GP Kanady: Hamilton vítězí všude, i u zeleného stolu + VIDEO

Robert RoBertino Pavelka, 9. června 2019, 19:35 Aktualizováno 9.6.2019, 22:35 Google+

Grand Prix Kanady se mohla stát restartem Ferrari. Sebastian Vettel také projel jako první pod šachovnicovou vlajkou, ale nakonec se radoval - opět a už posedmé - Mercedes. I proto byla situace už po závodě stejně dramatická, jako Grand Prix samotná.

Počet komentářů:  269 komentářů (Poslední 12.06. 09:07) Napište svůj názor
Lewis Hamilton má na kontě vítězství, které ho asi příliš těšit nebude

Lewis Hamilton má na kontě vítězství, které ho asi příliš těšit nebude | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Na piloty čekalo v Kanadě velice horké počasí, což naznačují i meteorologické informace: vzduch atakoval 30 °C, trať měla ještě o dalších dvacet stupňů navíc, vlhkost vzduchu byla hodně nízká - pouhých 15% a vítr postupně sílil z 3,6 na 6,1 km/h. 

Piloti v první desítce sázeli na různou strategii: Ricciardo, Gasly, Hülkenberg a Norris vsadili na nejměkčí směs, Vettel, Hamilton, Leclerc a Bottas nasadili středně tvrdé pneumatiky a jediný Verstappen, který se do TOP 10 prosadil díky Sainzově penalizaci, odstartoval na nejtvrdší specifikaci. Start příliš velké zvraty v pořadí nepřinesl, pouze Hülkenberg překvapil Bottase a prosadil se na 6. místo. 

Rozdíl mezi prvním Vettelem a druhým Hamiltonem nikdy nepřekročil 2,5 vteřiny, takže se čekalo, zda se nepovede něco vymyslet v boxech. Ferrari však poslalo vedoucího závodníka do boxů jako první (26. kolo) a Mercedes tentokrát zaváhal - Hamilton vydržel na okruhu Gillese Villeneuva ještě dvě další kola a po výjezdu na trať mu Vettel ujel téměř o pět vteřin.

Pak se strategického nedostatku dopustili u Scuderie Ferrari, bylo by možná užitečnější stáhnout do boxů i Leclerca a nechat ho dotírat na Hamiltona, ale Charles tam zamířil až pět kol po Hamiltonovi a dokonce se propadl za Verstappena. Mladíci si to rozdali v 36. kole a Leclerc na čerstvějších pneumatikách na dlouhé rovince nedal Holanďanovi šanci.

Pozornost se přesunula na čelo, kde Hamilton dotahoval - ale také chyboval. Nejméně mu šla vracečka neboli zatáčka 10, probrzdil tu v 40. kole a a ve 42. okruhu Vettel zajel své maximum. O všem tak rozhodlo 48. kolo, v němž Vettelovo Ferrari před zatáčkou 4 ztratilo stopu a Němec se musel vydat přes trávník.

Když se opět vrátil na trať, učinil tak těsně před za ním jedoucím Hamiltonem. Ihned se objevil titulek, že incident je vyšetřován, možná se tato zpráva dostala i k Hamiltonovi a ten mírně zpomalil a nechal si Vettela odskočit. Navíc v 52. kole udělal v "desítce" podruhé stejnou chybu a v dalším kole Vettel opět zajel nejrychlejší kolo.

Dotřetice Hamilton "znásilnil" levou přední pneumatiku v desáté zatáčce v kole s pořadovým číslem 58, ale mohlo mu to být jedno. Sportovní komisaři pod vedením expilota F1 Emmanuele Pirra totiž vyhodnotili Vettelův návrat na trať jako nebezpečnou jízdu a čtyřnásobný mistr světa dostal pětivteřinový trest.

Vettel se do radiokomunikace marně obhajoval, že vlastně s pneumatikami od trávy nemohl udělat nic jiného. Chviličku měl náskok tří vteřin, ale záhy ho Hamilton dotáhl a snažil se Vettela udolat, aby obrousil případné hroty výčitek, že si vítězství zajistil u sportovních komisařů, ale nestalo se tak. 

Ve stínu této události byly i ostatní chvíle závodu. Po startu kolidoval Albon s Giovinazzim - Ital mu urazil přední křídlo a Alex musel po absolvování kola do boxů, čímž byl závod de facto ztracen. Další menší drama připravil divákům Lando Norris, který měl problémy v několika zatáčkách a když projel rovně šikanu u Zdi šampionů, došlo k defektu závěsu u pravého zadního kola, navíc oblast začala hořet. Lando odstavil vůz vedle výjezdu z boxů, ale pořadatelé - nejspíš pod vlivem událostí z Monaka, ho tam nechali prostě stát...

Verstappen vydržel na trati až do 49. kola a spadl na sedmé místo, ale záhy si poradil s Hülkenbergem (51.) a Ricciardem (58. kolo). Na Bottase neměl, toho tým s ohledem na náskok stáhl tři kola před cílem do boxů a Valtteri na červených pneumatikách zajel v předposledním kole rekord trati.

Domácí Lance Stroll se rovněž držel na trati hodně dlouho, ve 46. kole zajel do boxů pro žluté pneumatiky z 8. místa a tři kola před cílem s Kvjatem v zádech svedl úspěšný souboj s Carlosem Sainzem, jehož závod ovlivnila časná zastávka v boxech. Nakonec se v následujícím kole dostal před Španěla i Kvjat a odsunul tak McLaren z bodovaných míst.

Kontroverzních momentů bylo v Kanadě několik, jedním z nich bylo i rozčarované stěžování Kevina Magnussena na kvality vozu - prohlásil, že v tak špatném autě ještě za svou kariéru neseděl. Když jeho lamentování nebralo konce, musel zasáhnout samotný Günther Steiner a doporučil Dánovi, aby si své poznámky nechal od cesty. Antonio Giovinazzi kupodivu unikl penalizaci za zdemolování Albonova křídla, takže trest ho postihl v jiné podobě - ve 27. kole  mezi zatáčkami 1 a 2 nestačil zkrotit svůj Sauber Alfa Romeo a výsledkem byly parádní hodiny. 

Dalo se očekávat, že nálada po závodě bude třaskavá. Už během dojezdového kola Vettel opakoval do vysílačky: "Takhle ne! Tímhle způsobem ne!" Své rozhořčení dal najevo při příjezdu do boxů - ani nedovezl svůj vůz k tabulím s pořadím, vylezl ven, odtlačil své Ferrari pár metrů nazpět a zamířil do mobilhomu své stáje. Rozhovory tak proběhly bez jeho účasti, čímž si Němec koledoval o další postih.

Nakonec se dostavil na stupně vítězů, s mezizastávkou u odstavených vozidel, kde demonstrativně přendal tabuli s čísly 1 a 2. Diváci ho na "bedně" přivítali bouřlivými ovacemi. Ačkoliv se Hamilton nějak snažil obrousit napětí a dokonce se při dekorování vítěze pokusil vytáhnout Vettela na nejvyšší stupínek, ze Sebastianova výrazu bylo jasné, že tenhle moment bude dlouho skousávat. Moderátor a expilot F1 Martin Brundle pořizující rozhovory ještě Vettela odchytil při odchodu ze stupňů vítězů a pokusil se o konfrontaci mezi ním a Lewisem, do čehož si zabučeli i diváci, ale Vettel do mikrofonu sdělil, že na Hamiltona by bučet neměli, to si zaslouží ti v zákulisí, kteří tento závod takhle ovlivnili.

Je pochopitelné, že závod bude patřičně komentován, zvláště poté, co u Hamiltonova vozu byly těsně před závodem zjištěny určité nedostatky a mechanici na něm mohli pracovat. Zda bylo potrestání spravedlivé, nebo spíš s ohledem na závod i šampionát citlivé, to je věc názoru. Každopádně žádné vítězství od zeleného stolu, pokud se nejedná o jasné a hrubé porušení pravidel, nebude přijímáno s pochopením. 

GP Kanady (Gilles Villeneuve Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas Motorspo 251:29:07,084 h
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 3,658
3. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 15+ 4,696
4. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas Motorspo 13+ 51,043
5. 33 Max VERSTAPPEN nldAston Martin Red Bull Racing 10+ 57,655
6. 3 Daniel RICCIARDO ausRenault Sport Formula One Team 8+ 1 kolo
7. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team 6+ 1 kolo
8. 10 Pierre GASLY fraAston Martin Red Bull Racing 4+ 1 kolo
9. 18 Lance STROLL canRacing Point F1 Team 2+ 1 kolo
10. 26 Daniil KVJAT rusRed Bull Toro Rosso Honda 1+ 1 kolo
 
 
11. 55 Carlos SAINZ JR. espMcLaren F1 Team  + 1 kolo
12. 11 Sergio PÉREZ mexRacing Point F1 Team  + 1 kolo
13. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing  + 1 kolo
14. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
15. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing  + 1 kolo
16. 63 George RUSSELL gbrRokit Williams Racing  + 2 kola
17. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 2 kola
18. 88 Robert KUBICA polRokit Williams Racing  + 3 kola
 DNF  23 Alexander ALBON thaRed Bull Toro Rosso Honda  nedokončil
 DNF  4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team  nedokončil

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Kanady: Hamilton vítězí všude, i u zeleného stolu + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 269, poslední 12.06.2019 09:07 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 269 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel po závodě v Monaku

PROHLÁŠENÍ po závodě v Kanadě: "Lidé by na Lewise neměli bučet," říká…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud