Monza před zhroucením: Leclerc vyhrává podruhé v řadě + VIDEO

Robert RoBertino Pavelka, 8. září 2019, 16:40 Aktualizováno 8.9.2019, 17:10 Google+

Před týdnem se Charles Leclerc zapsal do listiny vítězů v belgickém Spa-Francorchamps po dramatickém souboji s Lewisem Hamiltonem. Kdo tento duel neviděl, mohl na Autodromo di Monza sledovat jeho reprízu - byť s poněkud odlišným koncem.

Počet komentářů:  195 komentářů (Poslední 10.09. 11:42) Napište svůj názor
Leclerc si na Monze podmanil tifosi a stává se hvězdou Maranella

Leclerc si na Monze podmanil tifosi a stává se hvězdou Maranella | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Na Monze se čeká na vítězství domácího vozu Ferrari téměř deset let. Naposledy k tomu měl blízko Kimi Räikkönen, ale radost mu překazil Lewis Hamilton. Letos se oči tifosi obracely k Charlesi Leclercovi, který v generálce na "nejdůležitější závod sezóny" z pohledu Ferrari Hamiltona dokázal porazit.

Bez šance ovšem nebyl ani Renault, který konečně nasadil nový motor specifikace C a už kvalifikace naznačila, že bude pro soupeře tuhým oříškem. Tím spíš, že Red Bull se tentokrát ztratil v poli - Verstappen jenom mohl doufat, že se rychle prodere dopředu a bude eliminovat ztrátu způsobenou penalizacemi. 

Start ale ukázal, že některé naděje lze pohřbít velmi záhy. Leclerc si dokázal první místo pohlídat, Bottas v první zatáčce byl před Hamiltonem, ale za druhou už opět ne. Grosjean a Pérez si první šikanu narovnali, aby ušli demolici svých vozů a Verstappen si vybral smůlu tuplovaně - nepovedlo se mu dobrzdit a když se vyhýbal k levému okraji, poškodil si přední spoiler. Začátek závodu mu vynesl téměř půlminutovou ztrátu.

Pořadí po prvním kole sice vypadalo následovně: Leclerc - Hamilton - Bottas - Hülkenberg - Vettel - Ricciardo - Stroll - Sainz - Albon - Giovinazzi, ale už v nájezdu do 2. kola se Vettel vrátil na svou pozici, vzápětí si oba Renaulty vyměnily pozice mezi sebou.

Kruciální pro Sebastiana se stalo kolo šesté: v první zatáčce Variante Ascari chytil "hodiny" a na trať vyjel přímo do cesty Lance Strollovi, který se rovněž na trati roztočil. Pilot Ferrari přišel o přední spoiler a také veškeré iluze, že by se dobře umístil. Musel pochopitelně do boxů měnit spoiler a o šest kol později se dozvěděl verdikt - 10 vteřin stop & go.

Na Vettelovu zbrklost či špatný úsudek doplatil zmíněný Stroll, ovšem Kanaďan ihned poté, co čtyřnásobného mistra světa pohotově nazval idiotem, udělal za druhou zatáčkou Variante Ascari přesně to samé Gaslymu. Pierre naštěstí projel jen kačírkem, možná i proto vyfasoval Stroll pouhých 5 vteřin stop & go, dozvěděl se o tom v 16. kole.

Mechanici Mercedesu opět vyzkoušeli na kolezích od Ferrari oblíbený fake pit-stop (17. kolo), ale Hamilton k nim zajel až o tři okruhy později. Leclerc a Ferrari reagovali o kolo později a Hamilton se sice dostal do detekční zóny, ale nikoli před Charlese.

Další kritický moment této dvojice nastal ve 23. kole, kdy předjela Hülkenberga a Hamilton před Variante della Roggia zkusil na Leclerca zaútočit venkem. Zůstal však polovinou vozu nazpět a mladík v rudém voze projevil hodně ostré lokty - Lewis musel vzít zavděk únikovou zónou. Komisaři, mezi nimiž seděl i Derek Warwick, autor děsivé nehody v roce 1990, nakonec Leclercovi udělili "černobílou vlajku", tedy jakési poslední varování před diskvalifikací. 

Bottase nechal Mercedes na trati až do 28. kola a Hamilton mezitím dostal dvě šance, jak se díky virtuálnímu safety caru dostat do lepší výchozí pozice pro útok. Nejdřív ve 29. kole vyskočila písmena VSC poté, co Kvjat odstavil své Toro Rosso na úrovni Variante del Rettifilo, podruhé o dvě kola později, když Sainzovi mechanici odvedli prabídnou práci a Španěl po zastávce v boxech vyrazil s uvolněným pravým předním kolem. 

Pořád ale bylo ještě vítězství pro kohokoliv v nedohlednu. Leclercovi nevyšel nájezd do Variante del Rettifilo ve 36. kole a zatáčku projel mimo vyznačenou trať. Možná pro něj bylo štěstím, že Hamilton v tu chvíli nebyl na dostřel, takže komisaři v 38. kole rozhodli, že se trestat nebude.

Hamiltonovi odcházely pneumatiky a Lewis ve 42. kole už s Bottasem za zády probrzdil na stejném místě jako Leclerc, jen s tím rozdílem, že musel prokličkovat mezi polystyrenovými panely a na okruh se vrátil až za týmovým kolegou.

Bottas nyní převzal jeho snažení, ale nejblíž se Leclercovi dostal v 50. kole, kdy Monačan chyboval ve Variante della Roggia. Fin však tohoto zaváhání nedokázal využít, navíc sám netrefil ideálně nájezd do první zatáčky v 51. kole a rázem byl opět příliš daleko. Když pak poslední šanci zazdil v závěrečném kole ve Variante della Roggia, mohla na Monze propuknout erupce nadšení.

Hamilton celkem logicky v 50. kole, kdy už ztrácel na vedoucí dvojici více než 4 vteřiny, zajel do boxů, protože Ricciardo na něj ztrácel přes 35 vteřin. Na nejměkčí směsi pohodlně zajel nejrychlejší kolo a získal tak bod útěchy ke svým patnácti za 3. místo. Také Vettel po dalším zpackaném závodě zamířil k mechanikům podruhé ve 42. kole, ale vyrazil opět na středně tvrdé směsi, což naznačovalo rezignaci.

Martyrium prožil Kimi Räikkönen. Protože mu tým pro jeho start z boxové uličky nenasadil správné pneumatiky, následoval trest 10 vteřin stop & go. Vteřiny navíc si připsal i ambiciózní Albon, od něhož se čekalo zacelení mezery po Verstappenovi - Alex však v 9. kole nezvládl ve Variante della Roggia útok na Magnussena, projel šikanu rovně a nepřenechal soupeři zpět pořadí, proto při své zastávce u mechaniků čekal o 5 vteřin déle. To už měl za sebou první hororový okamžik, když ve 2. kole po souboji s Carlosem Sainzem jr. vycestoval v zatáčce Lesmo 2 z trati a důsledkem tohoto duelu byl pád z devátého na 11. místo, ale Alex se dokázal propracovat až zpět až na 7. příčku, na niž zakončil úvodní stint. 

Renaulty si po dlouhé době opět užily kvalitní výsledek, ale to neznamenalo, že by si ho nevybojovali, minimálně mezi sebou navzájem. Interní duel se odehrál ve 4. kole, kdy Ricciardo předjel Hülkenberga. Ten pak ještě v inkriminovaném 23. kole byl tak konsternován z duelu Hamilton-Leclerc, že vzápětí přeskákal šikanu rovněž mimo trať, ale pro něj to mělo za následek jen ztrátu času.

Devět sezóny tedy tifosi čekali na vítězný průjezd rudého vozu pod šachovnicovou vlajkou. Ti, co čekali něco podobného od Vettela, možná budou zklamáni, ale rozhodně ne natolik, aby nepovolili průchod emocím. Leclerc se tak zařadil po bok Verstappena v počtu letošních triumfů a možná si i trochu vylepšil náladu po neúspěších v Bahrajnu a Rakousku.

GP Itálie (Autodromo Nazionale di Monza)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 251:15:26,665
2. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas Motorspo 18+ 0,835
3. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas Motorspo 16+ 35,199
4. 3 Daniel RICCIARDO ausRenault Sport Formula One Team 12+ 45,515
5. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team 10+ 58,165
6. 23 Alexander ALBON thaAston Martin Red Bull Racing 8+ 59,315
7. 11 Sergio PÉREZ mexRacing Point F1 Team 6+ 1:13,802
8. 33 Max VERSTAPPEN nldAston Martin Red Bull Racing 4+ 1:14,492
9. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing 2+1 kolo
10. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 1+1 kolo
 
 
11. 10 Pierre GASLY fraRed Bull Toro Rosso Honda  + 1 kolo
12. 18 Lance STROLL canRacing Point F1 Team  + 1 kolo
13. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari  + 1 kolo
14. 63 George RUSSELL gbrRokit Williams Racing  + 1 kolo
15. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing  + 1 kolo
16. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
17. 88 Robert KUBICA polRokit Williams Racing  + 2 kola
 DNF  20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  nedokončil
 DNF  26 Daniil KVJAT rusRed Bull Toro Rosso Honda  únik oleje
 DNF  55 Carlos SAINZ JR. espMcLaren F1 Team  uvolněné kolo
 
 Nejrychlejší kolo:
  44 Lewis HAMILTON Mercedes W10
Mercedes M10
Pirelli   1:21,779
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Monza před zhroucením: Leclerc vyhrává podruhé v řadě + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 195, poslední 10.09.2019 11:42 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 195 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Start závodu v Monze

GRAFIKA: Startovní rošt v Monze po penalizacích - Leclerc před Mercedesy, Kimi…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud