PROHLÁŠENÍ po poslední kvalifikaci roku: Nadšený Verstappen, Hamilton se necítí na 100 %

Jana Šrámková / Pavel Mandát, 12. prosince 2020, 15:16 Google+

Red Bull slaví. Max Verstappen získal v Abú Zabí pole position. Jak hodnotí své výkony v poslední kvalifikaci letošní sezóny jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 12.12. 19:09) Napište svůj názor
Max Verstappen po závodě v Silverstone

Max Verstappen po závodě v Silverstone | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Max Verstappen, 1. místo
Jsem hodně spokojený. Byla to celkem náročná kvalifikace a je tu hodně zatáček, kde můžete lehce chybovat. Ale naštěstí se vše v tom posledním kole podařilo. Je to pro všechny dlouhá sezóna se spoustou závodů hned po sobě. Myslím, že to pro celý tým byla dobrá kvalifikace a jsem si jistý, že jsme všichni spokojeni. Celý rok jsme byli pozadu a přibližovali se, což je frustrující. Ale dnes jsem hodně, opravdu hodně spokojený. Bylo to dobré kolo a boj o pole position jsem nečekal. Ale je to uspokojivé, alespoň jedno jsme získali. Všichni jsou již unaveni po tak náročné sezóně a myslím, že pro všechny v týmu je to velké povzbuzení.

Alexander Albon, 5. místo
Byla to má nejlepší kvalifikace roku a zatímco jsem spokojen se svým výkonem, jsem naštvaný, že jsem udělal malou chybu v posledním kole a bylo po všem. Auto bylo skvělé, dobře vyvážené a cítil jsem se silný. Ale chtěl jsem příliš (v Q3). Tlačil jsem moc a zničil pneumatiky a zatímco se trať zrychlovala, já neměl přilnavost a svůj čas nezlepšil. Ale bylo to velmi těsné a tak si z toho můžeme odnést i pozitiva. Osobně to pro mě byl silný víkend, pokrok. A to je důležité. Nyní se soustředím na závod a věřím, že to může dopadnout dobře. Max získal pole position a to je pro tým skvělé, takže gratuluji a nyní už mám oči jen pro poslední závod roku.

Christian Horner, šéf týmu
Max předvedl fenomenální výkon a zajel perfektní kolo. Tento rok je neuvěřitelný. Víte, že na něj můžete vsadit a dá do toho vždy vše. A dokáže překvapit, jako dnes. Důležité je to přetavit ve výsledek v zítřejším závodě. Všichni letos tvrdě pracovali a je to zadostiučinění, když se to povede, jako se to povedlo dnes. Tým auto neustále zlepšoval a máme také devět z  deseti nejrychlejších zastávek v boxech, kluci jsou skvělí. Alex dnes jel také slušně a je to blízko, zítra bude hrát důležitou roli. Myslím, že bude zajímavé sledovat závod na měkké versus střední sadě, ale snad dobře odstartuje a bude bojovat na čele.

MERCEDES

Valtteri Bottas, 2. místo
Viděli jsme už v posledním tréninku, že Red Bull s Maxem za volantem je hodně rychlý. Ke konci kvalifikace jsem se trápil s přední části auta, ale Red Bullu se to všechno podařilo zvládnout. A to především s měkkou sadou, kde jsme se my trápili. Gratuluji Maxovi, odvedl dobrou práci. Když se ochladilo, začal jsem mít potíže s nedotáčivostí a jen stěží jsem mohl zlepšovat své časy. I tak jsem z auta dostal maximum, ale prostě jsme nebyli dost rychlí. Na střední sadě to vypadá lépe, ale na pole musíte být nejrychlejší na nejměkčí dostupné sadě. Body se rozdávají v neděli a máme dobré auto, takže je o co hrát. Myslím, že to bude bitva mezi Maxem, Lewisem a mnou. Může se stát cokoliv a těším se. Budeme chtít rok uzavřít v pozitivní náladě.

Lewis Hamilton, 3. místo
Je to rozhodně náročný víkend, dostávám se zpět do rytmu. I když to bylo jen chvíli, měl jsem pocit, jako bych ztratil rytmus a trápil jsem se s vyvážením. Ještě to prostě po té nemoci není na sto procent. Jsem ale vděčný, že mohu být zpět s týmem a uzavřít pro nás skvělou sezónu. Ale i tak jsem do toho dal vše a Maxovi gratuluji. Je to pro něj skvělý způsob zakončení celoročních dobrých výkonů. Je vždy dobré dojet první, ale bude to o to víc vzrušující. Těším se, jak to případně dokážu otočit. Pokusíme se mu zítra zatopit.

Toto Wolff, šéf týmu
Byla to vzrušující kvalifikace a šlo o minimální rozdíly. Poslední trénink byl pro nás náročný a chyběl výkon, takže to nakonec dopadlo dobře. Rád vidím hodně dobré kolo v podání Valtteriho po pár náročných týdnech, které si prožil a jsme rádi, že je Lewis zpátky a po deseti dnech v izolaci byl jeho návrat působivý. Máme možnosti a šanci zatlačit na Maxe. Těšíme se a budeme se snažit ukončit sezónu na vrcholu.

MCLAREN

Lando Norris, 4. místo
Jsem hodně spokojený a mám pocit, že jsem odvedl dobrou práci. Cítil jsem se dobře a moje poslední kolo se mi hodně povedlo. Rozhodně jsem se zlepšil a za to jsem moc rád. Jsme před pár auty, u kterých jsme to nečekali a je to tedy skvělá týmová práce. Odstartuji na měkké a pár aut kolem mě bude na střední, takže si myslím, že to bude zajímavé. Asi to bude i náročné v prvním stintu, ale start ze druhé řady nám dává šanci na spoustu bodů. Máme dobrou rychlost a pokusíme se to zítra zúročit.

Carlos Sainz, 6. místo
Pro tým je to hodně dobrý den. Myslím, že hlavní je být s oběma vozy v první šestce a máme navíc rozdělené strategie. Začal jsem dobře. Ze střední sady jsem měl včera dobrý pocit, tak jsem to chtěl zkusit v Q2, zajel jsem dobré kolo a postoupil. Ale bohužel v Q3 jsem poslední kolo nedal úplně dohromady. Něco se na autě přehřívalo a udělal jsem pár chybiček a tak jsem nedojel výš. Chtěl jsem v poslední kvalifikaci s týmem co nejlepší výsledek a asi jsem to přehnal. Je to škoda, ale celkově jsem byl s Q1 a Q2 spokojen a jsme v dobré pozici. Těším se na poslední boj s McLarenem a chci získat dobrý výsledek. Jdeme na to!

Andreas Seidl, šéf týmu
Gratuluji týmu a jezdcům a kolegům z Renaultu k naší nejlepší kvalifikaci roku. Měli jsme dnes plán a pěkně vyšel. Jezdci jeli skvěle a Carlos postoupil na střední sadě z Q2, což pro něj znamená menší výhodu a Lando zajel skvělé kolo a odstartuje čtvrtý. Auto bylo konkurenceschopné už od tréninků a tým auto po kouskách zlepšoval. Jde to na vrub skvělé týmové práci po celý rok. Ale z jedné soboty nenecháme příliš unést, protože body se rozdávají zítra. Soustředíme se  na přípravu na závod, poslední v roce 2020 a to stejným způsobem jako předchozích šestnáct závodů. Měla by to být zítra zábava.

ALPHA TAURI

Daniil Kvjat, 7. místo
Bylo to asi nejlepší kvalifikační kolo mého života! Dal jsem všechno dohromady, navíc na trati jako je Abú Zabí s mnoha zatáčkami. Nebylo to snadné, celý víkend jde hlavně o to pochopit pneumatiky. Když ale dostanu auto, které potřebuju, dokážu být velmi rychlý, což jsem ukázal dnes a doufám, že ukážu i zítra. Máme dobrá základ, zítra chceme sezonu dokončit vysoko. 

Pierre Gasly, 10. místo
Dnes jsem nečekal Q3, celý víkend bojujeme s vyvážením, ale před kvalifikací jsme udělali určitý krok vpřed. Je to solidní výchozí pozice, zítra bude klíčový první stint a správa pneumatik, která je zde ošemetná. Jde o závěr sezony, bylo by hezké získat několik dalších bodů.

Jody Egginton, technický ředitel
Byla to velmi náročná poslední sobota sezony. Jezdce dělily velmi malé rozestupy, takže nebyl prostor pro chyby. Tvrdá práce všech členů týmu se ale vyplatila a my dostali oba vozy do Q3. I když.... startovat na pneumatikách vlastních výběru by tady taky nebylo špatné. Body se rozdělují až zítra, sezonu chceme ukončit co nejlépe. Pro všechny z nás to byla velmi intenzivní sezona. 

RACING POINT

Lance Stroll, 8. místo
Nebyla to lehká kvalifikace a auto se neřídilo snadno. Je brzy na to hodnotit přesně, proč tomu tak bylo a jsem si jistý, že najdeme odpovědi, které potřebujeme. Začali jsme dobře, ale nedokázali jsme se zlepšovat tempem jako naši soupeři. Pozitivní je, že jsem v první desítce a je to dlouhý závod, kde se může stát spousta věcí. Dva Mclareny jsou před námi, ale pokud se povede start a strategie, myslím, že se můžeme posunout a tvrdě bojovat o třetí příčku v konstruktérech. V noci projdeme data a najdeme zlepšení, ale také na varianty, jak se může závod vyvíjet. Cílem jsou body.

Sergio Pérez, 15. místo
Dnes to byla poslední kvalifikace v týmu a rozhodně to bylo celkem emotivní. Je škoda, že to nešlo pořádně, ale nemá smysl si ničit pneumatiky a riskovat, když stejně startujete zezadu. Myslím že rychlost byla dobrá a jsem si jistý, že jsme za normálních okolností mohli získat dobrý výsledek. O penalizaci jsme věděli, takže se soustředíme pouze na závod. Cílem je se probojovat na body, protože dnes se ukázalo, jak je to (a ještě bude) v boji o třetí místo v tabulce konstruktérů těsné. Můj nový motor je o pár desetin rychlejší než ty ke konci své životnosti, což by měla být pro závod výhoda. McLaren má oba vozy v první desítce a Renaulty si mohou volit pneumatiky, takže to bude dlouhý závod, kde se může stát cokoliv. Nyní mi dochází, že to bude můj poslední závod s týmem a jsem odhodlán odejít se skvělým výsledkem pro sebe a tým. Těším se.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Hodně těsný souboj. A Lance dojel osmý, což je dobré a ukázal dobrou rychlost a může bojovat s vozy kolem a zítra získat body. Sergio odstartuje z chvostu kvůli výměně motoru a nemělo smysl jezdit zbytečně. V tabulce konstruktérů je to hodně těsný souboj a musíme Sergiovi pomoci se probojovat polem a získat body. Hraje se o hodně a je to dlouhý závod, ale uděláme maximum.

FERRARI

Charles Leclerc, 9. místo
Nebylo to tak dobré. Q1 byla fajn, Q2 hodně fajn, ale v Q3 jsme ztratili rytmus, což je škoda. Zítra mám penalizaci, takže čekám, že lidé kolem mě budou startovat na středních, případně tvrdých pneumatikách. Bude to těžký závod, správa pneumatik bude v teplém počasí klíčová. V šampionátu jezdců chci zůstat šestý, udělám pro to maximum.

Sebastian Vettel, 13. místo
Není to pěkné, když startujete třináctí.  Prostě jsme nebyli dost rychlí. Se svým vlastním kolem jsem ale spokojen. Zítra ze sebe chci vydat maximum a závod si užít. Bude to velmi emotivní.

Laurent Mekies, sportovní ředitel
Dnešní výsledek je odrazem celé sezony. Pozitivem je, že se Charlesovi podařilo dostat na středních pneumatikách do Q3. Seb bohužel takové štěstí neměl. Taro trať nikdy našim vozům moc nevyhovovala. Zítřejší závod bude těžký, obzvláště kvůli pneumatikám, ale pro dobrý výsledek uděláme maximum. 

RENAULT

Esteban Ocon, 11. místo
Musíme se na to podívat, protože jsme mířili výš. Do té doby jsme byli v první desítce, třetí a čtvrtí v posledním tréninku, ale najednou to vypadalo, že se zadní část auta začala vzpouzet, chyběla přilnavost a pneumatiky nefungovaly tak dobře jako předtím. Musíme to nejprve pochopit, protože to byl do té doby dobrý víkend. Ale ještě není po všem a zítra to bude vše nebo nic. Musíme získat body a máme volbu pneumatik. S tím se dá pracovat. Cílem je dojet poslední závod dobře a na bodech.

Daniel Ricciardo, 12. místo
Je to škoda, protože dopoledne to vypadalo na mnohem vyšší cíle. Do druhé části jsme postoupili bez potíží s jedním kole na měkké sadě, ale potom jsme se trápili jet stejnou rychlostí a to ani na jedné sadě. Nevím ještě, proč tomu tak bylo, musíme se na to podívat. Nelíbí se mi start z jedenáctého místa, ale máme volnou ruku při výběru pneumatik, což je pozitivní, protože strategie bude důležitá. Minulý týden jsme viděli, jak se může start na střední sadě vyplatit, takže máme možnosti. Je to můj poslední závod s týmem, takže se chci ujistit, že to ukončíme na dobré vlně.

Alan Permane, sportovní ředitel
Je to pochopitelně zklamání. Auto se chovalo (ve třetím tréninku) dobře a musíme se na to podívat a poučit se. Neměli jsme žádný problém s vyvážením, ale oběma vozům chyběla přilnavost. Pozitivní je, že si můžeme zvolit pneumatiky a viděli jsme (minulý týden), co se dá z jedenáctého místa zvládnout. Dáme do toho vše a chceme získat spoustu bodů a ukončit sezónu v dobrém duchu.

ALFA ROMEO

Antonio Giovinazzi, 14. místo
Jsem rád, že jsme opět postoupili z první části a myslím, že mé poslední kolo v Q1 bylo hodně dobré. Je smůla, že mé nejrychlejší kolo v Q2 bylo kvůli limitům tratě vymazáno, jel jsem na hraně a vyjel mimo stopu. Ale nakonec ani to by neznamenalo postup do Q3 a neudělalo by to rozdíl. Postup je ale povzbuzením pro celý tým. Ve druhé části sezóny se nám to dařilo čím dál častěji a to je důkaz, že se zlepšujeme. Uvidíme, jak to zvládneme zítra. Cílem je dobré první kolo a boj o body.

Kimi Räikkönen, 16. místo
Auto se nechovalo špatně, ale moje poslední kolo v Q1 nebylo moc dobré. První část šla dobře, ale potom jsem najel na obrubník v posledním sektoru a zničil si čas. Ale tak to prostě je. Musíme odvést dobrou práci v závodě. V tréninku jsme se trošku trápili, ale jsem si jistý, že naše závodní rychlost bude ok.

Frédéric Vasseur, šéf týmu
Je to dobrý týmový výsledek. Bylo dobré sledovat, jak se můžeme měřit s našimi hlavními soupeři a že jsme mohli bojovat v Q2. Ale je samozřejmě zklamání jedno auto v Q1 ztratit. Pro Antonia i Kimiho to bylo těsné a nakonec to vyšlo Antoniovi a postoupil. Ale naše pozice na startu znamenají, že budeme mít šanci bojovat o body.  Je na nás odvést dobrou práci a dostat se do první desítky.

HAAS

Kevin Magnussen, 17. místo
Auto bylo dobré, ale kvalifikace nebyla ideální. Na druhou stranu.. Řídit vůz F1 je vždycky skvělé, takže jsem si to užíval. Zítra stejně startujeme poslední, takže to bude obtížné. Ale v mém posledním závodě s týmem se pokusím udělat maximum.

Pietro Fittipaldi, 19. místo
Po třetím tréninku jsme na autě udělali změny, inženýři odvedli skvělou práci, cítil jsem se ve voze jistě. Moje první kolo bylo dobré, byl jsme jen desetinu od Kevina Magnussena. Chtěli jsme vyjet třikrát, ale po prvním pokusu mě zavolali na váhu, tam jsem ztratil hodně času, takže druhý pokus byl ovlivněný. V tom třetím se přede mnou roztočil Latifi... Ale i tak jsem šťastný, stále jsem ve srovnání s Kevinem konkurenceschopný, což je pro mě fajn. Za dnešní krok kupředu jsem rád.

Günther Steiner, šéf týmu
Žádné překvapení. Jsme tam, kde jsme. Tak to je. Pro Pietra bylo pozitivem, že byl po své první jízdě hned za Kevinem. Na Kevinově kvalifikaci nezáleželo, protože zítra bude kvůli penalizaci stejně startovat poslední. Úsilí týmu každopádně nechybí, budeme dál tvrdě pracovat a doufat v lepší zítřky. 

WILLIAMS

George Russell, 18. místo
Bylo to těžké s pneumatikami, trápili jsme se s nimi. Bylo to zvláštní protože třetí trénink byl fajn. Ale kvalifikace obtížná. Zítra máme poslední závod sezony, pokusíme se posunout dopředu. Obvykle máme dobré soboty a horší neděle, doufejme, že tentokrát to bude opačně.

Nicholas Latifi, 20. místo
Nebyla to dobrá kvalifikace. V prvním pokusu jsem udělal dost chyb, takže v tom druhém to chtělo vylepšit. Ale bohužel jsem se dostal do provozu, což zapříčinilo, že pneumatiky ochladly, jakmile jsem na to pak šlápnul, tak došlo k roztočení se. Není to ideální, ale doufám, že zítra můžeme skončit vysoko. 

Dave Robson, šéf výkonnosti vozu
Byla to frustrující kvalifikace, protože nám nefungovaly pneumatiky. Nicholas jejich teplotu podcenil a roztočil se, George zajel dobré kolo, ale bohužel to nestačilo. Zítra nás čeká poslední závod sezony a doufáme, že jej dokončíme co nejlépe. 

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po poslední kvalifikaci roku: Nadšený Verstappen, Hamilton se necítí na 100 %

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 12.12.2020 19:09 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen při pátečním tréninku v Sáchiru

Poslední kvalifikaci sezony 2020 ovládl Max Verstappen

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud