PROHLÁŠENÍ po závodě: "Doufám, že nesním," slaví Pérez

Jana Šrámková / PH / Robert RoBertino Pavelka, 6. prosince 2020, 20:02 Google+

Mercedes dnes neměl den, což však nic nemění na tom, že George Russell se prokázal jako budoucí hvězda. Ze svého prvního vítězství se raduje Sergio Pérez. Na pódiu jej doplnili Esteban Ocon a týmový kolega Lance Stroll. Jak hodnotí dnešní divoký předposlední závod sezóny v Sáchiru jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sergio Pérez po závodě v Turecku

Sergio Pérez po závodě v Turecku | foto: Racing Point F1 Team

Sdílejte článek

RACING POINT

Sergio Pérez, 1. místo
Nemám slov. Doufám, že to není sen, protože o tomto okamžiku sním už 10 let. Je to neuvěřitelné. Po prvním kole jsem si myslel, že je po závodu. Celé to ale bylo o tom se nevzdávat, vrátit se zpět. V této sezóně jsme neměli vždycky štěstí, ale domnívám se, že dnes jsme vyhráli zaslouženě.

Lance Stroll, 3. místo
Pro tým to byl úžasný. Část mého já je zklamána. Myslel jsem si, že závod budeme moci vyhrát. Opravdu jsem neměl rychlost na předjetí Estebana [Ocona]. Je to neuvěřitelný výsledek, první a třetí místo. Tohle v šampionátu potřebujeme. Mám velkou radost za Sergia. Zbývá mu za tým pár závodů. Tak dlouho čekal na vítězství a tento víkend to vyšlo.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
To byl neuvěřitelný den. Pod tlakem jsme podali skvělý výkon a získali úžasný výsledek. Není mnoho týmů a jezdců může říci, že se dostali z osmnáctého místa na první. A my ano! Checo to zvládl po nehodě v prvním kole a zablokování kol s novými pneumatikami za safety carem. Zvládli jsme situaci a překonali vibrace, aby mohl jet dál. To se ukázalo jako klíčové k cestě za vítězstvím. Obě strany garáže odvedli úžasnou práci a Lance jel také skvěle. Je to pro něj další pódium a je to mladý jezdec, který se stále zlepšuje. Checovo vítězství jej dostalo zpět na čtvrté místo mezi jezdci, což mluví samo za sebe. A s body, které jsme získali to vypadá s vývojem v poháru konstruktérů dobře. A zbývá jeden závod. Dnes to bylo úsilí celého týmu a dokázali jsme to dotáhnout. Po náročném víkendu minulý týden, kdy byly obě auta poškozená, zaměstnanci v Silverstone zajistili, aby bylo připraveno pro závod vše potřebné. F1 je týmová práce. Ale nyní? V hotelu je skvělá mexická restaurace, budeme s Checem a Lancem slavit!

RENAULT

Esteban Ocon, 2. místo
Nemám slov. Řval jsem při průjezdu cílovou čárou. Mou myslí cloumalo tolik emocí! Jde o náročnou sezónu. Pokračujeme v tvrdé práci, zůstáváme motivovaní. Je to tak důležité si věřit. Vyžaduje to tvrdou práci, ale ta se vyplácí.

Daniel Ricciardo, 5. místo
Je to pro tým skvělý výsledek a gratuluji Estebanovi k prvnímu pódiu. Byl to z jeho strany skvělý závod. Pro mě je to trošku zklamání, protože to mohlo být lepší než páté místo. Se startem jsem byl spokojen a cítíl jsem, že přijdou příležitosti, to jsem byl čtvrtý. Po boxech jsme ztratili na Kvjata a chvíli jel za ním. Zvládl jsem se dostat zase před něj, ale v tom vláčku DRS jsem už moc nemohl udělat. Příští týden jedem zase a pokusíme se o lepší závěr v posledním závodě.

Cyril Abiteboul, šéf týmu
Je to úsilí celého týmu, ale dnes to patří hlavně Estebanovi. Jsem za něj moc šťastný. Konečně mohl okusit také ty sladké chvíle. Jako tým se zlepšujeme. Máme dvě pódia s Danielem a teď byl na řadě Esteban a za to jsme vděční. Jel dobře celý víkend, jen nepostoupil do Q3, ale možná mu to nakonec pomohlo díky možnosti volby pneumatik. Jel skvělý závod a držel pneumatiky, když na tom záleželo a bránil se rychlejším. Máme pocit, že to možná mohlo být ještě lepší (s Danielem), což by pomohlo v tabulce konstruktérů. Příští týden do toho dáme vše.

MCLAREN

Carlos Sainz, 4. místo
Aaah! Tohle je hodně hořké čtvrté místo. Když se ohlédnu, měli jsme prodloužit stint na měkké sadě, ale mezi těmi strategiemi to bylo hodně těsné. Mercedes, který se zasekl za Strollem také nepomohl. Zvládl jsem je předjet, a stíhat Strolla. Dal jsem do toho celé své srdce, ale pódium nám uniklo hodně těsně. Je to frustrující, lae na druhou stranu nás porazili auta, která byla rychlejší. Takže nemůžeme být zklamaní příliš a musíme makat až do konce. Gratuluji Checovi! A my jdeme dál.

Lando Norris, 10. místo
Bylo to dnes těžké. Měl jsem dobré první kolo a dostal se během pár zatáček na desáté místo, což bylo pěkné. Ale potom už to bylo náročné. Neměli jsme rychlost a musel jsem se snažit zůstat tam, kde jsem byl, což stačilo na bod, ale ne na víc. Náročný víkend, a měli bychom se do příště zlepšit. Ale z chvostu pole jsem se zvládl probojovat dobře.

Andreas Seidl, šéf týmu
Dnes ráno bychom spokojeně brali čtvrté a desáté místo ale vzhledem k průběhu je to zklamání. Naši soupeři v poháru konstruktérů získali spoustu bodů. Carlos jel skvěle a dostal z auta maximum. Lando měl silné první kolo a bojoval o pár bodů. Ale bohužel kvůli technickému problému jsme s Carlosem nemohli z auta dostat víc. Na to se musíme podívat. Děkuji celému týmu za jejich tvrdou práci a zbývá poslední závod. 

RED BULL

Alexander Albon, 6. místo
Byl to zvláštní a divoký závod a nejsem si jistý, jak se to všechno seběhlo. Ale dostat se ze dvanáctého na šesté místo není špatné. Nicméně jsme dnes doufali ve víc. Čekali jsme, že budeme pomalí na rovinkách a ostatních jsme se drželi jen s použitím DRS. Ale těžko se předjíždělo a musel jsem na to šlápnout a zabojovat v první zatáčce, abych to zvládl a ty manévry dokončil. Je těžké závodit s nastavením přítlaku, s jakým jsme jeli. Byli jsme rychlí v některých částek, například ve druhém sektoru, kde se ale nedá předjíždět. Nyní se soustředíme na Abú Zabí.

Max Verstappen, nedokončil
Měli jsme dobrý start, ale zmáčkli mě a já se snažil vyhnout problémům. Ale všichni kolem byli agresivní a riskovali jako by to bylo poslední kolo. Zvlášť Charles, který brzdil pozdě a jel vnitřkem, když tam bylo hodně prachu. Chápu, že chtěl předjíždět, ale bylo to příliš optimistické. Hodně ho respektuji a je to skvělý jezdec. Myslím, že to ale tentokrát přehnal. Checo nemohl vidět, co se na vnitřku děje. Charles do něj narazil, roztočili se a já musel objíždět, abych se vyhnul, ale skončil jsem ve štěrku a v bariéře. Je to frustrující skončit tak brzy, kde jsme měli rychlé auto a dobrou šanci na skvělý výsledek.

Christian Horner, šéf týmu
Neuvěřitelně frustrující závěr víkendu, který byl pro Maxe zkrácen a to ne jeho vinou. Zvládl se vyhnout Valtterimu, kterému to uklouzlo a stálo ho to čas. Potom Leclerc přehnal nájezd do zatáčky a narazil do Péreze. Max musel reagovat a nakonec narazil do bariéry. To je velká smůla, protože mohl dnes bojovat o vítězství. Alex přežil kontakt, ale trápil se s rychlostí. Na tvrdé sadě se mu dařilo lépe a zariskovali jsme a přezuli během safety caru na měkkou. A on to využil a probojoval se na šesté místo. Byl to zábavný závod pro fanoušky a gratuluji Racing Pointu a Sergiovi k prvnímu vítězství.

ALPHA TAURI

Daniil Kvjat, 7. místo
Byl to pro mě dobrý víkend, ale dnes jsem věřil v ještě lepší výsledek. Když vyjel safety car, napadlo mě, že to pro nás není nejvhodnější načasování, ale sedmé místo není k zahození. Dnes jsme jako tým udělali všechno správně, včera jsem zajel perfektní kvalifikaci, dnes jsem si vedl opravdu dobře a závod byl téměř dokonalý, takže jsem se svým výkonem spokojený. Považuji tento závod za velmi dobrý a můj nejlepší víkend roku. Byli jsme rychlí a v jednu chvíli jsem dokonce bojoval o nejlepší pozici ve středu pole. Já, Carlos a Ricciardo jsme byli jen pár desetin od sebe. Bylo to na limitu a dobře jsem se bavil. Je skvělé zase zařídit pro tým nějaké body.

Pierre Gasly, 11. místo
Závod to byl velmi náročný. Moje tempo nebylo slavné a nedařilo se mi v kokpitu stihnout to, co jsem chtěl. Bojoval jsem s nedotáčivou zádí, kromě toho načasování safety caru bylo pro nás smolné. Byl to zkrátka bláznivý závod a při pohledu na stupně vítězů byla dnes příležitost hodně velká. Je škoda, že jsme nebyli schopni se do tohoto boje zapojit. Musíme se podívat na data, abychom pochopili, v čem je příčina takových rozdílů ve srovnání s pátkem - co můžeme udělat lépe, znovu to zkusit a v Abú Zabí dokončit sezónu co nejlépe.

Franz Tost, vedoucí týmu
Oba vozy dobře odstartovaly, takže Daniil byl pátý a Pierre sedmý. První stint na měkkých pneu proběhlo podle očekávání - rozhodli jsme se v 28. resp. 29. kole povolat jezdce do boxů a přejít na středně tvrdou směs. Piloti hlásili určitou nedotáčivost, nicméně drželi slušné tempo. Pak jsme je zastavili podruhé a nasadili tvrdé gumy. Měli jsme trochu smůlu, zejména u Daniila, který absolvoval zastávku těsně před safety carem - z toho důvodu jsme ztratili pozici ve prospěch Ricciarda, kterého jsme předtím při zastávce dostali za sebe. Daniilovo tempo bylo dobré, ale Pierre nebyl s autem spokojen, takže bude třeba zjistit důvod. 

Daniil odjel fantastický závod, jeden z nejlepších - bohužel nebyl schopen dostihnout Albona, ale dokázal za sebou udržet Bottase. Myslím, že jeho umístění si tým zasloužil, možná bychom s trochou štěstí měli i na páté nebo šesté místo. Pokud jde o strategii, nebylo pro nás výhodou začít na měkkých pneu, protože auta vpředu jela na středně tvrdých a mohla zvolit strategii jedné zastávky. Nicméně to pro nás byl obecně dobrý víkend a těšíme se na závěrečné klání do Abú Zabí; doufám, že i tady získáme nějaké body.

MERCEDES

Valtteri Bottas, 8. místo
Byl to pro nás špatný den. Můj start nebyl ideální. George odstartoval dobře a mohl si závod kontrolovat. Začátek druhého stintu vypadal slibně, rychlost byla dobré a začal jsem ho dohánět. Bez safety caru si myslím, že to mohla být dobrá bitva mezi Georgem a mnou. Zajeli jsme do boxů a došlo k promíchání pneumatik. Pořád si nejsem jistý, co se stalo. Ale odjel jsem se stejným setem, s jakým jsem přijel. To není ideální a pro restart to znamenalo, že jsem se propadl. Kritizovat je lehké, ale jsme v tom spolu a tento tým je většinou neprůstřelný. Musíme se na to podívat a poučit se. George odvedl skvělou práci a měl smůlu. Mohl jinak vyhrát. Celkově to byl těžký den, ale za pár dní se vrátíme a zkusíme to napravit.

George Russell, 9. místo
Abych byl upřímný, nenacházím slov. Vyskočil jsem z auta... nebyl to pěkný pocit. Měl jsem už závody, kdy mi uniklo vítězství, ale dvakrát? Nemohl jsem tomu věřit. Dal jsem do toho úplně vše. Na startu jsem si to hlídal a cítil jsem se sebejistě a dobře. Hlídal jsem si Valtteriho a potom jsem musel do boxů, což se pro nás úplně pokazilo. Musel jsem předjíždět a myslel jsem si, že pořád ještě Sergia mohu dojet, měli jsme velkou výhodu právě v pneumatikách. Auto bylo rychlé. Je mi z toho špatně. Hodně to bolí. Ale zároveň jsem pyšný na to, čeho jsme dosáhli a jsem šťastný za tu příležitost.

Toto Wolff, šéf týmu
Na tvrdé sadě jsme jeli dobře. Mohli jsme zůstat na trati, ale měli jsme náskok a proto jsme jednali. Můžeme o tom nyní polemizovat, ale myslím, že to byla správná volba, ale špatné pneumatiky. Jeden z mechaniků kvůli chybě v rádiové komunikaci zkrátka neslyšel pokyny, pokazil se přenos a když se objevilo druhé auto, nevěděl, že už jsme přezuli. A tak se stalo, že jsme odjeli se špatnými pneumatikami. Celkově jsme to kolosálně po....i. Neodvedli jsme dobrou práci. Technické potíže se stávají, to nebyla lidská chyba. Vyzkoušeli jsme to a nyní víme, že rádio nefunguje. Ale nevíme, proč. Stává se to a musíme se poučit. Je jasné, že George je plný emocí. Byl to jeho první závod v Mercedesu a měl ho vlastně vyhrát. Jel skvěle, není co moc k tomu dodat. Ale není to jeho poslední pokus vyhrát závod. Je to jen začátek pohádky, která dnes nevyšla. Řekl bych, že se zrodila nová hvězda.

FERRARI

Sebastian Vettel, 12. místo
Dnes to nebyl dobrý závod. Tvrdě jsem bojoval o dobrý výsledek, ale nakonec to bylo náročné. Spíš jsem se bránil než útočil. Ke konci jsem mel malou výhodu s pneumatikami, ale ani tak to moc nešlo. Pro mě trošku nuda. Zkusili jsme něco jiného a jeli dlouho v prvním stintu, od té doby jsem se o pneumatiky musel starat a jel opatrně. Nemyslím, že by ale jiný postup dnes něco změnil.

Charles Leclerc, nedokončil
V podstatě jsem byl na úrovni Maxe [Verstappena], jehož jsem chtěl předjet ve 4 zatáčce. Checo [Pérez] jel po vnějšku a myslel jsem, že tam zůstane, jenže on zatočil na vnitřek do mě. Nechci ho obviňovat, neviním nikoho, bylo to zkrátka nešťastné.

Mattia Binotto, šéf týmu
Charles skončil po pár zatáčkách po kolizi s Pérezem a tomu mimochodem gratuluji k vítězství. Komisaři poté rozhodli, že Charles dostane penalizaci za zavinění nehody a tím končí debaty ohledně toho. Sebastian, tam je smůla, že jsme nezískali ani bod v tak šíleném závodě. My už se díváme vpřed a zaměřujeme se na příští rok. Ale kde se to pokazilo pro Ferrari, dařilo se mladíkům. Mick Schumacher, který vyhrál titul v F2. A ostatní jezdci z akademie Ferrari jsou druhý a čtvrtý (Illott a Shwartzman). Dařilo se i dalším.

ALFA ROMEO

Antonio Giovinazzi, 13. místo
Moje pozice byla pravděpodobně maximem, kterého jsme tuto noc mohli dosáhnout, dojeli jsme do cíle před svými soupeři a hned za Ferrari. Předjíždění bylo velmi obtížné, i když se nám zdálo, že jsme v zatáčkách dostatečně rychlí. Ani z druhého výjezdu safety caru jsme nevytěžili žádnou výhodu. Doufejme, že příští týden budeme trochu konkurenceschopnější a sezónu slušně zakončíme.

Kimi Räikkönen, 14. místo
Byl to hodně těžký závod, ve kterém jsme pravděpodobně dosáhli toho, v co jsme vzhledem k okolnostem mohli doufat. Měl jsem dobrý start, ale ve druhé zatáčce jsem musel vyjet z trati a ustřelila mi záď. Tím jsem ztratil dvě místa, ale nakonec to moje umístění neovlivnilo. Chování vozu bylo hodně podobné minulému týdnu: s čerstvými pneumatikami jelo dobře, ale s přibývajícími koly se rychlost snižovala.

Frédéric Vasseur, vedoucí týmu
V závodě, ve kterém mnoho ostatních chybovalo, jsme se celkem drželi, ale nakonec to nestačilo ani na jeden bod. Kromě hodin Kimiho v prvním kole jezdci žádnou chybu neudělali a umístění za Ferrari je pravděpodobně vše, co jsme dnes mohli získat. Antonio měl celý závod slušnou rychlost, ale na této trati není snadné předjíždění a proto nemohl zúročit svůj potenciál. Stále chceme dosáhnout víc a doufáme, že příští týden zakončíme v Abú Zabí sezónu dobrým výsledkem, abychom si mohli takový impuls přenést do zimní přestávky.

HAAS

Kevin Magnussen, 15. místo
Dnes jsme byli tak pomalí, neměli jsme vůbec žádnou šanci. Absolutně bez šance závodit, chybělo nám tempo. Bez ohledu na to, co se v závodě dělo, jedinou šancí by bylo, kdyby odstoupilo hodně pilotů, abychom mohli dosáhnout na body. Byl to těžký závod, pořád doufáte, že se něco stane, ale dnes to tak nebylo. Večer se na všechno podíváme a uvidíme, jestli najdeme nějaká pozitiva.

Pietro Fittipaldi, 17. místo
Jsem rád, že jsem svou první velkou cenu dokončil, to byl můj cíl. Na konci jsem svedl zajímavou bitvu s Jackem Aitkenem a před sebou měl i Kevina. Bylo dobré si zkusit nějakou akci. Asi od poloviny závodu byla moje rychlost dobrá - až do konce. Při restartu jsem se pokusil zabojovat, ale zároveň jsem si uvědomoval svůj cíl. Pro příští závod jsem se toho dost naučil, to je pro mě to nejdůležitější. V dnešní době je hodně těžké se do F1 dostat, ale mohu říci: dokončil jsem Grand Prix F1. Jsem za tu příležitost vděčný.

Günther Steiner, šéf týmu
Závod dokončily oba vozy a bez velkého dramatu. S pozicemi, na nichž jsme dojeli, spokojeni nejsme, ale víme, že je pořád co zlepšovat. Pietro odvedl při svém debutu dobrou práci - rok s vozem F1 nejezdil. Jel solidní závod, nemohl udělat o mnoho více - totéž platí i pro Kevina. Teď už se těšíme na poslední závod sezóny a poté na zaslouženou zimní přestávku.

WILLIAMS

Jack Aitken, 16. místo
Mám smíšené pocity a je mi strašně líto té chyby. Myslím, že jsem si do té doby vedl dost dobře. Snažil jsem se nabrat rychlost a sledoval kluky přede mnou. Pneumatiky fungovaly dobře a je tu hodně pozitiv. Naše závodní rychlost byla také dobrá a rychlost na kolo nebyla špatná. Pokud bych musel jet i příští víkend, budu chtít odvést ještě lepší práci.

Nicholas Latifi, nedokončil
Myslíme, že se jednalo o únik oleje, takže mi nakázali okamžitě zastavit auto. Je to pochopitelně zklamání, protože to do té doby vypadalo dobře a jel jsem třináctý a jeli jsme dobře. Zbývalo ještě hodně kol a nikdy nevíte, co se stane. Je to frustrující, ale spolehlivost máme dobrou, téměř jsem neměl problém během sezóny. Je to prostě škoda, ale motorsport je občas takový.

Dave Robson, šéfinženýr výkonnosti vozu
Než musel Nicholas odstoupit s podezřením na únik oleje, jel velmi dobře a hlídal si náskok na Alfu a Haas. Závodil s Vettelem, když měli u Ferrari pomalou zastávku a nyní zkoumáme příčinu toho problému. Omlouváme se mu. Jack jel velmi dobře a zůstal před Räikkönenem a stíhal Magnussena. Bohužel při tom dostal hodiny a poškodil si křídlo. Naštěstí mohl hned zajet do boxů, i když nás jeho příjezd zaskočil, mechanici to zvládli a mohl pokračovat v závodě. Rychlost byla dobrá a předjel Fittipaldiho a zase stíhal Magnussena. I když je výsledek zklamáním, jsou tu i pozitiva, protože Nicholas měl hodně dobrou rychlost a Jack jel svůj první závod. Hodně se dnes naučil, jel dobře a získal spoustu zkušeností, které se mu v budoucnu budou hodit.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po závodě: "Doufám, že nesním," slaví Pérez

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Start závodu v Bahrajnu

GRAFIKA: Startovní rošt GP Sáchiru - Bottas těsně před Russellem, Norris…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud