Retrobox: 23. říjen

Jiří Žemlička, 23. října 2010, 23:32 Google+

Jubilejní 10. vítězství Jamese Hunta, které chtěl oslavit ve Velké ceně Japonska 1977, mělo hořkou pachuť, při nehodě mezi Villeneuvem a Petersonem přišli o život dva diváci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Surtees, John

Surtees, John | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Sdílejte článek

Narodili se...

Larry Crockett (1926) USA
Byl americký automobilový závodník. Startoval v 500 mil v Indianapolis 1954, kde se umístil na 9. pozici. Zahynul v roce 1955 během závodu na okruhu v Langhorne.

Mario Alborghetti (1928) Itálie
Narodil se v bohaté milánské rodině 23. října 1928. Byl jedním z těch bohatých mladíků, kteří si místo na startovním roštu nevydobyli díky svému talentu, ale tím, že si jednoduše koupili závodní vůz. Mario si začátkem roku 1955 pořídil vůz Maserati 4CLT/48 ze zaniklé Scuderie Milano. Alborghetti měl dostatek prostředků, aby založil nový tým a povolal do něho Egidia Arzaniho a Gianpaola Volpiniho. Arzani i Volpini měli dostatek zkušeností, aby se mohli věnovat přestavbě zastaralého Maserati. Z původního vozu zůstal prakticky jen rám, zatímco šasi se nápadně podobalo Ferrari 533 Squalo. S tímto vozem, se přihlásil do závodu na okruhu Valentino v Turíně. Vůz, ale nebyl ještě úplně připraven a tak do závodu ani nenastoupil.

Již za dva týdny byl na soupisce prestižního závodu Grand Prix Pau, který nebyl součástí světového šampionátu. Již samotná kvalifikace, ale odhalila, že přepracované Maserati ztrácí na nejrychlejší téměř dvacet sekund. Mario Alborghetti tak do závodu odstartoval až z poslední řady. Hned v úvodu se potýkal s technickými problémy a během prvních kol musel hned třikrát ke svým mechanikům. Na začátku 19 kola sváděl boj s vozem Gordini, který pilotoval francouzský pilot Jacques Pollet, v zatáčce La Gare, která je druhou zatáčkou po projetí cílovou rovinkou a přivádí jezdce na rovný úsek Avenue Léon Say, vyjel mimo trať a narazil do balíků slámy. Mario Alborghetti, 26 letý italský pilot, podlehl na místě těžkým zraněním hlavy, bylo zraněno i 11 diváků, z toho dva velmi vážně. Nikdy nebyla objasněna příčina havárie, některé zdroje uvádějí jako možnou příčinu tohoto neštěstí, netypické rozmístění pedálů ve voze, které mladého pilota zmátlo a místo brzdy použil akcelerátor. Tuto domněnku potvrdilo i několik očitých svědků, kteří uvedli, že Alborghettiho vůz po vyjetí z trati vůbec nebrzdil.

Touto nešťastnou událostí se završila krátká sportovní kariéra milánského rodáka, Maria Alborgettiho.

Geki (1937) Itálie
Vlastním jménem Giacomo Russo – Startoval v Grand Prix Itálie 1965 a Grand Prix Itálie 1966. Zahynul v roce 1967 při závodech F3, bylo mu 29 let.

Alessandro Zanardi (1966) Itálie
Ve třinácti letech začal závodit na motokárách. V letech 1988 - 1991 jezdil italskou sérii Formule 3. V roce 1991 přestoupil do Formule 3000, spolu se svým týmem Il Barone Rampante team, zvítězil hned při svém debutu, dohromady vyhrál dva závody a v celkovém pořadí skončil druhý.

Díky skvělým výsledků ve Formuli 3000 si jej vybral do svého týmu Eddie Jordan, a tak Ital debutoval při Grand Prix Španělska 1991 devátým místem. Pro sezonu 1992 odešel ze stáje Jordan do italského týmu Minardi, kde odjel tři velké ceny a ze dvou z nich, byl diskvalifikován. V roce 1993 opět změnil tým, přestoupil do stáje Lotus, kde při své první sezoně u této anglické legendy motorsportu získal svůj první a jak se později ukázalo také poslední bod ve Formuli 1, stalo se tak při Grand Prix Brazílie 1993, kde dojel na 6. místě. Celkově odjel 12 velkých cen a skončil na 20. místě, na konci sezony ho vystřídal Pedro Lamy, se kterým se střídal i během sezony 1994, kdy odjel 10 závodů a zůstal bez bodu. Na konci sezony 1994 skončil i tým Lotus a Zanardi se musel s F1 na 5 let rozloučit.

Rok 1995 strávil v závodech sportovních vozů. Pro sezonu 1996 odešel do Spojených států, kde startoval v Champ Car. Zvítězil ve třech závodech a celkově skončil na třetí pozici. V letech 1997 - 1998 se stal dvojnásobným vítězem této série.

Po úspěších v USA jej angažoval tým Sira Franka Williamse, kde startoval po boku Ralfa Schumacher, naděje do něj vkládané ovšem neproměnil, Němec jej jednoznačně porážel, Zanardi nedokázal v sezoně 1999 ani jednou bodovat a jeho nejlepším umístěním bylo sedmé místo při domácí Grand Prix Itálie 1999.



Po definitivním opuštění Formule 1 se vrátil do Spojených států, ale přes své dřívější úspěchy byl nucen pro rok 2000 zůstat pouhým testovacím jezdcem. Jako závodní pilot se vrátil v roce 2001, kde během jediného evropského závodu na okruhu Lausitzring těžce havaroval a po transportu do nemocnice mu byly amputovány obě nohy.

Zanardi se ovšem nevzdal, během čtyř let mimo závodní okruhy tvrdě trénoval a spolu s týmem BMW našel způsob, jak se vrátit do prostředí automobilových závodů, když mu na míru přestavěli závodní auto tak, že rukou může přidávat plyn a protézou pravé nohy brzdit. Od roku 2005 závodí ve WTCC, během čtyř sezon vyhrál 4 závody, z toho dva na Masarykově okruhu v Brně. Jeho nejlepším celkovým umístěním byla 10. pozice z roku 2005.

V roce 2006 mu tým BMW Sauber umožnil se ještě jednou svést v monopostu F1. Poté co opustil automobilové závody, vrhl se na další sport- cyklistiku pro tělesně postižené a pravidelně se účastní mistrovství světa a připravuje se na paralympijské hry v Londýně.

Startoval ve 41 Grand Prix, nejlépe dojel na 6. místě v Grand Prix Brazílie 1993. V letech 1996 a 1997 se stal šampionem CART série.

Jelo se...

1966
John Surtees s vozem Cooper T81 zvítězili ve Velké ceně Mexika
5. vítězství pro Johna Surteese, 15. vítězství pro Cooper a 10. vítězství pro motor Maserati.

1977
James Hunt s vozem McLaren M26 zvítězili ve Velké ceně Japonska
10. vítězství pro Jamese Hunta, 24. vítězství pro McLaren a 108. vítězství pro motor Ford Cosworth.

 

 

Nehoda Gilese Villeneuvea a Ronniho Petersona, při které zahynuli dva diváci 

 

Vytisknout

Diskuze: Retrobox: 23. říjen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Force India

Sutil dostal pokutu za překročení rychlosti

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud