GP MEXIKA: Hamilton si vítězstvím připravil první matchball

Robert RoBertino Pavelka, 27. října 2019, 22:35 Aktualizováno 27.10.2019, 23:00 Google+

Titul už se houpal nad Hamiltonovou hlavou hodně nízko, ale na okruhu bratří Rodríguezových to ještě nevyšlo. Mercedes parádně zvládl strategii a britský pilot se ocitl na dosah svého šestého titulu.

Počet komentářů:  363 komentářů (Poslední 14.11. 03:21) Napište svůj názor
Lewis Hamilton má šestý titul na dosah

Lewis Hamilton má šestý titul na dosah | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Jestliže se předchozí jízdy nesly v rozmanitém počasí, Grand Prix měla na povětrnostní podmínky štěstí: čistá obloha, 22 °C vzduch, trať o celých 16 °C více, při 47 % vlhkosti vzduchu jezdcům vanul vítr o rychlosti 10,0 km/h. Před natěšenými 346 000 diváky se na start postavila první šestice na středně tvrdé směsi, stejně jako zbytek startovního pole, McLaren a Toro Rosso nazuli nejměkčí směs, Ricciardo naopak vsadil na nejtvrdší.

Start tentokrát proběhl bez potíží, oba piloti Ferrari odblokovali Hamiltona, Vettel možná trochu důrazněji a Brit tak musel vyhnat svůj vůz až na travnatý okraj, proto se stáhl a tím dal šanci Verstappenovi. Na konci dlouhé rovinky se Mercedes a Red Bull dostaly bok po boku vedle sebe a strkanice skončila poškozením pravé části podvozku Lewisova vozu. Do prostoru se také rozletělo pár úlomků, takže piloti téměř kolo a půl kroužili v režimu virtuálního safety caru v pořadí: Leclerc, Vettel, Albon, Sainz, Hamilton, Norris, Bottas, Verstappen a Kvjat.

Zatímco duo Ferrari kontrolovalo situaci na čele, Bottas, Hamilton a Verstappen se potřebovali co nejdřív dostat na jejich dostřel. Z toho vzešel souboj Bottase s Verstappenem: Holanďan Fina v areálu baseballového stadionu předjel, ale jak se později ukázalo, Valtteri lehce zavadil koncovkou předního spoileru o Maxovu pravou zadní pneumatiku. Vzápětí ho na cílové rovince předjel a krátce poté už bylo jasné, že Red Bull jede vlastně na třech pneumatikách. Verstappen se doplížil do depa, nasadil nejtvrdší směs a vyrazil do závodu na poslední pozici. V osmém kole také komisaři uvedli, že ani duel Hamilton-Vettel, resp. Hamilton-Verstappen šetřit nebudou; onen kontakt Bottase s Verstappenem vůbec neřešili.

Na trati se pak odehrávaly strategické šachy. Ze špice zamířili do boxů jako první Leclerc (16. kolo) a nasazuje opět středně tvrdé pneumatiky. Ostatní piloti setrvávají na trati, až ve 24. kole tam míří Hamilton a vyzvedává si nejtvrdší směs. O   kolo později pitwall posílá dotaz Vettelovi, aby zajel do boxů, ale Němec odmítne, protože cítí, že pneumatiky jsou v dobrém stavu. Přežil kritickou chvíli, kdy ve 36. kole dojel bojující dvojici Gasly a Sainz, přičemž málem skončil nosem ve Francouzově zádi. Do boxů pak zamířil na začátku 38. kola a vyjíždí také na bíle označených pneumatikách, což vyvolá vlnu lamentace u Hamiltona, stěžujícího si do garáže, že stavěli příliš brzo. Kolo před ním byl u mechaniků Bottas (nejtvrdší směs) a po těchto výměnách se zformovalo pořadí Leclerc, Hamilton, Albon, Vettel, Bottas, Ricciardo, Pérez, Kvjat a Verstappen.

Leclerc a Albon však ze svých pozic zmizeli, protože oba zajeli do boxů pro nejtvrdší směs (44. a 45. kolo), čímž klesli na čtvrté, resp. páté místo. Leclercovi mechanici však rozhodli pro svého pilota závod, protože u pravého zadního kola nešla dobře nasadit pistole, od níž létaly jiskry, takže místo obvyklých dvou až tří vteřin trčel Charles v boxu na svém postu 6,2 vteřiny! Vrátil se na trať 10 vteřin za Bottasem a jeho šance byly minimální.

Vettel se sice přiblížil na 1,9 vteřiny k Hamiltonovi, ale pak se zase vzdálenost natáhla na 2,4 vteřiny a v těchto intencích se pohybovala po další kola. Bottas začal dýchat Sebastianovi na záda a dokonce se dostal k možnosti použít DRS, ale Ferrari na rovinkách předvádělo svůj potenciál. Zezadu se přibližoval i Leclerc, jenže když se dotáhl pod rozdíl dvou vteřin, dvakrát se dopustil chyby: v 57. kole probrzdil a ztratil rytmus, zkázu pak dokonalo 59. kolo, kdy Charles v zatáčce 3 dokonce vyjel z trati. Rozestup na Bottase tak narostl přes tři vteřiny a Monačan už nenašel dost síly, aby ho opět smazal. Hamilton přes prognózy opět dokázal na pneumatikách údajně neschopných vydržet až do cíle a jen Bottasovo umístění odložilo jeho korunovaci minimálně o týden.

Red Bull dosáhl na maximum. Albon dokonce držel krok s Mercedesy a Ferrari a až do své zastávky obhajoval třetí příčku. V 15. kole si zajel pro druhou várku středně tvrdých pneu, ale bohužel pro něj se vrátil na trať až za Sainzem, což ho stálo několik cenných vteřin, proto nedokázal využít čerstvějších pneumatik a zdolat Leclerca, který stavěl kolo po něm. Druhá zastávka jenom upevnila pátou příčku a prokázala jeho kvality. Verstappen se po pádu na samý chvost pochopitelně snažil, ale ani on se nevyhnul kritickým momentům – ve 22. kole bojoval s Magnussenem a když se mu nepovedlo Dána předjet, střihl to v zatáčce  4 po vnějšku za hranicí tratě. Komisaři byli tentokrát shovívaví a ani se tímto incidentem nezabývali. Ve 30. kole ve stejném místě útočil Max na Sainze a opět se ocitl celým vozem mimo trať, i když tentokrát ne tak okatě. Tým ale zareagoval a Verstappen raději pustil Španěla znovu před sebe, aby ho v následujícím kole na dlouhé rovince definitivně poslal za sebe, čímž se ocitl na bodech. Pak už jenom odsunul za sebe Kvjata (39. kolo) a Péreze (42. kolo) a nakonec vytěžil po nepovedeném začátku maximum – musíme si uvědomit, že odjel prakticky celý závod na nejtvrdší směsi, protože po výměně proražené pneumatiky už podruhé nestavěl.

Daniel Ricciardo opět vsadil na odlišnou strategii, na nejtvrdších pneumatikách odkroužil 51. kol a poté se pokusil předjet domácího miláčka Péreze. Jeho útok v 62. kole však v zatáčce 3 skončil jízdou po trávě a nuceným přenecháním pozice soupeři. Po několika kolech se opět dostal s Mexičanem do těsného kontaktu, ale už na něj nenašel recept. O druhý Renault se postaral v poslední zatáčce Daniil Kvjat, když zezadu torpédoval Hülkenberga a poslal ho z trati – Němec narazil zádí do bariéry a přišel o zadní spoiler. Sice dokázal projet cílem, ale mimo bodované pořadí – dá se ale předpokládat, že ruský pilot bez trestu nevyvázne, protože ještě před vyhlášením nejlepší trojice bylo avizováno vyšetřování kolize.

Lando Norris ještě neujel smůle. Když ve 13. kole zajel k mechanikům, ona nešťastná třináctka zafungovala. Ještě na konci boxové uličky Lando zatočil stranou, protože zjevně dostal avízo o špatně připevněné levé přední pneumatice. Mechanici k němu museli doběhnout a odtlačit ho zpátky, což stálo příliš mnoho času. Norris pak kroužil se ztrátou kola a nakonec ho tým stáhl do boxů. Podobně krušný zážitek čekal i Giovinazziho – jeho vůz spustili na trať s nedotaženou pravou zadní pneumatikou, ta spadla z ráfku, takže se muselo znovu zvedat… i tady byla ztráta výrazná. Naprosto zoufalí byli piloti Haasu, Grosjean dokonce v 54. kole hledal v mexické trávě nějaký recept na lepší výkon. A docela pohlednou show připravili divákům piloti Williamsu při vzájemném souboji.

Pokud se nestane nic výjimečného – což asi málokdo očekává – budeme už příští týden znát staronového mistra světa. Leč, nepředbíhejme, Bottas ještě pořád může Lewisovu slávu o něco oddálit.

Dodatek: Komisaři nakonec potrestali Daniila Kvjata deseti trestnými vteřinami za způsobení kolize s Nico Hülkenbergem. Pilot Toro Rosso tak vypadl z bodované desítky právě na úkol reprezentanta Renaultu. 

GP Mexika (Autódromo Hermanos Rodríguez)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas Motorspo 251:36.48,904
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 1,766
3. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas Motorspo 15+ 3,553
4. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 13+ 6,368
5. 23 Alexander ALBON thaAston Martin Red Bull Racing 10+ 21,399
6. 33 Max VERSTAPPEN nldAston Martin Red Bull Racing 8+ 1:08,807
7. 11 Sergio PÉREZ mexRacing Point F1 Team 61:13,819
8. 3 Daniel RICCIARDO ausRenault Sport Formula One Team 41:14,924
9. 10 Pierre GASLY fraRed Bull Toro Rosso Honda 2+ 1 kolo
10. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 26 Daniil KVJAT rusRed Bull Toro Rosso Honda  + 1 kolo
12. 18 Lance STROLL canRacing Point F1 Team  + 1 kolo
13. 55 Carlos SAINZ JR. espMcLaren F1 Team  + 1 kolo
14. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing  + 1 kolo
15. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 2 kola
16. 63 George RUSSELL gbrRokit Williams Racing  + 2 kola
17. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
18. 88 Robert KUBICA polRokit Williams Racing  + 2 kola
19. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing  odvolán
20. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team  odstoupil
 
 Nejrychlejší kolo:
  16 Charles LECLERC Ferrari SF90
Ferrari 064
Pirelli   1:19,232
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP MEXIKA: Hamilton si vítězstvím připravil první matchball

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 363, poslední 14.11.2019 03:21 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 363 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mattia Binotto by protest proti motorům Ferrari i uvítal

Ať soupeři protestují, pro nás to bude jen dobře, prohlásil Binotto

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud