nezkušení piloti Haasu - Mazepin s Mickem Schumacherem - obsadili až 17. a 19. místo.

McLaren se za rychlými časy moc nehonil, spíše poznával svůj nový balík po změně dodavatele motorů. Z týmu však zářila spokojenost - dokáže pravidelně bojovat o pódia? Každopádně překvapil zajímavými detaily na voze MCL35M - například inovativním řešením difuzoru a způsobem, jak dokázal obejít zpřísnění pravidel v této části (zkrácení vertikálních ploutví pod podlahou).

Vše se zdá být legální a konkurence již určitě testuje jejich řešení ve svých aerodynamických tunelech. Velmi členité bočnicové panely také dobře plní svou roli při odvádění vzduchu ze spodní přední části pod okraje podlahy pro její utěsnění a tvorbě vyššího přítlaku. Jeho tempo při delších jízdách dnes bylo velmi působivé.

Ujeté vzdálenosti dle výrobců motorů

Ujeté vzdálenosti dle výrobců motorů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Aston Martin (loňský Racing Point) navázal ještě užší spolupráci s Mercedesem, brzdily jej ale problémy se spolehlivostí techniky. Vettel dnes přišel o polovinu odpolední části a skončil celkově až dvacátý, Stroll musel ráno předčasně do garáže poté, co přišel o plnící tlak. Včera stáj zase stále kvůli problému s převodovkou a v počtu ujetých kilometrů skončila na předposledním místě - horší už byl jen jejich dodavatel: Mercedes.

"Přesto si myslím, že šlo o produktivní den. Ujel jsem spoustu kol a lépe poznal auto, což je velmi užitečné a fakt se mi to líbilo. Dost mi to pomohlo. Zel jsme nezvládli všechno, co jsme měli v plánu, ale všichni jdou do prvního závodu s tak omezeným testováním. Je toho před námi ještě hodně, všichni musíme poznat své vozy a obzvlášť tyto pneumatiky," bagatelizoval Vettel.

img-responsive

Fernando Alonso se po 2 letech vrací do F1 - podívá se na pódium? | foto: Alpine F1 Team

Hodně jsme byli zvědavi i na matadora Alonsa, jenž včera dostal na chvíli své Alpine (loňský Renault) do čela. Španěl byl s vozem spokojený, za poslední 2 dny si s ním užil celkem 206 kol - více zvládli jen čtyři piloti (Leclerc, Mazepin, Räikkönen a Gasly).

Vůz A521 je "bachratý," ve srovnání s ostatními štíhlými kráskami vypadá trochu neohrabaně. Jeho ředitel Marcin Budkowski nám však včera na tiskové konferenci vysvětlil, že upřednostnili aerodynamický výkon před těžištěm a hmotností a že jejich balík s těmito rozměry funguje k jejich spokojenosti.

Pirelli si chování pneumatik pochvaluje: "Fungovaly dobře, neobjevily se žádné problémy jako drolení, pouze lehká abraze na nejměkčích směsích... Rozdíly ve výkonnosti mezi směsmi se kvůli vývoji dráhy těžko hodnotí. Nejsnazší to je asi mezi C2 a C3 směsí, tam se to pohybuje kolem půl sekundy, zatímco odstup mezi C3 a C4 směsí je větší, než jsme čekali," shrnuje Mario Isola.

Nyní se tedy těšíme na poslední sezónu s 13" pneumatikami - příští rok F1 přechází na novou generací monopostů s 18" koly. Bude Mercedes po 7 letech kralování konečně poražen? Těším se na vaše postřehy pod článkem.

Vytisknout

Diskuze: Shrnutí testů v Bahrajnu: Red Bull na špici, Ferrari stahuje náskok. Mercedes v problémech?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 140, poslední 17.03.2021 20:33 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 140 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen - první předsezonní testy v Bahrajnu

Třetí den testů kraloval Red Bull: Nejrychlejší Verstappen před Cunodou,…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud